Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1420 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 95  Következő
 

Re: Társadalom-Politika-Gazdaság.
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2010. okt. 12., kedd 17:12 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Idézet:
Kitalicskázták a pénzt a külföldiek az országból
2010.10.12 14:03

Madár István
Tavaly tizenhárom éves mélypontra esett vissza a külföldiek visszaforgatott tőkéje Magyarországon. A pénzügyi befektetők és a vállalattulajdonosok inkább hozamaik hazautalása mellett döntöttek. Így a megtermelt GDP-hez képest a belföldi szereplők rendelkezésre álló jövedelme 9 százalékkal kisebb volt. A válság levonulása után vélhetően normalizálódik majd a helyzet.


Sanyarú év volt a tavalyi az ország számára, hiszen a válság következtében az országban megtermelt GDP 6,7 százalékkal kisebb volt, mint a megelőző évben. Azt azonban csak ilyenkor ősszel, a KSH nemzeti számlák statisztikájából tudjuk meg, hogy ebből a megtermelt értékből mi az, ami a magyarokat gazdagítja, illetve mennyi megy a külföldiek zsebébe. Ehhez a hazai össztermék (GDP) helyett érdemes a nemzeti összjövedelem (GNI) mutatójára koncentrálni. A GDP-t korrigálni kell a külföldről származó elköthető jövedelmekkel (a hazautalt munkabérekkel, a vállalattulajdonosok osztalékával, illetve az EU-támogatásokkal), hiszen ennyivel több elkölthető pénz kerül a belföldi gazdasági szereplőkhöz. Ellenkező irányú korrekciót igényel például az itt dolgozó külföldiek hazautalt fizetése, a külföldi (rész)tulajdonú vállalatok nyeresége, illetve a külföldnek fizetett kamatok. Ezek a korrekciók a GDP mutatótól elvezetnek a GNI-hoz, és így választ kaphatunk arra a kérdésre is, hogy vajon többet, vagy kevesebbet költhetünk annál, mint amit idehaza megtermelünk, illetve milyen tényezők játszanak ebben szerepet.

A fenti kérdésre a válasz: tavaly (az előzetes adatok alapján) a GNI 5,3 százalékkal volt kisebb, mint a GDP, vagyis a külföldiek idehaza realizált bér- és tőkejövedelmei ennyivel nagyobbak voltak annál, mint amit a magyarok realizáltak külföldön. Ennek oka a számok nyelvére fordítva a következő. Magyarországon tavaly 26 054 milliárd forint értéket állítottak elő. Ez gyarapodott még azzal a 197 milliárd forinttal, amennyivel a magyar munkavállalók több munkajövedelmet realizáltak külföldről, mint a külföldiek Magyarországról, illetve az EU-transzferek számunkra kedvező 260 milliárd forintos egyenlegével. Ez természetesen eltörpül amellett, hogy a Magyarországon termelő vállalatok, illetve más befektetők, hitelezők mekkora jövedelmet realizáltak: a 4628 milliárd forintos tőkejövedelem jelentősen meghaladja a magyar tőketulajdonosok 2867 milliárd forintos jövedelmét. A fentieket összegezve adódik a 24 751 milliárd forintos GNI.


http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=139763&is=1


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Társadalom-Politika-Gazdaság.
HozzászólásElküldve: 2010. nov. 04., csütörtök 18:55 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Kínai linkek. Az első egy érdekes cikk arról, hogy Kína miként alkalmazza a német modellt a gazdaságpolitikájában és ez mennyivel komolyabb feszültségeket okozhat, mint ami a német modellnél tapasztalható volt:

http://index.hu/gazdasag/penzbeszel/201 ... t_nemetul/

A második link a világ 500 legmagasabb hídjának a listája. Az első 10-ből 7 kínai. Az első százból, ha jól számoltam 40. :

http://www.highestbridges.com/wiki/inde ... al_Bridges


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Társadalom-Politika-Gazdaság.
HozzászólásElküldve: 2010. nov. 07., vasárnap 20:15 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Erről eddig semmit sem tudtam, pedig elég brutális:

Idézet:
Eddig 50 ezer katona harcolt az Egyesült Államok felé tartó drogszállítmányok feletti ellenőrzésért harcoló bandákkal. Azóta, hogy 2006-ban mexikói elnök lett Felipe Calderon, több mint 28 ezren haltak meg a drogháborúban.


http://index.hu/bulvar/2010/11/07/18_el ... megsirban/


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Társadalom-Politika-Gazdaság.
HozzászólásElküldve: 2010. nov. 23., kedd 17:55 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Idézet:
Nincs változás az alkatrészellátás és a javítószolgálatok terén
2007.08.17. Jogi Fórum / FEOSZ

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége és más fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek már többször jelezték a jogalkotónak – így például a 2007 júliusában hatályba lépett jogszabály, az üzletek működési rendjéről, valamint az egyes üzlet nélkül folytatható kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 133/2007. (VI.13.) Korm. rendelet előkészítése során is -, hogy jelenleg nincs jogszabály a tartós fogyasztási cikkek kötelező alkatrész-ellátásáról.

A fogyasztók többsége tartós fogyasztási cikket (például egy nagyértékű műszaki berendezést) nem két-három évre vesz. Márpedig előfordulhat, hogy a jótállási, szavatossági idő leteltét követően, ha meghibásodik a termék, kénytelenek újat venni, mivel sok esetben – alkatrészhiányra hivatkozva – a szerelők nem vállalják a javítást.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium álláspontja szerint nincs is szükség ilyen kötelezettség előírására, mivel a kötelező alkatrész-ellátás előírása nagymértékben sértené a vállalkozás szabadságát, emellett bármilyen kormányzati szintű előírás olyan mértékű beavatkozást jelentene, amely adott esetben többletköltséget eredményezne a vállalkozások számára. Az ennek következtében megjelenő költségek áthárítása a fogyasztói árakban jelentkezne, amely a fogyasztók érdekeit sértené. Másrészt a tartós fogyasztási cikkek piacán kialakult erős verseny miatt gyakori, hogy a fogyasztónak inkább megéri új készüléket vásárolni.

Végső soron tehát a fogyasztókat védik azzal a magatartással, hogy nem írnak elő kötelező alkatrész-ellátást, és adott esetben háromévente lecserélheti a fogyasztó a tartós fogyasztási cikket, mint pl. egy mosógépet. Ezek után viszont értelmezhetetlen a „tartós” megnevezés. Sajnos, az átlag fogyasztó nincs abban a helyzetben, hogy háromévente lecserélje műszaki cikkeit, a környezetvédelemről már nem is beszélve, hiszen arra akarják rávenni a fogyasztókat, hogy a készülék megjavíttatása helyett, dobják ki a régit és vegyenek újat.

http://www.jogiforum.hu/hirek/16414#axzz167kNzQQo


Most már legalább tudom, hogy honnan fúj a szél! Először az olcsó kínai gyártásra fogtam az alacsony árakat, de ezek szerint nem itt van az eb elhantolva! A minden területet érintő deregularizáció esete forgott fent, amellyel itt a piaci verseny előtt bontottak le minden szabályzást.

A mosógép példa nagyon jó, merthogy a régi mosógépem elromlott és a szerelő úgy fogott volna bele a javításába, hogy a végeredmény 8000 - 36 000 Ft is lehet. Inkább vettem 50 000 -ért egy príma újat, nehogy 36000 Ft-ot kelljen a végén kifizetnem a régire, amelyik bármikor újra elromolhat. Most is ott áll a régi javítatlanul.

Amint a fenti írás mutatja inkább megéri venni egy újat, mint javítani. Már ha van annyi pénzünk. A mérhetetlen nyersanyaggal, energiával való pazarlást senki sem nézi. A lényeg, hogy pörögjön a termelés, amely a finom hasznot hozza a multiknak....

Általános a tendencia, hogy régen 10-15 évig is kibírta egy tartós fogyasztási cikk, most pedig csak 4-5 évig lehet használni csak az új, modern cuccokat. Eleve úgy készítik ezeket, hogy nem lehet bennük az elromló alkatrészeket kicserélni. Ha meg ki lehetne, akkor a fenti jogszabály szerint a gyártó nem köteles alkatrészt biztosítani a javításhoz a garancia eltelte után. Olcsóbbak ezek a viszonylag jó minőségi cuccok, ha a régebbiekhez viszonyítom őket, csak éppen nem tartósak... :(

Hogy hogyan jön ez ide a Parókia fórumra? Hát valahol a Mammonról szól szerintem ez a történet...


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Társadalom-Politika-Gazdaság.
HozzászólásElküldve: 2010. nov. 28., vasárnap 07:19 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
Fony írta:
A fogamzásgátlástól eljutni a rokkantnyugdíjasokig...
Ez aztán a futás.
Fogamzás/gátlás > népességfogyás > népesség politika > szociális rendszer > álrokkant nyugdíjasok.
Nem nehéz eljutni ide, de valóban nem a fogamzás/gátlás topicban kéne megtárgyalni a rokkantnyugdíjazás anomáliáit. Ezért reagálok itt.

Fony írta:
De ha már idáig fajult a dolog, közvetlen rálátásom van a témára és az érintettekre.
A helyzet az, hogy válogatás nélkül, futószalagon dobálják ki rokkantnyugdíjból az embereket, függetlenül attól, hogy valóban rokkantak, vagy megvették az "állapotukat". Volt köztük egy 50egynéhány éves gyermekparalízises, járógépes ember is, akit 10 éve rokkantosítottak le, rokkantnyugdíja 56.000Ft volt, addig dolgozott becsülettel.
Felülvizsgálaton hirtelen megállapították róla, hogy nem mozgásszervi fogyatékos, áttették szociális járadékra (kb 28.000Ft/hó). Megfellebbeztük és bíróságra vittük az ügyét, így a rokkantnyugdíját visszamenőleg visszakapja, de ha nincs felesége és annak keresete, ez az ember már valamelyik híd alatt lenne, mert lakhatását, létfenntartását ebből az összegből azóta (kb. egy éve) nem tudta volna fedezni.

És ez az eset csak egy a sok közül.

A tehetetlenség (vagy tehetségtelenség?) miatt egyszerűbb volt mindenkit kiszórni, a dolog pikantériája, hogy valószínűleg ugyanazok az "igazság"-ügyi orvosszakértők végezték ezt is, mint akik százezrekért állították ki a hamis szakvéleményeket.

Egy orszának sem jelent normális esetben a rokkantjait, elesetteit eltartani, de ha olyan rossz a rendszer, hogy a "rokkantság" vonzóvá, elérendő céllá válik, akkor törvényszerűen megjelenik a korrupció, a csalás és az aljasság mindkét oldalon.
A "rokkantnyugdíjasok" eszméletlen nagy száma korábban is feltűnt és időnként megpróbálták felülvizsgál(tat)ni, de a rendszerben működők kemény ellenállást tanúsítottak időnként. Olvastam, hogy korábban egy ilyen felülvizsgálati felbuzdulás alkalmával éppen olyanokat hívtak be, aki tényleges mozgásképtelen (nem nőtt ki a lába azóta se), majd a "szakma" megálapította a, hogy minden rendben van.
Az orvos szakma nagyon össze tud zárni támadás esetén. Ma már legalább vannak műhiba miatti kártérítések, de korábban lehetetlen volt bebizonyítani, hogy az orvos hibázott. Ma is csak egy töredék esetben lehetséges.
Konklúzió: nagyon alapos reformokra van szükség minden fontos területen.
Ezt én most nem látom, de egyelőre türelmes vagyok.
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Társadalom-Politika-Gazdaság.
HozzászólásElküldve: 2010. nov. 28., vasárnap 13:54 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
A rokkant nyugdíjasok között is több csoport van:
1, Akik tényleg azok és nem tudnak munkahelyen dolgozni
2, Akik nem azok, de nem találtak hosszú ideig munkahelyet és esélyük sincs munkahelyet találni
3, Akik a rokkant nyugdíj mellett dolgoznak és így van annyi pénzük, hogy épp csak megélnek
3, Akik a rokkant nyugdíj mellet simán dolgoznak és bőségben élnek

Én ezért nem ítélném meg a "rokkant nyugdíjasokat" egy kalap alatt.

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Társadalom-Politika-Gazdaság.
HozzászólásElküldve: 2010. nov. 28., vasárnap 14:20 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
pauler írta:
A rokkant nyugdíjasok között is több csoport van:
1, Akik tényleg azok és nem tudnak munkahelyen dolgozni
2, Akik nem azok, de nem találtak hosszú ideig munkahelyet és esélyük sincs munkahelyet találni
3, Akik a rokkant nyugdíj mellett dolgoznak és így van annyi pénzük, hogy épp csak megélnek
3, Akik a rokkant nyugdíj mellet simán dolgoznak és bőségben élnek

Én ezért nem ítélném meg a "rokkant nyugdíjasokat" egy kalap alatt.
Ott kezdődik az igazság helyreállítása, hogy csak a rokkantakat nevezzük rokkantnak. Ez az 1. csoport slusz.
A 2. és az első 3. csoprt tagjain egészen másként kell segíteni, úgy hogy valós munkáért kapják meg a fizetésüket.
A másik 3. csoportot pedig simán ki kell zárni a segélyezési rendszerből.
Én első körben azt tenném, hogy amnesztiával önként ki lehessen szállni, azzal a fenyegetettséggel, hogyha a felülvizsgálat során derül ki a csalás, akkor büntetés jár.
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Társadalom-Politika-Gazdaság.
HozzászólásElküldve: 2010. nov. 28., vasárnap 14:32 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 13., péntek 19:09
Hozzászólások: 1521
mindig az jut eszembe ezekről az anomáliákról, hogy Németo-ban hoznak rendelkezéseket, MAJD betartatják őket ETTŐL működik az ország ...

_________________
Várván ama boldog reménységet


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Társadalom-Politika-Gazdaság.
HozzászólásElküldve: 2010. nov. 28., vasárnap 14:57 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
hmmm... hogy is volt azzal a sok pénzért megvett lopott adatokkal a svájci bankszámlákról? (amik végül hamisnak bizonyultak, de ettől még "hatottak")

de tény, hogy ég és föld a különbség az "ügyeskedés/umbulda" magyar és német elterjedtsége között

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Társadalom-Politika-Gazdaság.
HozzászólásElküldve: 2010. nov. 28., vasárnap 15:39 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 13., péntek 19:09
Hozzászólások: 1521
az vicces vót, hehe :*: jó-jó ott se minden kolbászból, de azért sok minden Milkából.

_________________
Várván ama boldog reménységet


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Társadalom-Politika-Gazdaság.
HozzászólásElküldve: 2010. dec. 03., péntek 20:54 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
Ha januárban vissza lehet lépni az állami nyugdíjba én megteszem, mert hiszem, hogy a nyugdíj az nem az öngondoskodás része.
Gondoskodom magamról, ha dolgozom, ha a pénzemet beosztom, jól költöm, főzök magamra, stb....

De a nyugdíj nem az öngondoskodásról szól, hanem arról, hogy az erőssek segítség a gyengéket, öregeket.A nyugdíjat fizetők a saját korukban élő időseknek kell, hogy adják a pénzüket és nem a bankoknak.

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Társadalom-Politika-Gazdaság.
HozzászólásElküldve: 2010. dec. 04., szombat 15:25 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Ezek a magánnyugdíj pénztárak szép kis utat jártak be.

Először is kötelező volt belépni az új munkavállalóknak.

Később kötelező volt tőzsdézniük a pénztáraknak a betett pénzzel.

Jóideig 8 %-os kezelési költséget könyveltek el, majd 4,5 %-ra mentek le. Miközben az állam (APEH) szedte be a pénzt és az állam vállalt garanciát a nyugdíjak majdani kifizetésére.

Miközben nyugaton az önkéntes nyugdíjpénztárak 1, legfeljebb 1,5 %-os kezelési költséggel dolgoznak.

A világbank, aki 1997-ben rávette a Hornékat erre a kötelező magánnyugdíjpénztár dologra 2007-ben már közölte, hogy óriási tévedés volt az egész.

Mi mégsem álltunk le a kötelezőséggel, pedig nyilvánvaló volt, hogy évi 400 milliárd államadósságot termel. Mivelhogy az igazgatóságok tele voltak és vannak mszp-s, liberális politikusokkal, szakszervezeti vezetőkkel, akik iszonyat pénzeket vágnak zsebre Így nyilván védték ezt a szeretett fejőstehenüket.

Most ezek tüntetéseket szerveznek, pedig az emberek pénze nem fog elveszni az államiba való átállással. Államilag garantált lesz a nyugdíj, elkönyvelik a befizetett pénzeket a befizető számlájára. Hiány esetén még ki is pótolják. Nem úgy, mint az íreknél az úniós segítség esetében éppen most.

Szemben ezzel ugyanis az EU éppen most a kb. 80 milliárd eurós megsegítésből 12 milliárdot egyszerűen a magánnyugdíj pénztártagok számlájáról vesz le, anélkül, hogy ezt vissza szándékozna adni. Ezt nem írják jóvá, nem pótolják ki, ez szimplán bukta lesz. Ellentétben ezzel, nálunk minden forinttal elszámolnak.

Szóval szép utat jártak be ezek a magánnyugdíjpénztárak. Az állami magánnyugdíjból hiányzott az az összeg, amit a 8%, majd 4,5 % kezelési költséges magánnyugdíjpénztárakba fizettek be az emberek. Az állam a nyugdíjak kifizetésére államkötvényeket bocsátott ki, melyeket ezek a magánnyugdíjpénztárak vettek meg, akik miatt kellett a kötvényt kibocsátani. Amely kötvények után az állam még jókora kamatot is fizetett ezeknek a kötvényvásárlóknak. Így jön össze az évi 400 milliárd hiány.

A világbank vagy 10 év után rájött, hogy mekkora baromság volt ráerőltetni a különféle országokra a magánnyugdíjpénztárakat. Először egy Nobel díjas közgazdász, mára már három Nobel díjas közgazdász magyarázta el, hogy miért is.

Eddigre viszont iszonyat üzletévé vált nálunk a fent említett élősködőknek ez a kötelezően bevezetett magánnyugdíj szisztéma. Nemhogy ingyen vacsorát, hanem életvégig tartó dőzsölést hozott a prominens mszp/szadesz/mszosz vezéreknek. A számítások szerint nemcsak hiányt okozott az államnak, hanem magából a kasszából is hiányzik 420 -500 milliárd forint. A világbank és az IMF számításai szerint.

Nem csoda, hogy ekkora az ellenállással próbálják ellehetetleníteni az államiba való áttérést, hogy tovább folytathassák azt, amit eddig büntetlenül művelhettek.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Társadalom-Politika-Gazdaság.
HozzászólásElküldve: 2010. dec. 09., csütörtök 14:58 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Érdemes a teljes cikket végigolvasni. A Szilvay végre igazán létező, komoly dologról ír cikket. Azt hittem, hogy ez a fiatalok munkanélkülisége, tengés-lengése csak magyar ügy. Nyugat-Európában minden rendben van, ott van munka csőstől. A fiatalok álláshoz jutnak, miután elvégzik az egyetemet, iskolát és utána keresik a nagy pénzeket. Nagyon úgy tűnik, hogy egyáltalán nem erről van szó, sőt általános a magyar helyzet egész Európában. :

Idézet:
Nem dolgoznak és nem tanulnak

SZILVAY GERGELY
// 2010 // dec // 08

Az "ezer euróból élők" társadalmi csoportja egyre szélesebb Európában: családi hátterük viszonylag gondtalan életet biztosít számukra, ám nem képesek a saját lábukra állni és a szüleik életszínvonalát sem érik el, nem tanulnak és nem dolgoznak, rövidtávú életvitelük miatt pedig családot sem alapítanak. Kik ők Magyarországon, és miért vannak egyre többen?

Régen az volt a szokás, hogy ha valaki nem tanult tovább, dolgozni ment. Spanyolországban, és egész Latin-Amerikában most van egy társadalmi csoport, körülbelül 18 és 34 év közötti, amelynek tagjai nem tanultak tovább vagy már befejezték tanulmányaikat, de nem dolgoznak, mivel nem kapnak vagy a végzettségüknek megfelelő vagy semmilyen munkát. Így aztán szüleiknél laknak és így tengetik napjaikat, miközben nagy valószínűséggel sosem fogják elérni azt az életszínvonalat, amit a szüleik. Őket hívják ma a spanyol világban a ni-ni generációnak ("ni estudian, ni trabajan").

A jelenség korábban is létezett, azonban a válság volt az, amely megnövelte a ni-nik számát. Első ránézésre úgy tűnhet, a probléma elsősorban Latin-Amerikát érinti, ott körülbelül a fiatalok 20 százaléka tartozik a ni-nik közé. Jegyezzük meg, a fogalom egész világra való kiterjesztésének jegyében az afrikai fiatalok 40 százalékát is a ni-ni nemzedékhez sorolják. Azonban ha megvizsgáljuk a spanyol helyzetet, rájövünk, nem csupán a "fejlődő országok" problémájáról van szó, hiszen Spanyolországban a fiatalok 34 százaléka sorolható a ni-ni nemzedékbe. Ha azt vesszük, hogy az ország lakossága 47 millió, a 15 és 29 év közöttiek aránya ebből a legutóbbi felmérés szerint 24,4 százalék (11 és fél millió), akkor kijön, hogy majdnem négymillió fiatalról beszélünk. A legfrissebb, idei OECD-adatok alapján tovább szűkítve ezt a számot a 20 és 24 évesek közt 19,4 százalék a ni-nik aránya, amivel Spanyolországban van a legtöbb sem nem tanuló, sem nem dolgozó fiatal Európában. A spanyol arány nyolc éve még 15 százalék volt. (Nagyjából ugyanezt a társadalmi csoportot takarja az Egyesült Államokban a twixter, Nagy-Britanniában és Japánban a NEET - "Not in Education, Employment or Training").

Európa nyugati felén a jelenségre a "ezer euróból élő generáció" címkét használják. Őket franciául "génération précaire"-nek, olaszul "generazione 1000 euros"-nak, németül "generation praktikum"-nak, spanyolul pedig egyszerűen "mileuristas"-nak hívják - nekik már blogjuk is van. A mileurista eredetileg azokat jelöli, akik több diplomával rendelkeznek, esetleg doktorijuk van, posztgraduális tanulmányokat és mindenféle más tanfolyamokat is végeztek, több nyelven beszélnek, és nem találnak képzettségükhöz passzoló munkát. Harmincas éveik közepéig otthon laknak (a több diploma megszerzése miatt ez nem is csoda), nem tudnak állandó állást találni, és jellemzően callcenteresként dolgoznak. Nem tudnak autót venni, nem kapnak lakáshitelt, és a bizonytalanság miatt családot sem alapítanak. Annyi pénzük viszont van, hogy élvezik a városi életet, már amíg meg nem unják. Tipikusan ők azok, akik ötösével csapatják az ezerötös mojitót a Szigeten. Félretenni viszont nem nagyon tudnak.

A mileuristas szüleinek generációja 20-25 évesen alapozta meg életét, lett munkája, önálló otthona, kocsija, családja, és minden nyáron van szabadsága. Azonban gyermekeik már nem ilyen szerencsések. A nyolcvanas években egy diplomás két évet töltött egy állandó, biztos munkahely megszerzésével, ma tízzel. A mileuristák várhatóan nem vállalnak átlagosan 1,1 gyereknél többet, amikor tudjuk, hogy 2,1-es átlag kell, hogy egy társadalom fenntartsa magát - ezt jelenleg csak a franciák érik majdnem el, 2,0-es átlagukkal. Nem azért, mert a nini-nemzedék tagjai és a mileuristák nem akarnak családot alapítani: akarnak, csakhogy ehhez szeretnének általuk megfelelőnek tartott életszínvonalat is biztosítani gyermekeiknek. A szerényebb körülmények még hagyján, ám a bizonytalanság már nagyobb úr.


http://www.komment.hu/tartalom/20101208 ... mnt_page=1


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Társadalom-Politika-Gazdaság.
HozzászólásElküldve: 2010. dec. 10., péntek 09:20 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
Isten országa és a 21. századi Magyarország

"Az Isten országával szemben áll a Sátán birodalma" - idézte valaki Szent Ágostont nem is oly rég lényegében az előbbihez sorolva a készülő alkotmányt. Hogy ez mekkora ökörség, azt már sokan elemezték, ezért ettől eltekintenék. Viszont ha már az Isten országa szóba került, érdemes rávesztegetni pár sort, mi is az. Az átfogó rendszerezés legcsekélyebb igénye nélkül. Egyoldalúan inkább. Teológiai, történelmi, végül a jelenkori, magyarországi viszonyok szempontjából. Csak, hogy ne döngessék már annyira a mellüket némelyek.

Isten országa elérkezett, legelőször is. Vagyis elközelített, legyünk pontosak. Legalábbis Jézus szerint. És el kell ismerni, ha hiszünk a beszámolóknak, meglehetősen meggyőzőek az érvei. Ennek az új birodalomnak a hatalmával gyógyította a betegségeket, űzött démont, szaporított kenyeret. Példázatainak ereje és tömör szépsége egy másik szemszögből ugyanezen ország kvalitásairól tanúskodik. Olyan világot tett jelenvalóvá, ami az emberi lét teljességét formálta át. A testre éppúgy kihatott, mint a közösségi életre és a lélekre, a fináléban pedig a legnagyobb ellenség is meghátrált, a halál. A tanítványai között újfajta minőségű szeretetet tanított, ami szerencsés esetben a földgolyót alakíthatta volna át. Mennybemenetele után egyházára bízta Isten országának elterjesztését, s segítségként küldte az Isten Lelkét, akivel közösségben a küldetés - elvileg - beteljesíthető. Egy barátom szerint Jézus itt követte el az egyetlen hibát. Nem a Lélekre gondol, mielőtt még bárki is félreértené.

A teológusok a cimborám felvetésére azt válaszolják, hogy ezekben a napokban az Isten országa a már igen és a még nem feszültségében manifesztálódik, azaz itt is van, meg nincs is itt. Csodák történnek most is. Lehet, hogy feltűnést általában nem keltenek akkorát, mint egy halott feltámasztása teszem azt, de alkoholisták szabadulnak meg a szenvedélyüktől, arrogáns karrieristák válnak önfeláldozóvá, lehetne folytatni a sort. A barátom mindezt elismeri, de úgy látja, a parádés nyitány után némileg visszafogott a folytatás. Szerinte az Isten országa egyelőre csipeget csupán és a nagy falatokat nem meri bevállalni igazán.

Ráadásul itt az egyház. Az egyházban az Isten országa azért eléggé jelen van ugyebár. És a barátom, ennél a pontnál lesz, fogalmazzunk így, szkeptikus. Mondom is neki mindig, a láthatatlan egyház komám. Az ecclesia invisibilis Isten előtt megmosva, a földi viszonyokat tekintve pedig győzedelmesen áll. Valójában. Csak ugye ebbe a porfészekbe az szivárog le, ami. Tehát nem az az igaz, amit az ember tapasztal, hanem valami egészen más és nagyon szép. "Ügyes - csettint ilyenkor a nyelvével -, ez a Szent Ágoston nagy kópé." Tudniillik a láthatatlan egyház fogalmát szintén ő dolgozta ki rendesen. Neki is lehettek spanjai.

A cimborám kettő idézetet citál. Az első William Henry Harrisoné a 19. század elején. Ő volt ezidáig az Egyesült Államok legrövidebb ideig hivatalban lévő elnöke. "A földgolyó legcsodálatosabb része maradjon meg természetes állapotában, néhány nyomorult barbár által háborgatva, holott a Teremtő láthatólag arra szánta, hogy nagy népességet tartson el és a civilizáció színtere legyen?" - érdeklődik. A felvetés logikus, tehát legitim. Egy utilitarista vagy szociodarwinista elmélet keretein belül. A Teremtő kontextusában kevésbé. Az Újvilágba érkező puritánok nem elhanyagolható része az indiánokkal szemben alkalmazandó bánásmódra Józsué könyvében találta meg az iránymutatást. Ott a kánaáni népeket asszonyostul és gyermekestül kiirtják. Úgymond a Jóisten nevében. A barátom szerint túlságosan is sok mindent igazoltak és tettek már úgymond a Jóisten nevében. Túl sok mészárszék fölé terül krisztusi, fehér lepedő, melynek széleinél vér csorog alá.

A másik idézet Elie Wieselé. "Hitlert vagy Himmlert miért nem közösítette ki az egyházuk? XII. Pius miért nem tartotta szükségesnek Auschwitz és Treblinka nyilvános elítélését? Mit kezdjünk azzal a ténnyel, hogy az SS-ek nagy százaléka végig a kereszténységhez kötődő, buzgó hívő volt? Hogy egyes gyilkosok a két mészárlás között gyóntak? Hogy mindannyian keresztény családokból jöttek, ahol keresztény nevelést kaptak?" Ez nem ugyanaz az eset, mint az előző, a nácizmus nem a kereszténység nevében működött. A haverom mégis úgy tartja, határhelyzetekben derül ki, kiben mi lakik és mi mennyit ér igazán.

"Ez így egyoldalú meglehetőst" - válaszolok neki. Bólint, csak aszongya, ha valakit úgy festenek le előtted a meccs előtt, mint galamblelkű, szolíd ember, aztán a szorítóban a csúcsformában lévő Mohamed Ali az, akivel szemben állsz, joggal neheztelsz a tréneredre talán. A barátom Újszövetséget és történelem könyveket egyaránt olvasott. Az ember nem ezt várná - a véleménye röviden.

Az iméntiekből legalább egy dolog következik. Az a világ, ahol általában nem a jó és a rossz, hanem kényszererők mentén a rossz és a kevésbé rossz között kell dönteni, a kereszténység számára per definitionem idegen terület. Krisztus népe hatalmi pozícióban idáig fájdalmasan sok esetben kontár módra muzsikált. Ezért egy ilyen szövetségben jól teszi, ha éberen vigyáz és legfőképpen saját magával szemben gyanakvó.

Konkrétan most és itt a választások után. A kereszténység, mindenek előtt a történelmi felekezetek, kormánypárti favorizálása tény. Hogy ez jó-e, nehezen megválaszolható. Nyilvánvalóan fennáll a veszélye, hogy az egyház a nagyobb pénz reményében kínos kompromisszumokba megy bele. Azoknak, akik a rendszer elemei, persze mindig akad majd valami magyarázatuk és fel tudnak mutatni részeredményeket. Csak, ami összességében születik, az lesz elkeserítő. Másik oldalról viszont az eklézsia ki is használhatja megnövekedett befolyását. Feladat pedig éppenséggel lenne elég.

Rögtön itt van a kipaterolt hajléktalanok esete. December 15-e után nem lakhatnak a fővárosi aluljárókban hobók. Igen kétséges, hogy az efféle rapid, közrendészeti megoldások jelentenék a probléma valódi megoldását. Emellett továbbra is megválaszolandó kérdés, hogy a hajléktalanszállókban lesz-e egyáltalán elegendő hely a télen, ahol a kiűzöttek emberhez méltó körülmények között létezhetnének? Ha nem, nyilván megnő az egyházi segítségnyújtás iránti igény. Vajon az erre szakosodott szakemberek mellett gyülekezetek is protezsálják majd a hajléktalanokat a maguk eszközeivel ? Fel fog-e szólalni az érdekükben egyházi médium, vagy teljes egészében a civilszférára testálódik a fővárosi vezetéssel és a belügyminisztériummal történő konfrontáció nemes feladata?

A Biblia ezt a témakört a társadalom perifériájára szorultak védelme címszó alatt veszi. Isten elhívott népének alapvető ismertető jegye a szent szövegek szerint.

Vagy. Az evangélikus teológus mesterképzés médiaismeret tantárgyára készülve épp az imént olvasom - Tomka Mihály: Egyház és média -: "A függetlenség azt követeli, hogy egyetlen politikai párt, vagy egyéb társadalmi erő és maga az állam se kerülhessen a média műsorszolgáltatását meghatározó hatalmi helyzetbe. Ezt olyan felügyelő bizottságok segítségével lehet - a lehető leginkább - elérni, amelyekben a társadalom legkülönfélébb csoportosulásai, intézményei és szervezetei képviselve vannak, de meghatározó szerepe egyiküknek sincs." Ujujujj.

A tömegtájékoztatás függetlensége persze nem bibliai alapérték. Csak az ember méltósága és szabadsága - istenképűsége (sic!). A 20. század tanulsága szerint viszont a sajtó szabadságának tiszteletben tartása és az iméntiek közt van némi korreláció. Úgy tudom, a rendszerváltás előtt már szolgálatban álló papok és lelkészek köreiben is keringenek erről sztorik.

Udvariasan fogalmazok: lehetne folytatni a sort. Kérdés mindezek után, hogy a kereszténység - különös tekintettel a történelmi felekezetekre - ezekkel a problémákkal kapcsolatosan hallatni fogja-e a hangját érdemileg? Az Isten országához tudniillik ez is hozzátartozik. A prófétai hagyomány. Vagy kísérteni fog a múlt? Nem a gyilkolások, ennyire messze nem rossz a helyzet, csak az egyházi alkalmatlanság. Ami viszont nem predestinált egyáltalán. Úgyhogy megrázhatná magát egy kicsit az oroszlán. Márcsak a haverom miatt is. Nincs egyedül ugyanis.

http://elmondo.blog.hu/2010/12/09/isten ... gyarorszag

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Társadalom-Politika-Gazdaság.
HozzászólásElküldve: 2010. dec. 10., péntek 11:30 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Bárcsak nálunk is így bánnának el a kivételezettekkel.

Idézet:
„Penge” három évre rács mögé került
2010. december 10. 11:16

MNO - GB
Wesley Snipes filmszínész csütörtökön bevonult egy pennsylvaniai közepes biztonsági fokozatú börtönbe, hogy megkezdje hároméves szabadságvesztése letöltését.

A Penge-filmek sztárját 2008-ban ítélték el, mert 1999 és 2001 között nem adott be adóbevallást, s ily módon 15 millió dollárral károsította meg az államot. Snipes fellebbezett a döntés ellen, de a bíróság nem volt hajlandó újratárgyalni az ügyet. Snipes azzal védekezett, hogy a tanácsadójára hallgatva nem vallotta be azt az adót, amit az adott évek alatt megkeresett, 40 millió dolláros jövedelme után kellett volna bevallania.

A 48 éves színész a Lewis Run-i McKean Szövetségi Korrekciós Intézet rabja. Ügyvédje a legfelsőbb bírósághoz fellebbezett.

(erdon.ro)



Mondjuk egy 4000 Ft-os adótartozásom miatt engem is hat alkalommal idézett be az adóhivatal. Vizsgálatot is rendelt el emiatt. Lehet, hogy a színész nálunk még jobban ráfaragott volna? :wink:


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1420 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 95  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Bing [Bot] valamint 0 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség