Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1420 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 95  Következő
 

Re: Társadalom-Politika-Gazdaság.
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 06., hétfő 20:16 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Az előző hozzászólás után úgy is lehet értékelni a dolgot, hogy a németek kivárnak....:

Idézet:
2010-09-06 19:57
Meghosszabbítják az atomerőművek üzemidejét

Németországban átlagosan 12 évvel meghosszabbítják az atomerőművek üzemidejét. A berlini kormány koalíciós pártjai éjjelig tartó ülésükön arról döntöttek, hogy egyes reaktorok akár 2040-ig is működhetnek.

A határozatra Angela Merkel kancellár szerint azért volt szükség, mert egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő megújuló energia. Az ellenzék hevesen bírálja a lépést. A szociáldemokraták szerint a döntés a 2001-ben létrejött megállapodás felrúgását jelenti, és a német kormány meghajolt az energialobbi előtt.

(hírTV)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Társadalom-Politika-Gazdaság.
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 08., szerda 05:51 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
http://www.hirszerzo.hu/cikk.orban_nem_ ... 65513.html
" Orbán nem akar a bankrendszerrel szembeni küzdelem Che Guevarája lenni "

Pedig a Fideszfanok nagy része pontosan azt hiszi, hogy szabadságharcolunk az IMF ellen.
Ami merő ostobaság.
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Társadalom-Politika-Gazdaság.
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 08., szerda 07:28 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
exrefis írta:
http://www.hirszerzo.hu/cikk.orban_nem_akar_che_guevara_lenni.165513.html
" Orbán nem akar a bankrendszerrel szembeni küzdelem Che Guevarája lenni "

Pedig a Fideszfanok nagy része pontosan azt hiszi, hogy szabadságharcolunk az IMF ellen.
Ami merő ostobaság.
ex


Che Guevarához a balliberális média szokta hasonlítani az Orbánt amint a hirszerző is e szerint szólítja meg ebben a cikkében. A jobboldal soha!

Az "IMF-el szembeni szabadságharc" összetételt szintén a balliberális média és a balliberális politikusok tematizálják és kötik össze a forint gyengülésével és egyéb negatív pénzügyi eseményekkel, kihangsúlyozva, hogy ezek azért történnek meg, mert nem úgy alakítjuk a gazdaságpolitikánkat, ahogy az IMF parancsolná.

Nemigazán értem, hogy miért ezt pár szavas, semmi lényegit nem tartalmazó bugyuta szóösszetételt emelted ki az amúgy nem is olyan szörnyen rossz, hosszú cikkből....


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Társadalom-Politika-Gazdaság.
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 08., szerda 09:13 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
Két jellemző orbán fan kommentelő a Zippről a témában:

Válasz - 2010.09.06. 14:00:07GÓBÉ
A kormány tartson ki az eredeti elképzelésével és ne engedjen a zsarolásnak!

Válasz - 2010.09.06. 18:01:45Scorpio
Az IMF menjen a jó büdös francba, mert az erőszakkal ránk erőltetni kívánt hiteleiből nem kérünk! Ki a fene halott még ilyet, hogy valaki nem akar hitelt, de a hitelező minden eszközzel, fenyegetéssel mégis mindenáron hitelt akar adni? Akar ám a jó fenét! Ő csak egyet akar, - Magyarországot kilóra megvenni, a lehetetlen feltételekhez kötött, erőszakosan ránkkényszerített hiteleivel. Az így nyújtott hitel fejében újabb és újabb megszorításokkal, és a Magyar belügyekbe való beavatkozással. Az uniós biztos aggódik a pénzügyi szektor különadója miatt. De érdekes, amikor a magyarok adóforintjaiból kaptak milliárdokat a bankok, akkor vajon miért nem aggódott ez a tetűláda? Vagy arról miért nem szól senki, hogy valóban teljes függetlenséget kell biztosítani a Magyar Nemzeti Banknak! A nemzetközi bankárbűnözőktől, a IMF-től az Európai Bizottságtól, és mindenkitől! Hiszen a nevében is bennefoglaltatik, hogy a Magyar Nemzeti Bank a MAGYAROKÉ!
Orbán pedig ha jót akar, akkor küldje el ez az egész mocskos zsaroló maffiát a fenébe!

http://zipp.hu/gazdasag/2010/09/05/az_i ... last_remel

Teljes pénzügyi és gazdasági analfabétizmus. És láthatod, ők valóban szabadságharcként élik meg az IMF-fel való kapcsolatot.

Ezzel szemben a valóság:
Az IMF azért jött létre hogy a gazdasági lúzer országoknak mentőövet tudjanak dobni.
A tagországok összedobják a pénzt és az általuk létrehozott IMF a gazdasági ovodások által vezetet országoknak hitelt nyujtanak a csőd ellen.
Tények:
1. A költségvetési deficiteket lehet a piacról is finanszírozni, de a piac beárazza a kockázatot és gazdaságilag ostoba kormányoknak csak a kockázatoknak megfelelő magas lamatszinteken adnak hitelt. A kamatszinten kívül természetesen nem szabnak semmilyen egyéb feltételt.
2. Az IMF a piaci kamatnál olcsóbban ad hitelt, viszont gazdasági intézkedéseket vár el cserében. Vagyis józan gazdálkodásra akarja révenni az adóst, olyan gazdálkodásra, amit egy felelős vezetés magától is megtesz, sőt a józan észnek megfelelősen túl is teljesít.
3. Ha egy országnak van hitelszerződése az IMF-fel, az a piaci hitelezőknek olyan mint egy bankgarancia. Ez valóban egy pénzügyi védőháló, a piaci hitelező tudja, hogy a pénzét akkor is visszafogja kapni, ha az adott kormányzat nem áll a helyzet magaslatán gazdaságilag. Ergo, számára a kockázat kissebb, tehát hajlandó kissebb kamatra is kölcsönözni.

Lehet tehát nyugodtan függetlenedni az IMF-től és a piaci hitelezőktől is, de annak az az ára, hogy pozitívba kell hozni a költségvetést és csökkenteni az államadósságot. Ezeket pedig úgy lehet elérni, hogy olyan intézkedéseket hozunk, amelyeket az IMF egyébként elvár.
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Társadalom-Politika-Gazdaság.
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 08., szerda 10:00 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Az IMF-nek szerintem is túl nagy az arca. Cikkek sokaságát lehet beidézni, hogy a világ legkülönfélébb régióiban az országokra ráerőltetett fűnyíró elv szerű gazdaságpolitikájával jórészt csak kárt okozott. Az utóbbi időben már mea culpázott emiatt az IMF. Most a magyarokkal kapcsolatos politikájában egészen más viselkedést vesz elő, ha minden igaz. Ebben szerintem az Orbán féle kormány határozott koncepciója is sokat segített.:

Idézet:
Speciális IMF-hitelt kérhetnénk

MTI
2010. szeptember 6., hétfő 13:15 | Frissítve: tegnap
Eddig Mexikó és Lengyelország kapott abból az erősebb gazdaságoknak fenntartott úgynevezett elővigyázatossági hitelkeretből, melyet a Morgan Stanley szerint Magyarországnak is igénybe kellene vennie. Védőháló lenne, túl sok megkötés és ellenőrzés viszont nem.

Lenne olyan megállapodási lehetőség a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), amely teljesen megfelelne a magyar gazdaság adottságainak - áll londoni felzárkózó piaci elemzők hétfői helyzetértékelésében. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege befektetőknek hétfőn kiadott feltörekvő piaci makroáttekintésében felidézte, hogy az IMF nemrégiben "elővigyázatossági hitelkeret" (Precautionary Credit Line, PCL) néven hozott létre egy új kölcsön megállapodási lehetőséget, azoknak az országoknak, amelyek gazdaságpolitikája megfelelő ugyan, de a rugalmas hitelkeret (Flexible Credit Line) igénybevételéhez szabott "magas minőségi követelményeknek" még nem felelnek meg.

Ez utóbbi, gyakorlatilag előfeltételek nélküli lehetőséget a Lengyelországhoz és Mexikóhoz hasonló, "erős" helyzetű igénylőknek tartja fenn a valutaalap. A PCL-kerethez kapcsolódik ugyan feltételrendszer, de ez is "áramvonalasabb" a klasszikus készenléti hitelmegállapodás feltételeinél, és a felülvizsgálat csak félévente esedékes, nem negyedévente. A PCL a rugalmas hitelkeret és a készenléti megállapodás "hibridjének" tűnik, és a rendelkezésre bocsátásról az IMF az adott ország külső fizetési pozíciója, piaci finanszírozási hozzáférése, költségvetési fegyelme, pénzügypolitikája és bankrendszerének állapota alapján dönt.

A feltételrendszert olvasva "a PCL tökételes lenne Magyarország számára" - vélekednek a Morgan Stanley londoni elemzői. Magyarország ugyanis - jóllehet helyzete nem eléggé erőteljes ahhoz, hogy Lengyelországhoz hasonlóan jogosulttá váljék a rugalmas keret igénybevételére - "figyelemreméltó" gazdaságpolitikai intézkedéseket hajtott végre az elmúlt években, és költségvetési helyzete most sokkal jobb, mint korábban. Az elemzés szerint azonban a feltételrendszer az elővigyázatossági hitelkeret esetében is "valós probléma", hiszen Orbán Viktor miniszterelnök "egyértelművé tette, hogy fenn akarja tartanai ugyan a kapcsolatokat az IMF-fel, de a kormány mozgásterének semmiféle korlátozását nem hajlandó elfogadni".


Másrészt nagyon jól kiolvasható a cikk második feléből, hogy a pénzvilág nagy központi intézményei milyen nagy buzgósággal próbálják tematizálni, hogy a magyarok csak boruljanak az IMF szerető kebelére.

Amíg a pénzpiacon tudjuk finanszirozni az országot jobb feltételekkel mint az IMF, addig nem értem miért kellene tőlük venni a hitelt.

Idézet:
A Morgan Stanley elemzői közölték ugyanakkor: bizonyosra veszik, hogy a kormányfő által az IMF-fel szemben használt retorika "jelentősen enyhülni fog, ha a helyzet igazán komolyra fordul". A ház szerint ez a helyzet - jóllehet a svájci frank forintárfolyama magassági rekordok közelében mozog - még nem állt elő, és valószínűtlen, hogy Orbán Viktor hangvétele legalábbis az októberi önkormányzati választások előtt enyhülne. Az IMF elővigyázatossági megállapodási lehetősége azonban olyan újabb védősánc, amely máris készen áll az igénybevételre, ha Magyarország kérné, és "ezt érdemes lenne észben tartani" - vélekednek a Morgan Stanley londoni szakértői.

A cég elemzői szerint az IMF "tényleg szívesen segítene a helyzet kordában tartásában ... ahogy 2008-2009-ben is tette".

Más nagy londoni házak legutóbbi elemzései azt valószínűsítik, hogy előbb-utóbb lesz új egyezség a magyar kormány, valamint az IMF és az EU között. Az Eurasia Group nevű vezető londoni gazdasági-politikai kockázatelemző és tanácsadó csoport minapi értékelésében azt írta: a költségvetési politika az egyetlen eszköz, amellyel a kormány serkentheti a növekedést, és amellyel valamelyest könnyíthető lenne a "hitelprés" által szorongatott devizaadósok helyzete, ráadásul a lakosság körében széleskörű a támogatottsága az IMF elleni kormányzati támadásoknak. Mindez magyarázza, hogy a Fidesz "miért ennyire negatív" az IMF és az EU hiány- és takarékossági irányelvei iránt. A ház szakértői szerint azonban az IMF-hitelegyüttműködés feladásának komoly hátulütője lehet a piaci hangulat esetleges "drámai romlása" a következő hetekben vagy hónapokban, és éppen ez okozhatja a forint további gyengülését, ami még tovább szoríthatja a devizaadósok hitelprését.

Valószínűleg ez lesz az a tényező, amely rábírja a Fideszt, hogy komoly formában vegye fel ismét a kapcsolatot az IMF-fel, bár ehhez a piaci hangulat mellett az EU nyomásgyakorlása is kell majd - írták az Eurasia londoni elemzői. A ház mindezek alapján arra számít, hogy "valamikor az ősz folyamán" megállapodás születik az IMF-fel és az EU-val. A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege minap kiadott értékelésében szintén azt közölte: szerinte "még mindig van esély arra", hogy a magyar kormány megújítja a hitelmegállapodást az IMF-fel és az EU-val, amint az októberi választások lezajlanak, és ez javíthatja a Magyarországgal kapcsolatos piaci hangulatot. A JP Morgan elemzői ugyanakkor úgy vélik: a Magyarországra nehezedő piaci nyomás "intenzívebbé válására" lehet szükség a magyar kormány meggyőzéséhez arról, hogy fontos a megállapodás megújítása.

A Goldman Sachs (GS) pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési és elemző részlege által kiadott új helyzetértékelés szerzői is közölték: arra számítanak, hogy "a költségesnek bizonyult próbálkozások után" a Fidesz-kormány végül ismét kapcsolatba lép az IMF-fel és az EU-val. Ha a Fidesz meggondolná magát az IMF/EU-tárgyalásokkal kapcsolatban, az jelentősen csökkenthetné a magyar államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazását és erősíthetné a forintot, és mindez az adósságpapírok hozamának meredek csökkenését is eredményezhetné - állt a Goldman Sachs minapi londoni elemzésében.


http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/09 ... erhetnenk/


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Társadalom-Politika-Gazdaság.
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 08., szerda 13:12 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
rosta írta:
Amíg a pénzpiacon tudjuk finanszirozni az országot jobb feltételekkel mint az IMF, addig nem értem miért kellene tőlük venni a hitelt. /

Valóban nem érted. Mert tévedésekre építve gondolkodsz.
A pénzpiacon nem kedvezőbbek a feltételek (kamat), mint az IMF-nél. Bár az előbb már leírtam.
A pénzpiac azt mondja:
10% kamatot kérek tőled, mert kockázatos, gyenge gazdaságod van. Ha erős stabil lenne a gazdaságod, adnék 2%-ra is, de így nem.
Az IMF azt mondja:
Adok neked kölcsönt 5%-ra, de garanciákat kérek, a visszafizetésre, vagyis ellenőrizni akarom bizonyos szinten, hogy valóban jól gazdálkodtok.
Ha magyar kormány azt mondaná, hogy jövőre nem -3%, hanem 0% lesz a költségvetési hiány, akkor sokkal jobb feltételekkel kaphatnánk hitelt.
De ahhoz, az IMF feltételeinél drasztikusabb nagyrágszíj húzás lenne az ára.
pl.: nyugdíjak befagyasztása, vagy akár csökkentése.
közalkalmazotti bérek befagyasztása, vagy csökkentése, vagy a bürokrácia jelentős leépítése.
a szociális rendszer drasztikus lefaragása.
adók jelentős csökkentése
Eu hozzájárulások megkövetelése mindenkitől
stb.
Bár szerintem ilyesmiket kellene csinálnunk és akkor rövid időn belül megindulna a fellendülés.
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Társadalom-Politika-Gazdaság.
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 08., szerda 15:05 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Ez egy balliberális magyar embernek tutira jól hangzik még mindig. A baj, hogy állításoddal szemben sehol sem jött össze az a fellendülés, amiről a recepted alapján ábrándozol. Ezzel szmben az IMF-ről ilyesmikt ír a Nobel díjas közgazdász a könyvében:

Idézet:
„Az IMF és a Világbank olyan főgazdasági kérdések középpontjában álltak az elmúlt két évtized ben, mint a pénzügyi válságok és a volt kommunista országok piacgazdasági átalakulása” (30. ol dal).
„Az IMF-nek minden ország számára egyforma, kész válaszai vannak” (33. ol dal).
„Fél évszázaddal létre jötte után világos, hogy az IMF küldetése kudarcot vallott. Az IMF nem a gazdasági stabilizációhoz, hanem a globális instabilitás növekedéséhez járult hozzá” (33. ol dal).
„Az IMF minden területen, amelyhez köze volt, hibákat követett el” (35. ol dal).
„Az IMF, a Világ bank és a WTO döntései a fejlett országok pénzügyi-kereskedelmi érdekeit képviselik” (38. ol dal).
„Az IMF a gazdaság és a hatalom központja” (41. ol dal).
„Ahol a globális intéz mények belépnek egy országba, a hazai versenyt egyszerűen eltiporhatják” (48. ol dal).
„Az IMF közgazdászai piaci fundamentalisták” (51. ol dal).
„Az IMF hozzáállása a fejlődő országokban túlságosan is emlékeztet a volt gyarmattartókéra” (56. ol dal).
„Az IMF tanácsai konzerv anyagok: egész fejezeteket vesznek át egyik ország anyagából és másolják át a másikba” (63. ol dal).
„Az IMF fejlesztési stratégiája, politikája tönkretette a középosztályt is, és csak az elit meggazdagodását szolgálta” (93. ol dal).
„Az IMF teljes érdektelenséget mutat a szegényekkel szemben” (98. ol dal).
„Az IMF intézkedései nem csak a visszaesést súlyosbították, de már eleve felelőssé tehetők a problémák kialakulásáért” (101. ol dal).
„A piaci fundamentalisták tankönyvszerű közgazdaságtant hirdettek” (148. ol dal).
„Orosz ország gyorstalpaló tanfolyamon vett részt piacgazdaságból, és mi voltunk az oktatói” (187. ol dal).

Az egyik fejezet címe:
„A Kelet-Ázsiai válság: hogyan juttatta az IMF politikája a világot az összeomlás szélére?”


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Társadalom-Politika-Gazdaság.
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 08., szerda 15:48 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
exrefis írta:
A pénzpiac azt mondja:


Kikből is áll ez a pénzpiac? Hát például az index cikkében beidézett pénzügyi résztvevőkből. A Morgan Stanley-től kezdve a nagy londoni házakon át a Goldman Sachs-ig. Akik megmondják nyiltan, hogy már elkapták a magyaroknak a kényes szervét és azt csinálnak velünk, amit akarnak. Hiszen ezeknek az értéklésétől függ a forint állapota. :

index írta:
A ház szakértői szerint azonban az IMF-hitelegyüttműködés feladásának komoly hátulütője lehet a piaci hangulat esetleges "drámai romlása" a következő hetekben vagy hónapokban, és éppen ez okozhatja a forint további gyengülését, ami még tovább szoríthatja a devizaadósok hitelprését.


Mi ez, ha nem fenyegetés?! Esetleges drámai romlás a piaci hangulatban, amely az ő ítéletüktől függ!

Ha a balliberális társulat által többszörösen is tönkrevágott ország finanszirozásával elfoglalt, d még mindig mértékletes kormánnyal tovább szemétkednek ezek a redves nyugati piócák, akkor szerintem az Orbán forduljon nyugodtan a pénzvilág más résztvevőihez. Ha az iszonyatos adósságunkból nemhogy leírnának, hanem még annak törlesztésébe is betartanak, akkor keressünk megértőbb, biztatóbb pénzügyi partnert.

Úgy tűnik, hogy nemigazán fogják még fel nyugaton, hogy már nem egyeduralkodók a nemzetközi viszonylatban.


exrefis írta:
10% kamatot kérek tőled, mert kockázatos, gyenge gazdaságod van. Ha erős stabil lenne a gazdaságod, adnék 2%-ra is, de így nem.
Az IMF azt mondja:
Adok neked kölcsönt 5%-ra, de garanciákat kérek, a visszafizetésre, vagyis ellenőrizni akarom bizonyos szinten, hogy valóban jól gazdálkodtok.
Ha magyar kormány azt mondaná, hogy jövőre nem -3%, hanem 0% lesz a költségvetési hiány, akkor sokkal jobb feltételekkel kaphatnánk hitelt.
De ahhoz, az IMF feltételeinél drasztikusabb nagyrágszíj húzás lenne az ára.
pl.: nyugdíjak befagyasztása, vagy akár csökkentése.
közalkalmazotti bérek befagyasztása, vagy csökkentése, vagy a bürokrácia jelentős leépítése.
a szociális rendszer drasztikus lefaragása.
adók jelentős csökkentése
Eu hozzájárulások megkövetelése mindenkitől
stb.


Hogy mennyire kockázatos egy ország azt ugyanaz a pénzvilág mondja meg. Főleg azután, hogy ugyanaz a pénzügyi, globális kör nyulja le az országot.

exrefis írta:
Bár szerintem ilyesmiket kellene csinálnunk és akkor rövid időn belül megindulna a fellendülés.
ex


Igen, tudjuk! Lehetőleg semmiféle altruizmus. Lehetőleg önzés és minden kivirágzik! Csak éppn ez sehol sem vált be!


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Társadalom-Politika-Gazdaság.
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 08., szerda 15:58 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
Továbbra se érzem magam elég okosnak, hogy a vitába beleszóljak, viszont van egy személyes tapasztalatokon alapuló "békaperspektívás" látleletem az egészröl:

Világbanki program, még annó az átkosban.

ÉRTELMES cél, ÉRTELMES emberek... (Munkaeröpiac, pályaválasztás, álláskeresési segítség, stb...)

A program sikeres volt, csomó nyugaton bevált technikát honosítottunk, megteremtettük a LEHETÖSÉGÉT a nyugati színvonalú munkaügyi szolgáltatásnak...

Az eredmény felhasználása már kérdéses: egyes "termékei" a folyamatnak MAGÁNKÉZBE kerültek (a szakértö tanácsadó cége vette át a konkrét területet), más termékei a FIÓKBA kerültek, megint csak más eredményeket máig használnak
aranyos volt az általunk elkészített kézikönyvvel találkozni a munkaügyi központban, ahova munkanélküliként mentem be jelentkezni :D
a tanácsadó hölgyröl meg kiderült, hogy ugyanennek a világbanki projektnek egy másik ágában dolgozott annó, személyesen nem ismertük egymást, de a fönökeink azonosak voltak
az ö autentikus véleményét idézném, ö látta igazából alulnézetböl végig az egészet, mivel végig a munkaügyben maradt: a közvetítö program, és az egész munkanélküli-ellátás ma SOKKAL ROSSZABB, mint annó a 90es évek elején...

Amikor a sikereinkre alapozva (tényleg sikeres volt a projekt) jelentkeztünk, hogy esetleg Bulgária hasonló programjában segítenénk szívesen, megköszönték, és azt mondták, hogy erre megvannak a saját szakértöik....

Aztán rendszerváltás, vezetöváltás...

A szakértöi csapat a szélrózsa összes irányaiba szétzavarva, a projektet vezetö doktori fokozattal és nemzetközi tapasztalattal rendelkezö közgazdász hölgy jelenleg TALPMASSZÖRKÉNT dolgozik....

AZT a világbanki kölcsönt valószínüleg azóta már visszafizettük... összességében talán nem volt hiábavaló, de hogy TÚL DRÁGÁN vettük a "nyugati bölcsességet", az biztos...

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Társadalom-Politika-Gazdaság.
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 08., szerda 19:46 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Ez a munkaügyi szolgáltatás a múlt évben úgy nézett ki, hogy időnként el kellett menni pofavizitre, hogy meg kaphassam a munkanélküli segélyt. Máshogy hívják most ezt a pénzt, de ennek ez a becsületes magyar neve. Az égvilágon semmiféle másféle segítségre nem számíthattam ettől a derék munkaügyi központtól. Nem is igen vártam mást.

Most hallottam, hogy a statisztikák szerint az 55 év feletti férfiak 98 %-ban esélyesek arra, hogy nem jutnak semmiféle munkához. Erre mondják azt, hogy innen szép nyerni...


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Társadalom-Politika-Gazdaság.
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 10., péntek 13:42 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
rosta írta:
Hogy mennyire kockázatos egy ország azt ugyanaz a pénzvilág mondja meg.
Miért, kinek kéne megmondani? A kölcsönt felvevőnek? Vagy esetleg Orbán Viktornak? Könyörgöm, használd már a józan eszedet! Ha te adnál kölcsönt, nem neked kellene felmérni, hogy ki mekkora kockázattal jár?

Idézet:
Főleg azután, hogy ugyanaz a pénzügyi, globális kör nyulja le az országot.
Ők kamatra adnak kölcsönt. Lehet tudni, hogy mekkora kamatra. Ez egy egyszerű megállapodás. Nem kell belemenni, ha lenyúlásnak érzed.
Vagy adott még az az eset, hogy ésszerűen gazdálkodsz, nehogy kölcsönt nem kell felvenned, hanem, mi adnánk kölcsön és más lúzer országok fizetnének kamatot a pénzünkért. Ilyen egyszerű.
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Társadalom-Politika-Gazdaság.
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 10., péntek 17:50 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
Idézet:
Miért, kinek kéne megmondani? A kölcsönt felvevőnek? Vagy esetleg Orbán Viktornak? Könyörgöm, használd már a józan eszedet! Ha te adnál kölcsönt, nem neked kellene felmérni, hogy ki mekkora kockázattal jár?


Ha én veszek fel kölcsönt és a kölcsön ára (Ft-ban) függ attól, hogy mekkora a kockázat, akkor inkább egy külső, elfogulatlan intézményt bíznák meg ezzel a melóval. (tudniillik szerződést kötök egy féllel, még akkor is, ha ez egy bank)
Talán ez lenne kapitalista és nem diktatúra.

Pl. amikor egy biztosítónál életbuiztosítást kötök, akkor szerinem a legtiszteségesebb, ha egy olyan orvos vizsgál meg, aki sem velem, sem a biztosítóval nem áll anyagi, vagy baráti kapcsolatban.

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Társadalom-Politika-Gazdaság.
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 10., péntek 18:35 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
pauler írta:
Ha én veszek fel kölcsönt és a kölcsön ára (Ft-ban) függ attól, hogy mekkora a kockázat, akkor inkább egy külső, elfogulatlan intézményt bíznák meg ezzel a melóval. (tudniillik szerződést kötök egy féllel, még akkor is, ha ez egy bank)
Talán ez lenne kapitalista és nem diktatúra.

Pl. amikor egy biztosítónál életbuiztosítást kötök, akkor szerinem a legtiszteségesebb, ha egy olyan orvos vizsgál meg, aki sem velem, sem a biztosítóval nem áll anyagi, vagy baráti kapcsolatban.

Kedves Péter!
A valóságban úgy működik, hogy vannak pénzügyi gazdasági elemző cégek, akik abból élnek, hogy az információkat elemzik és jó pénzért adják ezt a bankoknak, a pénzügyi és szakmai befektetőknek. Ezen túl nyilván az befektetőknek és bankoknak is vannak saját elemzőik.
Az elemző cégektől nem azt várják, hogy az ő fülüknek kedves helyzetelemzéseket adjanak, hanem a valóságra kíváncsiak. Ha ezek az elemzések rendre eltérnének a valóságtól akkor ez a dolog nem működne, mert azért senki nem fizetne, hogy rendszeresen átverjék téves elemzésekkel.
Nos ezek az elemzők rendre besorolják az államokat is különböző szempontok alapján. Pl. versenyképességi index GCI alapján, vagy adós besorolás kockázat alapján.
Szerintem abszolut természetes és érthető dolog, hogy a kiskockázatú jól fizető adósnak szívesen ad kölcsön mindenki ezért ő olcsón kapja a hitelt. Egy bizonytalan gazdaságú gyanús ország nagyobb kockázatot jelent, oda drágábban adnak hitelt.
Hol jön itt be a diktatúra fogalma?
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Társadalom-Politika-Gazdaság.
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 10., péntek 19:35 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
Ha van egy jó egészségben élő ember, akire az orvos azt írja, hogy ez az ember közel van a halálhoz, vagy valami súlyos betegséghez és ezért a biztosítása 20%-kal magasabb összegbe kerül, mint másnak és nem fordulhat az ember más orvoshoz, mert a biztosító őt jelölte ki, akkor ebben nincs meg a piac szebedsága és ez bizony monopólium, azaz diktartúra.

Rosta azt írta, hogy ugyan az a pénzvilág mondja meg, hogy mennyire biztonságos az ország kockázat szempontjából, mint aki a kölcsönt adja és te erre úgy reagáltál, hogy ki más mondhatná meg.
Mondjuk nem ugyan az a pénzvilág. Hanem mondjuk egy gazdasági ellemző, vagy egy társadalom kutató, aki ismeri és látja, hogy az emberek milyen szinten vannak abból a szempontból, hogy pl. kifizetik a boltban az árút, vagy sem.
Hány százaléka a lakosságnak az, aki becsületes ember és hány százalék, aki nem.

Én azt gondolom, hogy a pénzvilág (kihasználva a magyarság önértékelését) jóval alatta ítéli meg a Magyarok becsületét, mint az a valóság.

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Társadalom-Politika-Gazdaság.
HozzászólásElküldve: 2010. szept. 10., péntek 19:37 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
Az ország eddig fizetett, mind állam, mind lakosság szinten. Ha nem így lenne, akkor nem nyílt volna ennyi bank és nem nyomták volna rá marketinggel az emberekre ezt a sok hitelt.

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1420 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 95  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség