belépés | regisztráció RSS

2012. március 12., hétfő Nyomtat

Szerkesztő

Megrázó kontrasztok

Kézen fogva vitték vissza a szüleiket a Kontrasztkiállításra azok a fiatalok, akik látták a megdöbbentő multimédiás tárlatot vidéken. 
A középiskolai osztályok, cégek csoportjai egymásnak adták a kilincset, hogy megnézzék a református egyház és rendőrség nagyhatású kiállítását. 
A Kontraszt Budapestre érkezett.

Kisvárda, Nyíregyháza, Debrecen és Miskolc után csütörtöktől (január 12.) Budapesten is megnyitja kapuit a Kontrasztkiállítás. Volt olyan vidéki város, ahol annyian szerették volna megnézi a Kontrasztot, hogy muszáj volt meghosszabbítani a kiállítás tervezett nyitva tartását. Az első helyszínen, Kisvárdán hatezren látták két és fél hónap leforgása alatt a tárlatot, amelynek megálmodója Százvai László helyi református lelkipásztor volt. Voltak fiatalok, akik könnyes szemmel, vagy zokogva jöttek ki a kiállításról – mondta korábban Százvai László ötletgazda. Éppen ezért a kiállítás után csendes szoba várja a látogatókat, ahol elgondolkodhatnak, illetve szakemberek vezetésével kis csoportokban megbeszélhetik a látottakat.

A Kontrasztot az élet, vagyis a statisztikák számai ihlették; hazánkban évente csaknem ötvenezer abortuszt végeznek, a teherbe esett nők tíz százaléka még csak tinédzser, közülük több száz lány már 14 éves kora előtt abortuszra megy. 
Sokak számára természetessé vált a dohányzás, a drog, és az alkoholfogyasztás, a házasságoknak több mint a fele válással végződik. A kiállításon multimédiás eszközökkel mutatják be a fiatalokat érintő égető kérdéseket hét témakörben. Házasságkötés, családi élet - válások, széthulló közösségek; példaképek, apa és anya szerepköre - családon belüli erőszak; szenvedélybetegségek - szabadság, öröm; hazaszeretet, felelősségvállalás - kozmopolitizmus, globális pénzhatalom; gyermekvállalás - abortusz; az élet értelme, küldetés - öngyilkosság, céltalanság, depresszió; a hetedik pedig a megváltás témaköre.

A budapesti kiállítás elsősorban előzetes bejelentkezéssel látogatható, ennek oka az, hogy egy 30 fős iskolai osztály nagyjából két óra alatt járja végig az interaktív tárlatot – mondta a Parókia portálnak a budapesti Kontrasztkiállítás főszervezője. 
Illés Dávid református lelkipásztor hozzátette: elsősorban középiskolás csoportok jelentkezését várják. A lelkipásztor a fővárosban is hasonló fogadtatásra számít, mint vidéken. Úgy véli, hogy a fiatalokat sokkolhatja, vagy figyelmeztetheti a Kontraszt, hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk. A lelkipásztor abban bízik, hogy az iskolák vezetői és a pedagógusok elhozzák majd a Pozsonyi úti református templomba diákjaikat. Illés Dávid szerint a kiállítás nem mindennapi hatása a tömény figyelemfelkeltő eszközöknek köszönhető, ami miatt elgondolkodhatnak a tinédzserek, hogy milyen értékek mentén rendezzék be az életüket. A főszervező is megdöbbent, amikor először látta a Kontrasztkiállítást, mert az – mint fogalmazott - megmutatta, hogy milyen sok múlik a döntéseinken és választásainkon.
– Főszervezőként az a kihívás, hogy minél több fiatalhoz eljutassuk a Kontrasztot, azokhoz is, akiket nap mint nap testközelből fenyeget a veszély, és azokhoz is, akiket igyekeznek burokban tartani szüleik. Aki drogozik, iszik, züllik a kiállításon ránézhet kívülről, hogy rossz úton jár, aki pedig távol tartja magát ezektől, még karakteresebb ellenállást fejleszthet ki magában. Inkább a kiállításon éljék át virtuálisan a „borzalmakat" a fiatalok, minthogy belekerüljenek, és olyan úton induljanak el, ami nemcsak fájdalmas, hanem akár végzetes is lehet.

A kiállítás a megelőzést szolgálja és nem terápia, azonban a szervezők fontos célja, hogy lehetőséget adjanak beszélgetésekre és igény esetén szakemberhez irányítsák azokat, akik erre rászorulnak. Kontrasztklubba hívogatják a fiatalokat, ahol életvezetési kérdésekről lehet fiatal református lelkipásztorokkal beszélgetni.
– Akadt aki rásütötte a kiállításra, hogy térítés, de ez nem így van – állítja Illés Dávid. - Az élet értékesebb, emberibb oldalát szeretnénk kínálni a fiataloknak, és imádkozunk azért, hogy tárlatunk a budapesti fiatalok között misszió is legyen. A Kontrasztot a református keresztyén felelősségvállalás ihlette és mi szívesen megosztjuk az érdeklődőkkel világnézetünket, hitünket, örömünket.

A Dunamelléki Református Egyházkerület Kontrasztkiállítását a rendőrség, a mentőszolgálat és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium is támogatja. 

Fekete Zsuzsa

 

 

Világítasz, bitang!

 

Nincs prüdéria, álszentség, aki belép a „labirintusba", az életet láthatja a maga valóságában. Megnyílt a budapestiKontrasztkiállítás. 


A református egyház és a rendőrség döbbenetes tárlatát már hatvanezren látták vidéken, ezzel az ország tíz leglátogatottabb kiállítása között jegyzik.

 

A furcsa páros?

Egyház és rendőrség. 
Furcsa párosnak tűnhet, Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke viszont másképpen gondolja. 
- Egy normális világban egyáltalán nem furcsa. 
A rendőrség arra kapta Istentől a mandátumát, hogy a jót szolgálja. 
Az állami szervek és az egyház közösen is érdekeltek abban, hogy egy jobb országban élhessünk – mondta a püspök a Parókia Portálnak a Kontrasztkiállítás megnyitóján, Budapesten a Pozsonyi úti református templomban.


Szabó István szerint a „lelkekben ható" tárlatot millióknak kellene látni, hiszen itt szembesítésről van szó; a tárlat megálmodói tényszerűen egymás mellé állították az Isten szerint való és az elsikkadt, tönkrement életet. A püspök megjegyezte, hogy ugyanezt a lelkipásztorok a szószéken is rendszeresen megteszik, de azt sokszor moralizálgatásnak tartja a hallgatóság. 
– Vizuális kultúrában élünk, ahol az emberek demonstrálva szeretik látni a valóságot. A Kontrasztkiállítás egy lehetőség, ahol a megérintett vagy megrendült fiatalok elkezdik keresni az igaz élet lehetőségét. A kiállítás nemcsak arról szól, hogy ne tedd, hanem arról is, hogy ne tűrd, ne hagyd! Azokat is meg kell mentenünk a veszedelmektől, akik már elindultak a rossz úton – tette hozzá a püspök.

Nélkülözhetetlen az egyház

A Kontrasztkiállítás megnyitóján sokan csóválták a fejüket, amikor Fülöp Valter rendőrezredes meglepő kijelentést tett. Úgy vélte, hogy egyáltalán nem áll távol egymástól a lelkipásztori és a rendőri tevékenység. 
- A célunk közös sok metszéspontban, vagyis az, hogy a bűnből minél kevesebb legyen, csupán az eszközeink különbözőek – indokolt a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi helyettese. 
Fülöp Valter szerint hiába tartanak a rendőrök bűnmegelőzési előadásokat a legveszélyeztetettebb fiatal korosztályoknak, egyedül nem képesek megoldani a problémákat. A szakember nélkülözhetetlennek tartja az egyházat a társadalomért való küzdelemben, mert - mint fogalmazott - a családon kívül ez a közösség az, ami megfelelő befogadója lehet a fiataloknak, és életcélt mutathat nekik.

Emberi ésszel felfoghatatlan

Emberi ésszel felfoghatatlanul nagy a kontraszt a nyereség és veszteség, az élet és a halál között – mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál azokról az élményeiről mesélt, amikor mentőtisztként borzasztó esetekhez kellett kivonulniuk. A szóvivő szerint többszáz fiatal hal meg értelmetlenül, pedig az esetek többsége elkerülhető lenne. 
– A Kontrasztkiállítás a lelkekre tud hatni. Mi mentősök testeket kötözünk, de lelkeket is mentünk, mint ahogy ez a tárlat is – tette hozzá.

Nem megnézi, hanem átéli

A Kontrasztkiállítás egy óriási felkiáltójel a társadalom számára – mondta Százvai László kisvárdai lelkipásztor, a tárlat megálmodója, ötletgazdája. 
– Amikor a Biblia évében, 2008 júliusában megnyitott a Kontraszt Kisvárdán, senki nem merte álmodni, hogy egyszer eljutunk Budapestre. A kiállítást már láthatták Kisvárdán, Debrecenben, Nyíregyházán, jelenleg látogatható Miskolcon és átlépte az országhatárt is, mert a közelmúltban megnyitotta kapuit Dunaszerdahelyen.


Százvai László a kiállításnak kétféle hatásáról beszélt. 
- A rövidtávú egy arc, amivel az emberek kilépnek a tárlatról: megdöbbenés, katarzis, bűnbánat, feloldozás és a felszabadulás csodálatos, vegyes együttléte születik meg az emberekben. A hosszú távú hatás, hogy konkrét döntések és cselekedetek alakulnak ki. Gyülekezeti csoportokban, osztályfőnöki órákon hónapokon keresztül téma a kiállítás hét témaköre. A Kontrasztot nem megnézi, hanem átéli az ember. Belép egy labirintusba, ahol hét téma fény- és árnyoldalaival találkozik. Nincs prüdéria, álszentség, az életet mutatja a maga valóságában – állítja az ötletgazda.

Nincs két egyforma, sőt hatvanezerféle

Százvai László szerint nincs két egyforma tárlat.
– A Kontrasztkiállítás hatvanezer nézője hatvanezer különböző kiállítást élt át, mert más a múltunk, más sebeket, fájdalmakat hordozunk. Az ember a labirintusban szembemegy a bűneivel, az elrontott dolgaival, kudarcaival, örömeivel, erényeivel.

A református lelkész a vendégkönyvből idézett egy bejegyzést: „Amikor bemész, vagy egy ember, amikor kijössz, másik ember vagy. Ha nem, akkor kezdd elölről!"

Világít és leleplez

A lelkipásztor szólt arról is, hogy nem mindenki örül a Kontrasztkiállításnak. 
– Bár ez olyan kiállítás, ahol nem sulykoljuk a megoldásokat, mégis tükröződnek benne világos etikai értékrendek és állásfoglalások, azonban másféle vélemények és indulatok is megszólalnak a kiállítással szemben – fogalmazott Százvai László.

 A Parókia Portál úgy tudja, hogy négyféle kritika érte a Kontrasztkiállítást. Bírálói kirekesztőnek és megbélyegzőnek tartják, mert a hagyományos családmodellt állítja példaként a fiatalok elé a liberális gondolkodásmóddal szemben, amely szerint tudomásul kellene venni, hogy másfajta szeretetközösségek is léteznek. A Kontraszt további „bűne", hogy megkérdőjelezi a könnyű drogok liberalizációját, valamint a hazaszeretet ellentéteként állítja be a kozmopolitizmus eszméjét, és síkra száll a tizenévesek abortusza ellen.


Százvai László szerint sokféle dolgot lehet tenni, csak egyet nem: úgy távozni a Kontrasztkiállításról, mintha nem történt volna semmi. 
- Olyan világban élünk, ami elszokott a fénytől. Szokatlan számára, ha valami elkezd világítani és leleplez – tette hozzá a lelkipásztor, majd egy verset idézett.

Este lett, a régi kert felett,
S egy sárga arcú lomha vén bagoly
egy szentjánosbogárkát kergetett.
Hol vagy gazember, piszkos, ronda állat?
Most elkaplak, kitátom rád a számat,
s körmöm közt téplek el, ha egyszer valahol megtalállak.
És ekkor a bokorban valahol
így szólt a kis bogár: – Mit vétettem ellened? Miért e hang?
S jött a válasz:
– Világítasz, bitang!

Fekete Zsuzsa
Fotó: Füle Tamás 


 

A Kontrasztkiállítás előzetes bejelentkezés után hétköznapokon 9 és 15 óra között látogatható Budapesten, a XIII. kerület Pozsonyi utca 58. sz. álatti református templomban. (Bejárat a Gogol utca felől.) Előzetes bejelentkezés alapján más időpont egyeztetésére is lehetőség van.


További információ: info@kontrasztkiallitas.hu, vagy www.kontrasztkiallitas.hu 


2024. április 18., csütörtök,
Andrea , Ilma napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 4863
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57777593

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat