Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 462 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 31  Következő
 

Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2007. márc. 24., szombat 21:19 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 08:33
Hozzászólások: 1884
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun megye
A gyerekek toporzékolásáról jutott eszembe egy kis történet, amit még Ryrie mesélt a régi fórumon:

"Egyik nap sétáltam az utcán a Metro felé és nézegettem ki a fejemből, a tipikus "Stand-by" (készenléti állapot:) készenlétemben. Amikor felfigyeltem, hogy egy gyermek lány 3-5 éves lehetett toporzékol az anyukája mellett. Néztem, anyukája mosolyog, nevetgél, majd a kislány megszólal:

- "Úgy útálom, amikor ilyen vidám vagy!"

:)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 30., péntek 22:16 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Sziasztok!


Azt szeretném kérdezni, h.mi a véleményetek a montessori tanítási módszerről?


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 30., péntek 22:28 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 29., péntek 15:30
Hozzászólások: 2408
Jó kérdés Erika.
Egy szavas választ remélsz :)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 30., péntek 22:44 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Magda, dehogy!Valakivel beszélgettem este,és mondta,h. ilyen típusú iskolában fog tanítani, s mivel én nem tudok erről a módszerről szinte semmit, gondoltam, legegyszerűbb meginterjúvolni a csapatot.
Közben találtam már cikket is erről a témáról, úgyhogy reggelre már okosabb leszek. :)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 31., szombat 21:01 
Offline

Csatlakozott: 2007. feb. 16., péntek 02:48
Hozzászólások: 57
Kedves Erika!

A múltkor belinkeltél az ottnonoktatásról egy oldalt, ott találtam ezt:

http://www.reformatus.org/hu/keskenyut/keskenyut0206.htm#top3

Ez meg a honlapjuk

http://montess.hu/cimlap


Én teljesen megdöbbentem azon, amit a fenti cikkben olvastam.
Egyébként sem vagyok semmilyen "izmus" híve, a pedagógiában meg pláne nem, de eddig azt gondoltam, hogy a montessori módszerben vannak nagyon jó dolgok, amiket érdemes beemelni.

Tetszenek az eszközeik("A Montessori eszközök lehetõvé teszik a cselekvésbe ágyazott ismeretszerzést, mely a késõbbi elvont gondolkodás alapját képezi."), szerintem sem muszáj padokban ülni, pláne nem egy 6-9 éves gyereknek, és a jutalmazás meg a büntetés sem tartozik a kedvenc eszközeim közé. ("A hibák javítása önellenõrzéssel történik. Nincs számjegyekkel jelzett „felülrõl jövõ” értékelés, helyette egy közös megbeszélésen alapuló, a rövidebb távú terveket is magába foglaló helyzetelemzés használatos.")

"A gyermeki személyiség tiszteletben tartásával a Montessori osztályokban kiküszöbölõdnek azok a pedagógiai "fogások" és eljárások, melyek következtében az iskolai élet a gyerek számára egy nehezen elviselhetõ, felülrõl értékelt és irányított, uniformizált tanulási és magatartásmódot követelõ, ezért sokak számára nyugtalanságot és bizonytalanságot keltõ életteret jelent. Az a fajta erõs szorongás, amit a hagyományos iskolai környezet a tanulók egy részénél - és mint a szakemberektõl megtudhatjuk, egyre nagyobb részénél - kivált, a legkülönbözõbb tünetekben nyilvánul meg ("tikkelés", regresszív magatartásmódok, pszichoszomatikus betegségek)."

Ez például nagyon igaz, legalábbis a legtöbb átlagos általános iskolára.

Szóval vannak szimpatikus dolgok, de a fenti cikk által felvázolt szellemi háttér enyhén szólva nem kívánatos.:?

_________________
Ezért tehát nem azé, aki akarja, és nem is azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené.
Róm 9,16


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 31., szombat 21:57 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Kedves Mandula!


Köszönöm, ezt a cikket találtam meg este, én is eléggé elcsodálkoztam,h. pl.azt írja,h. "ez az oktatási forma olyan messze van a keresztyénségtől, mint Makó Jeruzsálemtől"- közben az ismerősöm pont hittant is fog tanítani...


az is érdekes, amit az étkezésről ír a montessori módszer:

A gyerek étrendjével kapcsolatban azt mondja, hogy a gyereket sok zsíros és édes étellel kell táplálni. Tiltja a sajt evését. Tiltja a friss zöldségek fogyasztását. Kétszeri leves evést kér naponta. Miért vannak ilyen furcsaságok?


persze, az első gyermekotthont nagyon szegény gyermekek részére alapította Maria Montessori...ott , abban a környezetben egészen másként hathatott ez a kívánalom.


Arra gondoltam, h. ha találkozom a gyerekeim elsős tanító nénijével, megkérdezem őt, mi a véleménye erről, milyen elemeket vitt be a montessoriból a saját módszerébe-/ő is egy rendkívül jó pedagógus volt/.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. ápr. 02., hétfő 07:12 
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 07., csütörtök 06:47
Hozzászólások: 143
Tartózkodási hely: Dunaújváros
Sziasztok!

Sok izgalmas téma került itt elő. Én egy korábbihoz szólok, ha nem baj...

Esténként gyermekinkkel együtt szoktunk énekelni egy-két éneket (zsoltárt, dicséretet, kánont...) régebben szinte minden este, ma már ritkábban olvasunk velük Bibliát. (a nagyok már önállóan is olvassák..., a kicsinek, meg gyerekbibliát olvasunk) A legkisebbnek pedig lehetőség szerint valaki olvas mesét (nem minden nap, de rendszeresen...) együtt mondjuk (feleségem és/vagy én) a gyermekekkel minden este az esti imát.
Lehetőség szerint, mikor együtt a család (egyre ritkább) a napi valamelyik közös étkezésnél az asztalnál olvasunk Bibliát, (olykor beszélgetünk is róla) és imádkozunk. Evés előtt gyakran éneklünk egy-egy éneket az imádság előtt...

Már előbb szerettem volna ezeket leírni, de csak most tudtam... bocsánat érte.

Áldott nagyheti készülődést!

Ja! Itt a nagyhét: válasszatok egy nagyheti szép éneket és énekeljétek el lefekvés előtt minden este együtt! Igen gazdag dolog!

Üdv Anti


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. ápr. 02., hétfő 07:43 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Most,hogy nálunk már csak egy gyerek számít kicsinek, a többi serdülő és nagykorú, van egy nagyon áldott együttlétünk velük: vasárnap ebéd után a férjem felolvas valamit,amit hét közben olvasott, s arról beszélgetünk.
Ezt a gyerekek is igénylik, ha úgy alakul,h. nincs itthon az apjuk, kérdezgetik,h. na, akkor ma hogy leszünk?
Amit mostanában hanyagolunk,h. van egy szép keményfedeles füzet,s abba időnként ír a férjem mindenkiről valami aktuálisat: mi a legközelebbi feladat, van, amiért dícséret jár,van ,amiért elmarasztalás...ezt nagyon szerették olvasgatni, de most valahogy idő híján elmaradt.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. ápr. 14., szombat 07:53 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
"Bambi kérdezett. Szerette anyját kérdezgetni. Ez volt a legszebb: folytonosan kérdezgetni és aztán hallani az anya válaszát...
Szerette a kíváncsi várakozás pillanatait, míg a felelet megjött.Bármi is volt a felelet, Bambit teljesen kielégítette. Néha persze nem értette, de így is szép volt, mert újra kérdezhetett, újat és újat. Néha nem kérdezett tovább, és ez megint szép volt, mert ilyenkor a maga módján kiszínezhette, amit nem értett. Néha érezte, h. az anyja nem adott egész feleletet, szándékosan nem mondott meg mindent, amit tudott. És ez volt aztán a legszebb. Mert ilyenkor különös kíváncsiság maradt vissza benne, titokzatos és boldog sejtés cikázott át rajta, nagy várakozás, amelytől bánat és vidámság töltötte el, úgyhogy hallgatnia kellett."

Felix Salten : Bambi


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. máj. 29., kedd 14:56 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 05., csütörtök 20:20
Hozzászólások: 3994
Az igazi játék

Hazafelé rohanva - ahogy szokták -, felfedezték, hogy a sarkon új játékbolt nyílt. Beestek, és egymás szavába vágva - ahogy szokták -, bombázni kezdték az eladót:
- Tudja, egész nap dolgozunk...
- És a gyereknek ma van a szülinapja...
- Valami értelmes játék kellene...
- Aminek örül...
- Ami leköti...
- Amivel jó sokáig elvan...
- Tudja, olyasmire gondoltunk...
- Amitől nem lenne olyan magányos napközben...
Az őszülő eladó szelíden rájuk mosolygott:
- Értem. Igazán sajnálom, de ebben a boltban szülőket nem árusítunk.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

gyereknevelés
HozzászólásElküldve: 2007. júl. 04., szerda 03:41 
Offline

Csatlakozott: 2007. jún. 20., szerda 10:20
Hozzászólások: 209
Tartózkodási hely: Kunbábony
5 gyermekünk van. 10 évig nem adott az Úr Isten, pedig nem tettünk ellene semmit. Már "öregek" voltunk, amikor az első megszületett. (az ötödiknél még öregebbek). Azért örülök, hogy nem adott 10 évig, mert egyrészt visszafiatalítottak (no meg jól elfárasztottak, fárasztanak), de leginkább azért, mert rájöttünk feleségemmel együtt, hogy nem is tudunk gyereket (gyerekeket) nevelni. (ebből következtettük, hogy 10 évvel korábban még ennyire sem tudtunk volna).
Éppen ezért még inkább rá voltunk (vagyunk) szorulva az Isten kegyelmére. (Chambers mondja valahol: mint keresztyén, bizonyossággal tudom, hogy semmit sem tudok.) Így vagyunk valahogy a gyerekneveléssel is.
Egyik volt lakóhelyünkön a 4 gyermekes lelkész mondta, hogy: eleinte adtunk konkrét gyereknevelési tanácsokat a szülőknek, most már csak azt mondjuk, hogy szeressék a gyerekeiket.
Chambers mondja ugyancsak: " a lelki igazságot a légkörön keresztül lehet megtanulni, nem értelmi okoskodás útján." Nagyon fontos a családi légkör. Szerintem egyedül egy szülőnek nem lehet gyereket nevelni (mármint normálisan). Ahhoz két szülő kell, harmóniában. Persze vannak kivételek, de nem arról beszélek.

Legutóbbi olyan "gyereknevelési esemény", melynek nagyon örülök, a "Pintér Béla és a csemeték" dalaival való megismerkedés, ami nagyon felüdítőleg hat egész családunkra (kivéve 14 éves fiunkat, akire csak "mérsékelten"), sokat hallgatjuk, közben énekeljük, igazi Evangélium a töltete, és modern, mai szöveg, zene. (Jó szívvel ajánlom)

Mit még? Egyik fontos tapasztalatom a kamaszodó gyerekkel kapcsolatban, hogy többet kell hallgatnia a szülőnek általában (ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna!), és - ahogy egy 17 gyermekes édesapától hallottam): "jó reménységben vagyunk a gyermekeink felől." (értsd: az Úr Isten irányában).

_________________
Tanuljunk (elsősorban) az Úrban megbízható református tanítóinktól!


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. szept. 18., kedd 07:13 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Szülői érzések

Miközben együtt örülök a lányommal, hogy felvették arra az egyetemre,ahová szeretett volna bejutni,... nagyszerű szállása is lett- szerintem csoda folytán-szárnyaszegetten tengek-lengek, olyan nehéz elszakadni..
Egyik szemem sír, a másik nevet.
Azt már nem is ecsetelem, milyen érzés teljesen elengedni a messzi idegenbe a másikat a párja oldalán...repülj, kicsim, repülj..


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. szept. 21., péntek 07:00 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Ezt "az élet apró örömei"-be kellene írnom, de hogy az érthetőség kedvéért ne kelljen sokat magyaráznom, ide írom:

Egy ügy elintézése miatt tegnap este hazajött a kis egyetemistánk.
-na , mesélj, hogy érzed magad?-kérdem
- hát.. ott hagytatok-

Ez olyan viccesen hangzott, de neki valószínűleg nem volt az. Nyilván rászakadt a vadidegenben, hogy egyedül van a világon.../


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. okt. 04., csütörtök 09:46 
Sziasztok!

A legkisebb fiammal is szoktunk beszélgetni Istenről. (4 éves)
Elmondom neki, hogy az Isten mondja meg, hogy mi a jó és mi a rossz és Ő teremtette a világot és a családunkat is Ő vezeti.

Néha, ha rosszat álmodik és felébred, akkor az első mondta, hogy nincs Isten mert nem látja Őt!

Azt gondolom, hogy Isten létét bizonygatni felesleges dolog.
Amit tenni szoktam, hogy ilyenkor Isten CSELEKEDETEIRŐL beszélek neki.

Ábel nyíltan beszél Istenről másoknak is és attól félek, hogy valaki a fejébe ültette, hogy nincs Isten, mert nem látható! Vagy az is lehet, hogy 4 évesen az ember már tagadja Isten létét, csak azért mert nem látható?

Mit lehet tenni szerintetek még?

Köszönöm:
Péter


Vissza a tetejére
  
 

HozzászólásElküldve: 2007. okt. 31., szerda 20:47 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 05., csütörtök 20:20
Hozzászólások: 3994
Szia kedves Péter!

Biztos hallotta valakitől, és ezért mondja.Mesélj Neki a szellőről, ami összekócolja a haját, és nem látja, de mégis van, mesélj Neki a nap melegéről nem látja, de mégis érzi a meleget, vagy bújj el, és szólítsd meg, nem lát Téged és mégis tudja, hogy ott vagy.Nekem most ilyenek jutottak eszembe.Talán így könnyebben megérti, hogy azért mert nem látja Istent, azért még Ő ott van. :D

Üdv szeretettel cilla


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 462 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 31  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség