Kedves Fórumosok!
Szomorúan vettem tudomásul, hogy Indun és Erikán kívül, senki sem rezonált a közös filmnézés-beszélgetés gondolatára, amit a Kétely című film kapcsán ajánlottam.
Persze kezdem megszokni, hogy a felvetéseim nem nagy "hullámokat kavarnak"... Erika szerint az elmúlt években már annyi mindenről beszélgettetek, hogy nehéz olyat találni, ami "új csont".
Mindezt elhiszem, de nem lehet, hogy a reakció hiánya miatt nincs új "bentlakó" a fórumon, ahogy Pauler megjegyezte a minap????
De visszatérve a filmre, szerintem nagyon jó film, és egy olyan problémáról beszél, amely szinte kivétel nélkül minden emberi csoportosulásra jellemző - még itt a fórumra is -és ez az ítélkezés és a pletykából eredő lavina (Ez utóbbi valószínűleg csak akkor jelenne meg közöttünk, ha rendszeresen össze is járnánk...
Bár még "csitri" vagyok itt az oldalon, de elég sokszor látom, hogy az ítélkezés milyen gyakran felüti a fejét, mint a kiírthatatlan gyomnövények a kertemben. És ha nem akarom, hogy ellepjenek, bizony rendszeresen ki kell húzgálnom őket...
A filmben ennek a jellemző emberi megnyílvánulásnak, bizonyos szempontból súlyos következményei lettek, és akik megnézik a filmet kikerülhetetlenül szembesülnek a kérdéssel: ÉN SZOKTAM ÍTÉLKEZNI, VAGY FÉLINFORMÁCIÓK ALAPJÁN VÉLEMÉNYT FORMÁLNI?
Ja és felteszi azt a kérdést is, hogy mit tehetek ellene: KÜZDJEK VAGY MENEKÜLJEK?
A nagyszerű színészi játékokat egyébként Oscar-díjjal (vagy jelöléssel) is jutalmazták, bár sokakat pont ez riasztott el a film megnézésétől (mondván: "Na megint egy szirupos amerikai film, a jellegzetes kétpólusos 1 nagyon Jó + 1 nagyon Rossz ábrázolásával").
Pedig nekem pont azért tetszik a film, mert a negatív főhősből is mutat valamit, ami jó és pozitívból is olyan tulajdonságot, ami rossz.
Egyébként az a véleményem, hogy az ítélkezés, mindig az elrejtettség hiányából fakad, hiszen ilyenkor, nem a kegyelem szemével tekintek a másikra (amit egyébként én is naponta megkapok az én Megváltómtól) és nem a megmentő szeretet erejével próbálom a másikat a jó irányba terelgetni, hanem a "Ki a nagyobb kérdését gerjeszti fel a szívünkben a Gonosz". Persze, ezt nagyon nehéz fülöncsípni, a legtöbben nem is vesszük észre, hogy mikor vettük fel a kegyelem szemüvege helyett az ítélkezés szemüvegét.
Üdv: Fiore