net2rist írta:
[21:41] Vajdasági barátom: ráadásul itt ahol én élek itt évszázadok óta magyarok szerbek együtt élnek és sok a vegyes házasság is
[21:41] Net2rist: persze... és ezzel SENKINEK nincs baja
Hát igen, ez elég randa volt. Igaz megszoktam már ezt.
Egyedüli oknak állítod be példámat, hogy a délvidékiek depressziója onnan származik, hogy a legyilkoltak keresztjeit eltüntetik, kitördelik. Pedig ez csak egy példa volt. Számos oka van ennek a depressziónak. Nyilvánvaló, hogy a társadalmi depresszió nem csak egy dolog miatt alakul ki egy emberekben, hanem számos dolog együttese okozza. Amint ez beszorult a beszédpartneredben is.
Pszichológusként nem politikailag korrekt beszédre kellene törekedned a párbeszédben szerintem, hanem a valós kérdéseket, problémákat kellene megbeszélned a megfelelni akaró vajdasági magyarral.
Egyáltalán pszichológusként hogyan lehet ilyen álságos, szemforgató, hazug sort beírnod a vajdasági magyar soraira, miszerint itt évszázadok óta együtt élnek a magyarok és a szerbek:
„és ezzel SENKINEK nincs baja” mondod.
Hogyan lehet azt leírni a történtek után, hogy az együttéléssel semmi baj sincs?! Csak néhány példa a bajok közül:
Lehet, hogy neked a PC korrekt pszichológusnak nincs azzal bajod, hogy a 45-ben szerbek által legyilkolt magyarok tömegsírján szeméttelepet létesítettek a szerbek és egy virágszálat sem lehet a magyar ősök sírjára tenni. Máshol ha keresztet állítunk, akkor azt kitördelik a szerbek napokon belül. Szerintem a magyar unokákban, dédunokákban ez mély és sötét nyomot hagy.
Lehet, hogy neked semmi bajod azzal, hogy a nagy évszázados együttélés szerb bajnokai nagy arányban vitték a magyar fiatalokat a horvát, bosnyák háborúba. Semmi bajod azzal, hogy emiatt tömegével menekültek el a Vajdaságból a magyarok. Én a szülőhaza ezen fenyegetésében komoly depressziós okokat látok.
Lehet, hogy neked semmi, hogy a magyarok látták, hogy az addig évszázadokig szomszédságban élő szerbek és horvátok hogyan gyilkolták le egymást és egymás családját. Érzésem szerint, főleg a 45-ös mészárlás után ez erősen sötét gondolatokat kelthettek a magyarok körében, mégha a vajdasági magyarok irtása csak szándék is volt egyes szerbekben.
Lehet, hogy neked semmi, amikor manapság akár rokkanásig összeverik a fiatal magyarokat büntetlenül a szerbek. Semmi, hogy majd amikor a magyar fiatalok pofozkodnak a szerbek között, akkor évtizedekre börtönbe zárják ezért őket. Nekem így távolról is depresszív gondolatokat sugallnak ezek a magyarverések.
Csak a nagyon nagy bajokról írtam, van ott még baj ezentúl is.
Szóval szomorúan látja az ember azt a napi rutint, hogy a pc beszédedet milyen könnyen érti a vajdasági magyar és máris milyen könnyeden fogalmazza vissza ő is pc korrekten a beszédét. Merthogy kőkeményen bünhődhet, ha rosszat mond. Csakhogy szerintem pszichológusként nem elfödnöd kéne a bajt, hanem valami segítséget, felszabadító igazságot kellene adnod neki ebben a bajban.