Időzóna: UTC + 1 óra
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 7 hozzászólás ] 
 

Bankok
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2012. szept. 08., szombat 09:36 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Pénzügyi trükkökből világválság
WL
Forrás: Magyar Nemzet
2012. szeptember 08., szombat 07:30 Nyomtatás

Nem annyira a bedőlt amerikai lakáshitelek, mint inkább egy többszereplős pénzpiaci játék okozta négy évvel ezelőtt a gazdasági világválság felgyorsulását. A Lehman Brothers bedőlése indította el ezt a folyamatot. A befektetési bankot szándékosan hagyták bedőlni, aminek célja végső soron az volt, hogy a pénzintézetek helyett a társadalom fizesse ki az úgynevezett rossz adósságokat.

Hamarosan négy éve lesz annak, hogy a Lehman Brothers amerikai befektetési bank összeomlott, s ezzel hatalmas pánikot és bizalmatlanságot indított el a világ pénzpiacain. A bank részvényei 2008. szeptember 15-én egy nap alatt 90 százalékot zuhantak, miközben a Dow Jones index ötszáz pontot esett. A pénzintézetről – amelyet addig az egyik legsikeresebbnek tartottak – néhány nappal korábban már lehetett tudni, hogy nehézségekkel küzd. A társaság ugyanis szeptember 10-én tette közzé negyedéves eredményeit, amelyekből kiderült, hogy – főként jelzálogpiaci tevékenységével összefüggésben – 3,9 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el. A cég vezetői néhány napig még próbálkoztak a bank értékesítésével, és reménykedtek az állami mentőövben is, azonban a helyzet menthetetlennek bizonyult, és csődvédelmet kellett kérniük.

A csődvédelem időszaka alatt a vállalatot gyakorlatilag kirámolták a hitelezői, elvitték jó szerződéseit és ügyfeleit, a rosszakat pedig az államra terhelték. A piacon pedig elindult egy úgynevezett tisztulási folyamat, amely végső soron a verseny csökkentéséhez vezetett – vélekedett a Magyar Nemzetnek Varga István. A gazdasági szakember szerint ezek a nagy átrendeződések azzal jártak, hogy a kormányok – Amerikában és Európában egyaránt – gyakorlatilag átvállalták a pénzügyi szektortól a soha ki nem fizethető adósságokat.

A nagy zűrzavarban nem tűnt fel, hogy a válság állítólagos okozója, az összes bedőlt lakossági hitel összege meg sem közelíti a kimutatott kifizetetlen adósságok mértékét. Vagyis elsikkadt a lényeg: az, hogy a pénzpiaci játékosok egymás között halmozták fel a hatalmas követeléseket és az adósságokat, és ezzel végrehajtották a történelem legnagyobb pénzügyi trükkjét – mutatott rá a szakember.

Varga István szerint a Lehman-csőd kirobbantása az egyik kulcseleme volt ennek a játszmának. A látványos zuhanás napjától ugyanis a közbeszéd tárgyává vált a probléma, így hivatkozási alap jött létre arra, hogy a társadalmon szét lehessen teríteni a terheket. „Túl nagy, hogy hagyhassuk tönkremenni, zavart keltene a gazdaságban”, azóta számtalan alkalommal elhangzott ez az indoklás. A gazdasági szakember emlékeztetett arra, hogy a befektetési bank összeomlását legnagyobb hitelezői okozták azzal, hogy nem vagy késve fizettek, miközben a pénzintézettől precízen követeltek. Hogy miért esett a választás épp a negyedik legnagyobbként számon tartott befektetési bankra? Egyes vélemények szerint ebben az is szerepet játszhatott, hogy a vállalat tulajdonosi köre kilógott a többi hasonló profilú társaság közül: a cég – szemben többi intézettel, amely néhány család befolyása alá tartozik – több tízezer alkalmazottja tulajdona volt

További részletek a Magyar Nemzet szombati számában

Idézet:
A 2008-as pénzügyi válság után sem sikerült áttekinthetőbbé tenni a bankok működését, legalábbis ezt a következtetést vonják le elemzők azután, hogy kiderült: néhány nagybank titkos találkozókon dönt a bankközi kamatok szintjéről. Az összesen 36 ezer milliárd dolláros hitelpiacon így mesterségesen és átláthatatlan módon alakíthatják a hitelek kamatait – írta a Magyar Nemzet augusztusban.


http://mno.hu/magyar_nemzet_gazdasagi_h ... ag-1104085


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Bankok
HozzászólásElküldve: 2012. szept. 12., szerda 08:52 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
A hipokrita, szemforgató viselkedés netovábbját produkálják a britek. Kéretik nem röhögni...!:

Idézet:
Ez aztán az álláshirdetés
Forrás: MTI
2012. szeptember 11., kedd 21:35 Nyomtatás

Álláshirdetéssel keres új kormányzót a Bank of England – a brit jegybank – élére a brit kormány.

Sir Mervyn King, az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság központi bankjának jelenlegi kormányzója jövő júniusban távozik tisztségéből. George Osborne brit pénzügyminiszter a londoni parlamentben kedden bejelentette, hogy az állásra a kormány „igazságos és nyitott” eljárás keretében, hirdetés útján keres jelentkezőket.

A hirdetés a The Economist című brit gazdasági-politikai folyóirat pénteken utcára kerülő kiadásában jelenik meg.

Osborne előzetes ismertetése szerint a Bank of England kormányzói tisztségére csak olyanok jelentkezhetnek, akik már dolgoztak jegybankban vagy „hasonló intézményekben”, vagy legmagasabb szintű vezetői állást töltöttek be nagy kereskedelmi bankoknál, illetve más pénzügyi intézményeknél.

Az 1694-ben alapított Bank of England történetében most először fordul elő, hogy álláshirdetéssel keresnek kormányzót a központi bank élére.

Az új jegybanki vezető 2013. július 1-jén foglalhatja el hivatalát, és kinevezése – az eddigi, kétszer négyéves időszakoktól eltérően – egyetlen nyolcéves időtartamra szól.

A Bank of England következő kormányzójának komoly reformokat kell majd végigvinnie, a jelenlegi konzervatív-liberális brit kormánykoalíció ugyanis nem sokkal 2010-es választási győzelme után teljes körű bankfelügyeleti reformterveket jelentett be.

E tervek alapján a bankszektor felügyeletét ellátó Pénzügyi Szolgáltatási Hatóság (FSA) jelenlegi formájában megszűnik, és a helyébe lépő új szabályozó szervezet a Bank of England részlegeként működik majd.

A Bank of England több tekintetben félfüggetlen intézmény. Elsődleges mandátuma az árstabilitás biztosítása, de a követendő inflációs célt a kormány írja elő számára; a jelenlegi cél 2 százalék éves összevetésben.

A brit jegybanktörvény értelmében, ha egy adott hónapban az éves infláció 1 százalékponttal vagy annál nagyobb mértékben eltér a célszinttől bármelyik irányban, a Bank of England kormányzója hivatalos levélben köteles tájékoztatást adni a pénzügyminiszternek az eltérés okairól.

A brit jegybankot alig másfél évtizede ruházták fel a kamatdöntés jogával. Az akkori munkáspárti kormány 1997-ben adta át ezt a jogkört a Bank of Englandnek, addig a mindenkori pénzügyminiszter határozta meg a jegybanki alapkamatot.


http://mno.hu/gazdasag/ez-aztan-az-alla ... es-1104781


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Bankok
HozzászólásElküldve: 2012. szept. 12., szerda 08:54 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Ez a hosszú cikk a muszlim bankokról szól, ahol ragaszkodnak a Koránban leírtakhoz és nem szednek kamatot. Egyetlen bank sem csődölt még be....

Idézet:
Ahol tilos pénzből még több pénzt csinálni
Gabay Balázs

Minden vagyon Allahé, így akik kamatot szednek vagy fizetnek, azok háborúban állnak Istennel és Mohameddel. A Korán iránymutatása áthághatatlan szabályrendszert szab a muzulmán országokban működő bankok számára. A saría alapján a pénzintézetek a kamatszedés tilalma mellett bármilyen ügylet lebonyolítása estén kötelesek befizetni a zakátot, nem üzletelhetnek az iszlám értékrendjével szemben álló termékkel vagy szolgáltatással, tilos az egyéni kockázatvállalás és az üzletfeleknek biztosítaniuk kell egymás kártalanítását veszteségek esetén. A bankok nem fektethetnek szesz-, illetve pornóiparba, és szerencsejátékba sem. A cél egyértelmű: a bank minden dolgozójának be kell bizonyítania, hogy munkáltatója vállalja a társadalmi felelősséget. Lakáshitel esetén a pénzintézet megvásárolja a lakást, és egyforma részletekben fizettetik ki leendő tulajdonosával, kisvállalkozói kölcsönt pedig úgy adnak a bankok, ha részesedést vehetnek a cégben, így kizárólag abból nyernek hasznot, nem pedig a kamatok egekbe emelésével.

Az első modern keretek között működő iszlám bank 1963-ban nyílt az egyiptomi Mit Gamr kisvárosban. Jó tíz évvel később már egy határokon átnyúló pénzintézet (Iszlám Fejlesztési Bank) alapjait is megvetették. 2009-re a vallási előírások mentén működtetett bankok globális nyeresége a Standard & Poor szerint elérte a 400 milliárd dollárt, maga az iszlám pénzpiac pedig közel 4 trilliárd dolláros forgalmat bonyolított. A legjelentősebb muzulmán bankok közül kiemelkedik az iráni Melli Bank, illetve az Al-Radzsi Bank és a Mellat Bank Szaúd-Arábiából. A három pénzintézet több mint 80 milliárd dolláros részesedéssel bír a teljes iszlám bankszektor nyereségéből.
A muzulmán pénzintézetek bizonyítottak az utóbbi években. A gazdasági krízis egyes pénzpiaci cégeket (Lehman Brothers) és bankokat bedöntött, más pénzintézeteket pedig a csőd szélére sodort. Amíg 2011 végéig csak az Egyesült Államokban száz körül járt a csődöt jelentő bankok száma, addig az arab világból egyetlen hír sem érkezett hasonló tendenciáról. Ez már csak azért is furcsa, mert az iszlám törvénykezés, a saría szerint tilos pénzből még több pénzt csinálni, így sokaknak talán nem világos, miért nem dőlnek be nyugati társaikhoz hasonlóan az iszlám pénzintézetek.


http://mno.hu/gazdasag/ahol-tilos-penzb ... ni-1084842


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Bankok
HozzászólásElküldve: 2012. szept. 12., szerda 10:23 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
Rosta!
Erre van egy nem éppen szalonképes, de erre a helyzetre is nagyon találó kiszólás:
Nem (sz..) piszkított a kútba, csak mellé és belelökte.
Kamatot hivatalosan nem szedhet, ezért megoldja másként, okosba.
Pl. nem kölcsönt ad az 10milliós lakásra, hanem megveszi, te pedig részletekben megveszed tőle 20millióért. Ez a nagy iszlám találmány. Csúcsra fejlesztett képmutatás.
Ugyanaz, mint ahogy a farizeusok jártak a prostikhoz. Mivel be kellett tartani a törtvényt szó szerint ezért feleségül vette a prostit, majd az aktus végén adott neki egy váló levelet. na pont ilyen az iszlám bankolás.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Bankok
HozzászólásElküldve: 2012. szept. 17., hétfő 18:49 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Nem lehet tudni, hogy az alábbi cikk miért is jelent meg az Origó oldalán. Fontosnak tartom ezért még ma is bekopizom és linkelem:

Idézet:
Nagy átveréssel született a Rothschild-vagyon
MTI|2012. 09. 17., 12:36|Utolsó módosítás:2012. 09. 17., 12:39|
Címkék:Rothschild, vagyon, történelem

Kétszáz éve, 1812. szeptember 19-én halt meg Mayer Amschel Rothschild, a nemzetközi bankárdinasztia megalapítója. A Rothschildok 1815-ben, néhány órával a waterlooi csata után alapozták meg mesés vagyonukat, egy jól szervezett spekulációval.

Rothschild 1744. február 23-án született a Majna melletti Frankfurtban. A zsidó gettóban, szerény körülmények között nőtt fel, pénzkölcsönzéssel foglalkozó apját 12 éves korában vesztette el. Az értelmes fiú ezután egy hannoveri bankházba szegődött el, majd húszévesen átvette apja egykori üzletét. Régi pénzekkel kezdett kereskedni, kézzel írt katalógusaival végiglátogatta a német fejedelemségeket. Mivel az előkelőségeknek áron alul kínálta a ritkaságokat, egy idő után II. Frigyes hanaui herceg is vásárolt tőle - ez volt az első tranzakció egy Rothschild és egy fejedelem között.

A gátlástalan és pénzéhes Frigyes maga is afféle fejedelmi uzsorás volt, de még ennél is többet keresett alattvalói áruba bocsátásával. A szerencsétlen embereket katonának sorozta be, majd "kikölcsönözte" a háborúskodó hatalmaknak (az elesettekért felárat számított fel), legnagyobb vevője az amerikai gyarmataival harcoló Anglia volt. Rothschild a herceg ügyintézője lett, vagyona 1800 körül 60 ezer guldenre rúgott - ez tisztes összegnek számított, de még a frankfurti zsidó közösségben is akadtak nála gazdagabbak. Előrelátóbbak azonban nem: Rothschild ugyanis teljesen új dologba kezdett - abba, amit ma nemzetközi bankárkodásnak nevezünk. Öt fiát a világ akkor legfontosabb városaiba küldte: ő maga Frankfurtból intézte az ügyeket, Mayer Amschel Berlinben, Nathan Londonban, Jakob Párizsban, Salomon Mayer Bécsben, Karl Mayer Nápolyban telepedett le. A Rothschild-ház központja idővel Londonba került és ma is ott van.

A család szerencsecsillaga a napóleoni háborúk idején virradt fel. Első igazi nagy üzletüket 1804-ben bonyolították le, amikor az anyagilag megszorult VII. Keresztély dán királynak nyújtottak - uzsorakamatra - hitelt. Azt csak a beavatottak tudták, hogy a pénz valójában a hanaui herceg kincstárából származott és a haszon nagyobb része is a fenséges csendestársé lett. A virágzó együttműködésnek 1806-ban Napóleon csapatai vetettek véget, a hanaui hercegnek olyan sietősen kellett országocskáját otthagynia, hogy még kinnlévőségeit sem tudta beszedni. Ennek a feladatnak a megszálló franciák és (az elűzött uralkodó megbízásából) a Rothschildok is nekiálltak. Utóbbiak jártak nagyobb sikerrel, az öt fiú nemegyszer a hatóságok orra előtt kasszírozott. A feldühödött franciák végül házkutatást tartottak a frankfurti Rothschild-házban, ahol egy pénztároson kívül semmit és senkit sem találtak, az adóslevelek ugyanis a bankárfiúk hintóinak aljában lapultak.

A Rothschildok a háborús években kölcsönöztek minden hadviselő félnek, kereskedtek legálisan és csempésztek ha kellett, hogy kielégítsék ügyfeleik igényét a kontinentális zárlatot nyögő Európában. 1810-ben az ellenséges Franciaországon keresztül juttatták el a Portugáliában harcoló Wellington herceghez a hadviseléshez szükséges aranyat. E célból hamis leveleket játszottak Napóleon titkosrendőrségének kezére, amelyekben azt ecsetelték: milyen végzetes csapást mérne Angliára, ha a tekintélyes mennyiségű nemesfém kiáramlana az országból és nem mulasztották el hozzátenni: a brit kabinet hevesen ellenzi a műveletet. A franciák persze szemet hunytak, a sikeres művelet pedig újabb milliókkal gazdagította a Rothschildokat.

Mayer Amschel 1812. szeptember 19-én halt meg, így nem érte meg azt a huszárvágást, amely legendássá tette a Rothschild nevet. 1815 nyarán mindenki feszült izgalommal várta a waterlooi csatatérről érkező híreket, így a Napóleon bukására spekuláló Rothschildok is. A bankárház addigra már saját, a hivatalosnál gyorsabb hírközlő hálózatot épített ki, így nyolc órával Wellington futárának megérkezése előtt értesültek a diadalról. Nathan Rothschild tudatta a hírt a kormánnyal, majd megjelent a tőzsdén és elkezdett - eladni. A piac pillanatok alatt összeomlott, a "jól értesült" Rothschild példáját követve mindenki fejvesztve szabadult államkötvényeitől. Amikor az árak már töredékükre zuhantak, Rothschild megbízottai fillérekért mindent visszavásároltak. Néhány perc múlva megérkezett a hivatalos közlemény, az árfolyam az egekbe szökött, Nathan Rothschild pedig megalapozta a család mesés vagyonát.


http://www.origo.hu/tudomany/tortenelem ... agyon.html


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Bankok
HozzászólásElküldve: 2012. szept. 17., hétfő 19:08 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 29., vasárnap 16:25
Hozzászólások: 2935
Tartózkodási hely: bp
Jézus szeretet parancsa:

Lk 6,34
És ha csak azoknak adtok kölcsönt, a kiktől reménylitek, hogy visszakapjátok, mi jutalmatok van? Hiszen a bűnösök is adnak kölcsönt a bűnösöknek, hogy ugyanannyit kapjanak vissza.

_________________
Békesség Istentől


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: Bankok
HozzászólásElküldve: 2012. szept. 18., kedd 21:06 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
A gazdaság finanszírozását nem vállalják, de mégsem hagyják el az országot. Érdekes módon maradnak:

Idézet:
Külföldre ömlő bankprofit

Magyar Nemzet
2012. augusztus 17., péntek 04:35 Nyomtatás
Az előző két évben több ezer milliárd forintnyi forrást szivattyúztak ki magyarországi leánycégeikből a külföldi anyabankok. A pénzhiány már a hitelezés rovására megy – írja a Magyar Nemzet. Szakértők szerint még mindig elég forrás van a hazai bankrendszerben, ám a pénzintézetek nem szívesen vállalják a magyar gazdaság finanszírozásának kockázatát. A forráskivonást nagyon nehéz megakadályozni, de több régiós országban is megvan rá a szándék.

Olyan sok pénzt szívtak ki a hazánkban működő pénzintézetek anyabankjai az előző két és fél évben a magyar bankrendszerből, hogy már önmagában ez a folyamat is elegendő ok lenne a hitelezés visszaszorulására. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi stabilitási jelentése szerint 2010-ben 1700 milliárd, 2011-ben pedig 1800 milliárd forintot vontak ki hazánkból a külföldi anyabankok. Ez azt jelenti, hogy másfél év alatt csaknem a harmadával csökkentek a hazai leánycégként működő pénzintézetek forrásai. A folyamat a jelentés szerint már odáig fajult, hogy nem a hitelezés visszaszorulása miatt nőtt meg a források kivonása, hanem a pénzek elszívása okozza a hazai kölcsönínséget. A bankok a jelek szerint elsősorban a belső piacról, például betétekből szeretnének forráshoz jutni, ám úgy látszik, ez a módszer még a megtakarítást serkentő akciók ellenére sem tudja pótolni a távozó pénzeket. Az MNB jelentése egyébként arra is felhívja a figyelmet, hogy a környező országokban inkább szinten maradtak a források, vagy esetleg enyhén csökkentek.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének kockázati jelentése szintén kitér a pénzkiáramlásra. Ennek okát a szervezet abban látja, hogy a válság miatt nehéz helyzetben lévő anyabankoknak kétszer is meg kell gondolniuk, mit kezdenek a forrásaikkal, ezért hazánkból, ahol a pénzintézetek működése kevésbé jövedelmező, mint a régió más országaiban, igyekeznek kivonni a pénzeket.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértők szerint a pénzkiáramlással kapcsolatban mindenképp hangsúlyozni kell, hogy nem tőkekiáramlásról van szó. A bankok tőkemegfelelését nagyon szigorúan szabályozzák a törvények, ezért azokból nem lehet csak úgy pénzt kiszivattyúzni. Egy külföldi anyabank csak úgy kaphatná vissza a tőkéjét, ha eladná vagy leépítené a hazánkban működő leánycégét. Erre pedig – azon túl, hogy egy-két kisebb bankot fiókintézménnyé fokoztak le a külhoni tulajdonosok – nincs példa. Hazánkból nem a banki tőke, hanem a forrás áramlik ki. Az a pénz, amit jó esetben a gazdaság finanszírozására, például hitelezésre szánnak a társaságok.

A pénzek kiszivattyúzása a régiónkból a politikusoknak is szemet szúrt. Orbán Viktor miniszterelnök még tavasszal kezdeményezett egységes, régiós fellépést e folyamat ellen. Robert Fico szlovák miniszterelnök a nemrégiben bevezetett bankadó egyik indokaként említette a források kivonását. A lapnak nyilatkozó szakértők szerint a pénzek távozását nehéz megakadályozni, de a kiáramlás mértékét lehetne csökkenteni.

Boros Imre közgazdász szerint például a tranzakciós adót lehetne úgy módosítani, hogy elejét vegyék a forráskivonásoknak. A volt miniszter úgy gondolja, nem igaz az az állítás, miszerint a pénzkivonás oka az, hogy a magyar bankok kevésbé jövedelmezők, mint külföldi társaik. A közgazdász szerint a nálunk kihelyezett pénzekre még mindig jelentős felárat számolnak, márpedig ez biztosítani tudja a kellő nyereséget. Boros Imre szerint a gond inkább az, hogy a bankok addig nem vállalnak kockázatot a hitelezéssel, amíg a Magyar Nemzeti Bankban elhelyezett pénzeikért rizikó nélkül is kifejezetten jó kamatot kapnak.

Csath Magdolna közgazdász szintén azon a véleményen van, hogy annak ellenére, hogy a bankok jövedelmezősége csökkent az elmúlt években, a profitok még mindig elég magasak lehetnek ahhoz, hogy vonzóvá tegyék hazánkat. A forráskivonásnak inkább az lehet az oka, hogy a pénzintézetek nem akarnak kockázatot vállalni azáltal, hogy a magyar gazdaságot finanszírozzák.


http://mno.hu/magyar_nemzet_gazdasagi_h ... it-1099688


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 7 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség