Keresztyéni tanítások és imádságok A keresztyén ember különböző állapotai és szükségei szerint a velük élni akarók lelki hasznára Három szakaszban készítette Szikszai György Magánosságában munkálkodó prédikátor 1786
Ötödik rész A keresztyén embernek imádkoznia kell, ha rémisztő gondolatok háborgatják
Tanítás …..- folytatás: Az olyan keresztyén imádsága, akit rémítő gonosz gondolatok szoktak háborgatni
Óh szent és mindenható Isten, aki a gondolatokat is látod és érted, fájdalmas és töredelmes szívvel panaszkodom szent Felséged kegyelmes tekintete előtt terhes lelki kísértésemről, ami engem gyötör és szorongat. A rettenetes gonosz gondolatok elfoglalják szívemet, és keservesen háborgatnak. Milyen boldogtalan teremtés volnék én, ha engem azok szerint ítélnél és büntetnél! De tudod, hogy azok akaratom ellenére szállnak szívembe, útálom és gyűlölöm azokat s ha lehetne, örökre bezárnám szívemet azok előtt. De akárhogy igyekszem és törekszem kirekeszteni azokat, mégis betörnek, mint a tüzes nyilak, erőszakkal behatolnak és kimondhatatlanul szorongatnak engem.
Mélységesen megalázom magamat szent Felséged előtt, és Jézus Krisztus nevében esedezem, ne tulajdonítsd nekem azokat, és ne ítélj meg engem azokért a te igazságod szerint, mint nem az én gondolataimért. Óh távol legyen, hogy azok az én gondolataim volnának! Átkozom és kárhoztatom azokat. Te se vess el azért irgalmas Úristen, ne utálj, és ne gyűlölj meg engem azokért, ne hozd rám azok büntetését. Szálljon arra a büntetés, akinek a gondolatai azok. Engem pedig, aki irtózom azoktól a gondolatoktól, vegyen körül a te irgalmad.
Vess végét ah Úristen ebben a terhes kísértésemnek, ami lelkemet kegyetlenül gyötri és szorongatja. Vonj ki engem ebből a sáros fertőből, szabadíts meg ebből a gyötrelemből. Tiltsd el a sátánt és kötözd meg a sötétség láncaival, hogy tüzes nyilait ne lövöldözhesse szívembe, vagy erősítsd meg szívem ajtaját, hogy azon át ne hatolhassanak tüzes nyilai. Elégeld meg nagy lelki nyomorúságomat és örvendeztesd meg szegény lelkemet kívánatos szabadításoddal.
Ha pedig a terhes kísértés súlyát még tovább is rajtam akarod hagyni, állj mellém vigasztalásoddal, kegyelmeddel és isteni erősítéseddel. Ha még tovább is megengeded a sátánnak, hogy rostáljon, Uram, ne hagyd elfogyni hitemet! Mikor közelget a gonosz óra, jöjj te is hozzám, és a szorongató gondolatok között éreztesd velem kegyelmes jelenlétedet s édes biztatásodat. Mikor pedig elmúlik, vidámítsd meg megtört szívemet, alélt lelkemet és Szentlelked belső munkájával biztass meg engem afelől, hogy azokat a rettenetes gondolatokat, amelyek szívemben akaratom ellenére forogtak és engem kegyetlenül szorongattak, nem tulajdonítod nekem, azokért meg nem büntetsz, el nem vetsz, és meg nem utálsz engem. Én a harcban is a harc után is szeretlek téged, benned bízom és hozzád ragaszkodom. Te is azért a harcban is a harc után is kiáltsd a szívembe, mondd ezt a lelkemnek: Ne félj, nem hagylak el, meg sem utállak téged, sőt inkább veled vagyok háborúságodban, megmentelek téged és megmutatom neked szabadításomat.
Akármint és akármeddig ostromoljon is engem is a sátán, ne engedd, hogy elnyelhessen és tőled elszakíthasson. Sőt inkább cselekedd kegyelmed hatalmas ereje által azt, hogy ez az ő gonosz ólálkodása nekem javamra, ez a terhes kísértés nekem üdvösségemre szolgáljon. Hozz nekem jót ebből a gonoszból, világosságot ebből a sötétégből, édeset ebből a keserűségből. Erősíts a hitben, reménységben, béketűrésben. Tégy buzgóvá és állhatatossá, mindvégig a te tiszteletedben, szolgálatodban és a kegyesség mindennemű munkájában.
És ha egész életemben kell is vesződnöm ezzel a kísértéssel, legalább életem végén vigyél fel engem arra a boldog és barátságos helyre, ahol a sátánnak semmi ereje sincsen, ahová tüzes nyilait be nem lövöldözheti, hanem ahol mindenek minden gondolatukkal és beszédükkel szüntelen a te dicsőítésedben foglalatoskodnak, hogy azokkal együtt én is minden bántás és akadályoztatás nélkül sok bút, szorongattatást látott lelkem teljes örömével áldhassam és magasztalhassam dicsőséges szent nevedet, mind örökkön örökké az Úr Jézus Krisztus által. Ámen.
|