Boglárka írta:
Joseph Joubert /1754-1824 - francia moralista/ mondta:
"Feleségnek csak azt a nőt válasszuk, akit, ha férfi volna, barátnak választanánk."
Fórumon résztvevő férfiak! Mi a véleményetek erről?
10-én leszünk 18 éves házasok (házasokk..) mikor először találkoztam Vele, annyira irritált, hogy meg is fogalmaztam magamban: ezzel a nővel egy napot sem bírnék ki összezárva. semmiben nem hasonlítunk, más rugóra jár az agyunk, igazi tűz és víz kettőnk személyisége.
De épp ettől alkotunk egy olyan párost ami az élet nagyon sok problémáját képes megoldani hol az egyik hol a másik személyiségének bevetésével. időnként most is irritáljuk egymást és voltak pillanatok amikor legszívesebben elváltam volna, ezt nem szégyellem bevallani. mégsem tudnék ma már más nőt elképzelni magam mellett. a barátságot ezzel mégsem hoznám kapcsolatba. barátnak inkább olyan személyt választok akivel valamiben nagyon egyformán érzünk gondolkozunk. ilyen embert sajnos nem nagyon találok, úgyhogy ez inkább elméleti elképzelés. jó ismerőseim, olyan emberek akiket szeretek és akik engem szeretnek persze vannak de barátok akiknek mondjuk szégyenérzet nélkül minden gondolatomat kitárnám olyanok nem nagyon. szóval én nem értek egyet az öreg franciával. a szerelem más rugóra jár mint a barátság, bár főleg a korabeli viszonyok ismeretében egy kvázi barátságra épülő házasság stabilabb lehetett mint labilis, érzelmileg túlfűtött szerelemre építkező, ahol a féltékenység a kizárólagosság a szenvedély az úr. az meg külön akadémiai vita tárgya évezredek óta, lehet-e barátság férfi és nő között...