Cikkek

hogyan lehetséges, hogy 200x15=200.000

Első olvasatra (és másodikra is...) ez a képlet matematikailag lehetetlen. Valóban, ha a számtan tükrében nézzük a fenti állítást, akkor ez így nem igaz. Kétszázszor tizenöt az nem kétszáz-ezer. Ez egyértelmű. Mégis, egy egészen más nézőpontból igaz az állítás.

A nyár folyamán zajlott Taliándörögd aktív közremúködésével a Művészetek Völgye rendezvénysorozat. A dörögdi templomunk minden este otthont adott a gyülekezeteink által már ismert Dinnyés József által fémjelzett műsornak, szolgálatnak. Az Ige és a magyar versek szolgálatának. Itt volt alkalmam beszélgetni a rendezvény szervezőivel, akik elmondták, hogy 15 évvel ezelőtt alig 200-an vettek részt az első - akkor még így hívták a rendezvényt - Kapolcsi Napokon. Az idei, 15. alkalommal megrendezett eseménysorozaton összesen mintegy 200.000 ember fordult meg a hat faluban. Hihetetlen méretűvé nőtt a már nemzetközileg is ismert Művészetek Völgye.
Ha az ember körbenéz, nyitott szemmel jár a faluban, több ilyen apró "csodát" vehet észre. Látható, hogy a kitartás, a munkába és az ügybe vetett hit, a céltudatosság előbb-utóbb meghozza eredményét. Így épül Nagyvázsonyban a Vállalkozók Parkja, ahol szintén kezdetben néhány ember lelkesedése „ragadt át” másokra és nyáron nemzetközi játszótér-építő tábor keretében bővült a Szent János-híd melletti terület. Ugyanezen lelkesedésnek köszönhetően nyitotta meg kapuját a Vázsonykő Panzió alatti Turinfo Iroda. Reménység, hogy az álmok álmodóinak tervei szerint egy jelentős programiroda fog működni néhány éven belül az idelátogató turisták és Nagyvázsony polgárainak örömére, javára.
Katolikus testvéreink idén parókiát, evangélikus testvéreink pedig templomot renoválhattak, újíthattak - szintén a közösség javára.
Istennek hála, egyházközségünk is tervezheti azt az ünnepséget, ahol a templomtorony és a parókia felújításáért adhatunk hálát Istennek és mondhatunk köszönetet mindazoknak, akik támogatták a kezdetben csak néhányak merésznek tűnő álmát. Azt gondolom párhuzamot lehet vonni a felsorolt és még nyilván sorolható példák között. Néhányak hite, kitartása és eltökéltsége mindegyik esetben elengedhetetlen feltétele az eredménynek.
Jézus több alkalommal beszél tanítványainak a sokszorosodás csodájáról. Bizonysága szerint Isten országa a mustármaghoz hasonlít, mely apró magként "ültetődik" el és növekedik árnyat és fészket adó fává. A talentumok szaporításáról szóló példázatban Krisztus arra (is) figyelmeztet bennünket, keresztyéneket, hogy minden adomány, ajándék az életünkben: a képességek, a munkabírás, az egészség, a hit és még sorolhatnánk a példákat. Ajándékok, melyeket eldugni nem érdemes; gyarapítani mások örömére, Isten dicsőségére viszont kötelesség. A gyarapodás, a belső és külső erősödés nem marad el, mert Isten Szentlelke megáldja a hittel, az Úrba vetett bizalommal teli munkálkodást.
Mindebben ígéret van: Isten szerető áldása velünk van, megáldja életünk minden területét. Ezen szeretet-ígéret tükrében lett a 12 tanítványból egyház. Ezen szeretet-ígéret tükrében vonzhat maroknyi gyülekezet sokakat, megfáradtakat és lelkeseket; fiatalokat és időseket; hitet keresőket és hitet megtaláltakat. Így lehet a csoda valóság: azaz a 200x15 szép lassan 200.000.

Fábry Szabolcs
Kapcsolódó linkek

http://www.nagyvazsony.parokia.net

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél