Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 462 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 31  Következő
 

Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2008. márc. 14., péntek 10:19 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Indu írta:
Mennyi idős ez a gyerek, akiről írtál Rosta? Mert ha 1-2 éves, akkor bizony ez az új "trend". (és könnyen belátható, hogy az anyatej értékesebb ital a cukros leveknél, és valszeg nem ezek után sír)

További info: www.lll.hu

Szóval hajrá anyatej :)


Szerintem félreértesz. Természetesen hajrá anyatej!

De a gyerek semmi más folyadékot nem kapott, így aztán hiába az anyatej, a bőgés maradt. Bár mára már elérte a féléves kort a gyerek, és a könyvek szerint adható neki gyümölcslé, így aztán enyhülnek a gondok, de a hisztizésre való hajlam rögzülhetett a gyerekben ezalatt az idő alatt....


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. márc. 14., péntek 12:40 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 03., kedd 07:57
Hozzászólások: 1476
Tartózkodási hely: Rákoskeresztúr
Ne hibáztasd ezért őket, Rosta, Indunak igaza van, ez a trend, ezt mondják a védőnők. Tudom, a védőnők se mindentudók, és tényleg generációnként változik, hogy mit mondanak. De mégis kiben bízzon az ember, ha nem a saját védőnőjében? Pláne első gyereknél, amikor minden annyira új és bizonytalan.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. márc. 14., péntek 12:55 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 03., kedd 07:57
Hozzászólások: 1476
Tartózkodási hely: Rákoskeresztúr
Egyébként ez is egy érdekes kérdéskör, hogy barátként-hozzátartozóként-kibicként hogyan lehet segíteni az ilyen helyzeteken. Úgy biztos semmiképp, hogy "ugyemegmondtam, így kellett volna úgy kellett volna".
Magamnak megfogalmaztam a hisztihelyzetek első számú szabályaként, hogy a kibicekkel nem szabad közben foglalkozni. Borzasztóan tudja idegesíteni az embert, hogy vadidegenek kiszolgáltatott állapotban látják, pláne azt látják, hogy nem tökéletes sem ő, sem a gyereke. Na ez az, amit ki kell kapcsolni, mert ez a fajta idegeskedés rengeteget ronthat az amúgy se rózsás helyzeten.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. márc. 14., péntek 13:10 
Aktív tag
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2008. feb. 22., péntek 22:22
Hozzászólások: 830
A mi gyermekeink nagy anyatejesek voltak, de figyelembe kell venni a nagyvárosi körülményeket. Por, száraz levegő, korom...stb.
Nem minden gyerek egyforma és a körülmények sem, és nem minden szoptatás egyenlő mértékben elég. Tényleg szükség lehet plusz folyadékra(pl.felforralt, lehűtött tiszta víz. Nem cukros vackokra)
A trend meg trend....ma ez az elmélet, holnap az.

_________________
http://literaty-nazo.blogspot.com/
Üdv, Literaty


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Literaty 2008. márc. 14., péntek 21:56-kor.

Vissza a tetejére
 Profil  
 

Gyereknevelés
HozzászólásElküldve: 2008. márc. 14., péntek 14:03 
Offline

Csatlakozott: 2008. márc. 06., csütörtök 06:17
Hozzászólások: 17
Sziasztok!

Érdekes hozzászólásokat olvastam hiszti témában tőletek. Természetesen egyetértek veled, Literaty, a hiszti nem lehet megoldás. Nálunk sem érnek el vele semmit (maximum, hogy a hajam az égnek áll :D ). Szerintem sokkal inkább az a kérdés, hogy mit tesz az ember a hiszti megszüntetésére. Az én lányomnál az vált be, ha nem emelem fel a hangomat, hanem próbálok az eszére hagyatkozni. Persze az ellenkezése megmarad ilyenkor is, de látja rajtam, hogy nem érte el, amit akart, és elkezd gondolkodni. Rendszeresen megtörténik, hogy egy idő után megteszi, amit kértem, vagy belátja az igazam és ezt valahogy a tudtomra adja (pl. felveszi azt a ruhát, amit kell, stb.).
Az én megállapításom a hisztis gyerekről nem is ennek szólt, hanem annak, hogy az embernek meg kell vizsálnia, mi áll a hátterében. Sokszor valamit jeleznek a hisztik.

Az anyatejes témához meg annyit, hogy egy baba sírásának több oka is lehet. Az is lehet, hogy hasfájós és azért sír, lehet más oka is. A saját tapasztalatom pedig az volt, hogy a sok bába közt elvész a gyerek, azaz az ember nem tud megfelelni a sok tanácsnak.

Bocsánat, most mennem kell, nem tudom jobban megmagyarázni.

Üdv

Zsuzsi

_________________
Füstösné Zsuzsi


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. márc. 15., szombat 06:43 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 03., kedd 07:57
Hozzászólások: 1476
Tartózkodási hely: Rákoskeresztúr
Nálunk is teljesen hasonló módszer válik be. Csak sajnos nem mindig van hozzá meg a szükséges türelem és/vagy idő. Mert ha például indulni kell valahova, akkor nem lehet kivárni, míg kitudjamennyi hiszti után végre megérti, hogy tényleg nem lesz az, amit ő akar. De egyébként tényleg csak ez válik be nálunk is. Fontos, hogy nyugodt tudjon maradni az ember, az meg sokszor nehéz.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. márc. 15., szombat 07:52 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 13., péntek 19:09
Hozzászólások: 1521
még egy pici az anyatejhez...

Azt hittem azért problematikus, hogy még mindig anyatejen tartják mert valami 7 éves gyerekről van szó. Mert ilyenek is akadnak, és az valóban elég furcsa. De fél éves korban tényleg az a legjobb, ha kizárólag anyatejet kap. Ezt gyakorlatilag az összes mai szakirodalom, emellett az ellenérdekelt bébitépszer gyártókat is! állítják. Nagy betűkkel benne van a baba oltási könyvében stb.

Az én rokonaim is meg voltak ezen ütközve, de azt is látnom kellett, hogy az összes előző generációbeli nő ismerősöm, aki kampányolt, hogy teát, vizet, üdítőt adjak a babának nem is tudta elég ideig szoptatni a gyerekét (1-2 hónap után elapadt a tejük) És pont ez a legnagyobb ellenjavallata az egyébbel való itatásnak és etetésnek - hogy ezzel is apasztjuk a tejet. (Az anyatej olyan csodálatosan van megteremtve, hogy az eleje híg és vízszerű - tehát ha a baba csak szomjas, akkor kiváló szomjoltó. Ha éhes, tovább eszik, és akkor elkezd jönni a zsíros és laktató tej.)

Amellett, hogy a későbbi allergia kialakulása és a szoptatás korai abbahagyása között is szignifikáns az összefüggés.

Ezt csak azért tartottam fontosnak leírni, mert hátha erre vetődik olyan anyuka akinek pici babája van, vagy leendő anyuka.

_________________
Várván ama boldog reménységet


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. márc. 15., szombat 12:42 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Politikus a cikk, de mivel a gyerekekről szól, hát itt a helye:

Idézet:
Elméleti gyermekvállalás

Néhány hónap alatt már a sokadik munkahelyen mondtak nemet az elhelyezkedni kívánó ismerős fiatalasszonynak. A gyes lejárt, a kisfiú már óvodás, és egyre nehezebben jönnek ki a férj fizetéséből. A kismamának mindenütt értésére adták, hogy a gyerek miatt nem akarják alkalmazni. Ha a diszkrimináció miatt akárhol panaszt tenne, a megkeresett munkaadók simán letagadnák a visszautasítás valódi okát. Az asszonyka kifakadt: "A nővérem szingli, éli világát, dolgozik, jól keres, és annyit szórakozhat, amennyit akar. Bolond az, aki családot alapít."

Nem elszigetelt vélemény az övé. Negatív
rekordot hozott az elmúlt év a házasságkötések számában: békeidőben hazánkban még sohasem fordult elő, hogy ilyen kevés pár lépjen az anyakönyvvezető elé. A 2007-ben regisztrált 40 800 frigyhez képest még a rendszerváltás 66 ezres statisztikája is elérhetetlen csúcsnak tűnik, holott már akkor is zuhanórepülésben voltunk, hiszen 1980-ban még nyolcvanezer, 1975-ben százháromezer házasságot kötöttek Magyarországon.

Sebaj – mondhatja a felületes megfigyelő –, csak az derül ki ebből a folyamatból, hogy a mai fiatalok irtóznak a formalitásoktól. És egyébként is az élettársi kapcsolatokat a házassággal azonos szintre emelte egy tavaly elfogadott törvény. Ez a logika azonban több sebből is vérzik. Az élettársi kapcsolatok rendezéséről szóló jogszabály, amely egyébként is csak a jövő évtől érvényes, szintén elvárja a pártól, hogy anyakönyvvezető előtt nyilvánítsa ki együttélési és vagyonközösségi szándékát. Akik olyannyira rettegnek attól a bizonyos papírtól, továbbra sem fogják megtenni a kapcsolaterősítő lépést. Az "európai tendenciának" valóban megfelelő törvény tehát újabb csapást mért a hagyományos házasság intézményére, amely amúgy is válságos helyzetbe került.

A legsúlyosabb gondot az egyre lazuló párkapcsolatok azzal okozzák, hogy tovább rontják a gyermekvállalási kedvet. Igaz, hogy ma Magyarországon az újszülöttek több mint egy harmada házasságon kívül jön a világra, de az élettársi kapcsolatok bizonyítottan kevésbé termékenyek a házasságoknál. Így a rendkívül alacsony hazai "gyermektermés" és a rohamosan ritkuló házasságok közötti összefüggés egyértelmű. Bár azt semmiképp sem állíthatjuk, hogy csupán az általánosan lazuló párkapcsolatok okozzák az egyre súlyosabb demográfiai válságot. Itt ismét el lehetne mondani, hogy hazánk szomorú összhangban van Európa legnagyobb részével – a gyermekvállalás kedv visszaesése egyaránt jellemző a gazdaságilag fejlettebb és a szegényebb országokra. Hazánkban azért tűnik egyre reménytelenebbnek a kilábalás a krízisből, mert a most nagyon kevés utódot vállaló népes generációk – a "Ratkó-gyerekek" gyerekei – maholnap kifutnak az ideális termékenységi korból: rohamosan közelednek a harmincötödik életévükhöz.

Az utánuk következő, fiatalabb korosztályok egyre vékonyodó rétege még akkor sem tudná pótolni ezt a "mulasztást", ha benne szemléletváltás következne be.

Ennek a szemléletváltásnak azonban nyoma sincs – igaz, akik tehetnének valamit, inkább csak a többi országra mutogatnak, mármint, hogy másutt is ez megy. Egyértelmű, hogy a privát szféra szent és sérthetetlen: ma már elképzelhetetlen olyan állami ráhatás, amely a párok akaratát semmibe véve írná elő a gyermekvállalás mértékét. Ilyesmi csak a diktatúra legsötétebb időszakában fordulhatott elő.

Az államot azonban senki sem menti fel a népszaporulat támogatásának kötelezettsége alól, az alól, hogy ahhoz kedvező körülményeket teremtsen. Ilyen szempontból a hatalom nyilvánvalóan elégtelenre vizsgázott. Nincs ciklusokon átívelő – tehát a kormányváltásoktól független – népességpolitikai stratégiája az országnak. A gyermekeket vagy legalább gyermeket akaró párok saját otthonhoz jutását nemcsak anyagi akadályok gátolják, hanem a krónikus információhiány is. A kismamák nem bízhatnak benne, hogy szülés után elhelyezkedhetnek. Sokan érzik úgy, hogy a karrier és az utód felnevelése egymást kizáró lehetőségek. A bölcsődei és óvodai helyek nem elegendőek még a kis létszámú korosztályok befogadására sem. A nagycsaládosok elégtelen támogatása keveseket ösztönöz arra, hogy több gyermeket vállaljanak.

Az egyetlen reménysugár a demográfiai sötétségben, hogy a magyar társadalom még mindig család- és gyermekpárti. Azok a felmérések, amelyek a fiatalok terveit firtatják, rendre rámutatnak, hogy az elméleti tervezés szintjén a többség házasságban szeretne élni és legalább két utód felnevelésére vállalkozna.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Gyereknevelés
HozzászólásElküldve: 2008. márc. 15., szombat 12:56 
Aktív tag
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2008. feb. 22., péntek 22:22
Hozzászólások: 830
f_zsuzsi írta:
Az anyatejes témához meg annyit, hogy egy baba sírásának több oka is lehet. Az is lehet, hogy hasfájós és azért sír, lehet más oka is. A saját tapasztalatom pedig az volt, hogy a sok bába közt elvész a gyerek, azaz az ember nem tud megfelelni a sok tanácsnak.


Egyértelmű, nincs két egyforma eset. A sírás és sírás között is különbség van. Van amikor nagyon is felkell rá figyelni, van amikor nem kell hasra esni előtte(állandóan felkapni, cicit tömni a szájába stb). Nekünk nem voltak hasfájósak, igaz, hogy állandóan hason feküdtek, aludtak. Így nagyon hamar erősödtek, és hamar büfiztek is. Az éjszakáink is viszonylag nyugodtak voltak. Nem volt az az állandó rohangálás, szoptatás. 5 órát simán végigaludtak. 1-3 évet szopiztak. Az utolsónál is csak azért volt rövidebb, mert betegség miatt kelett elapasztani a tejcsit. Egyébként Ő a legstabilabb gyerek. Ilyen Isten kegyelme.

_________________
http://literaty-nazo.blogspot.com/
Üdv, Literaty


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. márc. 15., szombat 13:41 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Literaty írta:
Egyértelmű, nincs két egyforma eset. A sírás és sírás között is különbség van. Van amikor nagyon is felkell rá figyelni, van amikor nem kell hasra esni előtte(állandóan felkapni, cicit tömni a szájába stb). Nekünk nem voltak hasfájósak, igaz, hogy állandóan hason feküdtek, aludtak. Így nagyon hamar erősödtek, és hamar büfiztek is. Az éjszakáink is viszonylag nyugodtak voltak. Nem volt az az állandó rohangálás, szoptatás. 5 órát simán végigaludtak. 1-3 évet szopiztak. Az utolsónál is csak azért volt rövidebb, mert betegség miatt kelett elapasztani a tejcsit. Egyébként Ő a legstabilabb gyerek. Ilyen Isten kegyelme.


Igen, ez nálunk is így volt valamikor, és a beírásommal is ilyesmire akartam utalni. Általában úgy van, hogy az első gyereknél még óriási a felhajtás a gyerek körül, minden szakkönyv szerint történik, és a legnagyobb marhaságot is képes a szülő elkövetni. A következő gyerekeknél meg már automatikusan megy minden. Nálunk a kisebbik gyerek felnövése olyan flottul ment, hogy szinte észre sem vettük, és már komoly iskolás lett belőle, annyira problémamentes volt a nevelése.

Ami meg a tudós könyveket, meg elméleteket illeti, hát volt már olyan, hogy az egész világ nem evett tojást, mert kijelentették a tudósok, hogy az szinte méreg, aztán 10-15 év múlva meg azt mondták, hogy a tojás a legegészségesebb dolog a világon. Hasonlóképpen hallottam már olyan szöveget is, hogy az anyatejben rákkeltő anyagok is vannak, ami kész téboly.

Voltaképpen erre akartam utalni akkor, amikor a fiatal munkatársam gyerekneveléséről írtam, és távolról sem akartam hibáztatni őket, hiszen mindenki a saját sorsának kovácsa. A vélemény az szabad... :)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Gyereknevelés
HozzászólásElküldve: 2008. márc. 15., szombat 19:51 
Offline

Csatlakozott: 2008. márc. 06., csütörtök 06:17
Hozzászólások: 17
Sziasztok!

Teljesen egyetértek az előttem szólókkal. Szerintem sincs két egyforma eset. Az idézett közmondással én is ezt akartam kifejezni. Hiába jött az első gyermekemnél tanáccsal édesanyám, az anyósom, a védőnő, a sógornőm, ha egyszer ez egy más eset. A legjobb az volt, mikor egymásnak tökéletesen ellentmondó tanácsokat kaptam. Nekem az egészből csak egyetlen dolog maradt meg: Minden tanácsot meghallgatok, mert tudom, hogy jó szándékból adják, de inkább beállok egy irányba, amely a saját elgondolásomhoz a legközelebb áll (mert azért minden leendő anyának van némi elképzelése, hogy mit hogy szeretne csinálni), és megpróbálok ahhoz ragaszkodni. De a legfontosabb, hogy figyeljem a gyermekemet, mert amíg pici, addig is sok mindent "elmond" a maga módján.
Az első gyermekemet szülési bonyodalmak miatt csak majdnem egy hetes korában tudtam mellre tenni. Addig a kórházban abból a hosszúkás "kecske" cumiból etették. Ez olyan, hogy ha megfordítják az üveget, abból szabályszerűen folyik. Dolgoznia így a babának nem kell, csak nyelni. Ennek következtében, amikor végre szoptathattam volna, ő azt gondolta a cici is így működik, és nem csinált semmit. Nem tanult meg szopizni később sem. Három hónapig küzdöttünk: én a fent már említett gondok miatt depressziós voltam, amit csak fokozott, hogy nem tudtam etetni a kislányomat, valamint az is, hogy egyre másra kaptam a jobbnál jobb ötleteket, hogy mit csináljak, hogy több tejem legyen, és a gyerek meg szopizzon. A tetejébe hasfájós is volt a leányom. Három hónapig sem éjjelünk, sem nappalunk nem volt. Nem ecsetelem tovább a dolgokat. Csak azért meséltem el, hogy érthető legyen, miért adtam én azt a "tanácsot" a kérdésekkel hozzámforduló barátnőmnek, hogy ha rám hallgat, akkor ne próbáljon meg senki kedvére tenni, hanem csinálja úgy, ahogy jónak látja, mert különben belebolondul.
Egyébként a lányom, aki tápszeres baba lett a fentiek következtében, ma egészséges nyolc éves iskolás. :D

Az én esetemből is látszik, hogy minden eset más és más.

Üdv

Zsuzsi

_________________
Füstösné Zsuzsi


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. márc. 17., hétfő 17:09 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 13., péntek 19:09
Hozzászólások: 1521
Kedves Zsuzsi!

(Remélem nem veszi senki zokon, hogy most egy pár beírás a szoptatással foglalkozik.) Teljesen egyetértek veled, ki is akartam térni rá, hogy aki valamilyen betegség stb. okból nem tud szoptatni, az nehogy hibáztassa/stresszelje magát, mert a tápszeres gyerekek is szuper gyerekek lesznek. A "kire hallgassunk"-ban is maximálisan egyetértek - a mi felelősségünk, hogy milliót utána olvassunk, és megtaláljuk a legjobbat - így a tanácsok között is könnyebb szelektálni.

Az is világos, hogy amikor 6 hét után már kellett visszamenni dolgozni, a szoptatás lehetetlen volt, így az akkoriban szülő nők nem is nagyon tudnak adekvát tanácsot adni. Tényleg, ha nem lenne Internet, sokkal nehezebb lenne ezt a sok-sok infót összegereblyézni.

Azért is érzek mindig késztetést a témához való hozzászólásra, súlyos felelősség a hozzátáplálásra/itatásra buzdítani a pálya széléről - mert ha van lehetőség, akkor ne fosszuk meg a törpéket az anyatejről. (nyilván egy egyszeri esettől nem fog elapadni a tej, de minek, ha van jobb.) Tudom, hogy egy szóval se írtad ezt - inkább az utánunk jövő kismamák kedvéért húztam ezt alá :*:

Üdv:
Indu

_________________
Várván ama boldog reménységet


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Gyereknevelés
HozzászólásElküldve: 2008. márc. 18., kedd 05:40 
Offline

Csatlakozott: 2008. márc. 06., csütörtök 06:17
Hozzászólások: 17
Kedves Indu!

Tökéletesen egyetértek veled. Szerintem is a legfontosabb az anyatej. Hála Istennek másik két gyermekem esetében már működött a "szoptatás intézménye" (hú, de csúnyán fogalmaztam), ők már teljesen anyatejes babák voltak.

Zsuzsi

_________________
Füstösné Zsuzsi


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. márc. 21., péntek 13:02 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 03., kedd 07:57
Hozzászólások: 1476
Tartózkodási hely: Rákoskeresztúr
... ez még a hisztihez:

http://www.egyszervolt.hu/3d/almenu/elem.php?_random=167281&title=egyszervolt%2Ehu%20%2D%20Anim%C3%A1ci%C3%B3k&background=FFFFFF&width=95%25&height=95%25&swf=anim%2Fhiszti%2Eswf&name=Dorottya%20legy%C5%91zi%20a%20hisztit


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2008. ápr. 15., kedd 07:46 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Ficsorné Kapus Mónika A középső c. ifjúsági regényét olvasom ráérős éjszakai óráimban.
Megdöbbentő, ahogy a regénybeli szülők különbséget tesznek a gyerekeik között: Miklós,a legnagyobb, az okos, állandóan dícsérik, Ágika az aranyos kislány, s közben Pistike, akit egyfolytában leszidnak, semmibe vesznek.

Szorongva kérdeztem a férjemet: talán nálunk is van ilyen válogatás a gyerekek között? Megnyugtatott, hogy szerinte nincs, mert akkor szólt volna, remélem is,..


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 462 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 31  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség