Nyomtat Elküld Olvasási nézet

1996 - Csehország

Az 1995. október 28-án, Lovasberényben rendezett Husz János Bibliai Történetmondó Verseny I-III. helyezettjeinek (alsó és felső tagozat) külön jutalomként utazást szerveztünk Husz János hazájába, Csehországba.

A megvalósításhoz többek összefogására volt szükség. Kardos Ábel lelkész autójának üzemanyagköltségét a lovasberényi önkormányzat ajánlotta fel. Találnunk kellett még egy autót, mert egybe nem fértünk be heten. Dr. Kováts Lajos majosházi háziorvos rendelkezésünkre bocsátotta családja egyik autóját, amelynek üzemanyagköltségét is vállalta. Felesége pedig eljött velünk az útra.

Csehországban szállásunkról és teljes ellátásunkról a Cseh Testvérek Cáslavi Egyházközsége gondoskodott, Pavel Jun lelkipásztor szervezésében.

1996. április 1-3. között, az iskolai tavaszi szünet kezdetén utaztunk Csehországba. Megérkezésünk napján a cáslavi parókián kaptunk ebédet, délután pedig a város látnivalóit mutatta meg nekünk Jana Kostelníková. Mivel csehül mi, magyarul pedig ő nem tudott, németül beszélt, s Kardos Ábel fordította magyarra a gyereknek. Szállásunk a Márta Diakóniai Otthonban volt.

Másnap, április 2-án, kedden - legnagyobb meglepetésünkre - arra ébredtünk, hogy hó borítja az egész tájat

Kedden Prágába utaztunk, hogy a Husz Jánosról szóló emlékhelyeket, illetve a cseh főváros legfőbb nevezetességeit felkeressük. Vezetőnk Helena Junová lelkipásztor volt, aki nagyon jól beszél magyarul.

Szerdán délelőtt Kutná Horába utaztunk, ahol a Szent Borbála katedrálist néztük meg először. A hatalmas gótikus templom éppen akkoriban került fel az UNESCO Világörökség listájára. Azután átautóztunk Szedlecre, s bejártuk a világhírű Csontkápolnát. Ebéd után indultunk haza.

Az utazás néhány (papírról szkennelt) fényképét it tesszük közzé.

 

 

Őrségváltást néztünk meg a Hradzsin téren, a prágai vár főbejáratánál, balról: Váradi Alexandra, Juhász Róbert és Kardos Johanna:

 

A Kolozsvári testvérek 1373-ban készült, világhírű Szent György-szobra előtt a prágai Hradzsin udvarán:

 

A Hradzsin egyik kiállításán balról: Juhász Róbert, Váradi Alexandra, Kecskés Péter, Kardos Johanna, Miniska Emese, Szántó Éva:

 

1996. április 2. a prágai Hradzsin egyik kapujánál, balról jobbra: Kardos Johanna (Lovasberényből), Váradi Alexandra (Válból), Szántó Éva (Velencéről), Juhász Róbert (Dunaújvárosból), a díszőrség egyik katonája, Miniska Emese (Velencéről), dr. Kováts Lajosné (Majosházáról), Kecskés Péter (Válból) és Helena Junová (korábban Krucemburk, utóbb Kolín lelkipásztora):

 

Ebéd után a cáslavi várfal tövében a magyar gyerekek, egyik cseh vendéglátónkkal:

 

1996. április 1. Indulás előtt a lovasberényi gyülekezeti terem előtt, balról jobbra: Miniska Emese, mögötte szülei, Szántó Éva, mögötte édesanyja, Juhász Róbert és szülei, Kardos Johanna, mögötte Kardos Ábel lelkipásztor, Váradi Alexandra, mögötte dr. Kováts Lajosné, Kecskés Péter, mögötte szülei:

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 2, összesen: 16951

 • 2019. július 18., csütörtök

  Vannak helyek, amelyek sokadik alkalommal is érdekesek. Főként, ha nem csupán a mindenki által ismert látványosságokat keressük.
 • 2019. július 18., csütörtök

  A Művészetek Völgyében idén egymásra találhat múltidézés és jövőízlelgetés, mester és tanítvány, égi és földi, alkotó és befogadó, zene és csend, kép ...
 • 2019. július 16., kedd

  A magyar reformáció politikai teológiája, avagy a világi hatalmasságok hitbéli megközelítései a tizenhatodik században.
 • 2019. július 16., kedd

  Ahol az Isten hozott nem csak szlogen – a sellyei Biztos Kezdet Gyerekházban jártunk.
 • 2019. július 14., vasárnap

  „Nem tudom garantálni a gyerekeimnek, hogy lesz nekik mit enni és inni, de arra nevelem őket, hogy bármilyen körülmények között lesznek, gondoljanak I...
 • 2019. július 12., péntek

  – Nemsokára jövünk! – nevetett rá a férfi és sietve felpattant a biciklire, hogy utolérje a két fiúcskát, akik már az utca végén kerekeztek. Mosolyog...
 • 2019. július 10., szerda

  Schaffner Antóniát megérintette a Wycliffe Világszövetség Afrika területi igazgatójának beszéde, és elhatározta, jótékonysági vásárral segíti a biblia...
 • 2019. július 09., kedd

  El kell hagynunk elefántcsonttornyunkat keresztyénként – szólt a felhívás az egyik rendezvényen. Volt olyan az életemben, amikor valóban kiléptem a me...
 • 2019. július 09., kedd

  Együttesen 3261,4 millió forintnyi többletforrást szavazott meg a parlament a tűzkárt szenvedett kollégium újjáépítésére és az ezzel egy épületegyütte...
 • 2019. július 08., hétfő

  Vajon bűn-e a gazdagság? Milyen alternatívája létezik annak a gazdaságnak, ami növekedésre van ítélve, ha fenn akar maradni? Miért éri meg a pénzre vá...