Kedves Joszef!
Miskolczy József írta:
Ézs. 42,6
Én, az ÚR, elhívtalak az igazságért, én fogom a kezedet. Megőrizlek, és benned ajándékozom meg szövetségemmel népemet, világosságommal a nemzeteket. - Igazad van: Nem Izráelnek kell menni téríteni, hanem:
majd az ÚR térít általuk! (Ha hagyják
)
Ebből az igéből a "benned ajándékozom meg szövetségemmel népemet" nekem egyértelműen az újszüvetség jön ki ( mint Vologya bácsinak, aki a porszívó gyárba dolgozott, de a hazalopott alkatrészekből mindig T-72-es állt össze neki
), tehát kereszténység a megoldás, de nagyon könnyem meggyőzhető vagyok egy olyan ige által, ahol előírja a térítést a zsidóknak. Én nem emlékszem ilyen parancsra. Arra volt, hogy hogy bánjanak egy betérővel.
Idézet:
Más: a júdaizmust ma már valóban nem kell megosztani - ebben is igazad van!
A fentiekből következik, hogy szerintem akkor sem kellett.
Idézet:
- utalsz a: Máté 13: 25-re - ezt kérlek, nézd meg jól - szövegkörnyezetével együtt is...
talán kiderül: Jézusnak nem a "térítéssel" van a baja, hanem annak az eredményével!
Igen, de szerintem nem is lehetett más az eredmény, mert ők a betű megölésére térítettek. De még csak utalás sincs, arra, hogy egyébként a térítés rendben van.
Idézet:
De: a Máté 15:21-28-ban leírt történet - a maga egészében - legyen Neked: kivétel, amely erősíti a szabályt...(v.ö. Máté 10:5-6.) - mégsem arról szól, hogy Jézus nem akar adni semmit a nem-zsidóknak... hanem arról, hogy ezt az utána kiáltó hitet még egyszer próbára teszi.
Egyébként vesd ö: Mt. 8:5-13 - kapernaumi százados... Jn. 4:5-30 - a samáriai nő... - vagyis van még egyéb "kivétel" is
Ezek az igék mind azt erősítik, hogy Jézus nem jött a pogányokhoz nem küldte oda a tanítványait és ha adott nekik, ott mindig valami olyan hitet díjazott, amilyet "Izraelben sem látott". Tehát kérők, könyörgők, elébe járulók, stb- nek adott. Az övéi között pedig bement a bűnösökhöz, leült velük, Zakeust lehívta a fáról, szóval feléjük aktív volt, míg a pogányok felé passzív.
Nem hiszem, hogy érdemes ragozni tovább, minden esetre az sehogy se fér a bibliai képbe, hogy Júda szellemi ajándékait nem osztotta meg a pogányokkal és ez volt a bűne.
üdv
ex