Nyomtat Elküld Olvasási nézet

1996 - Csehország

Az 1995. október 28-án, Lovasberényben rendezett Husz János Bibliai Történetmondó Verseny I-III. helyezettjeinek (alsó és felső tagozat) külön jutalomként utazást szerveztünk Husz János hazájába, Csehországba.

A megvalósításhoz többek összefogására volt szükség. Kardos Ábel lelkész autójának üzemanyagköltségét a lovasberényi önkormányzat ajánlotta fel. Találnunk kellett még egy autót, mert egybe nem fértünk be heten. Dr. Kováts Lajos majosházi háziorvos rendelkezésünkre bocsátotta családja egyik autóját, amelynek üzemanyagköltségét is vállalta. Felesége pedig eljött velünk az útra.

Csehországban szállásunkról és teljes ellátásunkról a Cseh Testvérek Cáslavi Egyházközsége gondoskodott, Pavel Jun lelkipásztor szervezésében.

1996. április 1-3. között, az iskolai tavaszi szünet kezdetén utaztunk Csehországba. Megérkezésünk napján a cáslavi parókián kaptunk ebédet, délután pedig a város látnivalóit mutatta meg nekünk Jana Kostelníková. Mivel csehül mi, magyarul pedig ő nem tudott, németül beszélt, s Kardos Ábel fordította magyarra a gyereknek. Szállásunk a Márta Diakóniai Otthonban volt.

Másnap, április 2-án, kedden - legnagyobb meglepetésünkre - arra ébredtünk, hogy hó borítja az egész tájat

Kedden Prágába utaztunk, hogy a Husz Jánosról szóló emlékhelyeket, illetve a cseh főváros legfőbb nevezetességeit felkeressük. Vezetőnk Helena Junová lelkipásztor volt, aki nagyon jól beszél magyarul.

Szerdán délelőtt Kutná Horába utaztunk, ahol a Szent Borbála katedrálist néztük meg először. A hatalmas gótikus templom éppen akkoriban került fel az UNESCO Világörökség listájára. Azután átautóztunk Szedlecre, s bejártuk a világhírű Csontkápolnát. Ebéd után indultunk haza.

Az utazás néhány (papírról szkennelt) fényképét it tesszük közzé.

 

 

Őrségváltást néztünk meg a Hradzsin téren, a prágai vár főbejáratánál, balról: Váradi Alexandra, Juhász Róbert és Kardos Johanna:

 

A Kolozsvári testvérek 1373-ban készült, világhírű Szent György-szobra előtt a prágai Hradzsin udvarán:

 

A Hradzsin egyik kiállításán balról: Juhász Róbert, Váradi Alexandra, Kecskés Péter, Kardos Johanna, Miniska Emese, Szántó Éva:

 

1996. április 2. a prágai Hradzsin egyik kapujánál, balról jobbra: Kardos Johanna (Lovasberényből), Váradi Alexandra (Válból), Szántó Éva (Velencéről), Juhász Róbert (Dunaújvárosból), a díszőrség egyik katonája, Miniska Emese (Velencéről), dr. Kováts Lajosné (Majosházáról), Kecskés Péter (Válból) és Helena Junová (korábban Krucemburk, utóbb Kolín lelkipásztora):

 

Ebéd után a cáslavi várfal tövében a magyar gyerekek, egyik cseh vendéglátónkkal:

 

1996. április 1. Indulás előtt a lovasberényi gyülekezeti terem előtt, balról jobbra: Miniska Emese, mögötte szülei, Szántó Éva, mögötte édesanyja, Juhász Róbert és szülei, Kardos Johanna, mögötte Kardos Ábel lelkipásztor, Váradi Alexandra, mögötte dr. Kováts Lajosné, Kecskés Péter, mögötte szülei:

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 3, összesen: 19192

 • 2020. május 26., kedd

  A Baár-Madas Református Gimnázium tanulói színvonalas médiaanyagokat állítottak össze, amelyek hitüket és kreativitásukat is megmutatják.
 • 2020. május 25., hétfő

  A megújulás növekedés, a megújulás kovásszá válás, a megújulás nyájjá alakulás.
 • 2020. május 24., vasárnap

  „Az a félelmem, hogy számvetés nélkül áll vissza minden a régi kerékvágásba. A karantén olyan volt, mint a költözés – muszáj átgondolni, mi az, amit á...
 • 2020. május 21., csütörtök

  „Felelős magatartás az lenne, ha a Nyugattal szembeni kisebbségi komplexusunkkal és a szomszédainkkal szembeni infantilis vádaskodásunkkal végre felha...
 • 2020. május 20., szerda

  „Budapesti lakosok, miért ültök itt a járványhíreket falva?”
 • 2020. május 19., kedd

  Miből élnek gyülekezeteink, és mit tehetünk saját közösségünkért krízishelyzetben?
 • 2020. május 19., kedd

  Miből gazdálkodik az egyház, és mire költi bevételeit? És mit ér az egyszázalékunk?
 • 2020. május 18., hétfő

  2020. május 18-tól a megfelelő szabályok betartásával már az egész országban tudunk istentiszteleteket tartani.
 • 2020. május 17., vasárnap

  „Ha a bátrak nem tudnak eljönni a táborba, akkor a tábort visszük el a bátrakhoz.” Interjúnk Cseh Lindával, a Bátor Tábor Alapítvány kommunikációs vez...
 • 2020. május 15., péntek

  A hétköznapi beszélgetésekben rengetegszer velünk vannak a gondolatok. Összeszedtem néhány mondatot, amelyekről azt gondolom, a legtöbbször hallom őke...