Cikkek

Gyermek oldal

Immár négy éve működik a tóközi gyülekezetben a Református Montessori Iskola, ebben a tanévben négy osztály tanult a templomunk alagsorában.

A következő tanévben ötödik osztály is indul. Iskolánkban, a negyedik osztállyal kezdődik a nagyelemi, így az ötödik osztály nem jelent drasztikus, átmenet nélküli változást, mint az állami iskolákban.
Ami viszont változás lesz, az hogy kinőttük már a templom alagsorát, ezért a következő tanévet valószínű, hogy nem a templom épületében kezdjük. Sokat imádkoztunk iskolaépületért, és Isten meghallgatott. Egy holland testvérünk vállalta, hogy anyagilag (is) támogatja egy telek vásárlását, amire majd az új iskola épülne.
A következő tanévre mostanig 9 elsőosztályos gyereket írattak be, és természetesen még fogadunk jelentkezőket.
A Montessori módszer lényege szerint, fontosnak tartjuk azt, hogy a gyerekek megtanuljanak tanulni: önállóan dolgozni, saját magukat leellenőrizni, fölfedezni és fejleszteni saját adottságaikat - amire nem minden iskolában fektetnek elég hangsúlyt.
Egyénre szabott feladatokat kapnak, a tanulást nagyon sok eszköz is segíti, amelyekkel nem csak szemléltetünk, hanem a gyerekek konkrét feladatokat oldanak meg a segítségükkel.
Fontosnak tartjuk a hitben történő nevelésüket is, hogy az osztálynyi kis gyülekezetek, ha majd megnőnek, a nagy gyülekezetnek is tevékeny tagjai lehessenek, Isten dicsőségére.
Az iskolánk iránt érdeklődőket szeretettel várjuk.

Zágoni Judit, tanárnő

Tel.: 0264-555-952 (délelőtti órákban)
Mobil: 0745-517-189
E-mail: viskys@from.ro
Ballagó óvodások névsora:


1. Balázs Eszter
2. Illyés Mihály
3. Kőszegi Gyurika
4. Máthé László
5. Nagy Sándor Attila
6. Salamon Efraim
Isten áldja gazdagon az ősztől kezdődő iskolás éveiteket! Sok örömet, állhatatosságot kívánunk a további életutatokhoz.

• Figyelem!
Kérjük a szülőket, hogy az új tanévre, időben írassák be gyermekeiket. A "Bóbitások- közé bekerülni, a várakozó listára feliratkozott gyermekek részesülnek előnyben.


• "Kör, kör Ki játszik?...-

Megfogyatkozva időben és türelemben, játékot csak a boltból veszünk. A felgyűlt szeretet-adósságunkat játékheggyel próbáljuk pótolni, amivel valójában nem teszünk mást, mint megvásároljuk a gyermekeink szeretetét. Ritkán játszunk együtt velük, s már soha nem jut eszünkbe, hogy játékot készítsünk nekik, vagy esetleg megtanítsuk őket a készítésre. Pedig, gyakran tapasztalhatjuk, hogy a gyerek otthagyja a csillogó vonatokat, a villogó automatafegyvert, vagy legújabban a gyermekek részére előállított laptopokat, és elővesz egy szőrehullott körömkefét, és föl-, alátologatja a parketten és berreg neki. Mindezek által átadja magát a képzeletnek és maga kelti életre azt a bizonyos tárgyat. Ösztönösen érzi, hogy a teljesen kész játékok, a mindig csak azt jelentő tárgyak, éppen a játék igazi rendeltetését nem töltik be.
De vajon tudunk-e még mi felnőttek játszani?... A válasz egyszerű : lehet hogy igen, de lehet, hogy nem, és éppen ezért kell egyre inkább mindnyájunknak felfedező útra indulni a játék világába, a gyermekek és a magunk kedvéért is.
Ebből a meggondolásból, és ugyanakkor a fent említett gondolatok időszerűsége miatt, indítottam el ezelőtt négy évvel a Játszóházat. Célom az volt, hogy a gyermekek szülőkkel, nagyszülőkkel közösen olyan játékszereket, dísz- és haszontárgyakat készítsenek, amelyeknek sokáig örvendhetnek. Fontosnak találtam, hogy amennyiben lehet, kizárólag természetes anyagot használjunk a foglalkozásokon, így rákacsintottunk a természettől kapott kincsekre is.
Az eddigi tapasztalatom az, hogy azok a gyermekek, akik szülőkkel jöttek a Játszóházba, jobban figyelnek egymásra, törődnek társaik gondjaival. A tehetséges gyermek kibontakozik, a későn érő felzárkózik. A gyermekek és a felnőttek közötti viszony átalakul, szüleik szívesebben elfogadják olyannak, amilyenek. A gyermekek kezdik utánozni a felnőttek viselkedését, lassan pedig önálló személyiséggé vállnak.
A szülők megbeszélhették gondjaikat, vagy elmesélhették a gyermekeikhez kapcsolódó élményeiket. Így sokszor, olyan részleteket mondtak el a gyermekeik mindennapjaiból, amelyek nagy segítségemre voltak az óvodai munkámban.
Azt szeretném, ha 2004 őszétől újra indíthatnám a Játszóházat, és az idelátogató gyermekek, magukkal ragadva szüleiket, szívesen vesznek majd részt a felkínált foglalkozásokon:

• Agyagozás
• Só-gyurmázás
• Vesszőfonás
• Tojásírás
• Faművesség, fafestés
• Gyöngyfűzés
• Népi hangszerkészítés, zeneóvoda
• Papírral való munkák, és még sok más foglalkozás .

• Kedves Szülők!
Hiszem, hogy csak a felsorolás már eszükbe juttatta, a gyermekkorukban már megtapasztalt élményeiket, segítsenek gyermekeiken és unokáikon, hogy ők is fedezzék fel ezeket a kincseket.

• Kedves Gyermekek!
Valahányszor saját készítésű ajándékkal leptek meg valakit, észreveszitek, hogy az igazi örömöt nem a bevásárlóközpontokban kínálják: az örömszerzés lehetősége ott bujkál a kisujjadban, a fejedben, a szívedben.

Mátyás Noémi,óvónő

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél