Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 615 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 41  Következő
 

Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2007. dec. 15., szombat 16:40 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 05., csütörtök 20:20
Hozzászólások: 3994
(ismeretlen szerző)

Ha a tettekre kerül a sor mindannyiunknak vannak kifogásai. Ezentúl minden alkalommal, ha azt mondod: "Jézus, én nem vagyok..." emlékezz arra, hogy Jézus 7x mondta: "Én vagyok".

A következő alkalommal, ha arra gondolsz, hogy lenne egy kifogásod, hogy Isten miért nem tud téged használni, gondold át a következőket:


Ábrahám túl öreg volt
Sára meddő volt
Izsák egy álmodozó volt
Jákob hazudósvolt
Lea csúnya volt
Józsefet bántalmazták
Mózes gyilkos volt (Dávid és Pál szintén)
Debóra nő volt
Gedeon félénk volt
Sámsonnak hosszú haja volt
Jefte anyja parázna nő volt
Hóseásnak a felesége volt parázna
Ráháb pedig maga volt parázna
Dávid túl fiatal volt (Jeremiás és Timótheus szintén)
Dávidnak idegösszeroppanása volt, és egy afférja
Illés hajlamos volt az öngyilkosságra
Jeremiás depresszív típus volt
Ézsaiás szidalmazott és meztelenül prédikált
Dánielt az oroszlánok vermébe dobták
Jónás elfutott a szolgálat elől
Naomi özvegy volt
Jób elvesztette vagyonát, egészségét és gyermekeit
Keresztelő János sáskát evett
Péternek dühkitörései voltak, megtagadta Jézust
János önigazult volt
a tanítványok elaludtak
Máté tolvaj volt
Nathanael cinikus volt
Márta folyton aggodalmaskodott
Mária lusta volt
Mária Magdaléna démoni megszállás alatt volt
a kisfiúnak csak 5 kenyere és 2 hala volt
a samáriai nőnek sok szeretője volt
Zákeus túl kicsi volt
a csikó, amin Jézus bevonult csak egy szamár volt
Simon, a Rufusz fia csak egy járókelő volt
Pál fogoly volt, rossz szónok
Fülöp hírtelen eltünt
Márk mindennel felhagyott
Timótheusnak gyomorfekélye volt
Lázár... Lázár halott volt.

Tehát... mi a te kifogásod?!

Isten nem az alapján használ minket, hogy mik vagyunk, hanem annak ellenére, hogy mik vagyunk "...hogy egyetlen ember se dicsekedjék az Isten színe előtt" (1Kor 1:29)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. dec. 16., vasárnap 15:30 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 05., csütörtök 20:20
Hozzászólások: 3994
Krisztus ereje


Párbeszéd egy nemrégen megtért keresztény és a hitetlen barátja között:
- Hallom, hogy keresztény lettél.
- Igen!
- Akkor biztosan jól ismered Krisztus életrajzát. Tudod-e, hol született?
- Nem.
- Milyen idős korban halt meg?
- Nem tudom.
- Hány beszédet mondott?
- Azt sem tudom.
- Nagyon hiányos az ismereted Krisztusról, pedig jó kereszténynek képzeled magadat!
- Igazad van. Szégyellem is magam, hogy keveset tudok róla. Azt azonban tudom, hogy három éve még iszákos voltam. El voltam adósodva. A családom szétesett. Feleségem és gyermekeim rettegtek minden este, amikor hazamentem. Most leszoktam az ivásról, nincs semmi adósságom, boldogan élünk mindannyian. Gyermekeim türelmetlenül várnak rám minden este. Mindezt Krisztus tette velem. Ezt tudom róla.


2Kor 12,9
És ezt mondá nékem: Elég néked az én kegyelmem; mert az én erőm erőtlenség által végeztetik el. Nagy örömest dicsekeszem azért az én erőtelenségeimmel, hogy a Krisztus ereje lakozzék én bennem.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Johan Frinsel: Karácsonyi történetek
HozzászólásElküldve: 2007. dec. 16., vasárnap 16:49 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 08:33
Hozzászólások: 1884
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun megye
A koporsókészítő karácsonya

Zihálva támaszkodott neki Martin a kis sötét folyosó nedves falának. Soha nem esett még ilyen nehezére a lépcsőn való felmenés. Csalódottság lopódzott a szívébe. Ha ilyen fárasztó számára a lépcsőzés, akkor nem csinálhatja ezt tovább. Ha viszont megkér valakit, hogy segítsen, akkor fel kell fednie titkát, amit olyan régóta féltve őrizget. Nem is titok miatt tulajdonképpen, de hát nem úgy van-e, hogy ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb?
Sajnálta, hogy nem folytathatja a dolgot. A karácsony előtti estén mindig vitt valami ajándékot a legszegényebbeknek. Egész évben rakosgatott félre ebből a célból. Többnyire élelmiszert rejtettek a zsákocskák. Cipelte őket a sötét utcákon, és óvatosan mászott fel a rozoga lépcsőkön. Némelyik olyan meredek, mint egy létra. Aztán csaknem lábujjhegyen, nehogy zajt keltsen, a lakásajtó elé lépett, és letette nehéz terhét. Mindig sikerült időben eltűnnie, mielőtt még észrevették volna. Minden egyes leszállított zsák után megint vissza a sötét utcákon át, hogy felvegye műhelyében a következő rakományt. Hószagot érzett, és fázott.
Szerencsére hómentesek voltak az utcák, különben még nehezebb lett volna a járás. Mégis egyre hosszabb ideig tartott egy-egy forduló, és egyre gyakrabban kellett megállnia, hogy ismét levegőhöz jusson. Megkönnyebbült, amikor az utolsó zsákkal is célba érkezett. Ha nehezen is ment, de sikerült, és hálás volt érte. Kicsit fájtak ugyan a lábai, de majd elmúlik egykettőre. Csak a légzése nem akart rendbe jönni, és ez a különös szívdobogás is elmúlhatna már.
Sötét árnyként haladt a megvilágítatlan utcákon át, időnként támaszt keresve meg-megállt. Minduntalan el akarta rabolni az örömét a gondolat, hogy valószínűleg nem csinálhatja tovább ezt a karácsonyi csomaghordást. Azzal próbálta nyugtatgatni magát, hogy mindenkinek vannak gyenge pillanatai, és hogy el fog múlni ez a hirtelen fáradtság. Eddig sohasem hagyta még cserben az ereje. Pihen egy napot, aztán a régi lesz újra.
De jó, hogy holnap karácsony! Azokra gondolt, akiket ma este megajándékozhatott a legszükségesebbekkel. Ha szegénységük sok keserűségére gondolt, Martin szívében feltámadt a vágy, hogy bárcsak gazdag lenne.
Hirtelen eszébe jutott valami, amitől felmelegedett a szíve. Igen, Isten szegény lett, hogy gazdaggá tegye a bűnösöket! Nagy öröme támadt. Énekkel a szívében ért haza a sötétségbe burkolózott műhelybe. Tapogatózva belépett, kalapját és kabátját egy kampóra akasztotta, majd gyertyát keresett, hogy világot gyújtson. Csodálkozva fordult meg, amikor kinyílt mögötte az ajtó.
- Martin mester?
- Martinnak Martin vagyok, de a mestert elhagyhatja. Ezt ma hallom először…Elfelejtettem bezárni az ajtót…. Egy pillanat türelmet, rögtön világosság lesz.
Meggyújtotta a gyertyát, és a gyatra fénynél szemügyre vette látogatóját. Ismeretlen, és amennyire a bizonytalan gyertyafényben látható, más a ruházata, mint ami itt a környéken szokásos.
- Miben segíthetek? – kérdezte Martin.
- Magához küldtek.
- Ha éjszakai szállást keres, a szálló a város szélén van. El tudom magyarázni, hogy talál oda, mert sötétben könnyebben eltéved az ember.
- Nem, nem, köszönöm – felelte barátságosan az idegen. – Egy megbízatással jöttem: koporsóra lenne szükségem.
- Koporsóra? – ismételte Martin meglepetten.
- Maga a koporsókészítő, nem?
- De igen – mondta Martin habozva -, de ezen az estén?... Még soha nem fordult ilyen elő, hogy valaki szenteste rendelt volna koporsót! És mikorra kellene?
- Nem zavarnám szenteste, ha nem most azonnal lenne rá szükségem.
- Ma este? – csodálkozott el még jobban Martin. – Nem ismerem magát. Nem tudom, mi indította arra, hogy idejöjjön koporsót venni. Csak azt látom, hogy idegen itt. Szívesen segítenék magán, de lehetetlenséget kér. Késő este van már, és nem tartok raktáron koporsót.
- Tudom, hogy maga, Martin mester, csak megbízásra készít koporsót. Éppen ezért vagyok itt. Ez a megbízatásom.
Teljesen összezavarta ez a férfi.
- De ha nincs készen koporsóm, és nincs idő arra, hogy csináljak egyet, mit vár akkor még tőlem? Nem szeretnék udvariatlan lenni, de nehéz napom volt, fáradt vagyok. Nem tudom, hogy tudnék segíteni magának.
Az idegen a műhely kirakatához lépett, és egy olyan mozdulatot tett, amitől Martin még inkább zavarba jött, de most azért, mert megértette, mire gondol a férfi.
- Ezért jött?
- Nem tudná ezt odaadni, Martin mester?
Martin megpróbálta kifürkészni az idegen arcát, de az imbolygó gyertyafény csak árnyékokat vetett rá.
- Ez a koporsó…hogy is magyarázzam magának… Tulajdonképpen ez nem eladásra készült. A szállónak is megvan a maga cégére, és ez a koporsó…
- …annál sokkal több – egészítette ki az idegen. – Mindenki ismeri a városban a koporsókészítő műremekét. Ez előtt a kirakat előtt sokan nemcsak a maga ügyességét csodálták meg, hanem vigasztalást is találtak.
- Soha senki nem akarta még ezt megvenni. És ezen őszintén szólva nem is csodálkoztam. De hát kinek kellene ez a koporsó? Milyen embernek?
- Egy kedves embernek, sokan szeretik… Biztosan odaadná a koporsót, ha ismerné. Úgy is mondhatnám, hogy szinte neki készült. Az egyetlen dolog, ami hiányzik még róla, egy kis korona a fedelén. Megmutatom, hová kellene kerülnie.
- Maga abból indul ki, hogy teljesítem a kérését, de tényleg nem tudom, mitévő legyek – mondta Martin elgondolkodva. Ennek ellenére felállította műhelyében az állványokat, és rájuk helyezte a koporsót. Még a gyertya homályos fényénél is látszott, hogy tényleg mestermunkáról van szó. Csodálatos fafaragás díszítette a koporsót. A belseje sötétvörös anyaggal volt kibélelve, melyet a legfinomabb csipkével szegtek.
- Amikor ezt a koporsót csináltam – mesélte Martin, miközben kezével végigsimított a fán -, akkor, kicsivel előtte volt először életemben igazi karácsonyom. Krisztus a szívembe költözött! Annyira betöltött ez az élmény, hogy ki akartam fejezni a munkámmal is. Míg a fával dolgoztam, a keresztre gondoltam, amelyen a Megváltó a bűneimért szenvedett. A vörös anyag a vérére emlékeztetett, amelyet értem kiontott, hogy tisztára mosson engem, fehérebbre, mint az a szép fehér csipke, amit a díszítéshez használtam. Emlékszem, hogy a gondolataim minduntalan akörül forogtak, amit Krisztus tett értem. Az Ő érthetetlen szeretete indított erre a faragásra, ezekre a képekre, amit itt lát. Itt a pásztorok csodálkoznak: Éppúgy, mint én, tudták, hogy nem méltók rá, és mégis a jászolhoz hívták őket. Odaléphettek, talán meg is érintették…. Ez itt József és Mária, meg a titkuk… Ez meg Pilátus, akinek igazságot kellett volna szolgáltatnia, és nem tette… A keresztrefeszítés… A nyitott sír… Krisztus eljövetele a felhőkön… Szinte láttam mindent magam előtt, amikor vezettem kezemmel a vésőt és a hornyolókést.
Egyesek rosszallóan csóválták a fejüket, hogy minek egy koporsót így kidíszíteni, mások azonban képes Bibliának nevezték, aminek örültem. Igen, különösen a gyerekek bámulták olykor órákon át. Láttam a szemükön, hogy gondolatban Betlehemben járnak, és a Golgotán, úgy, mint én, amikor a koporsót faragtam. Itt állt a hosszú évek során végig a műhelyem ablakában. A fa ezalatt csak még szebb lett, a színe melegebb és mélyebb…
Talán igazuk van azoknak, akik azt mondják, bolondság ennyit foglalkozni egy koporsóval. De én meg vagyok győződve róla, hogy ez így volt jól. Tulajdonképpen mindig is sejtettem halványan, hogy egyszer kell majd valakinek ez a koporsó. Talán ma jött el az ideje… De nem tudna nekem egy kicsit többet mondani arról az emberről, akié lenne a koporsó abban az esetben, ha odaadnám?
- Mesélek róla magának, mihelyt rajta lesz a fedélen a korona – mondta halkan a férfi.
Martin megfogta a fedelet, és a koporsóra helyezte. Tökéletes egységet képzett a két darab így együtt.
- Itt – mutatta az idegen -, ide a kereszt szívébe faragjon kérem egy koronát.
- Tán hercegé lesz a koporsó? – kérdezte Martin. – Ilyen megtiszteltetésben még nem volt részem. Eddig csak a szegényeknek szolgáltam… És milyen minta szerint dolgozzak? Hogy nézzen ki a korona?
- Ezt magára bízom. Biztos vagyok benne, hogy ugyanolyan szép faragvány lesz, mint a többi mind.
- De még sosem láttam igazi koronát!
- Gondoljon az élet koronájára, amit azok kapnak, akik holtig hűségesek voltak.
Mielőtt még Martin válaszolhatott volna, az idegen elhagyta a műhelyt. Martin az ablakhoz lépett, hogy utánanézzen, de már sehol sem látta. Ott álldogált egy darabig a gondolataiba mélyedve. Havazni kezdett. Levette a koporsóról a fedelet, és a munkapadra fektette.
„Az élet koronáját”…Az élet koronája! Igen, benne van a Bibliában. Egy ember, aki megkapja az élet koronáját! Ó, micsoda csodája Istennek! De csak Krisztus érdeméért. Csak kegyelemből. És milyen magas árat kellett ezért az Úrnak fizetnie, hogy a bűnösöknek koronát adhasson… Töviskoronát fontak, és a fejére rakták. A királyok Királya engedte, hogy megalázzák, hogy felemelje a bűnösöket…
Martin nagyon is jól tudta, hogy nincs olyan ember, aki saját erejéből kiérdemelhetné az élet koronáját. „Úr Jézus – suttogta -, semmiképpen sem lehet ez, az élet koronája, a saját művem koronája… Ha valaha is hordhatok koronát, csak akkor lesz az, ha te teszed fel azt a te művedre…”
Gondosan válogatott a szerszámok között, és egy perc múlva megszűnt számára a világ, teljesen belemélyedt a munkába. Tényleg nem látott még koronát, mégis ment a munka, ahogy az idegen megmondta.

Gondolatban Isten megváltói művét szemlélve megkapta az ihletet, amely öreg kezeit vezette. Határozott, de mégis finom mozdulatokkal kifaragta a koronát, éppen a kereszt szívében.
Asztalos szeretett volna lenni, erről álmodott kisfiú korában. De minden másképp alakult. A halál sok munkáról gondoskodott neki egész élete során. Letörölte a koporsófedélről a port és a forgácsot, s szemügyre vette a művét. A kis korona teljesen beleillett a faragás egészébe. Soha nem hiányolt a koporsón semmit, de most úgy tűnt neki, hogy ez volt az egyetlen dolog, ami mindig is hiányzott róla.
- A munkája koronája, Martin mester – hallatszott mögötte. Nehézkesen felegyenesedett hajlott testtartásából, és csodálkozva pillantott az idegenre, aki letelepedett egy kis ülőkére az ablak mellett.
- Ami a koporsót illeti, igen…de ami az egyebeket…Nem is hallottam bejönni magát.
- Annyira belemerült a munkába.
Martin lesöpörte ruhájáról a forgácsokat, és a koporsó szélére ült.
- Fáradtnak látszik, Martin.
- Igen – bólogatott Martin -, nagyon fáradt vagyok, de mégis elégedett vagyok és örülök. Olyan, mintha pont ez hiányzott volna még a koporsóról. Az élet koronája…
Üldögéltek a magányos gyertya lobogó fénye mellett. Martin alig tudta kivenni az idegen alakját.
- Meséljen hát egy kicsit többet arról az emberről, akinek ezt a koporsót szeretné – szólalt meg Martin megkopogtatva a koporsót. – Meg kell mondanom, nem tudom, kész vagyok-e arra, hogy átengedjem neki.
- Olyan sokat csinált már, és egyet sem tartott meg.
- Igen, így van, de ez az egy kivétel. Ebbe olyan sokat dolgoztam bele saját magamból. A gyászomat, a vágyamat, a boldogságomat…
- …és a hitét, a várakozását és szeretetét – egészítette ki az idegen.
- Úgy van.
- De hisz így volt ez minden koporsóval, amit ácsolt, Martin mester!
- Nagyon kérem, hogy ne nevezzen mesternek, hanem egyszerűen Martinnak – kérte nyomatékosan.
- Jó, de mégis minden alkotásod mestermunka volt, Martin. A szeretetből végzett munka mestermunka. Még olyan embereknek is készítettél koporsót, akik rossz embereknek számítottak. Lambertnek például.
Martin meglepetten egyenesedett fel.
- Emlékszel Lambertre, Martin?
- A barátom volt! Nem volt rossz ember. Vagy legalábbis nem rosszabb, mint én. Ki beszélt magának Lambertről? És mit mondtak róla?
- Állítólag egy koszos csavargó volt.
- Elég ennyi ahhoz, hogy egy embert megítéljenek? Árva gyerek volt, és magára hagyták. Nem voltak rokonai, senki sem törődött vele. A hátrányos helyzetűek közé tartozott, azokhoz, akiket mások akadályoztak meg abban, hogy a jó utat járják. Meg tudott volna tanulni egy szakmát, elég ügyes volt. De senki sem adott neki erre lehetőséget. Koldulással kellett megkeresnie a betevőt. Csak a csavargók fogadták be.
- De ivott is, nem?
- Amikor megismertem, elkeseredett ember volt, és ivott valóban. De nem volt rossz ember. Legalábbis nem olyan értelemben, ahogy az emberek gondolják.
- Féltek tőle, és vigyáztak rá, hogy a közelébe ne kerüljenek a gyerekeik. Azt beszélik, hogy veszélyes ember volt.
- Én pedig a saját szememmel láttam, hogy rámerészkedett a jégre, amely még egy gyereket se bírt volna el, mert meg akart menteni egy kiskutyát. Egy elhanyagolt állatot, egy kóbor kutyát – amely olyan volt, mint ő. Egyszer meg itt, ebben a műhelyben felnevelt egy báránykát. Egy parasztember adta neki, mert egy csepp esélyt sem látott arra, hogy életben marad… És a gyerekek közül egy se félt tőle, aki ismerte!
- Mégis gyilkosként halt meg, Martin.
Martin lehajtott a fejét.
- Sokat meséltek magának az emberek – mondta halkan. – Igen, egy halott férfi mellett találtak rá a nádasban. Mindenki azt hitte, hogy Lambert ölte meg és rabolta ki. Akárhogy is bizonygatta az ártatlanságát, mindenki meg volt győződve arról, hogy ő a gyilkos.
- Mert olyan kőkemény fickó volt, beszélik róla. Még ott, az akasztófán sem tanúsított megbánást, és amikor a hóhér körültekerte a nyakán a kötelet, akkor még vigyorgott is.
- Vannak, akik látják, hogy nem tudják megmenteni az életüket. Ilyen ember volt Lambert is. – Martin kézfejével a szemét törölgette. – Kutya hideg nap volt, amikor megismertem. Behívtam a műhelyembe, hogy megmelegedhessen a tűznél. Félénk volt, mint egy madárka, először el sem hitte, hogy jót akarok. Megosztottam vele a kenyeremet, és attól a naptól kezdve rendszeresen felkeresett engem. Adtam neki kisebb munkákat a műhelyben. A város szélén lakott egy nyomorúságos kunyhóban.
- Letartóztatása után étékes műalkotást találtak nála, amit bizonyára egy templomból lopott el – vetette közbe az idegen. – Egy betlehemi jászolt, háttérben a Golgotával és a nyitott sírral. Egyetlen darab cseresznyefából faragva.
- Azt nem lopta, hanem ajándékba kapta. Nem volt az se műalkotás, se értékes…csak neki. Ez a faragott koporsó sok kérdést támasztott benne, amelyekre – amennyire tudtam – válaszoltam. Isten megnyitotta az ő szívét is az evangélium előtt. Ott, ahol most maga ül, ott térdeltünk le. Megvallotta a bűneit, és átadta Istennek az életét. Nem tudott sem írni, sem olvasni, ezért faragtam neki azt a karácsonyi jászolt. De nem hittek nekem, amikor elmondtam. Azt gondolták az emberek, hogy védeni akarom. És azt, amit vigyorgásnak mondtak, én mosolynak láttam az arcán, amikor meg kellett halnia. Nem fájt neki a búcsú a világtól. Hosszú-hosszú teher volt számára az élet. A mennyet látta maga előtt, az élet koronáját kapta meg!
- Egy rablógyilkos, Martin! A bírák lelkiismeretesen megvizsgálták az ügyet, és becsülettel, tisztességgel döntöttek!
- Én tudom, hogy nem követett el ilyen bűntettet – mondta Martin. – Megértene engem, ha ismerte volna annyira, amennyire én ismertem…Igazságtalanul bántak vele, de akaratlanul is nagy szolgálatot tettek ezzel neki.
- Te csináltál neki koporsót.
- Igen, de nem engedték meg, hogy keresztet faragjak a fedelére, pedig nagyon-nagyon kértem.
- És ezért belülről faragtad ki a fedélen, nem igaz?
Martin ijedten kapta fel a fejét, és megrökönyödötten nézett látogatójára.
- De hisz senki sem láthatta – suttogta. – Senki! Egyedül a kis Róza tudta. Ő itt volt a műhelyben, amikor a fedél belsején dolgoztam. De nem tudom elhinni, hogy bárkinek is elmondta volna. A barátja volt Lambert.
- De a legjobb barátja te voltál, Martin.
- Igen, és ez a dolog a kereszttel közös titkunk volt. Bizonyára kicsúszott valahol a száján. Bár máig nem tudtam róla, hogy valakinek is tudomása van erről. Az a kislány volt az életem napsugara, uram. Évek óta nem hallatszott már gyermekhang a házamban. A nevetése felüdülés volt nekünk. Az ő közelében Lambert is más ember volt. Gyakran énekeltünk együtt. Egy csöpp mennyet éltünk át a földön. Úgy láttam meg először, amint laposra nyomott orral csodálta az üvegen keresztül ezt a faragott koporsót.
- Rongyosan, mezítlábasan.
- Igen, teljesen át volt fázva. Szegények voltak a szülei. Behoztam a kályhához, és enni adtam neki valamit. Fájt, amikor láttam, hogy milyen kiéhezetten esik neki. Hogy megváltozott, amikor felmelegedett és jóllakott! Úgy tele volt életörömmel, hogy végigtáncolt a műhelyen. Nem volt olyan nap, hogy ne látogatott volna meg. Összesöpörte a gyaluforgácsot, majd beült Lambert ölébe, és figyelmesen hallgatott minket, ha Lambert vagy én bibliai történetekről beszéltünk. Semmi nincs olyan fogékony, mint a gyermekszív. Egyszer láttam, hogy evangélizálja az utcán a többi gyereket.
- De tőle is meg kellett válnod, Martin.
- Teljesen váratlanul halt meg, nem sokkal Lambert halála után. Egy koszos nyomornegyedben lakott. Isten leszakította őt onnan, mint ez virágot a szemétdomb tetejéről.
- Még mindig emlegetik a koporsót, amit az ő számára készítettél.
- Szerettem volna jobb fából csinálni, de nem volt rá pénzem.
- Senkinek sem tűnt fel a fa, Martin, de a faragott rózsák, amikkel a koporsót díszítetted, mindenkit elérzékenyítettek… Utána nagyon magányos voltál.
- Így igaz. Viszont sok emberre gondolhatok vissza, akik boldoggá tettek. Az emléküket megtartottam.
- De azt beszélik, hogy Jakab, az inasod, akihez annyira ragaszkodtál, ellopta a spórolt pénzedet. Becsapott és meglopott. Így volt, nem? Ez az ember, akiben megbíztál.
- Maga túl sokat kérdezősködött, vagy túl sokat meséltek magának. Nem volt rossz ember Jakab sem. Amikor megbetegedett a felesége, és a kezelése több pénzbe került, mint amennyije volt, akkor engedett Jakab a kísértésnek. Akkoriban túl sok mindent bíztam rá. Az ember néha olyan messzire néz, hogy nem veszi észre a nyomorúságot a közvetlen közelében.
- Szinte mindenedet elveszítetted. Éppen csak a lakásod és a műhely maradt meg nagy nehezen, és még évekig fizethetted az adósságokat.
- Igen, így volt. De neki még rosszabb volt, mint nekem.
- Fel sem jelentetted?
- Hogy tehettem volna? Ha látta volna, amit én láttam! Mennyire bánta, amit tett! Ebben a műhelyben sírta ki előttem a bánatát és lelkiismeret-furdalását. Ő maga vádolta magát. Miért jelentettem volna fel? Azzal nem kaptam volna vissza a tulajdonomat. Ő viszont börtönbe került volna, és a felesége biztosan belehalt volna… Felajánlottam neki, hogy visszajöhet hozzám, de inkább más vidékre költözött. Nemrégiben hallottam, hogy derék ember lett, és jól megy sora. Örültem, hogy ezt hallhattam.
- Nehéz életed volt, Martin – állapította meg az idegen.
- Nem – tiltakozott Martin -, mindezek ellenére jó életem volt.
- Elveszítetted a feleségedet és a gyermekeidet egy pestisjárványban. Nekik, akiket annyira szerettél, nem készíthettél koporsót, amelybe belefaraghattad volna felindult szíved melegét. Nagy sietséggel egy tömegsírba temették őket. De te nem lettél megkeseredett ember. Hogy tudtál ennyi fájdalom ellenére úgy élni, mint ma este, amikor a város nyomornegyedébe indultál? És miért fáradoztál annyit a koporsóiddal?
Martin lehajtotta a fejét. Elnehezült a szíve. Úgy látszik, minden titka napvilágra került.
- Látom, sokat meséltek magának. Nem is sejtettem, hogy ennyit tudnak az emberek. Nincs okom arra, hogy keserű legyek, mert ismerem Isten szeretetét. Amikor életem jobb éveiben fellázadtam a körülöttem lévő szegénység és nyomor miatt, akkor ismertem meg Istent személyes Megváltómként! Ó, micsoda hatalmas dolog volt, amikor felismertem Isten célját az életemmel! Ő az én teremtőm, és élhetek Neki… Tudja, az én műveim semmik Isten munkájához képest. Ő a saját képére és hasonlatosságára teremtett minket. Ez volt mindig a szemem előtt, amikor dolgoztam. Az ember a legértékesebb műalkotás, uram! Isten megmutatta nekünk, hogy atyánkként szeret minket, pedig mi elfutottunk Tőle. Nem hagyott minket magunkra, hanem megkeresett minket, és megajándékozott a bocsánatával. Ez tett gazdaggá, az én Uram szeretete. Szívesen elbeszélném magának, mit jelent nekem Krisztus, de nem találom a szavakat hozzá. Ő tudja, hogy szeretem Őt, mer Ő előbb szeretett engem… És ami a koporsókat illeti… Hogy miért próbálom minél szebbre csinálni őket? Legszívesebben még többet tennék. Nem akartam, hogy a halálé legyen az utolsó szó… És nem is az övé az utolsó szó!
Martin elhallgatott, és a mellkasához kapott. Újból olyan különösen vert a szíve. Sürgősen nyugalomra van szüksége. Aludni, igen, az jót fog tenni.
- De uram – pillantott az idegenre, aki felállt az ablak melletti helyéről és lassan közeledett felé -, hisz maga arról az emberről akart nekem beszélni, akinek a koporsó kell…
- Még sokáig beszélhetnénk róla – mondta az idegen halkan -, de talán ennyi is elég.
- Nem értem – felelte Martin csodálkozva -, és még mindig nem tudom, hogy engedjek-e a kérésének…
- Martin!
Hirtelen úgy szólították, ahogyan még sohasem. Leírhatatlan meghatottság vett rajta erőt. Hátrafordult a hang után, amit maga mögül vélt hallani. Legnagyobb csodálkozására fényt pillantott meg, amely egy olyan személyből áradt, akit még soha nem látott, mégis azonnal felismert.
- Martin!
Megpróbált felelni, de nagyon megszédült. A koporsó után kapott, hogy megkapaszkodjon benne, azonban egy erős kéz felfogta őt.

Másnap reggel, amikor zúgtak a karácsonyi harangok, és a behavazott városkának Krisztus földrejövetelének örömhírét énekelték, egy kisfiú vette észre elsőként, hogy eltűnt a koporsó az ablakból. Bekukucskált hát az üvegen át, és felfedezte a koporsót a műhely közepén az állványokon. Martin benne feküdt. A fiú határozottan állította, hogy aranykoronát látott Martin fehér haján, de csak kinevették az emberek, amikor elbeszélte. Azt mondták, hogy érzékcsalódás lehetett, a korai napsugarak játéka az üvegen keresztül.
A temetéskor senkinek sem tűnt fel a kis korona a kereszt szívében, olyan tökéletesen beleillett a koporsókészítő munkájába.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. dec. 20., csütörtök 21:18 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 05., csütörtök 20:20
Hozzászólások: 3994
HÍV AZ ÚR!
Szerző: Zöldi Józsefné

Egy gazdának szép nagy szőlőskertje volt. Amerre szem ellátott, mindenütt a tőkék üdezöld levelein játszott a nap. A fürtök még csak ígérték a jó termést. Mennyit kell még dolgozni benne addig, míg a szőlőszemet az eső kikerekíti, a napsugár megédesíti, és le lehet szüretelni a mézédes, lédús, finom termést. Annál is inkább sok volt a munka, mert a nagy földön végeláthatatlan kígyóztak a sorok. A gazda munkásokat fogadott, hogy a nagy munka minél előbb kész legyen.
Korán reggel, még alig pitymallott, már kiment a piacra. Már álltak ott emberek, akik arra vártak, hogy valaki dolgozni hívja őket. Várta a családjuk a kenyérrevalót. A gazda meg is állapodott velük, hogy fejenként tíz pénzért dolgoznak napszálltáig. A kis csapat beállt a sorokba, a vincellér kiadta a munkát. Még harmat csillogott a leveleken, mely visszatükrözte a kelő nap bíborát.
Később újra kiment a piacra a gazda, hogy újabb munkásokat hívjon a szőlőbe.
- Menjetek el, és ami igazságos, megadom néktek!
Három óra múlva megint hozott munkásokat, így egész sereg ember dolgozott már a kertben. A nap régen delelőre ért, forrón sütött a szorgoskodókra. Az ének is halkabb lett, a vidámság is alábbhagyott. De azért még serényen folyt a munka.
Késő délután még egyszer kiment a gazda a piacra, és még mindig talált embereket, akik ott ácsorogtak dologtalanul.
- Miért ácsorogtok itt egész napon át?
- Mert senki sem fogadott meg bennünket.
- Gyertek el hozzám dolgozni, és ami igazságos, megkapjátok.
Ők már csak egy órát tudtak dolgozni, mert hamarosan alkonyodni kezdett, és egyből este lett. A gazda utasította a vincellért, fizesse ki a munkásokat. Először azok kaptak 10-10 pénzt, akik utoljára jöttek dolgozni. Örültek nagyon, erre nem számítottak! Akik először jöttek, remélték, hogy ők akkor sokkal többet kapnak majd. De háborogni és zúgolódni kezdtek, amikor ők is 10 pénzt kaptak:
- Azok az utolsók egyetlen óráig munkálkodtak, és egyenlőkké tetted azokat velünk, akik a Napnak terhét és hőségét szenvedtük!
- Barátom – szólt a gazda a beszélőhöz – nem cselekedtem igazságtalanul veled! Avagy nem tíz pénzben szerződtél-é meg velem? Vedd, ami a tied és menj el! Én ennek az utolsónak is annyit akarok adni, mint neked. Avagy nem szabad-é nékem a magaméval azt tennem, amit akarok? Avagy a te szemed azért gonosz, mert én jó vagyok?
A munkásnak be kellett látnia, a gazdának igaza van. Reggel, amikor dolgozni hívta, valóban 10 pénzt ígért, aminek ő nagyon örült.

A munkások mi vagyunk, emberek. Van, akit hajnalban hív az Úr Jézus, van, akit délben vagy alkonyatkor. Higgyétek el, nagy kegyelem, hogy ránk talál, hogy hív! Ne mondjátok, hogy elég lesz majd csak az utolsó órán dolgozni érte, hiszen ugyanaz lesz a bér! Nem biztos, hogy az utolsó órán hív benneteket! Bármikor ér el a hívó szó, mondjatok mindjárt boldogan „igen”-t! Én sok szomorú esetet ismerek, amikor a hívott ember valahogy így válaszolt:
- Igen, Uram, én boldogan megyek dolgozni a te szőlődbe, csak még ezt a dolgot befejezem, még ezt szeretném elérni, azután már mindenemet rendelkezésedre bocsátom!
A legtöbbnek nem volt „azután”! Meghaltak, mielőtt dönthettek volna, mielőtt egy percet is dolgozhattak volna! A hívást nagyon komolyan kell venni! Hiszen a jutalom, a bér mindenki számára az örök élet! Adhat-e ennél többet az Úr? Ugye, ezzel mindent odaadott? És milyen jó, hogy nem csak azok mehetnek a Mennybe, akik már gyermekként, korán az Úr munkásai lehettek! Akkor nagyon kevesen nyernének örök életet! És mégis milyen csodálatos gyermekként az Úr munkatársa lenni, Vele élni egy egész életen át! Nincs ennél nagyobb öröm az életben! Már a hívás is kegyelem!
Kívánom nektek, hogy halljátok meg az Úr Jézus hívását, és álljatok be a sorokba, mert a munka sürgős!


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Johan Frinsel: Karácsonyi történetek
HozzászólásElküldve: 2007. dec. 24., hétfő 18:23 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 08:33
Hozzászólások: 1884
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun megye
Az üzenet

Hogy történhetett ez meg vele! Ámbár Vera valósággal kierőszakolta a dolgot. Most, így utólag, teljesen világos lett a számára, hogy is csinálta. Meg volt a maga taktikája erre. Megnyerő modorában újra meg újra türelmesen ismételgette a saját felfogását, míg partnerét maradéktalanul meg nem győzte véleménye helyességéről. Vele szemben oda volt minden ellenállás, elolvadt, mint hó a napon. Ha Vera valamit egyszer a fejébe vett, akkor hat ökörrel sem lehetett eltántorítani attól.
Elég hamar rájött, hogy mire is megy ki a játék. Kézzel-lábbal tiltakozott ellene, bár kezdettől fogva tisztában volt azzal, hogy Verával szemben csak ő lehet a vesztes.
- Természetesen, tudom, hogy nagyon elfoglalt vagy – mondta Vera -, ezt el is magyaráztam a többieknek. De éppen amiatt van ez, mert olyan tehetséges vagy, mert művészei adottságaid vannak. És ugyan ki csinálná meg, ha nem te?
Igen, ki csinálná meg különben? Ráadásul ez a szakmája – rendező, méghozzá a tévénél. Vera többször is hangsúlyozta, hogy ő az egyetlen, aki ezt meg tudja csinálni.
- Na, jó, de ha én csinálom, akkor én szabom a feltételeket. Sokkal jobbnak kell lennie, mint az elmúlt években. Úgy kell nekilátnunk, mint a tévénél – egyezett bele végül megadóan.
- Hát persze – felelte Vera -, máskülönben nem is téged kértünk volna meg.
- Ragaszkodom a jó megvilágításhoz, és a legfontosabb a jó hangosítás, hogy a terem leghátsó sorában is értsék, ami a színpadon elhangzik. Ezen kívül korhű kosztümök kellenek. Nem akarok öreg lepedőkből készült felismerhetetlen műremekeket. Olyan karácsonyi színdarabot akarok, amelynek van üzenete.
- Pont ez az, amit mi is szeretnénk – bólogatott Vera. – Egy olyan karácsonyi darabot, amelynek üzenete van, ami megszólít.
Hát igen, így történt, hogy ő, Weiss Lukács, egy karácsonyi gyermekdarab rendezője lett!
Az első megbeszélésen azzal kezdte, hogy felsorolta, mi minden fontos a számára, mihez ragaszkodik. Számolniuk kell azzal, hogy addig nem nyugszik, míg tökéletesen nem megy az egész. Megismételte, hogy a legfontosabb a színdarab üzenete. Nem lesznek papírtevék vagy tornacipős pásztorok! Egy pásztor legyen mezítláb és saruban. Farmernadrágos angyalok pedig végképp nem lehetnek! Mindenki egyetértett vele.
Lukács egyre inkább belelkesedett. Főleg amikor észrevette, hogy számíthat néhány egészen használható emberre. Például Arnoldra, aki a hangosítás megszállottja. Ismer minden fogást és trükköt, úgyhogy tényleg lehet majd hallani az egész teremben a legvékonyabb hangocskát is. Ő szerezte be a mikrofonokat és a hangszórókat is. Egy gonddal kevesebb, legalább ezzel nem neki kell foglalkoznia.
A kibérelt teremnek nagy színpada volt, igazi megvilágítással és kulisszákkal. Lukács azt akarta, hogy a gyerekek ruházata a lehető leghűségesebben tükrözze a történelmi kort. Óriási munkát jelentett ez, de bizonyára megéri! Látott egyszer egy olyan karácsonyi darabot, melyben a ruhákat csak egy-két madzag és biztosítótű fogta össze. Az egész terem harsogott a nevetéstől, amikor a szegény József elveszítette a nadrágját.
Mindenki el volt ragadtatva Lukács ötleteitől. Illetve csaknem mindenki. Az egyetlen kivételt Jan bácsi, egy idősebb ember képezte. Amikor a véleményét kérdezték, csak ennyit mondott:
- Szép, szép, de nem szabad elfelejtkeznünk a gyerekekről; végül is ők fogják előadni.
Hát igen, a gyerekek! Amikor Lukács elkezdett velük próbálni, majdnem inába szállt a bátorsága. Negyven fiú és lány! Olyan lármát csaptak, hogy azt hitte az ember, forradalom tört ki. Szerencsére ott volt Jan bácsi. Az énekeket tanította be a gyerekeknek és zongorán kísérte őket. Lukács a gyerekek felét legszívesebben azonnal hazaküldte volna. De Jan bácsi erélyesen tiltakozott ez ellen:
- Minden gyereknek játszania kell!
- Na jó – engedett Lukács, belátta ugyanis, hogy szüksége van Jan bácsira. Rá hallgattak a gyerekek, és neki nem került különösebb erőfeszítésébe, hogy lecsendesítse a társaságot.
Nagy nehezen sikerült elosztania a szerepeket. Jó sok időbe telt. Azok, akiknek már semmilyen szerepecske sem jutott, az angyalok kórusában énekelhettek. Ez a megoldás mindenkit kielégített, mert így tényleg minden gyereknek volt feladata. De az egyik fiúcska, a kis René, olyan hamisan énekelt, hogy Lukács kénytelen volt pásztort csinálni belőle.
Rendezőjük lelkesedése gyorsan átragadt a gyerekekre is. Nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy megértsék, mit vár tőlük, és mi a darab jelentése. Gyakran kellett figyelmeztetnie őket:
- Hé, egy angyal nem áll így! Ne turkálj az orrodban, mindenki látni fogja a közönségből. Előre ki kell majd fújnod az orrod, mert egy angyal nem hord zsebkendőt a zsebében. Hát te meg mit csinálsz? Csak nem rágózol? El tudsz képzelni egy pásztort, amint rágógumit rág? Gyerekek, egyet szeretnék, ha megértenétek: Olyan karácsonyi darabot akarok, amelynek üzenete van! Tudjátok, mit értek ez alatt? Azt akarom, hogy úgy énekeljetek és játsszatok, hogy megértsék a nézők, miért jött el az Úr Jézus ebbe a világba.
Lukács egyre jobban élvezte a próbákat a gyerekekkel. Csak egy gyerek okozott neki gondot – a kis René. Nem mintha nem akart volna jól játszani, csak éppen a döntő pillanatban mindig valahol máshol jártak a gondolatai.
- Pásztor! Mit álmodozol? Igen te, René. Megint elkéstől a belépéssel. Mit is kell most mondanod? Na?
- Azt mondom, hogy… hogy… - ennél tovább általában nem jutott.
- Csak ezt kell mondanod: „Nézzétek, világosodik!”
Teljesen reménytelen volt az eset, Renének ez sem ment. Lukács már réges-rég másnak adta volna a szerepet, de Jan bácsi nem engedte.
- René már csak ilyen, egy kis álmodozó. De a szöveg nem okoz neki nehézséget, és ha mégis megakadna, azért van súgónk. Vera majd megsúgja neki.
- De nem akarom, hogy ez az egy fiú elrontsa az egész darabot – tiltakozott Lukács.
- Ugyan, biztos, hogy menni fog – vélte Jan bácsi. – Ha becsúszik valami baki, egyszerűen tovább kell játszaniuk a többieknek. Ettől még nem szenved csorbát az előadás üzenete.
Lukács nem harcolt tovább az igazáért. Jan bácsinak tényleg minden gyerek egyformán fontos.
Az előadás előtt egy héttel René megbetegedett. Lukács egy másik fiúnak adta a szerepét, aki a fogadóst játszotta. Kitűnően ment minden. René mindenáron részt akart venni a próbákon még betegen is, de édesanyja nem engedte el. Azt mondta, hogy abból még nem lesz baj, ha egy próbát elmulaszt az ember. Ám ez nem nyugtatta meg Renét. Tudta magáról, hogy rossz színész. Tulajdonképpen saját maga a hibás ebben, de nem tud rajta változtatni. A tanára is mindig azt mondja róla, hogy álmodozó. Pontosan tudta mit kell mondania, de amikor Jan bácsi zongorázott és a gyerekek olyan szépen énekeltek, akkor mindenről megfeledkezett, ami körülötte történt. Olyan volt, mintha igazi angyalok és pásztorok állnának előtte. Már ott is volt Betlehemben, és az Úr Jézusra gondolt. Aztán hirtelen neki kellett volna megszólalnia, de olyan gyorsan nem tudott visszaemlékezni arra, mit is kell mondania. Lukács úr mindig leszidta emiatt. Na de majd az előadáson menni fog. Ha az a sok ember mind nézi őket, akkor majd összeszedi magát, és nagyon fog figyelni. Annyira szerette volna jól csinálni, hogy minden néző megértse, miért jött az Úr Jézus a világba.
Számára teljesen világos volt. Mindannyiunkért… Hát ezt is énekelték. Jan bácsi beszélt nekik erről: Az Úr Jézus azért jött, hogy az emberek szívében lakjon. De a legtöbben nem akarták befogadni őt. Csak egy istállóban talált helyet. De ő, ő be akarja fogadni az Úr Jézust. Jan bácsi mondta, hogy ha valaki szereti az Úr Jézust, akkor kérje meg Őt, hogy költözzön be a szívébe. Ezt Jézus meg is teszi akkor, és mindig benne marad. Ez a karácsonyi színdarab üzenete.
Egész pályafutása alatt még soha nem volt ilyen ideges Lukács, mint a karácsonyi darab előadásának estéjén. Még olyan sok tennivaló volt hátra. Mindenki akart tőle valamit, úgyhogy arra is alig jutott ideje, hogy pár falatot bekapjon.
Nagy sikert arattak a díszletek. Minden olyan valóságosnak tűnt. Mintha 2000 évvel ezelőtt, Betlehem utcáin járna az ember. Arnold sem túlzott, amikor azt ígérte, hogy a hangosítással minden rendben lesz. Kitűnő volt a hangminőség, és olyan jól helyezte el a mikrofonokat, hogy az egész teremben lehet majd hallani minden egyes gyermeket a színpadon. A terv szerint alakultak a dolgok.
Már özönlöttek is befelé a terembe a várakozásteljes nézők. Lukács rettenetesen ideges volt. Alig győzte nyugtatni az izgatott gyerekeket. Még szerencse, hogy Jan bácsi ott volt. Nélküle nem is boldogult volna a felbolydult gyereksereggel. Egyszer csak ott állt előtte René. Lukács már nem is gondolt rá, örült, hogy ilyen egyszerűen megszabadult egy problémától. A kis René nagy, várakozásteli szemekkel nézett Lukácsra:
- Meggyógyultam.
- Örülök neki, René. De a szerepedet oda kellett adnom másnak.
Ijedten vette észre, hogy a gyerek szemei megtelnek könnyel.
- Pedig biztosan…biztosan menne – dadogta.
Lukács rázta a fejét:
- Most már nem lehet rajta változtatni. Ülj le szépen a nézők közé, onnan mindent jól fogsz látni.
Jan bácsi Lukács karjára tette széles kezét, és halkan így szólt hozzá:
- Ezt nem teheted. Nézd csak a fiút! Katasztrófa lenne a számára; annyira örült ennek a mai estének.
- És ha elrontja?
- Akkor se dől össze a világ. De én azt hiszem, hogy menni fog neki!
- Ám legyen. Szerepelhet, de nem pásztorként – adta be a derekát Lukács. – René, jól figyelj. Most már András a pásztor, ezen nem változtathatunk. Te viszont átveheted az ő szerepét, mint vendéglős. Amikor jön József Máriával, és megkérdik tőled, hogy lenne-e szállás, semmit nem kell mondanod, csak rázod a fejed, hogy nincs. Értetted? Láttad eleget a próbákon, ugye? Tehát a kellő pillanatban rázod a fejed, megegyeztünk?
René elsápadt. De Lukács már ott sem volt, annyi dolog várt még rá.
Pontosan nyolc órakor felemelkedett a függöny, és elkezdődött a darab. Minden remekül folyt. Lukács oldalról, a színpad mellől figyelte művét. Kitűnően játszottak a gyerekek, csodálatosan énekeltek az angyalok. Lassacskán megnyugodott. Megérte a fáradságot, a hetekig tartó próbákat. A súgólyukban gubbasztó Verának semmi dolga nem akadt.
Olajozottan folyt az előadás. Mária és József megérkeztek Betlehembe. Valóban olyan fáradtnak látszottak, mint akik napok óta úton vannak. Bekopogtak a fogadóba, mire kilépett a vendéglős a feleségével.
- Messziről jöttünk, és nagyon elfáradtunk. A feleségem ráadásul gyermeket vár. Nem lenne egy kis helyük, ahol meghúzhatnánk magunkat éjszakára?
René megkövülten állt előttük, szemei tágra nyíltak döbbenetében. Nyitotta a száját, mintha mondani akarna valamit, de nem jött ki hang a torkán. A nézők körében nőtt a feszültség.
- Nem – súgta Vera. René mintha meg sem hallotta volna. Csak bámulta Józsefet és Máriát, és patakzottak a könnyei. A vendéglősné mentette meg a helyzetet: a kelleténél kicsit hangosabban is „nem”-et mondott, megragadta René karját, behúzta a házikóba, és becsapta maguk mögött az ajtót. Odabentről azonban szívet tépő sírás hangzott fel:
- Nem hagyhatom kint őket! … Nem akarom az Úr Jézust elküldeni!– zokogta René.
Lukács magánkívül volt dühében. Nem igaz! Ez a kis ügyefogyott az egészet elrontotta. Tudta előre. És ez a nyavalyás hangosítás, mindenki hallotta a fiú bömbölését. Tajtékozva fordult Jan bácsi felé. „Tönkretette az egész munkámat…” – akarta mondani, de torkán akadt a szó, amikor meglátta az öreg könnyes szemeit.
- Azt akartad, hogy legyen a karácsonyi darabnak üzenete. Teljesült a kívánságod – súgta amaz a rendezőnek.
Lukács csak ekkor vette észre, milyen csönd lett a teremben.

** * * * **


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. dec. 26., szerda 11:21 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 05., csütörtök 20:20
Hozzászólások: 3994
Köszönöm Boglárka!


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. dec. 27., csütörtök 07:11 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 08:33
Hozzászólások: 1884
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun megye
cilla írta:
Köszönöm Boglárka!


Igazán szívesen; számomra is kedves, elgondolkodtató történet!


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. dec. 27., csütörtök 09:39 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 08:33
Hozzászólások: 1884
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun megye
„Isten gyakran várat bennünket, hogy imádkozásra késztessen; gyakran késik a meghallgatással, hogy saját akaratunk Isten akarata előtt meghajolni tanuljon.” (Arthur T. Pierson)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. jan. 02., szerda 12:01 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 05., csütörtök 20:20
Hozzászólások: 3994
Boglárka írta:
cilla írta:
Köszönöm Boglárka!


Igazán szívesen; számomra is kedves, elgondolkodtató történet!



Szia Boglárka!
Próbáltam kivenni a könyvtárból ezt a könyvet, de sajnos nincs meg.Ezért is örülök nagyon, hogy másolsz be belőle. :)

Üdv cilla


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. jan. 03., csütörtök 06:50 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 12:09
Hozzászólások: 91
Tartózkodási hely: Budapest
Hali!

Egy kedves keresztény barátosném ezzel a videóval kívánt boldog új évet. :)


http://video.google.com/videoplay?docid ... pr=goog-sl


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. jan. 03., csütörtök 16:40 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 05., csütörtök 20:20
Hozzászólások: 3994
Blue highway ACE írta:
Hali!

Egy kedves keresztény barátosném ezzel a videóval kívánt boldog új évet. :)


http://video.google.com/videoplay?docid ... pr=goog-sl


Szia kedves Blue!

Ezt a videót már feltette Amy is a beszélgessünk topicba, de azért nagyon köszönjük.

Üdv cilla :)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. jan. 04., péntek 22:27 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 05., csütörtök 20:20
Hozzászólások: 3994
Szõczi János:
A csodatévõ ima

Mariska néni már régen megözvegyült, de még ma is keménykötésű, mindamellett magának való öregasszony.Egyedül él és gazdálkodik, van egy kis földje és háziállatai: tehene, disznaja, tyúkok és kacsák. Igaz, földjét kiadta bérbe, de a háztájit maga látja el.
Elfoglalt, ám napjai mégis szinte egyformán telnek.
Ma viszont izgatottan készülõdött, hiszen evangélizációs estet szerveztek a kis, helybéli
gyülekezetben! Még híres vendégprédikátort is hívtak! Ünneplõbe öltözött hát, felvette pruszlikját, fõkötõjét és számtalan alsószoknyát a fekete, rakott, bõ szoknyája alá. Indulás elõtt, hogy ellenõrizze ruházatát, még egy pillanatra megállt a tükör elõtt.
Mariska néni nagyon készült a mai estére, sokat várt tõle. Volt ugyanis egy igen komoly problémája, és abban bízott hogy a vendég pap segítségére lesz.
A gyülekezet nagyterme már zsúfolásig megtelt. Öregecske templom volt ez öregecske
berendezéssel. A padok rég megkoptak, a festék több helyen lemállott róluk, itt-ott már a vakolat is potyogott a falakról. Egyszerű oltár, szószék és padok- tuIajdonképpen ennyi volt a templom teljes berendezése. Illetve volt még a padsorok között, középen egy hosszú kókuszszõnyeg, mely valamikor vörös színű lehetett. Az oltártól egészen a bejáratig
futott, ahol most hirtelen tekintélyes, sötét öltönyös emberek jelentek meg. Izgatott morajlás futott végig a termen! A gyülekezet vezetõinek gyűrűjében ott jött a híres vendég! Ismerték, hallottak már róla sokat,tudták, hogy sok ember Krisztushoz tért már szolgálata nyomán. Ezért volt nagy az örömük, amikor elfogadta a kis gyülekezet meghívását, és ezért voltak most annyira izgatottak. A vezetõk lassan, méltóságteljesen lépdeltek elõre a valamikor jobb napokat megért kókuszszõnyegen. A teremben ekkor már feszült volt a csend, amit hirtelen Mariska néni jajveszékelése tört meg:
- Jaj, drága lelkész úr, segítsen rajtam, nagy baj érte az én házamat! Ha maga sem segít, megdöglik a beteg tehenem! A döbbenettõl és a szégyentõl elõször senki nem tudta,
hová legyen. A vezetõk a vendégevangélistával együtt körülbelül a terem közepéig érhettek, amikor Mariska néni eléjük ugrott. Csak pironkodtak, és levegõ után kapkodtak. A vendég ment volna tovább, de Mariska néni olyan ügyesen állta útját, hogy a lelkész egy lépést
sem tudott tenni. Szegény, tehetetlenül, tanácstalanul nézett körbe. Mit tegyen? Hiszen õ lelkek megmentõje,az evangélium tolmácsolója! Nem állatorvos! Mit tehetne õ egy tehénért? Imádkozzon? Õ, aki stadionokban prédikál rendszeresen ezreknek?
Az egyik gyülekezeti tag - aki tudta jól, menyire makacs teremtés Mariska néni - jóindulatúan odafordult hozzá.
- Lelkész úr, higgye el, idõt takarítunk meg! -intett lesütött szemmel a kijárat felé.
Mit volt mit tenni, elindultak. Elõl ballagott Mariska néni büszkén, bizakodva, utána az evangélista, mögötte a vezetõség, legvégül pedig a kíváncsi gyülekezet zárta a sort. A ház nem volt messze, hamar odaértek. Az istállóban ott feküdt a beteg tehén. Az ünneplõbe
öltözött hívek szép, fényes, fekete cipõjükkel a trágyával átitatott szalmát taposták, a kölniillat az állatok szagával keveredett. Mariska néni ragyogó arccal csüngött a lelkészen, és várt.
- Most már minden rendben lesz, meg vagyunk mentve! -gondolta.
A lelkész viszont egyáltalán nem tudta, mitévõ legyen.Érezte, hogy valamiféle imát várnak tõle, de arról halvány sejtelme sem volt, hogy hogyan imádkozzon egy tehénért. Viszont tisztában volt vele ha most itt nem vágja ki a rezet, a ma esti prédikációnak lõttek. Nem
lesz hitele. Összekulcsolta hát kezeit, és kínjában csak ennyit mondott:
- Ha megdöglik, hát megdöglik, ha megmarad, hát megmarad, nem tudom, mi egyebet tehetek érte. Ámen.És... nem történt semmi. Csendben, nyugodtan mindannyian visszaballagtak a gyülekezetbe, és megtartották az evangélizációs istentiszteletet.
Sok év telt el, a lelkész megöregedett, nyugdíjba ment, nem vállalt már több szolgálatot. Sõt,
egyszer nagyon rosszul lett, és kórházba került. A hír hamar szétfutott az országban, hiszen sokan ismerték.Sokan voltak, akik az õ prédikációja nyomán ismerték meg igazán Istent. Imádkoztak is érte országszerte, de a lelkész állapota nem javult, sõt, egyre romlott. Az
a hír járta, hogy már nem él sokáig. Összegyûlt az egész családja, meglátogatták a kórházban. Õk is tudták, valószínűleg most látják utoljára. Az orvosok szerint nincs remény.
Bementek hozzá egyenként, és megilletõdve elbúcsúztak tõle. Ott várakozott a folyosón a család apraja-nagyja. Kisírt szemekkel, szomorúan bámultak a semmibe.
Hirtelen, a lépcsõfordulóban egy bõszoknyás mamóka jelent meg. Gyors lépteivel a
betegszoba felé vette útját, és már nyitotta is az ajtót. Elõször nem akarták beengedni, de Mariska nénit nem lehetett visszatartani. Fonott kosarát a fal mellé tette, és letérdelt a lelkész ágyánál, aki nem volt magánál, már alig lélegzett. Mindenféle csövek álltak ki belõle; arca halottfehér volt, siralmasan nézett ki. Mariska néni két kezét összekulcsolta, és hangosan, zokogva a következõ imát mondta el:
- Ha megdöglik, hát megdöglik, ha megmarad, hát megmarad, nem tudom, mi egyebet tehetek érte. Ámen.
A folyosón is hallották. Döbbent, néma csend ült rajtuk, de nem tartott sokáig. Az ágyon a lelkész teste megremegett. Aztán erõsen, hosszasan rázkódott. Tudták, ez már a vég, az utolsó percek. De azért hívták a nõvért. A lelkész akkor már ült az ágyon, de a görcsös rázkódás nem akart szűnni. Közben az ügyeletes orvos is megérkezett, de õ sem tudta mire vélni a dolgot. Jobbról, balról fogták a lelkész kezét, támogatták, hogy le ne essen az ágyról, õt
pedig csak rázta rázta a nevetés még vagy 15 percig.Teljesen magához tért, állapota láthatóan, rohamosan javult. Pár hét múlva hazaengedték a kórházból, és még élt 15 évet.
Senki sem tudja, pontosan mi történt, hogy történt. Egy biztos, annak idején, a "csodatévõ ima" hatására Mariska néni tehene meggyógyult. Akkor zárta szívébe a lelkészt. Amikor hallotta a hírt, hogy immár halálán van szegény, azonnal tudta mit kell , tennie.
Ennyivel tartozott a lelkésznek. Mások azt állítják, hogy a lelkész agya egyszerûen csak több oxigénhez jutott a nevetéstõl. Ettõl aztán helyreálltak az életfunkciói, és a helyére billent minden. Én nem vagyok szakember, nem értek hozzá, azt viszont tudom, hogy ha Istent hívjuk segítségül, õ csak a szívünkre, az õszinteségünkre, a hitünkre figyel.

És a hitbõl fakadó imádság megszabadítja
a szenvedõt..." (Jak.5,14-15)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. jan. 05., szombat 09:33 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 12:09
Hozzászólások: 91
Tartózkodási hely: Budapest
cilla írta:
Blue highway ACE írta:
Hali!

Egy kedves keresztény barátosném ezzel a videóval kívánt boldog új évet. :)


http://video.google.com/videoplay?docid ... pr=goog-sl


Szia kedves Blue!

Ezt a videót már feltette Amy is a beszélgessünk topicba, de azért nagyon köszönjük.

Üdv cilla :)


Jaaaaaaa, most vettem észre, igen. :)

Blue


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. jan. 06., vasárnap 18:26 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 05., csütörtök 20:20
Hozzászólások: 3994
A séta

Összegezni próbálom egy csendes hét tanulságait. Rengeteg gonddal, kérdéssel, rosszkedvvel, és fáradtan jöttem ide. Mit is viszek haza, mennyivel jutottam előbbre?
Egy szó kezd derengeni: El-en-ged-ni. Elengedni a problémákat a kórussal, a lakással, a gyülekezettel, az állásommal és a számtalan restanciámmal kapcsolatban!
– Mit jelent, Uram, elengedni a problémáimat?– kérdezem.
– Ne akard te megoldani őket – feleli az Úr.
– És akkor mi lesz velük?
– Hagyd, hogy én alakítsam a dolgokat, te úgysem tudod jelentősen befolyásolni őket.
– Hogyne tudnám. Valakinek vezetni kell a kórust, meg kell csinálni a lakást, rendet kell tenni végre az elmaradt dolgok között!
– Állj meg, csendesedj egy kicsit! Én vagyok az Isten. Sok fontos dolog van, még több sürgős, de csak nagyon kevés a szükséges.
– No, és akkor mi az, ami annyira szükséges?
– Tedd félre, engedd el a dolgaidat, és megmutatom, mi az, ami igazán fontos.
– Oké, de holnap máris rohannom kell egy nagyon fontos megbeszélésre.
– Az a holnapé, most engedd el a gondokat. Szeretnék veled beszélgetni!
– Uram, én tele vagyok konkrét problémával, kérdéssel, amikre válasz kellene, de te mindig másról szeretnél velem beszélni. Elmondod, hogy mennyire szeretsz, hogy milyen fontos vagyok a számodra, hogy terveid
vannak velem, de mi legyen a feladataimmal?
Apropó, egyszer nem lennél olyan szíves közölni velem, hogy mi is a terved, mit akarsz velem, hogy tegyek?!
– Engedd már el magad, és kapcsold le a gőzgépet, engedd le a fölös nyomást, és menjünk egyet sétálni.
– Na ne, Uram! Valami tévedésben vagy.
Igazán nem akarok szemtelen lenni, de nem tévesztesz össze valakivel… valakivel, akinek most éppen sétálásra van szüksége?
– Olyan régen voltunk kettesben, csak úgy, tudod, ahogy régen. Mély levegőket veszel, gyönyörködsz a fákban, én megrezegtetem az ágakat, körbekergetem a faleveleket.
– Nem, Uram! Nem akarlak megbántani, de tényleg összetévesztesz valakivel. Mindjárt vége a hétnek, és semmivel sem vagyok okosabb, mint öt nappal ezelőtt… na jó, egy kicsit pihentebb vagyok, de halvány fogalmam sincs, mit csináljak másképp. Egyszerűen a sok tennivalóm, a tanácstalanságom, a konfliktusaim, mi legyen…?
– Most mondtam épp, hogy mi legyen, csak nem figyeltél.
– Csak nem a sétára gondolsz?
– De igen. Meg a gőz leengedésére, és a csendesedésre.
– Na jó, menjünk, megadom magam. De csak fél óra, mert kezdődik a morzsaszedegetés.
– Örülök egy fél órának is. Máskor is örülnék, ha csak fél órát is tudnánk kettesben lenni. Szeretnék neked megmutatni egy csomó dolgot. Tudod, annyi szépet teremtettem neked. Igen, neked, és azokat csak te láthatod meg. És ha meglátod, akkor felismersz benne, és nagyon fogsz örülni neki.
– Igen, kellene már egy kis öröm az életemben, mert a sok gond, a mókuskerék, a hajtás …
– Látod, már megint kezded a magadét mondani. Tedd félre, engedd el! Nézz inkább
körül! Na, mit látsz?
– Kopasz fákat, házacskákat, villanyoszlopokat, füstölgő kéményt …
– Na, még?
– Hát, felhőket.
– Milyen felhőket?
– Bárányfelhőket, vagy hogy nevezik az ilyeneket.
– Igen, pontosan. Hát nem aranyosak? Mindegyik más. Nézd azt a bodrosat, mintha szaladna a többi után.
– Igen. Valóban. Mind különbözik egymástól…és változtatják formáikat is. De Uram, mit akarsz ezzel?
– Nézz körül még egyszer, mit látsz még?
– Egy fenyőt. Láttam már eleget. Mi abban az érdekes? Marha magasra képesek megnőni, aztán kivágják őket.
– Menj csak oda alá! Na, milyen érzés egy ilyen nagy fa közelében lenni?
– Picinek érzem magam, olyan, mintha be akarna takarni az ágaival.
– Nézz csak le a földre! Mit látsz?
– Tobozokat.
– Vegyél kézbe egyet, és nézd meg jól!
– Rendben. Érdekes, hogy miként ágaskodnak a kicsi pikkelyek olyan katonás rendben. Hopp! Kipottyant belőle valami.
– Mi az?
– Szerintem egy pici magvacska lehet, a fenyő magja.
– Igen, jól gondolod. Ebből lesz egy új fenyő.
– Ebből a kicsi vacakból? Tényleg, honnan tudja ez a mag, hogy mit kell csinálnia, hogyan kell nőnie, gyökeret eresztenie? Én egy intelligens lény vagyok – állítólag –, és mégsem tudom sokszor, hogy mit kell tennem. Honnan tudja ez a kicsi mag?
– Amikor teremtettem, beletettem egy programot. Egy végtelenített programot, amely segítségével pontosan tudja, hogyan kell nőnie, milyen gyökeret kell eresztenie, hogy ne döntse ki a szél, és ilyen hatalmasra tudjon nőni. Benne van ebben a programban az is, hogyan nőjenek az oldalágai, a pici tűlevelei, és hogyan növeljen tobozt és benne magvakat. Méghozzá olyan magvakat, amelyekbe beleteszi újból az egész programot, hogy majd egy új fenyő növekedhessen belőle.
– Tényleg, hihetetlen, hogy benne van. Azt hiszem, ezt a programot nevezik a tudósok génállománynak.
– Igen, már rájöttek, hogy ebben van a titka az életnek, de még nem tudják, hogy mitől is működik.
– Apropó! Ha a fenyőbe beletettél – Uram – egy ilyen programot, akkor nem lennél szíves valami hasonlót belém is tenni, hogy tudjam végre, hogy mit is kell tennem?
– Jaj, már megint elővetted!
– Mit?
– Hát, a problémáidat.
– Igen, mert sokkal egyszerűbb lenne az életem, ha be lennék programozva. Nem kellene törni a fejemet állandóan, hogy mit csináljak, meg várni, hogy mikor vagy végre hajlandó kinyilatkoztatni az akaratodat.
– Szóval robot szeretnél lenni?
– Hát azt nem mondtam.
– Én pont azt szeretném, hogy ne legyél robot. Érző, gondolkozó és akarattal rendelkező lénynek teremtettem minden embert, téged is. Az volt a tervem, hogy belehelyezlek ebbe a csodálatos világba – amit szintén neked teremtettem –, hogy gyönyörködj és örömöd
legyen benne. És az is tervem volt, hogy kapcsolatban legyünk és beszélgessünk, hogy megismerd teljes szeretetemet, de te szinte mindég csak a tennivalóiddal vagy elfoglalva.
Azt hiszed, hogy az a legfontosabb, amit csinálsz. Pedig a legfontosabb a kapcsolat, a beszélgetés, a velem való séta, mert csak így ismerhetsz meg igazán. És ha megismersz, akkor azt is meg fogod érteni, mit kell tenned. A Biblia is rólam szól. Akik ismertek engem,
azok írták le neked, hogy te könnyebben kapcsolatba kerülhess velem. A Biblia nem arról szól, mit kell csinálnod, hanem hogy milyen vagyok én. Ha jobban megismersz engem, teremtő Atyádat, akkor meg fogod tudni azt is, hogy hogyan érdemes élned.
– Ó, Uram! Kezdem érteni, hogy miért mutattad nekem ezt a fenyőmagot, a fenyőt, a felhőket, hogy miért akartál annyira sétálni velem. Én annyit buzgólkodtam érted, szinte ez töltötte be az életemet. Neked akartam áldozni az életemet.
– Jöjj, és lásd a tetteim. Gyönyörködj a teremtményeimben, lásd hatalmam, olvasd cselekedeteimet és bízz bennem. Emlékezz vissza arra, miket éltél már át velem, hogyan vezettelek, hogyan viseltem gondot rád. Azért fáradtál el, mert a magad erejéből próbáltál élni. Állj meg, csendesedj el, és ismerd fel újból, hogy én vagyok az Isten. Nem a te áldozatos életedre van szükségem, hanem arra vágyom, hogy kapcsolatban lehessek veled, és megismertethessem titkaimat, adhassam erőmet.
– Ó, uram! Mért is gondoltam azt, hogy cselekedeteimmel kivívhatom tetszésedet?
– Örülök, hogyha szívedből jövő szándékból cselekszel, de lásd be, inkább az emberek dicséretét, elismerését kerested.
– Uram! Bocsásd meg balgaságomat.
Bocsásd meg, hogy nem adtam neked hálát, pedig tudom, hogy te előtted az a kedves áldozat, ha hálát adok. Bocsáss meg, hogy a magam dicsőségét, elismerését kerestem, pedig a szájam mondta, hogy Soli Deo Gloria. Bocsáss meg, hogy fontosabbá váltak az érted végzett feladatok, mint Te magad.
Köszönöm, Úr Jézus, hogy nem mondtál le rólam és elhoztál ide, és hogy elhívtál sétálni.
– Kedvesek előttem e szavak. Pislogó életedet meg akarom eleveníteni, bűnbánatodat nem vetem meg. Szeretném, ha minden nap beszélgethetnénk. És ne feledd, hogy a kapcsolat fontosabb a teljesítményeknél.
Mert jó kapcsolatból lesznek a gyümölcsöző cselekedetek, de cselekedetekből nem következik az élő kapcsolat, csak gőg és kiégés.Letelt a fél óra. Kezdődik a morzsaszedés.
Menj! És köszönöm, hogy sétáltál velem.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. jan. 12., szombat 21:54 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 05., csütörtök 20:20
Hozzászólások: 3994
A Weihorngleccserrõl való zuhanás

A svájci Wallis kanton a nagyszerû Eivistalban fekszik. Régen itt pogányok éltek és a püspök hiába küldött papokat az evangélium hirdetésére, de egyik sem jött vissza, mert mindegyiket kegyetlenül megölték.
Egy bátor lovag Freiherr Witschard von Raron Isten oltára elõtt egy fogadalmat tett, hogy addig nem vágja le a haját és a szakállát, míg az Eivischtal népét le nem gyõzi. Hadjáratot indított, de olyan túlerõvel találta magát szembe, hogy üldöztetve visszavonult.
Belátták, hogy csupán fegyverrel nem gyõzhetnek. Ekkor egy Zacheo nevû nyomorék törpe hozzájuk ment és azt mondta, hogy õ az evangélium erejével legyõzheti. Kinevették, de õ csak tovább erõsködött és meggyõzte õket.
A törpe az egész éjszakát imádkozással töltötte és reggel útnak indult hóna alatt az evangéliumi füzetecskékkel, elbúcsúzva édesanyjától. Mikor megérkezett a törzs lakói barátságosan fogadták, hiszen ismerték, mert három évig volt a foglyuk. Csak az idõs vezetõ maradt komoly és megparancsolta, hogy dobják a gleccser hasadékába, mert az õsi törvények szerint a hívatlan vendéggel ezt kell tenni.
Zacheo egyességet ajánlott fel nekik. Elolvas nekik egy könyvet, és utána megölhetik. Nyomban fel is olvasott egy részt a bibliából a Lázár feltámasztásának történetét. Az emberek szívesen hallgatták és a vezetõ is beleegyezett.
Egyszer egy héten, a pihenõnapjukon felolvasott egy részt a bibliából és gondosan elmagyarázta nekik és ez így történt néhány évig, míg a könyv végére élt. A bárd, az énekszerzõ sem volt tétlen és a történetek alapján énekeket szerzett és énekelte és tanította mindenhol. Gyakran egészen éjfélig ültek a háza elõtt, hogy az énekeket megtanulják, és vidáman énekeljenek.
Isten Igéje nem volt tétlen és munkálkodni kezdett a szívükbe. Megismerték a fájdalmak emberének pillantását, aki az õ életét adta, hogy a bûnösöket megváltsa.
Az idõs, kemény vezetõ is érezte az õ lelkének nyugtalanságát, amely éjjel és nappal nyomasztotta. Küzdött ellene, de nem volt eredménye. Végül ezt az istenek haragjának tekintette és elhatározta, hogy véget vet ennek.
Amint Zacheo elolvasta a János evangéliumának az utolsó fejezetét, megparancsolta, hogy a könyvet kössék a nyakába és dobják a gleccser szakadékába. Zacheo nem félt a haláltól, és mint Istvánnak tündöklött az arca, mint az angyalé.
Szinte mindenki elkísérte az „utolsó” útján, és míg mentek Zacheo kérte õket, hogy higgyenek Krisztusban. A szegény Zacheot bedobták egy mély hasadékba és a nép hamar elsietett, nehogy a haragvó istenek õket is elnyeljék.
Zacheo azonban nem esett nagyon mélyre, hanem egy keskeny jéghasadékon fennakadt. Miután feleszmélt, lelkét az Úr kezébe ajánlotta és elindult lefelé a jégfalon. A nyakába kötött könyv igen akadályozta a mászásban, de inkább az életét is odaadta volna, mint a könyvet eldobja magától. Félig megfagyva és megdermedve ért a gleccser aljához és onnan a hideg patakon keresztül kiért a gleccserbõl. Ezek után elmenekülhetett volna, de õ visszament, hogy a munkáját befejezze.
A nép éppen együtt volt és a történtekrõl beszélgettek, mikor Zacheo megérkezett. Nagyon megijedtek, és leestek elé, de õ megtiltotta nekik, hogy imádják. Elmondta, hogy az Úr megszabadította õt a gleccsersírból, és csak egy Isten van, a Jézus Krisztus, azért Õt imádjátok.
Alig mondta ki ezeket a szavakat az egész népujjongásba tört ki és diadallal a vállukra emelték a törpét, és a vezetõ házához vitték. Az agg vezérnek elmesélték a csodát, aki szívében igen megrendült és kimenve a néphez azt kiáltotta, hogy mostantól fogva Jézus a mi Istenünk.
Követeket küldöttek a püspökhöz, hogy küldjön papokat, mert a völgy lakói elvetették a pogány isteneket.
Az öröm igen nagy volt és végre a lovag is örömmel vághatta le a szakállát és a haját.
Az Úrnak munkája pedig megújultan és feltartóztatatlanul ment tovább.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 615 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 41  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség