MEGSZENTELŐDÉS
„Mert ez az Isten akarata, a ti szentté lételetek.’’ 1Tessz 4, 3.
A halál oldala. A megszentelődésben Istennek éppúgy formálnia kell minket a halál, mint az élet oldalán. Sokan olyan sok időt töltünk a halál színhelyén, hogy magunk is sírbeliekké válunk. A megszentelődés előtt mindig királyi csata folyik, mindig van valami, ami szöges ellentétben áll Jézus Krisztus követelésével szemben. Mihelyt Isten Lelke elkezdi megmutatni nekünk, hogy mit jelent a megszentelődés, a küzdelem nyomban megkezdődik. „Ha valaki én hozzám jön, és meg nem gyűlöli... a maga lelkét is, nem lehet az én tanítványom” (Lk 14, 26.). Isten Lelke a megszentelődés folyamatában megfoszt engem mindentől, míg végül semmi más nem marad, csak ,önmagam’ és ez a halál színhelye. Vajon hajlandó vagyok-e csak ,saját magam’ lenni és semmi más: barátok, atya, testvér és önérdek nélkül, egyszerűen készen a halálra? Ez a megszentelődés feltétele. Nem csoda, hogy Jézus ezt mondta: „Nem azért jöttem, hogy békességet bocsássak, hanem hogy fegyvert” (Mt 10, 34). Itt kezdődik a csata és ez az, ahol közülünk olyan sokan elcsüggednek. Nem vagyunk hajlandóak arra, hogy azonosítsuk magunkat ezen a ponton Jézus halálával. ,Hiszen ez olyan rettenetes,’ mondjuk, nem kívánhatja tőlem, hogy ezt tegyem.’ Igen, a mi Urunk szigorú; és megkívánja tőlünk, hogy ezt tegyük. Hajlandó vagyok-e az életem ,önmagamra’ korlátozni, azaz határozottan elszakítani magam minden barátomtól, aki gondol rám, mindentől, amit én gondolok magamról és átadni ezt az egyszerű, meztelen énemet Istennek? Azonnal, amikor erre hajlandó vagyok, Isten megszentel egészen, és életem megszabadul minden buzgóságtól, ami nem Istennel van kapcsolatban. Mikor azt kérem: ,Uram, mutasd meg nekem, mit jelent a megszentelődés számomra,’ meg fogja mutatni. A Jézussal való eggyélételt jelenti ez. A megszentelődés nem olyas valami, amit Jézus Krisztus úgy plántál belém: Ő maga az bennem.
|