Erika írta:
Kedves Lucius!
Köszönöm a türelmedet.
A mai Igénk:
Minden dolgotok szeretetben menjen végbe! 1. Kor.16:14- ennek a fényében írom a soraimat, kérlek, te is így olvasd.
.....
Én köszönöm, hogy van válasz.
Adminnak is itt köszönöm.
Fontosnak tartom a Biblia szavainak folytonos szemelőt tartását.
Maradok a szülői példázatodnál.
Igen, osztom azt a meglátást, hogy kell megszorító intézkedés, családon belül is, és gyülekezetben is. Én ezt nem is vitattam, azaz nem ez volt a lényeg.
Szüleim nagyon következetes emberek, főleg apám volt. Amikor eltiltott mondjuk a tv-től, akkor váltott szigorúba, amikor azt szóba hoztam. Egyébként más megszorítást nem éreztem.
Szobafogság idején pedig a lakásból való kilépésnél. Egyéb iránt Nagyon jól elvoltunk, amíg el nem értem a határra. Mondjuk a mi modellünk eltérő volt, mert a tisztelet határai keretén belül kétségbe vonhattam döntésének jogosságát, és büntetésem nem tetézte a cinizmusomért. Mert nem a tett volt a fő, hanem az út ami odáig vitt. Ezért kaptam, vagyis ő már belekombinálta azt is, hogy másként látom, helytelenül gondolat helyreigazítását is. Hiszen nem történhetett volna meg, ha nem gondolom másként.
(persze, ha átléptem a tisztelet határát, és újabb bűnnel tetéztem előzőt, akkor volt némi ráadás.)
És pont erről beszélek, maradva annál az exJT írásnál. (Mondjuk nem néztem utána, hogy akkor abban az időkben 70’ évek hogyan működött a dolog náluk. És abban a régióban.) Jelenleg úgy történik, hogy amikor kizárják, nem engedik el a kezét. Pusztán kizárják a prédikáló munkából, és nem tarthat nyilvános előadást sem.
Annak külön örülök, hogy többen közületek ugyancsak ezt teszik. Mármint tovább kíséritek az egyén sorsát. És további szeretetet adtok neki, vagyis egymásnak.
Mert, hogy elkerülhetetlen, hogy a kizárt, és aktív találkozzanak. Az aktív nem nézhet át a passzív testvérén.
Szóval nagyfokú vakhitnek kell lennie, komoly fanatizmussal társulva, hogy egyik nap mosolyogjon az ember, és másnap levegőnek nézze a másikat. Mert a könyv ezt hozza szóba.
Én meg azt mondom, hogy ott is emberek vannak, akik hisznek, szeretnek, mindezekhez érzéseik vannak.
Nem azért kérdeztem, amit kérdeztem, mert személyesen sértve, bántva érezném magam. Hanem, van egy tőlünk független alapigazság. Amit Isten képvisel. Azaz mondott ki, és ennek alapját az emberbe is elültette. Jézus mindezeket megerősítve a felszínre hozta. Ef 3:17, Kol 3:16, 1pét 3:15,
Pont ezek miatt, nem hiszem, és nem tudom elképzelni, hogy valóban úgy van ahogy azt az a könyv állítja. Kérdésemmel pedig ezt óhajtottam felszínre hozni. Mert ha bennetek, egyenként lehetséges, akkor mitől különb az, akiket a könyv említ (vagyis egy J.T.)? Mert Őrtorony ide-oda, azt az embert is, a szeretet, és hit mozgatja.
De! nem szeretném, ha bárki is félreértene.
Ha türelemmel eljut idáig, akkor mondom; Nem célom megvédeni sem azt a gyülekezetet, sem támadni ezt (Tiétek), sem más csoportos megnyilvánulást, amit gyülekezetként jelentenek ki, vagy fogadnak el.
Az az alapigazság érzet, amit említettem, hiszem bennem is van kevés. Indít arra, hogy szóba hozzam. Mert én mást látok a könyv indíttatásának hátterében.
Nem véletlenül hoztam szóba, öntözést, és a fényt.
Amikor látjuk, hogy a virág kornyadozik, akkor öntözzük Ján 4:14, = amikor mutatkoznak a gyengeség jelei, bizony kell a táplálék. Amit én nem okvetlenül a figyelmeztetésben látok. De, távol legyen, hogy a gyülekezet működési mechanizmusát bíráljam. Biztos, hogy ennek is meg van a maga íratlan, és írott működési elve. És a figyelmeztetésen kívül van bőséges öntözés is. (Magam akkor büntettem fiam, amikor biztos voltam, hogy megértette elvárásaim, és annak következményét, ha nem úgy tesz.)
Azt mondom; tegyétek fényre = Istent kérni, hogy adja az Ő fényét Ján 8:12, hogy számunkra kedves megerősödjön.
Viszont mondasz egy érdekes gondolatot, amit részben én is úgy gondolok.
„Az érintett általában nem tartja jogosnak.” Ez egy fontos gondolat, és ki is fejtem.
Ami FM-et illeti, nem óhajtom ilyen kérdéssel zaklatni. (És ha már virágot hoztam szóba, akkor amúgy is ki fog nyílni, ahogy a fény átjárja, és a vizet felhasználja. A virágnak ez a természete, és nem tud másként tenni.)
De, a gondolatod; az érintet, hogyan látja. És még mindig azon könyv, és szerzője…
Kizárták. Habár azt írja, vágyott a kizárásra, mert így szabadulhatott meg tőlük. Ami badarság. Hiszen a könyve vége felé említi is. Elég pár sor… És sosem látja őket.
A kizárást illetően merülhet-e fel vélt, vagy jogos sértődőség? Hát persze, emberből vagyunk.
Aztán okot keresünk… „A nő akit mellém adtál…1Móz 3:12”
És máris ott vagyunk, hogy mutogatás, és vádaskodás….
Aztán már csak az marad, hogy virágok akarunk-e lenni.
És rengeteg sokszínű és különböző virág van. Amik növekedhetnek akár egymás mellet is.
Habár van ismeret, ami megmutatja, hogy mi a gaz, és mi nem. Mégsem tépkedhetjük kedvünkre. Saját magunk döntve el, hogy megtegyük. Péld. 8:14
Aztán Isten, mint Kertész eldönti, hogy mit ítél virágnak, és mit nem. A mi dolgunk növekedni, ahogy Admin is mondta ’építeni’
Státusz alatt, csak annyit értettem, hogy szólhatás joga.
Mert, ahogy megértettem, ez a fórum nem gyülekezet, hanem gyülekezettől függő, azaz kapcsolható, hely. És mint ilyen nem vonatkoznak rá azon szigorúbb szabályok.
De, itt valóban kezdek eltérni, és újabb köröket indítani. De, nem ez volt célom, tehát nem is ragozom. Ahogy azt fentebb is hoztam, pusztán a szeretetre óhajtottam rávilágítani, és természetesen a toleranciára, valamint arra, hogy mindezek működnek más-más gyülekezetekben. Nem a gyülekezettől, hanem az embertől, akibe Isten írta be ezen törvényszerűségeket.
Egy fél gondolat;
Abban pedig továbbra is bízom, hogy a tanítás és a véleménykülönbség fogalmát továbbra sem kever(ed)(itek) .
Köszönöm.