Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Gyermekkeresztség

Mindig nagy öröm számunkra, ha gyermekeket keresztelhetünk meg templomunkban, bízva abban, hogy az egyház növekszik, és Isten akarata teljesül gyülekezetünkben. A keresztség sákramentumát Jézus Krisztus missziói parancsa alapján szolgáltatjuk ki, amelyet Máté evangéliumának 28. részében, a 18-20. versekben így olvashatunk: “Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön. Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.”

Mit jelent a keresztség?


A keresztség egyszerűen fogalmazva: szövetség Istennel. Isten kezdeményezi ezt a szövetséget, és biztosak lehetünk abban, hogy Ő mindvégig hűséges marad hozzánk! A keresztség annak a jele, hogy Istenhez tartozunk. Maga a víz azt szimbolizálja, hogy Jézus Krisztus vére megtisztít minket a bűneinktől: ez az “újjászületés fürdője”. A gyermekkeresztséget nem helyettesíteni a felnőtt korban vállalt tudatos, Istennek való elköteleződés. Hiszen egy gyermek esetében a szülők/keresztszülők vállalnak felelősséget Isten előtt, míg egy felnőtt már önként tud vallást tenni hitéről a keresztelés alkalmával.

Gyakorlati tennivalók


Az első teendő az időpont rögzítése. A keresztelők minden esetben a vasárnap délelőtti istentisztelet keretében vannak.
1.Eddigi gyakorlatunk szerint a keresztelő előtt először felvesszük az anyakönyvezéshez szükséges adatokat.
2. A keresztelést megelőző hetekben a szülőkkel és – lehetőség szerint- a keresztszülőkkel egy előre egyeztetett alkalmon a keresztség lényegéről beszélgetünk.
3. A keresztség a “nagy család”, a gyülekezet ünnepe is! Ezért, kérjük a keresztelős családot vegyen részt az istentiszteleten. Ennek időpontja: vasárnap délelőtt 10 óra. A keresztelést az istentisztelet elején végezzük. A lelkész először felolvassa a szereztetési igét, utána a gyülekezet és a szülők közösen elmondják az apostoli hitvallást, majd két kérdés hangzik el a szülők és keresztszülők felé. Ezt követi a gyermekért és a szülőkért való imádság, majd maga a keresztelés. A lelkész jelzi, hogy a szülők és keresztszülők lépjenek közelebb az úrasztalához. Általában a keresztanya szokta tartani a gyermeket. A lelkész a következőket mondja: XY, keresztellek én téged az Atyának, a Fiúnak és a Szentlélek Istennek nevében, Ámen! A keresztelési szertartást egy áldás zárja le. Kérjük, hogy az egész család maradjon bent az istentisztelet végéig! Ha a kisgyermekkel bármi gond van (éhes, nyűgös, álmos stb.), akkor ki lehet vele menni a templomot körülvevő kertbe, hűvösebb időben a Kálvin terembe.

A kérdések


1. Akarjátok-e, hogy gyermeketek a keresztség által az Atya-, Fiú-, Szentlélek Isten szövetségébe, a keresztyén anyaszentegyházba befogadtassék?
A válasz: Akarjuk.
2. Ígéritek-e, fogadjátok-e, hogy gyermeketeket úgy nevelitek és neveltetitek, hogy ha majd felnő, a konfirmáció alkalmával ő maga önként tegyen vallást a Szentháromság Istenbe vetett hitéről a gyülekezet előtt?
A válasz: Ígérjük és fogadjuk.

Hogyan nevelhetjük hitben gyermekünket?


A kereszteléskor tett fogadalom teljesítése rögtön elkezdődhet, hiszen életünkkel, példamutatással, nevelésünkkel taníthatjuk gyermekeinket Krisztus követésére. Már kicsi kortól kezdve olvashatjuk nekik a képekkel színesített gyermekbibliát, amelyből könnyen megtanulhatók a Jézusról szóló történetek. Fontos, hogy imádkozzunk a gyermekért és a gyermekkel. Ebben segít, ha először az egyszerűbb, kötött imádságokat tanuljuk meg. (pl. esti ima, Mi Atyánk). Gyülekezetünkben már óvodás koruktól járhatnak hittanra a gyermekek, majd következhet az iskolai hittan, és kb. 14 éves korban a konfirmáció, amely személyes hitvallástételt jelent Krisztusról.

Alkalmaink


Reméljük, hogy a keresztelés után is találkozhatunk a gyermekkel és a családdal, ezért néhány gyülekezeti alkalmat ajánlunk a figyelmükbe:
Minden vasárnap, 10 órától, az istentisztelettel párhuzamosan gyermekistentiszteletet tartunk a Kálvin teremben. Így a szülök közösen eljöhetnek gyermekükkel a templomba, majd a gyermekek külön foglalkozáson vesznek részt.
A nyári szünetben napközis hittan tábort szervezünk a gyermekeknek, illetve ifitábort a már konfirmált fiataloknak. Ezeknek az időpontját minden évben meghirdetjük.

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 34, összesen: 28864

  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.