Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 3560 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 234, 235, 236, 237, 238

Re: Csendes percek
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2026. jan. 27., kedd 21:55 
Bentlakó

A bűn gordiuszi csomóját
sohasem tudjuk kibogozni;
csak Krisztus keresztje tudja elvágni.
Csak Krisztus keresztje.
Csak Krisztus.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2026. jan. 27., kedd 22:17 
Bentlakó

Engem nem a farizeusok
választanak el Istentől,
hanem a saját bűneim.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2026. jan. 29., csütörtök 05:57 
Bentlakó

ApCsel 13:43b

"... szólván hozzájuk, biztatták őket, hogy maradjanak meg az Isten kegyelmében."

V. Mózes 8:17

" És ne mondjad azt a szívedben: Az én hatalmam és az én kezem ereje szerezte nekem..."

V. Mózes 9:4, 6-7 (részletek)

"... ne szólj a te szívedben, mondván: Az én igazságomért hozott be engem az Úr...
Tudd meg azért, hogy az Úr, a te Istened nem a te igazságodért adja neked ezt a jó földet birtokul, mert keménynyakú nép vagy te!
Emlékezzél meg róla, és el ne felejtsed azokat, amikkel haragra indítottad az Urat, a te Istenedet a pusztában!..."

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2026. jan. 31., szombat 08:04 
Bentlakó

2Sám 12,1-7a.10-17

„Te vagy az az ember!”

"Dávid van olyan „naiv”, hogy nem sejtve, róla van szó, szigorúan elítéli a Nátán próféta által említett embert, aki elvette szegény szomszédja egyetlen juhocskáját.
A ma paráznái és gyilkosai dörzsöltebbek ennél: mivel érzik, tudják, hogy erkölcsi kérdésekben hozott ítéletük visszafordulhatna rájuk, óvakodnak elítélni még a legsúlyosabban erkölcstelen tetteket is.
Dávid „elszólása” azt jelzi, hogy még nem vált velejéig romlottá, még van számára szabadulás, ha súlyos is az ára. Nem vitatkozik, nem magyarázkodik, nem keni el a felelősségét, hanem megvallja bűnét, és irgalomért könyörög Istenhez.
A mai embert viszont már-már menthetetlenné teszi az a relativizálás, mellyel védőréteget von maga köré Istennel és az ő törvényeivel szemben.

Vajon sok szülő, nevelő, lelkipásztor nem azért nem mer kiállni és fennhangon meghirdetni az evangéliumi törvényt, mert azt ő maga sem tartja meg? A nagy erkölcscsősz rendszerint farizeus, képmutató és kettős életű; de vajon mennyivel különb a laza és engedékeny, aki elkendőzi, kimagyarázza, darabokra szedve elbagatellizálja, vagy akár még meg is ideologizálja erkölcstelenségét?
Ha bűnösök vagyunk, csak az segít rajtunk, ha ezt beismerjük, és bűnbánatot tartunk, s szavainkat, tetteinket egyaránt az igazsághoz, a valósághoz igazítjuk, mert Isten törvényei a valóság, a többi mind csalóka látszat, hamis díszlet, illúzió."

Barsi Balázs -Telek Péter Pál: Új Magasság és Mélység c. könyv alapján.
internetről - zarandok ma

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2026. feb. 04., szerda 19:07 
Bentlakó

II. Sámuel 24. rész

A NÉPSZÁMLÁLÁS BŰNE

"A nép megszámlálása után bántotta Dávidot lelkiismerete, s azért Dávid azt mondta az Úrnak: »Nagyon vétkeztem e tettel, de kérlek, Uram, bocsásd meg szolgád vétkét, mert igen esztelenül cselekedtem.«”

"Ugyan miért bűn, hogy egy király népszámlálást tart, ahogy ezt minden király megteszi saját országában? Azért, mert szimbolikus jelentőségű cselekedetről van szó, melyet nem önmagában és nem is a többi király vonatkozásában, hanem a választott nép és az Úristen egyedülálló kapcsolatán belül kell értelmezni. Hiszen Dávid nem akármilyen ország és nép királya, hanem Isten szent népéé, melynek mindenestül az Úr hatalmára kellene építenie, nem pedig saját erejére. Amikor ugyanis az ember elégedetten nyugtázza, hogy ereje, tehetsége, vagyoni helyzete révén biztonságban és jólétben töltheti napjait, máris megtette az első lépést egy olyan életforma felé, melyből Isten csendesen kimarad.

Dávid király nagysága abban mutatkozik meg, hogy miközben esendő és bűnös ember, nemcsak kész újból és újból beismerni, hogy vétkezett, hanem érzékeny lelkiismerettel maga veszi észre a kis bűnben a nagy bukást. Számára egyértelmű, hogy a bűn nem akkor kezdődik, amikor már mérhető kárt okozunk másoknak, hanem amikor a szívünk mélyén elkezdünk hódolni egy bálványnak, mely lassan, fokozatosan átveszi Isten helyét az életünkben. Ezért nincs olyan bűn, amely pusztán „magánügy” volna. Minden apró önzésünk Isten elleni lázadás, a legkisebb bűnünk is az egész emberiségnek árt, s mivel – ha csak rejtett hajszálereken keresztül, de mégis – a kárhozattal van kapcsolatban, a sötétséget növeli bennünk és körülöttünk."

Barsi Balázs - Telek Péter Pál: Új Magasság és Mélység c. könyv alapján,
internetről, zarandok ma

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 3560 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 234, 235, 236, 237, 238

Időzóna: UTC + 1 óra