Azt hiszem, a "kék" érte el a kívánt hatást. Egy ragyogó, saját, kék bicaj! Mit számítottak az évek, ismét izgatott tinédzser lettem. Már szinte elfelejtettem, mit is jelent a valódi izgalom. Felhívtam a megadott számot, elmentem a bankba, felvettem a pénzt, és egy óra múlva egy Raleigh márkájú bicikli büszke tulajdonosa voltam; ugyan nem volt felszerelve a legújabb váltóval vagy egyéb manapság jellemző etrákkal, de ettől eltekintve "jó bringa" volt. Emlékszem, milyen nonsztalgikusnak tűnt a "Sturmey Archer" felirat a kormányon lévő váltókaron. Furcsa volt visszarepülni a gumicsere, a csapszeg, a nyeregtáska, a láncvédő, a fékbovden és természetesen a gumiragasztókészlet világába. Milyen mesés is az az érzés, amikor a dugó kellős közepén, a járdaszegély és akocsisor közt egyensúlyozik az ember, a lámpa szabad jelzésére várva! De mindenek előtt azt élveztem, amikor gyermek módjára csak úgy karikáztam, vagy hallgattam a lefelé száguldás süvítő hangját, ami az emelkedőre kapaszkodás méltó jutalma volt. Mindig is utáltam, amikor az élet csakis A-ból B-be tarthat. Most végre oda mehettem, ahova akartam. Kezdhettem A-nál és célba vehettem M-et, közben, ha éppen ahhoz szottyant kedvem, megállhattam F-nél. Ha F-nél meggondoltam magam, akkor sutba vághattam M-et, és ellátogathattam Q-ba, ami, ahogy azt tudjuk, nem messze van R-től. Nagyszerű volt, és én élveztem. Körülbelül olyan ügyesnek éreztem magam a bicajomon, mint Micimackó, de mit érdekelt engem! MIközben csak úgy tekeregtem ide-oda, felfedeztem magamban a gyereket, és ennek köszönhetően rájöttem egy egyszerű, ám annál nagyobb igazságra az Istennel való kapcsolatomban. Felfedeztem, hogy nem kell, hogy az imádság A-nál kezdődjön, sem hogy B-nél végződjön. Megtanultam, vagy kezdtem megtanulni, hogy nagyon is helyénvaló, és - merem állítani - élvezetes is, ha csak úgy céltalanul kanyargunk össze-vissza, miközben élvezzük Isten közelségét, mint ahogy ahhoz sem feltétlenül kell valami konkrét dologról beszélgetni, ha élvezni akarjuk az együttlétet barátainkkal vagy a szüleinkkel. Isten boldogan ült ajtajában és nézte, amint én örömtelien, néha fel-felpillantva rá, pedálozok körbe imádságaim során, miközben megerősített az amód, ahogy ő visszatekint rám. Mindez egy új és felettébb élvezetes élményt jelentett, annak ellenére, hogy metaforikus bicklimmel néha elestem, és vérző térddel ordítottam, akár egy kisgyerek.
|