Nyomtat Elküld Olvasási nézet

2008 - Sukoró

A II. Husz János Biblai Történetmondó Versenyre 13 évig kellett várni. 2008. november 8-án Sukoró volt a helyszíne - Kardos Ábel ekkor már sukorói lelkészként szolgált. A rendezvény ismét csatlakozott egy országos sorozathoz: 2008. a Biblia Éve volt Magyarországon.

Elgondolkodtató, hogy miközben az Ige egyházának valljuk magunkat, milyen nehezen szánjuk rá magunkat a Biblia kincseinek - igaz, fáradságos munkával történő - kiaknázására. Tapasztalható, hogy fiataljainkat sokkal könnyebb olyan rendezvényekre elvinni, ahol alig kell csinálniuk valamit, mert mindent előkészítenek a lelkészek és ifivezetők: játékok, étel-ital, könnyűzene. Mégsem szabad lemondani arról, hogy - igen, kemény tanulás árán - gyermekeink, fiataljaink szoros kapcsolatba kerüljenek a Szentírással.

Személyes megkeresések során több vértesaljai lelkipásztor is elhárította a verseny megrendezésének örömeit és fáradalmait. Volt, aki írásba adta, hogy majd akkor vállalja gyülekezete a házigazda feladatát, ha az egyházmegye hivatalos rendezvényei sorába emeli a hittanosok versenyét, s határozatilag kötelezővé teszi a részvételt minden gyülekezet számára. Íme az egyház feladata: határozattal kötelezze az evangélium hirdetésére hivatalos szolgáit. Beigazolódtak Jézus szavai: sokan vannak a hivatalosak, de kevesen a választottak.

A versenyre a sukorói kultúrházat bocsátotta rendelkezésre a falu polgármestere. Az önkormányzat kulturális munkatársa, Párkányi András végig jelen is volt az eseményen. Az ebédet a Gémeskút étteremben biztosította Nagy Roland. Tárgyjutalmakat a Magyar Olimpiai Bizottság ajánlott fel a gyerekeknek. Az emléklapokat és az okleveleket Füle Tamás készítette. A sukorói református gyülekezet egyik legaktívabb tagja három darab színházjegyet ajánlott fel az egyik felső tagozatos helyezettnek és szüleinek a Székesfehérvári Vörösmarty Színházban játszott Copperfield Dávid c. darabra.

Az alkalom több vonatkozásában hasonlított a lovasberényi mintához. Ismét Ábrahám János jött a dunaújvárosi fiatalokkal énekeket tanítani, és lelkesíteni a nap folyamán a hittanosokat.

A zsűri tagjai is a 13 évvel ezelőtti közreműködők voltak - részben: dr. Gulyás Géza ügyvéd, Berényi Eszter magyartanár a Baár-Madas Református Gimnáziumból és Adorján Zoltán magyartanár a Pápai Református Gimnáziumból.

A megtanulandó bibilai részek is ugyanazok voltak mindkét korcsoportnak.

A következő eredmények születtek:

I. korcsoport (alsó tagozatosok)

1. Farkas Csenge, Tabajd
2. Kóti Marcell, Vál
3. Molnár Bianka, Vál

II. korcsoport (felső tagozatosok)

1. Hegyi Laura, Sukoró
2. Szabó Petra, Vértesacsa
2. Horváth Sándor, Etyek
3. Budai Borbála, Sukoró

Mivel a Magyar Olimpiai Bizottságtól a felajánlott tárgyjutalmon kívül még három, a nemzeti csapat jelképeivel ékesített pólót is kaptunk, ezért a zsűri különdíjakat is kiosztott az I. korcsoportban:

Stuka Beatrix, Tabajd
Szalai Regina, Tabajd
Prokk Attila, Tabajd.

Érdekesség, hogy Sándor Emma Lovasberényben még gyermekként versenyzett, Sukoróra pedig már lelkészként hozott vértesacsai hittanost.

 

Zsűritagok, lelkészek, családtagok és a versenyzők a színpadon, előtérben Kardos Ábel sukorói lelkipásztor, a verseny szervezője:

 

Gyermekek és felnőttek a színpadon:

 

A versenyző hittanosok a színpadon:

 

Szalai Regina tabajdi hittanos külön díjat kapott:

 

Budai Borbála III. helyezett a II. korcsoportban és dr. Gulyás Géza:

 

Horváth Sándor II. helyezett a II. korcsoportban és dr. Gulyás Géza:

 

Szabó Petra II. helyezett a II. korcsoportban és dr. Gulyás Géza:

 

Hegyi Laura I. helyezett a II. korcsoportban és dr. Gulyás Géza:

Molnár Bianka III. helyezett az I. korcsoportban és dr. Gulyás Géza:

 

Kóti Marcell II. helyezett az I. korcsoportban és dr. Gulyás Géza:

 

Dr. Gulyás Géza és Farkas Csenge I. helyezett az I. korcsoportban:

 

Dr. Gulyás Géza, a zsűri elnöke eredményhirdetés közben:

 

Szabó Petra vértesacsai hittanos a színpadon:

 

Farkas Csenge tabajdi hittanos a színpadon:

 

A kép bal oldalán Kenyeressy Károly váli lelkipásztor, előtérben Kalapács Noémi Dunaújvárosból:

 

A zsűri tagjai balról: Berényi Eszter, dr. Gulyás Géza, Adorján Zoltán:

 

A dunaújvárosi gyülekezet fiataljai tanítottak éneket, Ábrahám János vezetésével:

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 19, összesen: 30646

  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.