exrefis írta:
rosta írta:
Természetfeletti erők nem léteznek.
Kedves Rosta!
Értem, hogy főleg e miatt a mondat miatt idéztad a libertarista alapgondolatokat.
De ez itt nem teológiai vita, hanem gazdságpolitika. Én hívő vagyok, nem ateista, de itt ez most nem tétel.
Szögezzük le, hogy ilyen gondolati háttérrel, ilyen Krisztus ellenes hozzáállással valaki nem lehet hívő keresztyén. Tudom, hogy annak mondtad, mondod magad, de hát ezek után már tisztán látunk, teátrálisan lehet mondani, hogy ez a dolgod lelepleződött.
A libertarista alapgondolatokban csak hab a tortán, hogy semmiféle természetfelettit nem ismertek el. Ez egy korrekt dolog. Legalább tisztán leírják azt, amit már korábban állítottak, vagyis hogy nem vagytok keresztyének.
A baj inkább mással van. Az egyik fő ideológusukról a következőt írják:
hayek,hu írta:
Ayn Rand témája "az ember, mint heroikus lény". A műveiben kibontakozó, négy fő tételből (objektív valóság, ész, önérdek, kapitalizmus) álló filozófiai rendszer objektivizmusként vált ismertté.
Ugyanilyet olvasunk Nietzsche soraiban az emberfeletti emberről, vagy ugyanerről beszél Hitler az übermensch emberrel kapcsolatban. Csak most az emberfeletti ember önző önérdeke a kapitalizmusban válik szentséggé.
Mindig is zavart ez a fajta gondolatszövésed, és bizony sokszor a szemedre vetettem ezt az übermencsh gondolkodást, amikor megfogalmaztad valami kiemelkedő embercsoport szemszögéből a véleményed, amelynek tagja vagy. Arra kellett gondolnunk, hogy valami szuperkeresztyének volnátok magatok előtt, és a dolgokat sajnos nem sikerült összekapcsolni, pedig végig mindig ott voltak a tények az orrunk előtt. Végül kiderült nem egy keresztyén közösség, hanem valami übermencsh közösség felkent tagjának vallod magad, amely inkább nietzschei, esetleg vérnáci szerű (árja) közösségnek látszik, mint bármi másnak.
Azt, hogy ez a társaság elveti a keresztyénséget, azt nagyon jól látni az alábbiakból:
hayek.hu írta:
minden ember önmagában jelenti a véget, nem mások végét. Három alapvető értéke az ész, a cél, az önbecsülés. Élete legfobb célja saját boldogsága. Ne áldozza fel magát senkiért, de másokat se áldozzon fel önmagáért! Az altruizmusnak nincs létjogosultsága.
Nos ez mond teljességgel mást, mint amit Jézus tanított, itt van a fő baj. Jézus a fő parancsolatban azt tanította, hogy szeresd az Istent teljes lelkedből, és azt, hogy szeresd az irgalmas embert, és légy te is az. Eképpen, irgalmasan kell viselkednünk mindenkor.
A libertariusok fenti ideológiai parancsa ezzel szemben az, hogy légy önző, és utasítsd el a közösség bármi formáját, és utasítsd el az altruizmust, vagyis az önzetlen szeretetet, az irgalmasságot. Azt hiszem ehhez nem kell kommentár.
Nálad is ezt hiányoltam mindeddig, az altruizmusra, irgalmasságra való készséget, és csodálkoztam, hogy keresztyénnek mondod magad, noha az Adam Smithel kapcsolatos vitában konkrétan bevállaltad az önzés mindenekfelettiségét. Innen látszik, hogy ez nem volt véletlen, egy olyan közösség ideológiáját vallottad mindeddig, amely megtagadja Jézus parancsolatát. Így utólag állnak össze a mozaikok.
Én végül is köszönöm, hogy színt vallottál, gondolom téged is fárasztott a bújócska.
Amiről írsz, az már csak hab a tortán, hogy a természetfelettit megtagadja a közösséged, az már csak arra volt jó, hogy mintegy jogilag is elismeritek, hogy nem egy hívő, keresztyén társaságról van szó.
Loisznak üzenem, aki vitában van Péterrel abban, hogy egy internet fórum lehet-e valódi vallási közösség, látható a fenti példa alapján is, hogy nem.