belépés | regisztráció RSS

2012. március 12., hétfő Nyomtat

Szerkesztő

Milyen az igazi?

A szikra fellobbanhat akár egyetlen pillanat alatt, a szerelem első látásra azonban nem valószínű, hogy tartós párkapcsolathoz vezet. A szakember szerint már ötéves korban aktuális a szerelem kérdése.

 

Kedves, okos, hosszú hajú, sportos, magas, szép, ápolt, őszinte, hívő, megértő, megbocsátó, támogató – ilyennek szeretnék látni a tinik a szerelmüket. 
A Csillagpont Református Ifjúsági Találkozón tizenéveseket, majd Kerekes Szabolcsot faggattuk a tiniszerelemről. 

 

Erős szexualitás árad az óvodásokra is

Nemcsak a cigarettába, alkoholba, kábítószerbe, szexuális életbe kóstolnak bele hamarabb a fiatalok, mint egy generációval korábban, hanem Jézusra is előbb találnak rá a mai kiskamaszok. Kerekes Szabolcs szerint az egyházaknak nem szabad „föladni" a tiniket furcsaságaik miatt, hanem meg kell találni az utat, hogy a gyülekezetekben egészséges közösségre leljenek. Az idei Csillagpont Református Ifjúsági Találkozó tiniprogramjának vezetője úgy véli, akár már az óvodában is komolyan szerelmesek lehetnek a gyerekek. Ennek az lehet az oka, hogy a televízión keresztül erős szexualitás árad feléjük. Amennyiben magukra hagyják őket a felnőttek ebben a kérdésben, akkor csupán a téves-tévés információból táplálkozhatnak.


Miért járnak a lányok kettesével a vécére?

A felnőttek dolga, hogy segítsék a fiatalokat felkészíteni a szexualitásra – mondja Kerekes Szabolcs, aki a Csillagpont fesztiválon, a12–15 éveseknek tartott programon arra fektette a hangsúlyt, hogy a tinik megérthessék a férfi és női szexualitást és annak az Isten szerinti voltát. Azt akarták érzékeltetni, hogy gyönyörű dolog elfogadni és élni az identitásunkkal, jó asszonynak, illetve férfinak lenni. 
A tinik mindent kidobnak az ablakon, ami langyos, ezért megdöbbentően váratlan, izgalmas, illetve nagyon vidám programokat kell kínálni nekik – hangsúlyozza a szakember. 
– Számos dráma- és élménypedagógiai eszközt, mély filozofikus elemeket használok, amit a tinédzserek örömmel fogadnak. Foglalkozásainkon sokat játszunk, így keressük a választ a fiúkat és lányokat érintő kérdésekre. Az egyik foglalkozáson a fiúk és a lányok kiscsoportokban kérdéseket írnak egymáshoz, majd a csoportvezető ezeket felolvassa. A fiúkat például az érdekli, hogy miért járnak a lányok mindig kettesével a vécére. Vagy miért mondja egy lány, hogy öt percet lesz a fürdőszobában, ha ötvenet tölt ott? Először persze viccelődnek a feleletekkel, majd lassanként előjönnek a komoly válaszok: sok vécéajtó kinyílik, ezért az egyik lány tartja az ajtót, míg a másik bent van. Fogják egymás táskáját, amíg szépítkeznek, megnézik a hajukat, arcukat. Kiderül, hogy a lányok legtöbbször a mosdóban szépítkeznek.


Miért durvák a fiúk?

A lányok többek között arra kíváncsiak, hogy miért durvák a fiúk és miért szólnak be. A fiúk válaszaiból kiderül, hogy sok megaláztatásban van részük, mert a velük egyidős lányok erősebbek, érettebbek, okosabbak, érzelmileg fejlettebbek, emiatt azt érzik, hogy nem tekintenek rájuk férfiként. Erre a magatartásra válaszolnak a kamaszodó fiúk kihívó, nevetséges, olykor vad módon – magyarázza Kerekes Szabolcs. A foglalkozásokon levetítik Shakespeare Rómeó és Júliájának azt a részletét, ahol a két fiatal szerelme lángra lobban. Ezután a női csoportvezető a lányoknak, a férfi a fiúknak olvas fel a nőiességről, illetve a férfiasságról igehelyeket a Bibliából. 
– Ezek alapján elmondjuk, hogy mit jelent például az önuralom és hogyan válik valaki igazi férfivá. A fiatalokkal komolyan, és teljes nyíltsággal beszélgetünk a szerelemről, a kapcsolatokról. Valami olyat kapnak nálunk, amihez nincsenek hozzászokva. Fontos, hogy megérezzék, az egyház egyszerre komoly és vidám, valamint számol velük és nem tekinti őket gyereknek.


Az egyház bűnt követ el, ha nem foglalkozik a szexualitással

A gyerekek többsége csonka vagy nem jól működő családból jön – ideértve a keresztyén családokat is –, ezért az egyháznak bűn nem foglalkoznia a szexualitás kérdésével – véli Kerekes Szabolcs. 
– Olyan magas a válási arány a társadalomban, hogy komoly felkészítés nélkül nem szabad összeadni egy párt. Ebben nagyon nagy az egyház felelőssége. Ugyanezt a felkészítést meg kell adni a tiniknek is: csak nekik még a fiú és lány közötti barátságról és kommunikációról, a tisztaságról kell beszélni. Őszintén elmondani azt, hogy a társkeresés gyakran fájdalmakkal jár, és az is természetes, hogy félnek. Segíteni kell a fiatalokat tiszta ötletekkel, hogy jó úton haladjanak, hiszen erős ellenszélben vannak a keresztyén tinik akár az iskolában is, ahol az idejük nagy részét töltik. Jó lenne, ha nem sodorná el a keresztyén fiatalokat az iskolai közösség rossz irányba, hanem ők érkeznének olyan erővel oda, hogy pozitív módon hassanak az osztálytársakra. Legyenek ők só és világosság az iskolában!


A lenézett amerikai példa

Sokszor lenézzük az amerikai keresztyénséget, pedig az ottani gyülekezetekben találkoztam a társkeresés egy egészséges formájával, amit datingnek hívnak – mondja Kerekes Szabolcs. 
– Ebben nincs szexualitás, csak játékos ismerkedés; amikor a fiú meghívja a lányt egy hamburgerre, elmennek együtt egy sporteseményre, és szép lassan közelítenek egymáshoz. Amerikában egészen jó gyakorlata van ennek. Ezzel szemben nálunk a keresztyén fiatalok úgy érzik, hogy „csak" imádkozni kell, és akkor egyből megkapják Istentől a társukat. Azt gondolják, hogy valami nagyon komoly dolog az együtt járás. Nincs meg a kultúrája a távoli ismerkedésnek, tapogatózásnak, a férfi és nő közötti kommunikáció ízlelgetésének. Meg kell tanítani a fiatalokat nem felkelteni a másikban a reményt és a szerelmet. Elmondani, milyen az, amikor gyorsan szerelmesek lesznek, majd nem történik semmi. Ha hallanak csalódásról, fájdalomról, akkor könnyebben átesnek rajta – vélekedik a szakember.


Szerelem első látásra, de meddig tart?

Kerekes Szabolcs szerint bár létezik szerelem első látásra, nem valószínű, hogy ebből tartós, egész életre szóló kapcsolat születik, de ez is előfordulhat. Azzal indokol, hogy amit első látásra érzékelünk, az a külső. 
– Amikor a harmadik gyerek születése után, fürdőköpenyben jön ki a párunk a fürdőszobából, akkor már nem az a szép szőke hajú, kisminkelt nő lép elénk, mint az első találkozáskor. Ahhoz, hogy a fiatal megismerje, akivel majd együtt fog élni, kevés a külsőség – teszi hozzá a szakember. Ő és munkatársai drámapedagógiai eszközöket alkalmaznak, hogy a megszokottól eltérően ismerhessék meg egymást a fiatalok. A játékos gyakorlatok, beszélgetések közben rádöbbenhetnek arra, hogy akit eddig a külseje miatt észre sem vettek, szépet, tartalmasat mondott, a másik pedig hülyeségeket fecseg. Ezekben a szituációkban derülhet ki, hogy milyen csekély a szerepe a külsőségnek.


Ódivatúan nem érdemes

A fiatalok gyakran döntenek az alapján, hogy ki jár menő cuccokban. 
– A nagyon erős keresztyén családokban visszatartják a gyereket a divatos öltözködéstől, pedig ha társat keresnek, nem szabad hosszú szoknyában járatni a lányt és ódivatúan a fiút. Meg kell tanulni felöltözni, de meg kell jegyezni azt is, hogy nem ez a lényeg. Létezik út a kettő között. A világiak számára akkor vonzó a másik keresztyénsége, ha az nem múlt századi és avítt, hiszen az öltözködés is egyfajta kommunikáció a világ felé.


Nem lehet prédikálni a jó párkapcsolatról


– A csonka családban felnövő gyerekeket nem lehet prédikációs úton megtanítani, hogy milyen a jó párkapcsolat. Ezt egy egészséges közösség mutathatja meg a fiataloknak a társkeresés időszakának közeledtével. Egyre több lelkész dönt úgy, hogy nem adja össze a párt felkészítés nélkül. Harminc éves tapasztalatom szerint akik jó alapozó felkészítést kapnak, sokkal hosszabb ideig élnek krízismentes házasságot, illetve a nehéz időszakokat is jobban kezelik és vészelik át, mint a többiek. 


Fekete Zsuzsa, Jakus Ágnes

2023. november 28., kedd,
Stefánia napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 3535
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 56414018

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat