Ugyancsak János evangéiumából:
Jn8,6-42
# Ott vala pedig a Jákób forrása. Jézus azért, az utazástól elfáradva, azonmód leült a forráshoz. Mintegy hat óra vala.
# Jöve egy samáriabeli asszony vizet meríteni; monda néki Jézus: Adj innom!
# Az õ tanítványai ugyanis elmentek a városba, hogy ennivalót vegyenek.
# Monda azért néki a samáriai asszony: Hogy kérhetsz inni zsidó létedre én tõlem, a ki samáriai asszony vagyok?! Mert a zsidók nem barátkoznak a samár iaiakkal.
Luk. 9,52., Luk. 9,53.
# Felele Jézus és monda néki: Ha ismernéd az Isten ajándékát, és hogy ki az, a ki ezt mondja néked: Adj innom!; te kérted volna õt, és adott volna néked élõ vizet.
Ján. 4,26., Ján. 7,37., Ján. 7,39., Ésa. 12,3.
# Monda néki az asszony: Uram, nincs mivel merítened, és a kút mély: hol vennéd tehát az élõ vizet?
# Avagy nagyobb vagy-é te a mi atyánknál, Jákóbnál, a ki nékünk adta ezt a kutat, és ebbõl ivott õ is, a fiai is és jószága is?
# Felele Jézus és monda néki: Mindaz, a ki ebbõl a vízbõl iszik, ismét megszomjúhozik:
# Valaki pedig abból a vízbõl iszik, a melyet én adok néki, soha örökké meg nem szomjúhozik; hanem az a víz, a melyet én adok néki, örök életre buzgó víznek + kútfeje lesz õ benne.
Ján. 6,35., Ján. 7,38., Ján. 7,39.
# Monda néki az asszony: Uram, add nékem azt a vizet, hogy meg ne szomjúhozzam, és ne jõjjek ide meríteni!
# Monda néki Jézus: Menj el, hívd a férjedet, és jõjj ide!
# Felele az asszony és monda: Nincs férjem. Monda néki Jézus: Jól mondád, hogy: Nincs férjem;
# Mert öt férjed volt, és a mostani nem férjed: ezt igazán mondtad.
# Monda néki az asszony: Uram, látom, hogy te próféta vagy.
Ján. 6,14., Luk. 7,16., Luk. 24,19.
# A mi atyáink ezen a hegyen imádkoztak; és ti azt mondjátok, hogy Jeruzsálemben van az a hely, a hol imádkozni kell.
5 Móz. 12,5., 5 Móz. 12,11., 1 Kir. 9,3., 2 Krón. 7,12.
# Monda néki Jézus: Asszony, hidd el nékem, hogy eljõ az óra, a mikor sem nem ezen a hegyen, sem nem Jeruzsálemben imádjátok az Atyát.
# Ti azt imádjátok, a mit nem ismertek; mi azt imádjuk, amit ismerünk: mert az idvesség + a zsidók közül támadt.
2 Kir. 17,29., Ésa. 2,3., Róm. 3,2., Róm. 9,4.
# De eljõ az óra, és az most vagyon, amikor az igazi imádók lélekben, és igazságban imádják az Atyát: mert az Atya is ilyeneket keres, az õ imá dóiul.
# Az Isten lélek: és a kik õt imádják, szükség, hogy lélekben és igazságban imádják.
# Monda néki az asszony: Tudom, hogy Messiás jõ (a ki Krisztusnak mondatik); mikor az eljõ, megjelent nékünk mindent.
# Monda néki Jézus: Én vagyok az, a ki veled beszélek.
Ján. 9,37.
# Eközben megjövének az õ tanítványai; és csodálkozának, hogy asszonnyal beszélt; mindazáltal egyik sem mondá: Mit keresel? vagy: Mit beszélsz vel e?
# Ott hagyá azért az asszony a vedrét, és elméne a városba, és monda az embereknek:
# Jertek, lássatok egy embert, a ki megmonda nékem mindent, a mit cselekedtem. Nem ez-é a Krisztus?
# Kimenének azért a városból, és hozzá menének.
# Aközben pedig kérék õt a tanítványok, mondván: Mester, egyél!
# Õ pedig monda nékik: Van nékem eledelem, a mit egyem, a mit ti nem tudtok.
# Mondának azért a tanítványok egymásnak: Hozott-é néki valaki enni?
# Monda nékik Jézus: Az én eledelem az, hogy annak akaratját cselekedjem, a ki elküldött engem, és az õ dolgát elvégezzem.
Ján. 17,4., Ésa. 61,1., Ésa. 61,3.
# Ti nem azt mondjátok-é, hogy még négy hónap és eljõ az aratás? Ímé, mondom néktek: Emeljétek fel szemeiteket, és lássátok meg a tájékokat, hogy már fehérek az aratásra.
Mát. 9,37., Luk. 10,2.
# És a ki arat, jutalmat nyer, és az örök életre gyümölcsöt gyûjt; hogy mind a vetõ, mind az arató együtt örvendezzen.
# Mert ebben az a mondás igaz, hogy más a vetõ, más az arató.
# Én annak az aratására küldtelek titeket, a mit nem ti munkáltatok; mások munkálták, és ti a mások munkájába állottatok.
# Abból a városból pedig sokan hivének benne a Samaritánusok közül annak az asszonynak beszédéért, a ki bizonyságot tett vala, hogy: Mindent megmondott nékem, a mit cselekedtem.
Ján. 4,29.
# A mint azért oda mentek hozzá a Samaritánusok, kérék õt, hogy maradjon náluk; és ott marada két napig.
# És sokkal többen hivének a maga beszédéért,
# És azt mondják vala az asszonynak, hogy: Nem a te beszédedért hiszünk immár: mert magunk hallottuk, és tudjuk, hogy bizonnyal ez a világ idvezítõje, a Krisztus.
|