Idézet:
érthető beszéd: a megtérés nélkül, Krisztus nélkül élő embernek kellemetlen, kényelmetlen, zavaró sőt fájdalmas (szégyenletes!) az Istenre gondolni, Vele foglalkozni.
Igenigen. Sőt, Istennel, a jó Istennel, a gondviselővel még csak kezd valamit, de Jézus már valóban botrány. Balassa Péter ezt úgy írta le, hogy a keresztény embert a kínosság levegője lengi körül. Dosztojevszkijnál ez a nevetségesség szégyene. Emlékszem, gyerekkoromban sokszor éreztem ezt anyám közelében, amikor Istenről, Jézusról beszélt. Talán azért van ez, mert nem maradhatsz semleges, de nincs is meg benned az az öröm, ami a Krisztussal telített hívőben van. Ezzel ellentétes magatartás, ha gúnyolódni kezdesz Jézuson. Ez a szégyent megszüntetni akaró stratégia arra való, hogy visszakerülj a "normális emberek" táborába, visszaszerezd az "arcodat"
Idézet:
Mint ahogyan a tékozló fiú történetében a két testvér az atyával való közösségükben mindig érezték a hiányt; mint ahogyan a paradicsomban is hiányt érzett az emberpár stb...vagy ahogy az ige írja: nevetés közben is fáj a szív. Szóval az nem igaz, hogy tökéletes betöltöttség következik a megtéréssel. Csak a mennyben, nem itt
.
Nem tudom, mással hogy történik, nem merem azt mondani, hogy ez általános, de én úgy értettem meg, hogy amikor újjászületik az ember, Isten megmutatja neki azt az állapotot, frissességet, üdeséget, könnyedséget, amire majd a hívő élet végére akarja eljuttatni. Megtérésünkkor minden olyan egyszerűnek tűnik, könnyedén tesszük, amit Isten kíván tőlünk, aztán szép lassan beszürkül az életünk. Azt szokták mondani, hogy az újszülöttet Jézus a karján hordozza, aztán lassan leteszi, hogy tanuljon meg járni. Ekkor jönnek a bajok. Ilyenkor nagy az esély a megkeseredésre. De végülis ez az igazi hitben járás, nem? Hogy a próbák között járva, a nehézségeken túl látom Krisztust, akiben mindenre van ígéretem, inkluzíve arra az üde, friss, Istennel telített állapotra, amit újjászületésemkor Isten megmutatott.
Mások meg azt mondják, hogy az örök élet nem a halálunkkal kezdődik, hanem már itt a földi életben. Ez így van. Ezért a másik törekvésünk az kell, hogy legyen, hogy elismerjük, hogy Isten ígéretei (minden ígérete) Krisztusban a miénk. A Biblia összes ígérete - ez valami elképzelhetetlen gazdagság! Tehát, ha mégis megkeseredetten éljük az életünket, akkor annak talán az is az oka, hogy nem kérjük el, amit Isten megígért. Nem esengünk, tusakodunk, imádkozunk, fohászkodunk stb. ezekért. Úgy szeretem a Biblia paradoxonait: hol azt, mondja, hogy ne a jelenvalókra nézzünk, hanem az eljövendőkre, hol meg azt, hogy a jelenben éljünk. Ez a kettő mégsem
zárja ki egymást, ettől más, mint a többi írás. De akár az eljövendőkre, akár a jelenre nézünk, az Istennel való szoros, őszinte, mindennapos kapcsolat azért hoz valami frissességet az életünkbe minden nehézség ellenére.