Re: A Biblia. - Igetanulmányozás. - Morzsák
Szerző |
Üzenet |
szj
|
Elküldve: 2024. dec. 07., szombat 05:55 |
|
Bentlakó |
 |
Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 17:12 Hozzászólások: 3315 Tartózkodási hely: Magyarország
|
Egy buzgó farizeus identitás-változása:
Identitás 1. Filippi 3:6 "A törvényben követelt igazság szempontjából feddhetetlen voltam."
Identitásválság: Filippi 3:7 "Ellenben azt, ami nekem nyereség volt, kárnak ítéltem Krisztusért."
Identitás 2. I. Timóteus 1:15 "Krisztus Jézus azért jött el a világba, hogy a bűnösöket üdvözítse, akik közül az első (a legbűnösebb) én vagyok."
|
|
Vissza a tetejére |
|
szj
|
Elküldve: 2025. jan. 01., szerda 19:17 |
|
Bentlakó |
 |
Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 17:12 Hozzászólások: 3315 Tartózkodási hely: Magyarország
|
TŐBBRE VÁGYNI
II. Királyok könyve 2:9
"Amikor átmentek a Jordánon, Illés ezt mondta Elizeusnak: -- Kérj valamit, megteszem, mielőtt elragadnak tőled. Elizeus így felelt: -- Jusson nekem a benned működő Lélekből kétszeres rész!"
*
Apostolok cselekedetei 8:18-19
"Amikor látta Simon (mágus), hogy az apostolok kézrátételével adatik a Szentlélek, pénzt ajánlott fel nekik, és így szólt: -- Adjátok meg nekem is ezt a hatalmat, hogy akire ráteszem a kezemet, az vegye a Szentlelket."
*
Két történet, két személy, kétféle motiváció.
|
|
Vissza a tetejére |
|
szj
|
Elküldve: 2025. jan. 05., vasárnap 16:20 |
|
Bentlakó |
 |
|
Jakab levele 4:8a
"Közeledjetek Istenhez, és Ő is közeledni fog hozzátok..."
II, Krónika 7:14
"Megalázza magát az én népem, a mely nevemről neveztetik, s könyörög és keresi az én arcomat, és felhagy az ő bűnös életmódjával: én is meghallgatom őket a mennyből, megbocsátom bűneiket, és megszabadítom földjüket."
Ézsaiás 27: 9 (egysz.ford. nyomán)
"Amikor megbocsátja az Úr Jákób népének vétkét, a megbocsátás gyümölcse az lesz, hogy a nép apróra töri a bálványok oltárait, szobraikat és oszlopaikat ledönti."
Látszólag ellentmondás, fordított ok-okozat sorrend figyelhető meg e két ószövetségi Igerészben. Szerintem inkább LÁNCREAKCIÓ-ról van szó: ha közeledünk Istenhez bűnös életmódunk felhagyásával, akkor a Ő közelségének világosságában további bűneink és hibáink lepleződ(het)nek le. És még közelebb, még közelebb kerülhetünk Őhozzá.
"Az igazak ösvénye pedig olyan, mint a hajnal világossága, mely minél tovább halad, annál világosabb lesz, a teljes délig." (Péld 4:18)
Amikor Isten jósága megtérésre indít (Róma 2:4). Amikor az engedelmeskedés utáni csodálatos halfogás térdre kényszerít: (Lk 5:3-8) "...Látván pedig ezt Simon Péter, Jézusnak lábai elé esék, mondván: Eredj el én tőlem, mert én bűnös ember vagyok, Uram!"
Isten közeledésének, közelségének következményei vannak. Legyenek.
|
|
Vissza a tetejére |
|

szj
|
Elküldve: 2025. jan. 23., csütörtök 04:23 |
|
Bentlakó |
 |
|
Római levél 10:2-3
"Mert bizonyságot teszek felőlük, hogy Isten iránt való buzgóság van bennük, de nem megismerés szerint. Mert az Isten igazságát nem ismervén, az ő tulajdon igazságukat igyekezvén érvényesíteni, az Isten igazságának nem engedelmeskedtek."
*
Isten iránti buzgóság és saját igazság. Magaválasztotta istentisztelet. Zsákutca.
|
|
Vissza a tetejére |
|
szj
|
Elküldve: 2025. jan. 25., szombat 13:57 |
|
Bentlakó |
 |
|
HITHŐSÖK ALBUMA 1.
A kapernaumi százados
Máté ev. 8:5-10
"Amikor Jézus Kapernaumba érkezett, odament hozzá egy százados, és kérte: - Uram, a szolgám bénán fekszik otthon, és szörnyű kínjai vannak. Jézus így szólt hozzá: - Elmegyek, és meggyógyítom. De a százados ezt felelte rá: - Uram, nem vagyok méltó arra, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak szólj, és meggyógyul a szolgám...
Jézus ezt hallva, elcsodálkozott, és így szólt kísérőihez: - Bizony, mondom néktek, senkiben sem találtam ilyen nagy hitet Izráelben."
|
|
Vissza a tetejére |
|
szj
|
Elküldve: 2025. jan. 27., hétfő 07:00 |
|
Bentlakó |
 |
|
HITHŐSÖK ALBUMA 2.
A névtelen hétezer
Római levél 11:2-4
"Isten nem vetette el az Ő népét, amelyet eleve kiválasztott. Vagy nem tudjátok, mit mond az Írás Illésről, amikor vádat emel Izráel ellen: - Uram, prófétáidat megölték, oltáraidat lerombolták, én maradtam meg egyedül, de nekem is az életemre törnek.
Viszont mit mond neki az isteni kijelentés? - Meghagytam magamnak hétezer férfit, akik nem hajtottak térdet a Baalnak."
|
|
Vissza a tetejére |
|
szj
|
Elküldve: 2025. jan. 28., kedd 05:00 |
|
Bentlakó |
 |
|
HITHŐSÖK ALBUMA 3.
Jonatán
I. Sámuel 23:15-18
"Dávid látva, hogy Saul kivonult ellene, és az életére tör, Zif pusztájában az erdőségbe vette be magát. Ekkor elindult Jonatán, Saul fia, és elment Dávidhoz az erdőségbe, és erősítette az Istenbe vetett bizalmát. Mert így szólt hozzá: - Ne félj, nem ér utol apámnak, Saulnak a keze! Te leszel Izráel királya, én pedig a második ember leszek melletted. Apám, Saul is tudja, hogy így lesz.
És szövetséget kötöttek egymással az Úr színe előtt. Dávid az erdőségben maradt, Jonatán pedig hazament."
|
|
Vissza a tetejére |
|
szj
|
Elküldve: 2025. jan. 29., szerda 04:57 |
|
Bentlakó |
 |
|
HITHŐSÖK ALBUMA 4.
Keresztelő János
János evangéliuma 3:27-30 (egysz. ford.)
"János így válaszolt: - Az ember a saját erejéből semmire sem jut. Csak annyit tehet, hogy elfogadja, amit Istentől kap ajándékba... Engem Isten azért küldött, hogy a Messiás előtt menjek, és utat készítsek számára... Most én is így örülök. Boldog vagyok, hogy Ő megérkezett! Neki ettől fogva egyre feljebb és feljebb kell emelkednie, én pedig egyre kevésbé leszek fontos."
|
|
Vissza a tetejére |
|
szj
|
Elküldve: 2025. jan. 30., csütörtök 04:39 |
|
Bentlakó |
 |
|
HITHŐSÖK ALBUMA 5.
A hettita Úriás
II. Sámuel 11:11
"Úriás így felelt Dávidnak: - A láda, meg Izráel és Júda sátrakban laknak; az én uram, Joáb és uramnak a szolgái pedig a nyílt mezőn táboroznak. Hogyan mehetnék akkor én haza, hogy egyem, igyam, és feleségemmel háljak? Az életedre, a lelkedre mondom, hogy nem teszem ezt!"
.........................................
HITHŐSÖK ALBUMA 6.
A thiatirai hűségesek
Jelenések könyve 2:24-25
"Nektek pedig, a többi thiatirainak, akik nem fogadjátok el azt a tanítást, akik nem ismertétek meg a sátán mélységeit - amint azt nevezik -, ezt mondom: Nem vetek rátok más terhet, de amitek van, azt tartsátok meg, amíg eljövök."
|
|
Vissza a tetejére |
|
szj
|
Elküldve: 2025. jan. 31., péntek 05:45 |
|
Bentlakó |
 |
|
HITHŐSÖK ALBUMA 7.
Bartimeus
Márk evangéliuma 10:46-49a
"... Amikor Jézus tanítványaival és elég nagy sokasággal kifelé ment Jerikóból, egy vak koldus, Bartimeus, a Timeus fia ült az út mellett. Amikor meghallotta, hogy a názáreti Jézus az, így kiáltott fel: - Dávid fia, Jézus, könyörülj rajtam!
Többen is rászóltak, hogy hallgasson, ő azonban annál inkább kiáltozott: - Dávid fia, könyörülj rajtam!
Jézus megállt és ezt mondta: - Hívjátok ide!..."
|
|
Vissza a tetejére |
|
szj
|
Elküldve: 2025. feb. 10., hétfő 17:32 |
|
Bentlakó |
 |
|
I. Mózes 4:7
"Ha jól cselekszel, emelt fővel járhatsz. Ha pedig nem jól cselekszel, a bűn az ajtó előtt leselkedik, és rád vágyódik, de te uralkodjál rajta."
II. Mózes 12:7, 13
"Vegyenek a vérből, és kenjék a két ajtófélfára és a szemöldökfára azokban a házakban, ahol megeszik a páskabárányt. Az a vér jel lesz házaitokon, amelyekben ti laktok. Ha meglátom a vért, akkor kihagylak benneteket, és tirajtatok nem lesz pusztító csapás, amikor megverem Egyiptom földjét."
Jelenések 7:13-14
"Ekkor megszólalt egy a vének közül és megkérdezte tőlem: - Kik ezek a fehér ruhába öltözöttek, és honnan jöttek? Ezt mondtam neki: - Uram, te tudod. Mire ő így válaszolt: - Ezek azok, akik a nagy nyomorúságból jöttek, és megmosták ruhájukat, és megfehérítették a Bárány vérében."
|
|
Vissza a tetejére |
|
szj
|
Elküldve: 2025. feb. 16., vasárnap 05:27 |
|
Bentlakó |
 |
|
Jeremiás 9:23-24 (új ford.: 22-23)
"Ezt mondja az Úr: Ne dicsekedjék a bölcs a bölcsességével, az erős az erejével, a gazdag a gazdagságával. Hanem azzal dicsekedjék, aki dicsekedik, hogy értelmes és ismer engem, hogy én vagyok az Úr, aki kegyelmet, ítéletet (jogot) és igazságosságot gyakorlok a földön, mert ezekben telik kedvem - ezt mondja az Úr."
I. Korinthus 1:29-31
"Hogy egyetlen ember se dicsekedjék az Isten színe előtt. Tőle vagytok ti a Krisztus Jézusban, aki bölcsességgé lett nekünk Istentől, és igazságosságul, szentségül és váltságul, hogy amint meg van írva: Aki dicsekszik, az Úrral dicsekedjék."
|
|
Vissza a tetejére |
|
szj
|
Elküldve: 2025. feb. 28., péntek 05:12 |
|
Bentlakó |
 |
|
II. Timóteus 3:1-9
"Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehéz idők állanak be! Mert lesznek az emberek magukat szeretők, ... szeretet nélkül valók..."
*
A "szeresd felebarátodat, mint magadat" Igére hivatkozva néha a magunk szeretetére is buzdítanak egyes testvérek, mint előfeltételére az embertársaink iránti szeretetnek. Jó szándékból való biztatás, de szerintem téves vágány. Az Ige nem buzdít a magunk szeretetére.
Itt a fontossági sorrendről van inkább szó. És az Újszövetség pont arra tanít, hogy másokat különbnek tartsunk, hogy másokat előnyben részesítsünk magunkkal szemben. Azaz: szeresd embertársadat, különösen hittestvéredet, jobban, mint magadat.
Ui.: Ezért (is) szokták mondani, hogy Jézus erkölcsi tanítása teljesíthetetlen. Szerintem is. Ha sikerül, az a csodák csodája.
|
|
Vissza a tetejére |
|
szj
|
Elküldve: 2025. márc. 05., szerda 04:37 |
|
Bentlakó |
 |
|
Lukács ev. 12:51
"Gondoljátok-e, hogy azért jöttem, hogy békességet adjak e földön? Nem, mondom nektek, sőt inkább meghasonlást."
I. Korinthus 11:19
"Mert szükség, hogy szakadások is legyenek köztetek, hogy a kipróbáltak nyilvánvalókká legyenek ti köztetek."
|
|
Vissza a tetejére |
|
szj
|
Elküldve: 2025. márc. 25., kedd 06:22 |
|
Bentlakó |
 |
|
János evangéliuma 8:11b
"Jézus ezt mondta neki (a házasságtörőnek): - Én sem ítéllek el téged, menj el, és mostantól fogva többé ne vétkezz!"
Zsid. 10:26-27 (vö: IV.Móz.15:29-31)
"Mert ha szándékosan vétkezünk az igazság teljes megismerése után, nincs többé bűneinkért való áldozat, hanem az ítéletnek valami félelmes várása, amikor tűz lángja fogja megemészteni az ellenszegülőket."
Lukács ev. 24:47a (kiemelés tőlem)
"... hirdetni kell az Ő (Krisztus) nevében a megtérést és a bűnbocsánatot minden nép között..."
János ev. 3:3
"Jézus így válaszolt (Nikodémusnak): - Bizony, bizony, mondom néked: ha valaki nem születik újonnan, nem láthatja meg az Isten országát."
Róma 6:1-4 (részlet)
"... mi is új életben járjunk"!
|
|
Vissza a tetejére |
|