Időzóna: UTC + 1 óra
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 19 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő
 

2008. Karácsony
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2008. dec. 09., kedd 14:58 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 01., vasárnap 15:43
Hozzászólások: 1127
Tartózkodási hely: otthon
Idejekorán szeretnék számot vetni, elgondolkodtatni a közelgő ünnep kapcsán.
Fogadfjátok szeretettel, ha most nem is novella következik:

KI, MIT ÜNNEPEL?

Advent van. A világ készülődik karácsonyra. A gyerekek „csupán” várják (ez az ő „készülődésük”) a meglepetéseket, az ajándékokat, amiket az „angyalka”, a „télapó” vagy „Jézuska” hoz el számukra. Legalábbis így tudják, mert így mondták nekik. Jobbára a szüleik, nagyszüleik, a szomszédék, stb. Azután, ha a szülők valami „rajtakapása”, egyéb felvilágosítás révén megszűnne a ködbe vesző mese (felnőttesen misztérium), még egy ideig akkor is szeretné a gyermeki lélek „életben tartani” korábbi meggyőződését, ami mégiscsak szebb, édesebb, varázslatosabb, mint a puszta, és szimpla: „ANYU-APU VETTE A BOLTBAN” VALÓSÁG. Igen, a szép álomból nem szeret senki a rideg realitásra ébredni. Ez a világ szokásrendje régóta. Versengés és gond a megajándékozás kérdése. Kinek, mit, mennyiért? A rátartiság, hiúság, hogy meg ne szóljanak, még hitel- és kölcsönfelvétel elkövetésére is sarkall sokakat, mert hát „meg kell adni a módját!” Ez lett a karácsonyból. Már alig jut eszünkbe, alig találjuk meg a sokféle igyekezet, dolog, készülődés betemető kupacának alján Azt, akit elvileg ünnepelni szándékozott az emberiség karácsonykor. ( Most tekintsünk el annak megítélésétől, mennyire volt szerencsés, pontosabban Istennek tetsző az a döntése a római egyháznak, hogy a korábbi, hagyományos szaturnália ünnepet „megkeresztelve” a Világ Világosságát, Jézust ünnepeltette a decemberi nap-éj egyenlőség napján, mintegy az Ő születésére emlékezve! Évszakilag is bizonyosan tarthatatlan ez időpont…)
Különbözik-e a keresztyénség napjainkban ettől a mentalitástól, igyekezettől, ami a fentiekben a világ sajátja?
Advent Úr-jövetet jelent. Készülődést, várakozást. A korai keresztyének ebben a felfogásban éltek. Nem karácsonyt szerettek volna ünnepelni, nem a kis-Jézus születésére kívántak emlékezni, hiszen a Világ Megváltója, Krisztus Jézus azokban a korábbi években, évtizedekben támadt fel, és ült az Atya trónjára. Ők a parúziát, a második eljövetelt várták, amikor Menyasszonyát, az Egyházat, a Hozzá hűséges szenteket magával viszi. Ha ez, a világ egészére érvényes találkozás a mennyei Bíróval nem is valósult meg sem az ő idejükben, sem azóta, – a tekintetben mindenkire érvényes Jézus megállapítása: „Nem tudjátok sem a napot, sem az órát.” (Tudniillik, hogy mikor kell számot adnunk földi sáfárkodásunkról, azaz, hogy mennyi időnk van még a személyes „adventünkben”). A hívő ember szabadsága abban is kifejeződik, hogy személyes istenkapcsolata, ünneplése nincs alárendelve, „hozzáigazítva” sem naptárilag, sem érzelmileg, de különösen nem valóságos tartalmában az egyházi előírásoknak, liturgikus szokásoknak. Mert mit tapasztalunk? A gyülekezeti életformában a négyhetes adventi időszak arra szolgál, hogy eljussunk a „lelki nagytakarítás” révén (is) arra a hangulati állapotra, ami karácsonykor kívánatos. A népegyházak betlehemes játékokkal, s egyéb szakrális csecsebecsével mintegy visszavetítik a lélek élményét abba az elképzelt (de inkább délibábos) miliőbe, ahol a jászol, három királyok, istálló-meleg, betlehemi csillag van – ja, meg a kisded Jézus. Már az is komoly „eredmény”, ahol nem jézuskáznak. (Jut eszembe; egyik kereskedelmi rádió reggeli műsorába néha be szokott telefonálni egy „média-személyiség”, aki a TV zenés vetélkedő műsorában gyakori zsűritag. Ő fennen és büszkén emlegeti katolikus teológusságát, amit nem fejezett be, s így pap sem lett. No, ő az, aki szaporán „jézuskázik”, s nem feltétlenül karácsonyhoz kapcsolódóan, hanem az Úr Jézus tanítására, példabeszédére hivatkozva. A hideglelés kerülget, s nagyot koppanva hallgatok el ilyenkor… /vö. Arany János: Családi kör/. Beszélhet, bizonykodhat az ilyen ember, az ilyen egyház, ahol „kisjézus” van, ott sosem lesz ÚR, Király, Immánuel, Krisztus, ki előtt minden térd meghajlik, aki az én személyes Uram és Istenem! Ott marad az évente ismételgetett, liturgikus mese-hangulat! Ha valamely „kötekedő lélek” azt vetné ez ellen, hogy „de, hát, hiszen a zsidók is mindahányszor családi liturgiát csinálnak a pészah ünnepléséből!”, az a válaszom, hogy tudomásom szerint a héber nyelv nem használ múlt időt, hanem folyamatos jelent. Valamint ez náluk nem egy „vallásos hangulat” kérdése, hanem tényleges átéléssel, mintegy maguk is ott vannak abban az isteni csoda-történésben, amikor őseikkel együtt, ők is „kivonulnak” az egyiptomi rabszolgaságból az Örökkévaló vezetésével.
A világ fiai, a vallásos emberek talán nem is értik, amit mondani szeretnék.
Sokkal egyszerűbb visszatérő módon, naptári időszámítás és programtervezés szerint néhány órára-napra korlátozni valamilyen alkalomnak az időszerűségét, semmint folyamatosan abban élni. Az üdvtörténet rajtunk kívül áll, nem vagyunk részese annak. Ha advent, karácsony, húsvét, stb. nem több mint két-két piros betűs nap hangulatának előkészítése, létrehozása – majd egy újabb év elteltével ugyanaz, s a többi, „szürke hétköznapoknak” semmi köze mindehhez – nos, akkor az egész csak máz. Hiszen tudottan vagy tudat alatt, de az az életformája, hogy az adott „ünnepek” időszakán kívül önmaga határozza meg az Istentől való függetlenedésének módját és mértékét. Persze, hogy mennyire létesül „kapcsolata” az ünnepekben is Istennel – az szerfelett kérdéses.
A valódi hívő számára az advent, húsvét, pünkösd, nagypéntek, karácsony (a sorrend tudatosan kevert!) történelmi múlt, de aktuálisan, megszakítás nélkül jelen van. Az jellemzi, hogy minden napja, perce egyre inkább harmonizál Jézus főpapi imájában mondott szavai: „Atyám…, én őbennük, és te énbennem, hogy tökéletesen egyek legyenek, és hogy megismerje a világ, hogy te küldtél engem, és szeretted őket, amiként engem szerettél.” (Jn 17,23). Ez határozza meg gondolkodását, szándékát, szavait, tetteit. Tudatában, sőt öntudatában van annak, hogy teljes és önkéntes az alávetettsége urának, az Úr Jézusnak terve és vezetése iránt, nincsenek „istenes ünnepei” és „istentelen hétköznapjai”, mert mindig és mindenütt az ÚR gyermeke, s ahhoz mért minden megnyilvánulása.
Minden nap vasárnap(?)

2008. december. 01. Mihálovics Zoltán

_________________
"Mindenekben hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Krisztus Jézusban tihozzátok"(1Thess 5,18 )


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. dec. 10., szerda 11:41 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 01., vasárnap 15:43
Hozzászólások: 1127
Tartózkodási hely: otthon
Úgy tetszik duplikált előfordulásra is megnémultatok..

Kár..

_________________
"Mindenekben hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Krisztus Jézusban tihozzátok"(1Thess 5,18 )


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. dec. 10., szerda 12:16 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6077
Kedves rokon, ne vedd zokon...éppen nyakig vagyok a tervezett és nem tervezett ünnepi programok kivitelezésében.
Majd ide is írok valamit, de még nem tartok ott.

------


Visszaemlékszem a bátyám hirtelen halála utáni első karácsonyestére/majdnem egybeesett a születésnapjával/ ..egyrészt kimondhatatlan fájdalom volt, ami történt, másrészről igazi örömmel énekeltük a karácsonyfa körül, úgy, mint addig is :
Jer, mindnyájan örüljünk, és szívünkben vígadjunk, mert született Úr Jézus nekünk-ott volt a bizonyosság is, hogy Jézus Krisztus érdeméért egyszer majd odaát találkozunk a testvérünkkel, ..

Az ünnep közeledtével engem is elkap a készülődés árja, sok felesleges, vagy legalább is elhagyható dologba belehergelném magam- de aztán van egy ilyen váratlan több napos vendég, mint most is, és magamban nyugtázom: de jó, hogy eljöttek, van időnk nyugodtan együtt lenni...

Azt nagyon jó látni este az ajándékosztásnál, hogy a gyerekek mennyi figyelmet fordítanak arra, hogy kinek-kinek eltalálják a kívánságát/a tőlünk kapott pénzt az ünnepek utáni árleszállításban költik el, így többre futja majd/
..és mivel itt lesz Nagyi, énekelünk is, ami nélküle nagyon falsra sikeredne..


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. dec. 10., szerda 20:14 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6077
Victor István

„Mikor meglátták a csillagot, igen nagy örömmel örvendeztek"
Máté 2:10.

Valószínűleg sok csillagot láttak már ezek a bölcsek, a nélkül, hogy nagy örömük támadt volna miatta. Itt nem maga a csillag szerezte az örömöt bennük, hanem, hogy ez az a csillag volt. Az, aminek első meglátásából azt olvasták ki, hogy tőlük nyugatra, Izrael földjén nagy király született. Ők azt elhitték, ennek nyomán elindultak - és most ott a helyszínen meglátták ugyanazt a csillagot. Eddig hitben jártak, most a látás kezdődött el (II.Kor.5:7.).
Az üdvösség történetében ezt az örömöt kaptuk meg a karácsonyban. Előtte ígéreteket adott Isten, kezdve azzal, hogy „az asszonynak magva a kígyó fejére tapos", a Betlehemről szóló mikeási próféciával bezárólag (5:2.). Az Ige testté lételével látható lett Isten jó szándéka és azt betöltő hatalma. Az Ő nemzedéke csupa látásban, tapasztalásban járt - hit nélkül nem lett hasznuk belőle. De az Ő keresztje és üres sírja megint a látás örömét jelentette azoknak, akik hittek.
Ezért jó az Ő sokadik születésnapját ünnepelni, hittel - és azzal a reménységgel, hogy egyszer nekünk is eljön a színről-színre látás világa, az igazi, zavartalan és tökéletes öröm országában.
Még hozzáteszem: mi életünkben sok mindent láttunk, tapasztaltunk. Ezeket az eljövendő látás előlegeinek fogtuk fel. így legyen Nálatok is. Gazdag áldások között megyünk - a teljesség felé. Ebben legyen az ünnepen is igazi örömetek!


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. dec. 12., péntek 16:01 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6077
Bojtor István

Angyal Máriánál

És bemenvén az angyal őhozzá, és mondta neki: örülj kegyelembe fogadott... Mondta pedig Mária, legyen nékem a te beszéded szerint. "
Lukács 1:27-28,38.


Megváltónk születésekor, az idők teljességében kinyílt a mennyország kapuja. Mozdult az ég és föld, Isten és emberek szíve. Angyalok jöttek és mentek. Meglátogatták Zakariás papot Jeruzsálemben, aztán Máriát Názáret városában, aki még hajadon volt, de már eljegyezkedett József ácsmesterrel. Isten küldöttje rátalál, mert ismeri tartózkodási helyét. Adventben Isten keres téged.
Gábriel angyal alkalmas időben érkezett Máriához, aki rokona volt hat hónapja áldott állapotban lévő Erzsébetnek, a Zakariás feleségének. Isten tudja, hogy mit és mikor cselekedjék. Most adventben éppen hozzád érkezett, mert számodra ez a kellemetes idő és üdvösség napja. Az Úr dönt időkről, évekről és napokról. Ma, ha az O szavát halljátok, meg ne keményítsétek a szíveteket!
Isten úgy szerette a világot, hogy minden emberért küldte Jézust. Beszélt a sokasághoz, és most személyesen csak Máriához, aki egyszerű, gyarló hajadon. Isten nem az egészségeseket, igazakat, gazdagokat keresi, hanem azokat a gyöngéket, akik megalázkodnak előtte, és van idejük arra rohanó világunkban, hogy meghallgassák a szavát, és befogadják az igehirdetőt. Olyanokhoz küld, akiket nem ejt rabul a kivilágított utcák és házak fénypompája, a csillogó ajándékozás gondja, az ünnepi készülődés, hanem készek figyelni az Igére is.
Az angyal belép Mária egyszerű otthonába és így köszönti: Örülj! Te, aki fájdalmakkal, anyagi gondokkal, családdal, emberekkel, magánnyal küszködsz, örülj, mert kegyelembe fogadott az Úr. Pénznek, hírnévnek, egészségnek, embertársainknak is örülünk, de itt többről és nagyobbról van szó! Örülj, mert kegyelmébe fogadott mennyei Atyád. Néha úgy érzed, hogy mindenki ellened fordult, de Ő halálosan szeret téged. Az ünnep, az ajándék, az életünk, az egész világ elmúlik, de örökkévaló az Úr kegyelme, a mi Urunk Jézus Krisztus érdeméért. Ezt az örömet senki emberfia nem adhatja nekünk, csak egyedül az Isten. Beleszületett földi világunkba, hogy kiszabadítson a bűn, szenvedés, kárhozat nyomorúságából és megajándékozzon bűnbocsánattal és üdvösséggel kegyelem által. Immánuel azt jelenti, hogy velünk az Isten és nem vagyunk árvák.
Mária nem értette az égi üzenetet, még harminc év múlva sem értette Isten kegyelmi ajándékát, csak ráfelelte: „ímhol az Úrnak szolgálója, legyen nékem a Te beszéded szerint." Helyzete nem változott, irigység, bosszúállás, vérontás folyt körülötte, és a föld kerekségén, de a szeme fölcsillant, arca kisimult, szíve megnyugodott, mert öröm és békesség járta át. Isten Szentlelke betöltötte, így készült az Úr Jézus születésére.
A kegyelem reád is vonatkozik. Nyisd meg hát a szívedet és kérjed hittel: térj be hozzám Uram Jézus, én kegyelmes Istenem.
Ámen.

Fony, 2008. Advent hava


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. dec. 16., kedd 18:49 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
"Jöjj Közénk Istenünk!Ülök az egykedvű őszi borongásban, 2oo8 november 28-án, az egyházi év utolsó napján. Csend van bennem, várakozás. Múlik egy év! Vagy egy egész világ? Nem tudom!Körülöttem forrong minden! Vitázó politikusok, választásra készülnek, jót akarnak, dicsérik
magukat és szidják egymást. Kapzsi bankárok által felhergelt, fölösleges üveg gyöngyök után
futkosó, kapkodó emberek kiabálnak, vagy tanácstalanul néznek maguk elé értetlenül. És itt
vannak a naponta megfagyó hajléktalanok, a harcot a hitelek súlya alatt feladó vállalkozók, a
munkanélküliek és az olcsó termékeket reklámozó médiák. És sorolhatnám tovább de minek,
hisz mindezt hihetetlen nagy példányszámban megteszi a sajtó, sok sok csatornán önti a
televízió, a megannyi honlap.
Ülök és látom, hogy jön Krisztus Király, közeledik csendesen, méltósággal, hozzám, hozzánk,
mint hajdan Jeruzsálem falai felé. Megáll és hosszan néz.... Testemben hatalmas félelem
remeg... csak le ne borulj sírva előttünk Istenünk.

Mindenkinek igaza van! Nem mehet ez így tovább! Tudom eszemmel hogy túl sok már a hazugság, a léha képmutatás. Magam is érzem, hogy jó lenne betörni néhány ablakot, szétverni az álnokok között. Türelmetlenek vagyunk. Egy értelmetlen, nagyon hosszúra nyúlt diktatúrából jövünk, naivan, tisztán indultunk 89-ben, egymás kezét fogtuk, és a sárba borulva több nyelven is együtt imádkoztunk, boldogan kacagtunk. Akkor értettük egymást: most miért nem értjük egymás
nyelvét, vágyát, álmait? Forrong a világ! Tudom, hogy mindenki jót akar, jót magának, minél több jót. Mint a gyermekek veszekszünk ócska baba rongyokon, és észre sem vesszük, lassan szabadul el körülöttünk a pokol. Nem igaz, hogy ez a világ, csak sírásból és vérből tisztulhat
meg, léphet tovább! Hogy lehetünk ilyen vakok?
Uram, te hányszor próbáltál összegyűjteni bennünket mint kotló a csibéit? Jó szóval bíztatsz, adtad a szeretet parancsát, és megmosod könnyeiddel lábainkat. Mindent jóságosan nekünk adtál, élhetnénk csendesen paradicsomi békességben. Jól fel tarisznyáztál, mindenünk megvan.
A föld csodás termékenysége, szaporít nap mint nap kenyeret nekünk, és van annyi agyag, kő, hogy építhetünk mindenkinek házat, tanyát, otthont ezen a földön. És van annyi vas érc, réz, mangán, hogy egy-egy autó is jutna a családjainknak. És jut, könyv, jó film, tiszta bor, és csók,
szerelem mindenkinek. Nem sajnálod tőlünk a boldogságot. És juthat gyermekáldás, vagy vér a vérünkből, vagy mint Józsefnek a te szent akaratodból. Testvérem lásd, van kit szerethetsz, kit otthonodba fogadhatsz, kivel törődhetsz, kibe belé álmodhatod álmodat. És ültethetsz virágot, platánt, diót, és megéred hisz jó orvosaid vigyáznak rád, hogy fád nagyra nőjön, és árnyékával enyhet adjon családodnak. Tudósaink, mérnökeink mennyi kérdésre kerestek, találtak válasz az évezredek alatt, lassan biztosan hajtsuk uralmunk alá a földet, ahogyan te kérted Istenünk a teremtés hajnalán még a bűnbeesés előtt. Élhetnénk békés testvéri szeretetben tudhatnánk, hogy a rész igazságoknál fontosabb az élet.
A gonosz kacag, ugyanazzal a süket dumával jön, ígér minden kőből kenyeret, fogyassz, habzsolj, ha kell ha nem, legyen. És ha leborulsz előtte mindent csak neked ígér, az egész bevásárló központot, repülőt, jachtot, de minek? És felvisz csodás templomok ormára, sztár leszel, dobd le magad, fürödj a csodáló emberek tekintetében, hatalmad lesz felettük: Uralkodj, miért vállalnád a szeretet szolgálatát?
Fogyasztás, birtoklás, hatalom, habzsolva kacagsz, és szétmarcangolod világunkat, azt hiszed, hogy győztél, pedig rabszolga vagy, rosszabb, testvéred farkasa, szép tiszta világunk elpusztítója.
Itt állsz Uram a XXI századi Jeruzsálem falai előtt, elöttünk. Szemedben könnycsepp, és nekem nincsenek érveim és mégis arra kérlek, hogy ne bűneinket nézd, hanem újabb adventünkben jósággal jöjj közénk, ajándékozz meg érdemtelen gyermekeidet egy újabb eséllyel, egy szép
Karácsonnyal.
Istentől áldott adventi, megtérést, szent időt kívánok szeretettel,
Bőjte Csaba testvér

2oo8 nov. 28"

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. dec. 19., péntek 16:41 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6077
A három fa

norvég mese

Volt egyszer három fa. Egymás mellett nőttek az erdőben. Barátok voltak, és - mint többnyire a barátok - ők is sokat beszélgettek egymással. Továbbá - mint többnyire a barátok - ők is teljesen különbözőek voltak, bár ugyanazon a helyen nőttek fel, és mindhárman nagyjából egyforma magasak voltak. Az első fa szerette a szépet. A második fa szerette a kalandokat. A harmadik fa pedig szerette Istent.
Egy napon a fáink arról beszélgettek, mik szeretnének lenni, ha majd nagyok lesznek.
"Ha felnövök, faragott kincsesláda szeretnék lenni, teli ragyogó drágakövekkel" - mondta az első fa.
A második fa nem ilyen dolgokra gondolt. "Ha felnövök, hatalmas hajó szeretnék lenni - mondta. – A kapitánnyal, egy nagy kutatóval együtt új országokat fogunk felfedezni."
A harmadik fa közben az ágait rázta. "Én egyáltalán nem szeretném, hogy feldolgozzanak - mondta. - Szeretnék itt maradni, ahol vagyok, és minden évben egyre magasabbra nőni, hogy én lehessek az erdő legmagasabb fája. Ha aztán rám néznek az emberek, látják, hogy Istenre mutatok."
Teltek-múltak az évek, és egyszer csak három favágó érkezett az erdőbe. "Végre! - kiáltott fel az első fa, amikor az első favágó kezdte kivágni őt. - Most fog valóra válni az álmom, hogy kincses ládika leszek." "Remek! - kiáltotta a második fa, amikor a második favágó őt kezdte kivágni. - Most megvalósulhat az álmom, hogy vitorlás hajó legyek." "Jaj, ne! - kiáltott fel a harmadik fa, amikor a harmadik favágó őt kezdte kivágni. - Akkor nem tudom többé Isten felé irányítani az emberek tekintetét."
A favágók elvitték a három fát, amelyek közül kettő számára sokat ígérőnek nézett ki a jövő. De nem sokára mindhármuknak el kellett temetniük az álmaikat. Ahelyett, hogy szép kincses ládikát faragtak volna belőle, az első fát állatoknál használatos csúnya etetővályúvá, jászollá dolgozták fel. Kecses vitorlás helyett egyszerű halászcsónak lett a második fából. A harmadik fából pedig semmi sem készült. Csak gerendát fűrészeltek belőle, és otthagyták az építőmunkás kertjében.
Az élet folyt tovább. Évek teltek el. A három fa lassacskán megtanult együtt élni széttört álmaival. Egy hideg, téli estén aztán egy csapásra megváltozott az első fa élete. Egy csecsemő született ezen az éjjelen - nyilvánvalóan nem közönséges gyermek. Angyalok énekeltek. Pásztorok és királyok jöttek, hogy meglátogassák. Amikor az első fa felfogta, mi is történt, szíve megtelt örömmel. "Mégiscsak megvalósultak az álmaim - mondta. – Nem raknak ugyan tele arannyal és drágakövekkel, de én ringattam a világ legnagyobb kincsét."
Tovább telt-múlt az idő, összesen mintegy 30 év, és egy napon végre megváltozott a második fa élete is. Kint volt éppen a tó közepén, amikor szörnyű vihar kerekedett. Erősen fújt a szél, és olyan magasra csaptak a hullámok, hogy a kis csónak már azt gondolta, el kell süllyednie. Ám ekkor valami hihetetlen dolog történt. A rajta tartózkodó férfiak egyike felállt. "Hallgass el!" - És a hullámok engedelmeskedtek neki. Amikor a második fa megértette, mi is történt, az ő szíve is megtelt örömmel. "Mégiscsak megvalósultak az álmaim - mondta. - Nem szállítottam ugyan nagy felfedezőt, de a menny és a föld Teremtőjének fiát vihettem."
Nem sokkal ezután a harmadik fa élete is megváltozott. Jött egy ács, és elvitte magával. Megrökönyödésére azonban nem valami szép dolgot készített belőle, még csak nem is valami hasznosat. Ehelyett durva fakeresztet ácsoltak belőle. "Az a fajta kereszt ez, amit a katonák használnak bűnözők kivégzésére." - gondolta a fa rémülten. Valóban a vesztőhelyre vitték. Ott a dombtetőn rászögeltek egy halálra ítélt férfit. Tulajdonképpen ennek kellett volna a legborzalmasabb napnak lennie a fa életében, ha nem lett volna ott az a valaki. A rajta kínok kínját szenvedő férfi nem egy szokásos bűnöző volt, akinek a saját bűntettei miatt kellett bűnhődnie. Igazából ártatlan volt. Jézus Krisztus volt Ő, Isten Fia, aki a világ bűneiért halt meg. Amikor a harmadik fa rájött, mi is történt, ujjongott a szíve az örömtől. "Mégiscsak megvalósulnak az álmaim - mondta. - Nem leszek ugyan a legmagasabb fa az erdőben, de ettől a naptól kezdve mint Jézus Krisztus keresztje újból és újból Istenre irányítom majd az emberek tekintetét.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. dec. 22., hétfő 18:26 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6077
Áldott ünnepeket kívánok mindenkinek a következő gondolatokkal:

http://www.youtube.com/watch?v=74DvHjco ... re=related


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. dec. 23., kedd 15:26 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
Kép

Mindenkinek kívánok békés karácsonyi ünneplést.

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Csendes éj
HozzászólásElküldve: 2008. dec. 24., szerda 20:36 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6077
http://www.youtube.com/watch?v=iV-zhzYJ ... re=related


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Pál apostol levele a Filippibeliekhez 4 : 4-8
HozzászólásElküldve: 2008. dec. 25., csütörtök 12:32 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6077
# Örüljetek az Úrban mindenkor; ismét mondom, örüljetek!

# A ti szelídlelkûségetek ismert legyen minden ember elõtt. Az Úr közel!

# Semmi felõl ne aggódjatok, hanem imádságotokban és könyörgéstekben minden alkalommal hálaadással tárjátok fel kívánságaitokat az Isten elõtt.

# És az Istennek békessége, mely minden értelmet felül halad, meg fogja õrizni szíveiteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban.

# Továbbá, Atyámfiai, a mik csak igazak, a mik csak tisztességesek, a mik csak igazságosak, a mik csak tiszták, a mik csak kedvesek, a mik csak jó hírûek; ha van valami erény és ha van valami dícséret, ezekrõl gondolkodjatok.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Max Lucado : Értékes vagy
HozzászólásElküldve: 2008. dec. 25., csütörtök 12:34 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6077
http://www.youtube.com/watch?v=NJ65VRFMgWY


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. dec. 25., csütörtök 12:56 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6077
Természetesen meghallgathatnám csak úgy, magam, ahogy szoktam, de hátha valaki nem hallotta még közületek, ez éven is idemásolom, nekem annyira tetszik:


http://www.youtube.com/watch?v=oB3_ya5I ... re=related


még jó, hogy meg szerettem volna hallgatni újra az éneket, mert kiderült, hogy a megadott linken nem található.
egy másikat kerestem:

http://www.youtube.com/watch?v=FKG_iofl ... re=related


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Erika 2009. jan. 23., péntek 15:53-kor.

Vissza a tetejére
 Profil  
 

Karácsonyra
HozzászólásElküldve: 2008. dec. 25., csütörtök 18:58 
Offline

Csatlakozott: 2006. nov. 12., vasárnap 21:08
Hozzászólások: 32
Tartózkodási hely: Budapest
Köszönöm Erika, hogy megosztottad velünk ezt a linket. Én ugyanis egyáltalán nem szoktam keresgélni a YouTube-on, s azt nagyon szeretem, ha csak egy kattintás! s máris élvezhetek egy jó zenét, videót, s azt különösen, hogy arra gondolhatok, egy közös élmény részesévé váltam ezáltal...
Köszöntelek én is benneteket: Áldott ünnepet kívánok.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. dec. 25., csütörtök 20:03 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6077
Szívesen , nektek is áldott ünnepet továbbra is- !


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 19 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség