AP őszintén leírja a küzdelmeit önmagával és ezzel segít abban, hogy a hívő ember észrevegye a legalattomosabb betegséget, azt a kórokozót, ami úgy befészkeli magát a szervezetbe, hogy alig lehet felfedezni még akkor is, ha már egyfolytában "folyik az orra és kapar a torka" és mindenki menekül előle.
A hívő ember legdurvább kórokozója a "képmutatás vírus" (pontosabban kovász), ami azért a legveszélyesebb, mert belülről még csak látni sem lehet és ezért az immunreakció nem indul be, sőt azt gondolja a fertőzött ember, hogy minden a legnagyobb rendben van, hiszen ezt akarja láttatni is.
És így téved be az erdőbe. Sűrű sötét erdőbe lehet kerülni, ahol már csak szörnyű hangok és minden irányból érkező marások várnak.
És azért a legveszélyesebb állapot ez, mert ilyenkor az Atyától távolodik aki ebben van és ez az elcsalás egy olyan szellemi lényhez történik, aki "ember ölő volt kezdetektől fogva".
A képmutatás vírus legyőzéséhez az Atya fegyverei pl. a hívő testvérek.
Számomra olyan testvérek, amilyen AP.
Ezért járok én is gyülibe, mert ott találkozok olyanokkal, akiknek van esélyük arra, hogy segítsenek nekem. És jó, ha én is tudok segíteni nekik, csak hát ehhez nekem is tisztán kell látnom, elsősorban képmutatásra hajlamos régi természetem és azt az újat, ami Jézusban benne volt és most is benne van.
Én egyedül Őt ismerem ettől a betegségtől teljesen mentesnek. Nem csodálom, hogy vért izzadt, amikor ezt a nyavaját is magára vette, mert tényleg undorító, mint minden más bűn.