31. szám

2013-10-27

2013. - Reformáció

 Miért szeretem a Heidelbergi Kátét?

 

 

 

 

Nálam ez úgy kezdődött, hogy nem is szerettem a Kátét. Bár büszkeséggel töltöttek el a kilátások: a konfirmációs vizsga után én is vehetek úrvacsorát, de túl nagy megpróbáltatásnak találtam a felnőtté válásnak ezt az útját. Miért kell bemagolnom a régies szöveget, amikor saját szavaimmal is el tudom mondani azt, amit megértettem? - háborogtam. Nem tizenhárom éves koromban, hanem később, fokozatosan, fedeztem fel a Káté szépségeit.

A Kátét valóban alaposan meg kell tanulni, nem papagáj módjára, hanem ésszel. A pontos megfogalmazásra viszont szükség van, a fiatalok most találkoznak először a hit nyelvezetével. Elvont új fogalmakat tanulnak, egy új nyelvet. A Káté református fiatalok „nyelviskolája".

Csodálattal töltött el a Kátét alkotó két hittudós életkora és tudása: egyikőjük huszonhét, a másikójuk huszonkilenc éves volt 1563-ban! Minden elektronikus segédlet nélkül az utolsó betűig ismerték a Bibliát. Ilyen széles átlátással, jó lelkiismerettel állíthatták össze hitünknek, a Szentíráson alapuló, legfontosabb tanításait. A Káté a Biblia legigényesebb tartalmi kivonata.

A válaszok nyelvi megformálásában személyességet, magabiztosságot és gyakorlatias szemléletet ad azoknak, akik komolyan magukévá teszik a Káté szövegét. Szerkesztésében világos és áttekinthető: a második kérdésre adott válasz egyértelműen vetíti elénk a Káté hármas tagoltságát.

A világ reformátussága körében „sikerkönyvnek" számít, - a legnépszerűbb hitvallásunk. A Kárpát-medencében magyar nyelvű változatán generációk nőttek fel, nyelve, tanítása, erkölcse a református magyar ember meghatározója lett. Adjunk hálát Istennek, hogy ilyen maradandó tankönyvet adott kezünkbe.

Nemes Gábor

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 9, összesen: 220992