cilla írta:
1 Kor. 8,4
Tehát a bálványáldozati hús evése felől tudjuk, hogy egy bálvány sincs a világon, és hogy Isten sincs senki más, hanem csak egy.
ezt, hogy nincs a földön bálvány, ez azt jelenti, hogy igazából nincs, csak az emberek találnak ki bálványokat?
jól értelmezem?
...
nézd meg a KÖVETKEZŐ VERSET, máris ott a válasz
Idézet:
5. Mert ha vannak is úgynevezett istenek akár az égben, akár a földön, a minthogy van sok isten és sok úr;
6. Mindazáltal nekünk egy Istenünk van, az Atya, a kitől van a mindenség, mi is ő benne; és egy Urunk, a Jézus Krisztus, a ki által van a mindenség, mi is ő általa.
7. De nem mindenkiben van meg ez az ismeret; sőt némelyek a bálvány felől való lelkiismeretök szerint mind mai napig mint bálványáldozatot eszik, és az ő lelkiismeretök, mivelhogy erőtelen, megfertőztetik.
...
10. Mert ha valaki meglát téged, a kinek ismereted van, hogy a bálványtemplomnál vendégeskedel, annak lelkiismerete, mivelhogy erőtelen, nem arra indíttatik-é, hogy megegye a bálványáldozatot?
11. És a te ismereted miatt elkárhozik a te erőtelen atyádfia, a kiért Krisztus meghalt.
vagyis: a bálvány NEM ISTEN (a vámpír-filmre NEM AZÉRT nem ülök be, mert valami galád lény ugrana rám, hanem MIATTATOK, hogy meg ne botránkozzatok
)
persze, VANNAK azért mindig "vállalkozó szellemű lények", akik ELJÁTSSZÁK a bálvány szerepét, lásd halottidézés, inga, stb, mindig VALÓS lényekkel beszélgetnek akiknek eddig terjed a "bölcsességük"...
de Pál idejében se kellett rettegni, hogy ha HÚST ESZIK az ember (másféle hús, mint áldozati állat húsa nem nagyon volt a mészárszékben!!), akkor ezzel az illető bálványdémon BELEMEGY
de ha azt mondják: "te BÁLVÁNYOKNAK ÁLDOZOL!?!?" ...akkor "nem éri meg" ezzel BÁNTANI a másik tesót
cilla írta:
...
a másik, hogy sorsot vetének
konkrétan, pl.kockát dobtak, vagy hogy működött ez a sorsvetés?
miért volt erre szükség?
Zsolt. 16,5
Az Úr az én osztályos részem és poharam; te támogatod az én sorsomat.
A sors szót itt hogyan értelmezitek?
EGYfajta sorsvetést ismerek: az Urim és Tummim "ítéletét"
ez (legjobb tudomásunk szerint) két lapos kő volt egy "igen" és egy "nem" oldallal
ez ugye HÁROMFÉLEképpen "eshetett":
igen-igen
nem-nem
és VEGYESEN (ez jelenti azt, h "nincs válasz")
Idézet:
1Sám 14,37. És megkérdezé Saul az Istent: Lemenjek-é a Filiszteusok után? Izráelnek kezébe adod-é őket? De ő nem felelt néki azon a napon.
1Sám 28,6. És megkérdezé Saul az Urat, de az Úr nem felelt néki sem álomlátás, sem az Urim, sem a próféták által.
a KONKRÉT igehellyel kapcsolatosan is a FOLYTATÁS ad "eligazítást":
Idézet:
6. Az én részem kies helyre esett, nyilván szép örökség jutott nékem.
lévi törzsének volt "kisorsolt osztályrésze" Isten (nem kaptak a felosztott földterületből, ők "Istent kapták megélhetésül")
az, hogy SZÁMUNKRA mit jelent ez a "sors", ez a 7. versből derül ki:
Idézet:
7. Áldom az Urat, a ki tanácsot adott nékem; még éjjel is oktatnak engem az én veséim.
velem előfordult már... hajnalban, mikor az ember agya "üres"... és felkel a veséiből kifolyólag egy halaszthatatlan ügyben.... na akkor (én legalábbis) IDEÁLISAN nyitott és "üres" vagyok arra, hogy Isten "tanácsot adjon", megmutassa, hogy a SORSVETÉS merrefele támogatja a DÖNTÉSEMET...