Boglárka írta:
Isten sokkal hatalmasabb, tiszteletreméltóbb! Mégis, előtte megengedjük magunknak, hogy miközben szól hozzánk, másfelé kalandozunk gondolatban, nem figyelünk.
Nem vesszük elég komolyan, hogy szól hozzánk? Őt nem vesszük elég komolyan?
Isten magasan fölöttünk áll, de nem zsarnok – talán ezért nincs akkora súlya annak, amit mond, ezért nem tanúsítunk akkora tiszteletet, figyelmet, mint megérdemelné?)
Talán keménynek, túlzónak látszik a nem szándékos figyelmetlenség esetében az Ige „megvetése” kifejezés, de helyénvalónak látom, és szívesen veszem ezt a figyelmeztetést, mert arra int, hogy legyek nagyobb tisztelettel az Ige (Isten) iránt.
Kedves Boglárka, én nagy csodálód vagyok, hogy kora reggel te rendre csinálod, azt amit jónak látsz, jelen esetben írod ezt a topic-ot. Amikor átolvasom az aznapra adott igét, és a magyarázatot sokszor nagyon is egyetértek az íróval, de van amikor nem. Ez az eset is ilyen, szerintem át kellene ezt fogalmaznia.
Én úgy látom, hogy Isten nem csak a templomban szól hozzánk, és nem csak az igéje által szól hozzánk. A környezetünk által is szól, és ebbe beletartoznak a bárhol fellelhető művészeti alkotásoktól kezdve a Jézus lelkületü embereken keresztül, egészen az istentiszteletig, és hát a bennünk munkáló Szentlélek által is szól hozzánk Isten.
Ilyen értelemben számomra a figyelmetlenség nem megvetés, inkább emberi gyengeség, tökéletlenség. Például minek lehet nevezni azt, amikor az emberben megszólaló lelkiismeret, a Szentlélek hangját nem hallom meg, és tovább lépek? Ez is Isten hangja, sőt lehet, hogy a lelkiismeret a megszokott ige alapján szólal meg, és mégis túllépünk rajta esetenként. Ha ezt cselekedjük, azt nem megvető gesztussal, hanem valami rossz érzéssel tesszük. Lásd lelkiismeretfurdalás.
A megvetés az erősebb bűn, mint a mulasztás szerintem.