Sziasztok!
Nekem borzasztóan fontos a humor az életemben, de a bibliai történetek tekintetében nagyon óvatosan bánnék a humoros jelző kiosztásával. Egészen egyszerűen azért, mert másképp ítélhetjük meg a történeteket, és akár meg is botránkoztathatjuk azt akinek „ez szent hely, ahol a saruit is le kell oldani”. És ez nem törvényeskedés, egyszerűen a szabadság biztosítása a helyzetek megítélésére vonatkozóan.
A humor (jelentése: szöveti nedv) gyógyító ajándék, mely a testi funkciókat, az érzelmeket és az emberi kapcsolatokat is átrendezheti. Molekulák felelősek azért, hogy miként indul a napunk, de viszszafelé is történik a "beírás": cselekedeteink, magatartásunk "felülírhatják" humorális rendszerünk érzékeny csapocskáinak "szoftverét". Így a vidámság immunrendszerünket is felerősíti, miként a szorongás leronthatja."
Magyar Balázs pszichiáter, addiktológus főorvos sorait idéztem az Új ember 2005. február 6-i számából.
Egyébként a humor, nevetés, mosoly, öröm gyógyító erejéről a Patch Adams című film bohócdoktora jut eszembe, és ezek nyomán azok a bohócdoktorok, akik Magyarországon is gyógyítják a nevetés segítségével a kis betegeket.
((((Kedves Pauler, ha már a humornál tartunk remélem nem Freudi elszólás a fione elnevezés? Tudod, Fiona, Shrek menyasszonyaként és nem valami nagy szépségként híresült el.
Egyébként megtisztelő, hogy az Úr különös kegyelmének tekinted a „felbukkanásomat” a fórumon…
Az én nick nevem Fiore ami liliomost jelent. Ami az eredeti nevemre utalna… De ezt csak a humor kedvéért jegyeztem meg...))))
Ami azonban tudományosan bizonyított, hogy a vidám emberek környezetében élni jó. „És aki másokat felüdít, maga is felüdül”. Tehát oda-vissza ható dolog a nevetés, öröm, humor, jókedv stb.stb.
Az a szomorú, hogy a keresztények többsége hírből sem ismeri az öröm és vidámság kifejezéseket. Egyszer egy prédikációban hallottam, hogy az „Öröm hiánya a hála hiánya” és ez nagyon-nagyon igaz. Aki pedig örül, az nevetni is tud legfőképpen saját magán.
Kívánom a jelenlévőknek hogy a szöveteink között ott legyen a nehézségeket, problémákat, szomorúságot gyógyító "nedv": a humor!
Jó éjt mindenkinek: Fiore