belépés | regisztráció RSS

2012. március 12., hétfő Nyomtat

Szerkesztő

Száz szingli kerestetik

Felszámolnák a szinglizónát a református fiatalok. 


 

 

„Hozzunk össze" száz megtért, református szinglit! – olvasható a nemrégiben létrehozott szazszingli.blogspot.com-on. Az internetes felület elindítói hívő fiatalok a Debrecen-Csapókerti Református Gyülekezetből. Céljuk, hogy adatbázisukba összegyűjtsék legalább száz megtért, hívő – elsősorban református – fiú és lány e-mail címét, ezt követően pedig csendes hétvégét szervezzenek a bejelentkezettek részvételével.

A virtuális világban kezdenek ismerkedni
Bár a szervezők célja, hogy a társkereső fiatalok személyesen is találkozhassanak, az ismerkedés első lépéseit mégis a virtuális világban tehetik meg. Kéthetente megjelenik ugyanis a blogon egy-egy párválasztással kapcsolatos cikk, melyeket lelkészek és hívő házasok írnak. 
– Célunk az is, hogy ezek az írások aktív beszélgetéseket generáljanak a hozzászólásokon keresztül az alapvető témákban – írják a blog szerkesztői. Az első bejegyzés – melynek témája a megtérés – már olvasható a felületen. Az ismerkedni vágyó fiatalok a fórumozáson túl az admin email címére –szazszingli@gmail.com – megírhatják rövid bemutatkozásukat, és még kedvenc igehelyüket is. Közös beleegyezés után a fiúk és lányok egymás e-mail címét is igényelhetik. – Eddig tizenegyen jelentkeztek, köztük néhányan más felekezetekből is – árulta el portálunknak Kiss Ábel Lukács gyülekezeti tag, a blog egyik szervezője.

Nincsenek jó minták
– Rendkívül sok értelmes egyedülálló küszködik a párválasztás kérdésével Magyarországon. Noha nem oldja meg a sokoldalú problémát, az arra adott válaszok egyike ez a blog. Azok számára hoztuk létre, akik nem akarnak a magatehetetlenségben ragadni. Sokan diszfunkcionális családban nőhettek fel – minden második család ilyen –, ahol nincsenek helyén a szerepek, alkoholista az édesapa vagy elváltak a szülők. Ráadásul, a romantikus filmek jelentik az otthoni minta mellett a másik – téves – mintát a fiatalok számára – állapítja meg Kiss Ábel.

Ima és ismerkedés
A fiatalember, aki maga is házas, úgy véli, a huszonéves fiatalok energiájukat a diploma megszerzésére és lakásvásárlásra fordítják, noha a Bibliában nem ezek a prioritások. 
– Az emberek nem fordítanak elég időt a párkérdésre, és az udvarlástól is elszoktak. Hirtelen aztán azon kapják magukat, hogy sürgősen társra lenne szükségük.
Vannak persze ellenpéldák is. Ábel arról mesél, hogy egyedülálló ismerőseikkel együtt szoktak imádkozni azért, hogy kapjanak társat. 
– Mivel nem lenne egészséges, hogy annak érdekében váltogassák a párkereső fiatalok a gyülekezetüket, hogy találkozzanak még ismeretlen egyedülállókkal, maradnak a keresztyén kávézók, az ismerkedő portálok és a konferenciák. Ezek sorát bővíti a Száz szingli nevű blog is.

Normális ember nem jelentkezik?
Gyakori tapasztalat, hogy a keresztyének szervezte nyilvános randikon, ahol egyszerre több beszélgetőpartnerrel is tölthet időt a bátor jelentkező, a fiatalemberek és hölgyek közül az egyik fél könnyen lehet, hogy nem érzi jól magát a másik társaságában, míg a partner ezt nem veszi észre. Azt, hogy a blogon folyó nyilvános társalgáshoz kik csatlakoznak, és kik vesznek majd részt a közös hétvégén, nem tudják koordinálni, ismerte be a szervező, ám hozzátette, garantált, hogy a honlapon közzétett anyagok építőek és igeiek lesznek. 
– A célunk az, hogy már tizennyolc éves kortól sarkalljuk a fiatalokat a párválasztással kapcsolatos tudatosságra. Bár ez a korosztály nem gondolná saját magáról, de ők ugyanennek a beteg társadalomnak a részei, ami hat rájuk, és fennáll a veszély, hogy egyszer csak ők is azt veszik észre, hogy kifutottak az időből.
A blog koordinátorai szeretnék idővel megjelentetni a cikkeket, és eljuttatni a kiadványt a gyülekezeti ifjúsági csoportokhoz. Azt is szeretnék, ha a feltehetőleg egy év múlva esedékes csendes hétvége programját a 24–25 évesek is vonzónak találnák. A csendes hétvégén – amelyre, remélik, 30–40 százalékban fiatal férfiak is ellátogatnak majd – éppen ezért az előadások mellett számos ismerkedési lehetőséggel szeretnének előállni: kávéházzal, koncerttel várják a fiatalokat, sőt, fontolgatnak egy nagyobb szabású, közös megmozdulást is. 
– Lehetne szó esetleg várostakarításról is, hiszen szeretnénk túlmutatni azon, hogy azért gyűltünk csak össze, hogy a saját kis problémáinkat megbeszéljük. Ráadásul, kiválóan lehet így ismerkedni, és a fiúk is megmutathatják egy ilyen munka elvégzése közben, hogy mire képesek!

Hogyan számoljuk fel a szinglizónát?
Megéri előre gondolkozni Kiss Ábel szerint. 
– Akikben ott van a vágy, hogy szeretnének családot alapítani, lépniük kell az ügy érdekében. Elsősorban el kell kezdeni időben tudatosan imádkozni a leendő társért és a párválasztásért, nemcsak abban a felfogásban élni, hogy egyszer csak valahogy megtörténik. Komoly imaharc előzi meg ezt ideális esetben. El kell persze kérni Isten akaratát arra vonatkozóan is, hogy szeretné-e egyáltalán, hogy családban éljen-e valaki vagy sem. A Bibliában nagy százalékban arra látunk példát, hogy Isten a családi életre hívja el az embereket.
Sok akadályt gördítenek saját maguk elé a fiatalok, teszi hozzá. 
– A fiúk nem kezdeményeznek, a lányok bezárkóznak: nem mernek csinosan öltözködni, ránézni a fiúkra, odamenni hozzájuk. Azt javasolnám a lányoknak – még ha ez meglepő is –, hogy barátkozzanak a fiúkkal, a fiúk ugyanis a barátjukba lesznek szerelmesek. Ez nem jelenti azt, hogy ezzel kiveszik a fiúk kezéből az irányítás lehetőségét. Gondoljunk csak Ruth-ra, arra a mélyen lelki nőre, aki rendkívül megalázó helyzetben megkérdezte, hogy Boáz elvenné-e őt feleségül! A fiúk pedig kezdeményezzenek, kezdjenek el udvarolni a lányoknak! Merjenek megosztani mélyebb lelki dolgokat velük is, ne csak a fiúbarátaikkal. A másik probléma, hogy azt szoktuk inkább hangsúlyozni, hogy a fiúk vezessenek, legyenek előrébb. De annyi lelkes és érettebb lány van a gyülekezetekben, akiket utol kellene érniük, és még túl is szárnyalni! A fiúkat támogatni és bátorítani kell! Ábel szerint abba kell hagyni a romantikus filmek nézegetését is. 
– Ezek tudat alatt gerjesztik az elvárásokat, és azt is megtévesztően mutatják be, hogy hogyan is működik a párválasztás, és hová vezet.

Biztos egzisztencia?
– Az ifjúsági csoportokban sok olyan fiatal van, akik megtértek, munkát is kaptak, lakáshoz is jutottak, aztán pedig toporognak. Végre el kell, hogy kezdje kezelni az egyház ezt a helyzetet – véli a blog egyik elindítója. Kiss Ábel hangsúlyozza, korábban kell hozzáfogni a párkapcsolatra való tudatos készüléshez. 

– Otthon ez nem téma, általában már csak akkor, amikor a húszas éveik végén járó fiataloktól megkérdezik a rokonok, hogy mi lesz már a házasodással. Ma az árral szemben úszik az a fiatal, aki a társadalmi elvárásoknak – legyen meg a diploma, a lakás, az állandó kereset – nem akar megfelelni. Azt gondolják, ettől lesznek boldogok, ezek a prioritások. A többséggel megy szembe, aki napi húsz percnél többet szeretne foglalkozni az embertársaival, és a kapcsolataira akar építeni. El kell kezdeni az imádkozást már most. 
A Száz szingli nevű blogon két nap múlva jelenik meg Lakatos Zoltán debreceni lelkész írása, amely a párválasztásról szól majd. Két hétre rá a vezetésről, majd újabb két hét múlva a növekedésről közölnek egy-egy cikket, amelyekhez az olvasók is hozzászólhatnak. 
– Az a célunk, hogy a fiatalok a legfontosabb dolgokról beszélgessenek, mert ez jó alap lehet egy párkapcsolat kialakításához - teszi hozzá a szervező.


Ajánlott oldal: szazszingli.blogspot.com


Jakus Ágnes 

2024. február 28., szerda,
Elemér napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 7207
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57207278

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat