belépés | regisztráció RSS

2012. március 12., hétfő Nyomtat

Szerkesztő

Jókedvű téli tábor

A januári nagy hajrá, a megterhelő és izgalmakkal teli vizsgaidőszak után jöhet a lazítás, „haverokbulifanta". Csaknem félezer fiatal évről évre úgy dönt, hogy egy keresztyén táborban adja át magát a felhőtlen jókedvnek és Istennek. 


Keresztyénség nagy dózisban

Sok fiatal életében mérföldkő a MEKDSZ téli tábora, többen is itt jutottak hitre – árulta el a Parókia portálnak Csákai István, a Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség (MEKDSZ) PR- és rendezvényszervezője.

- Számos érdeklődő jön el a táborba, kérdéseket tesznek fel, keresik Istent, az itt kapott „nagy dózis" pedig átbillentheti őket. Tavaly az egyik diák elhívta nem hívő csoporttársát közénk, és „külsősként" is jól érezte magát közöttünk.

A hitélet mellett a közösség, a barátok miatt is népszerű a téli tábor; az egymástól távolra került jó ismerősök itt újra találkozhatnak és beszélgethetnek. 

Turmix

A téli tábort február első hétvégéjén (feburár 2. csütörtök - február 5. vasárnap) Egerben tartják a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakkollégiumban. Évről évre sokszínű társaság jön össze a táborban; az egyhangúság és az unalom ismeretlen fogalmak. Bár az egyetemi diákkörök tagjai már megszokhatták a felekezetköziséget, a téli táborokban „összeeresztik" a bölcsészeket, közgázosokat, jogászokat, teológusokat, építészeket, orvostanhallgatókat.
 A Magyarországon tanuló külföldi diákok Budapesten és Szegeden külön kört alakítottak, aki ellátogat feburában Egerbe, velük is megismerkedhet. 
- Sokan érkeznek majd a határon túlról is, köztük nemcsak magyar, hanem külföldi diákok is. A szlovén diákkörök szervezői visszatérő vendégek Egerben, hiszen hazájukban még csak most kezd kialakulni a magyarországihoz hasonló szervezet, így a jó hangulat mellett tanulni is jönnek hazánkba.

Csákai István a harmadik tábort rendezi főszervezőként, az idei lesz a kilencedik tábora, de – mint mondja - nem hagyná ki semmi pénzért, minden találkozó hoz valami újdonságot. 
- A főelőadásokat idén is képzett előadók tartják, akik ismerik az egyetemisták és az egyetemi diákkörök problémáit, ezért jól és érthetően tudják átadni az üzenetet. Az egri találkozón a bolgár diákszövetség egykori főtitkára lesz a főelőadó, Charlie Hadijev az ószövetségi Ámósz könyvéről beszél majd a fiataloknak.

Mit tehetünk a kiábrándultakkal?

A főelőadások mellett a szemináriumi témákra is érdemes odafigyelni. Egy közgazdászként végzett keresztyén fiatal a szervezetfejlesztés rejtelmeibe vezeti be a diákkörök és ificsoprotok vezetőit.
Miért ábrándul ki valaki a keresztyénségből, és mit tehetünk a hasonló cipőben járó barátainkkal – erről az izgalmas, ám korántsem könnyű témáról szól majd az egyik szeminárium.
- A keresztyén diákoknak gyakran nekiszegezik a kérdést társaik: miért pont a keresztyénség, hiszen számos vallás van, és mind ugyanabba az irányba visz? Azt vettük észre az Egykérdés fesztiválon és a Folytköv. programsorozaton, hogy a diákok szívesen beszélgetnének hitükről nem hívőkkel, de nem igazán tudják a választ a felvetődő kérdésekre, például hogy miért Mi Atyánk és miért nem Mi Anyánk?
Fűtő Róbert Apologetika című szemináriuma abban segít, hogy a fiatalok megismerhessék a keresztyénség érveit, tudjanak értelmesen beszélni és beszélgetni hitükről, a keresztyénségről.

Biblia és tánc

A kiscsoportos bibliatanulmányozás ebben az évben nagyobb hangsúlyt kap a programban. A bibliai versek elemzésének több módját is megtanulhatják a résztvevők, hogy később saját diákkörükben, vagy akár otthon is használhassák az új módszereket. Esténként pedig kötetlenebb programokat terveztek, többek között ismerkedési estet, filmklubot és táncházat.

Határtalan kreativitás

A Márk evangéliuma drámajátékon a teljes bibliai könyvet előadják másfél órában, de nem a színpadon, hanem a nézők között, hogy maguk a fiatalok is részeseivé váljanak az előadásnak. Az utolsó estén a játéké a főszerep, produkciójával bárki felléphet, akinek van hozzá bátorsága.
- Az egyetemisták kreativitása határtalan, másfél-kétórás műsorra ezúttal is számíthatunk. Teljes diákkörök készülnek színdarabbal, és van, aki saját műsorszámmal lép fel, tavaly az egyik lány önálló szerzeményét énekelte el a közönségnek.

A jókedv része a keresztyén téli tábornak. A program szervezőitől tavaly a gyakorlaton lévő vendéglátós szakiskolások arról érdeklődtek, hogy honnan érkezett ez a vidám csapat.
- Odajöttek hozzánk és kérték, hogy mondjuk már el, kik vagyunk, mit csinálunk, mert látják, hogy nem iszunk, mégis éneklünk, mindenki vidám és szereti egymást. Tényleg úgy történt, ahogy Jézus is mondta, arról ismerszik meg, hogy a tanítványai vagyunk, ha szeretjük egymást. Nem is gondoltam volna, hogy ez kívülállóknak így feltűnik, mert számomra ez a természetes.

Még van hely

Idén 170 önkéntes, azaz a résztvevők több mint egyharmada segít a tábor szervezésében. A MEKDSZ-es fiatalok is szívesen vállalnak szolgálatot, van, aki konferál, tolmácsol, szemináriumot vezet, és nélkülözhetetlen a „hozz-teszek" segítsége is a terem berendezésénél.


Aki kedvet kapott a táborozáshoz, még csütörtökig (január 12.) jelentkezhet a MEKDSZ honlapján, ahol online közvetítésen láthatják a főelőadásokat és esti programokat, akik esetleg nem tudnak ellátogatni az egri téli táborba. 

Dobó Márta
Fotó: Ablonczy Dávid 

2024. február 28., szerda,
Elemér napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 7283
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57207354

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat