belépés | regisztráció RSS

Zenepolc

A borító

Adatok:

  • Kiadás: 2007.
  • Ára: 2000,-

További információ: 
Grace Ministries Alapítvány

Cím: 1143. Bp. XIV. Hungária krt. 109. 1. em. 2.
tel/fax: 202 6281, 212 9302 
gmbuda@t-online.hu
www.graceministries.hu

 

A kegyelem íze - dalok az elmondhatatlanról

Kerekes Ernő - Czabán Angelika - Csikós Attila

CSODÁLKOZZANAK RÁ AZ EMBEREK, HOGY ISTEN MILYEN GYÖNYÖRŰ 

Kegyelemben és kegyelemből élni a keresztyénség legnagyobb lehetősége. Ez felekezetektől függetlenül igaz, de különösen is a református egyházban, hiszen a reformáció egyik kulcs felfedezése volt a Sola Gratia: "egyedül kegyelem által". 

A Grace Ministries (kegyelem szolgálata) Alapítvány sokféle módon igyekszik bemutatni azt az ÉLETET, amit Jézus Krisztus megszerzett a számunkra, és nekünk ajándékozott. Ez a zenei album is ezzel a céllal készült: megfogalmazni és átélhetővé tenni ezt a dalok sajátos nyelvén. 

Bár a lemez külön dalokból áll, úgy tervezték, hogy egybefüggő egészként, egy gondolatmeneten haladjon végig. Ezért érdemes kiszakítani egy órácskát és nyugodt körülmények között hallgatni végig. A vezérfonal: hogyan tapasztaljuk meg Isten kegyelmét a hétköznapokban, hogyan teljesedik ki a hiányból fakadó fájdalmas kérdésektől az örökkévaló reménységig. 

Presser, IONA, Eden's Bridge, Robin Mark, MERCYME, Dsida Jenő, Isaac Watts (1674-1748) és Kerekes Ernő versei és zenésítései alkotnak egy egységes füzért. A fordítások és a koncepció szintén Kerekes Ernő-től származnak. Az előadók neve a zenei igényességet fémjelzi. 

Ha a barátunk megkérdezi, miért jó valakinek keresztyénnek lenni, érdemes odaadni a cd-t, halgassa meg. 

Talán mire ezek a sorok megjelennek, az album már kapható lesz. Sok-sok álom, ima, küszködés, munka van a megjelenése mögött, és legfőképpen - hiszen erről szól - Isten kegyelme. Szeretném ezt a hátteret bemutatni. 

Kapcsolatom a zenével. Istennek hála olyan nevelést kaptam, amely megtanított a zene szeretetére és értésére. Anyám addig vitt Operába, hogy azt is megszerettem. 12 évig zenetanáraim a Lukin házaspár volt, kiváló zenepedagógusok. Ilyenformán egy együttesben szerepeltem Kovács Ákos popsztárral - úgymint a Fazekas Gimnázium énekkarában - ő persze jó néhány évvel később. Hangszeren nem tanultam meg játszani (máig fájlalom), de mindenféle műfajban értékelem és szívesen hallgatom a minőségi zenét, a népdaltól Bachon át Presser Gáborig, a lista nagyon hosszú. 

A zene, a dal értéke. A zene Isten ajándéka, a Mennyben is szól, és része az emberi teljességnek. Olyat és úgy tud megszólaltatni, amihez a beszéd kevés - közvetlenül szívtől szívig tud szólni, ha tehetséges emberek művelik. Van persze igénytelen tucat-változata is, „a fül rágógumija", ami ma már zajszennyezéssé vált. 20 éves korom körül szinte egyszerre lettek személyes ismerőseim a klasszikus illetve jazz és rockzene legjobbjai. Most azt emelném ki, hogy voltak kortársaim a magyar rockzenében, akik sokak számára elementáris erővel tudták megszólaltatni érzéseiket és gondolataikat a világról, költői szövegekkel és izgalmas, kifejezésteli zenével. Egyes dalok nemzedéki himnuszokká váltak. Ha ma már nem is értek egyet teljesen a világnézetükkel, még mindig lenyűgöz a szerzők tehetsége, ahogy azt kifejezik. 

Zene és hit. Megtérésem után az első szolgálatom a dicsőítés volt, a Hőgyes Endre utcai ébredés idején, a 70-es évek második felében. Elsők közt voltunk, akik gitáros zenével vezettük a gyülekezeti dicsőítést, de abban is, ahogy felfedeztük a dicsőítés szellemi folyamatát. Csodálatos érzés volt, szinte fürödtünk Isten jelenlétében, és a Szentlélek megnyilvánult: pl. megtérések történtek dicsőítés alatt. Sok erőteljes új ének született. A szolgálatom később inkább a tanítás irányába fordult, de a keresztyén zenélés iránti érdeklődésem változatlan maradt. Egyre inkább zavarni kezdett sok angolból fordított dal hibás prozódiája: a zene ritmusa nem egyezett a magyar szöveg ritmusával, idegenszerűen hangzott. Mivel több mint 20 évig konferenciatolmácsként is szolgáltam, megpróbáltam a magyar nyelvnek megfelelő, kifejező dalfordításokat készíteni. A másik dolog ugyanis, ami zavart, hogy a dalszövegek kezdtek egysíkúvá, klisészerűvé válni. Felfedeztem olyan keresztyén együtteseket (pl. IONA, Eden's Bridge), akik nagyon magas színvonalú albumokat adtak ki szellemi, költői és zenei szempontból egyaránt. Elkezdtem fordítani a dalaikat.

Zene és költészet. Ugyanerre az időre esett, hogy elkezdtem verseket írni - fura módon 45 év fölött. Rájöttem, hogy a költészet (és a dal énekelt költészet, legalábbis azzá válhat) olyan nyelv, amely az igazságokat másképp adja át, mint a dogmatika vagy hitvallás, de ugyanolyan hiteles lehet. Felfedeztem, hogy a Szentírás jelentős része költészet, például Jézus példázatai is. A dogmatika lezárt rendszereket igyekszik alkotni (ezt és így kell hinni), a költészet pedig kinyit: kezdj el ebbe az irányba gondolkodni, és indulj el. Persze, mindkettőnek megvan a maga helye. Több mint 50 dalt fordítottam és írtam azóta. Ezek közül sok nem illett be a gyülekezeti dicsőítésbe, de úgy gondoltam, attól még nagyon szépek és gazdag mondanivalójuk van, érdemesek lennének arra, hogy nyilvánosságot kapjanak. Az is foglalkoztatott, hogy keresztyének miért ne fejezhetnék ki a maguk világlátását azzal a költői-zenei erővel, mint az igazán tehetséges világiak. 

A forgatókönyv. Összeállítottam egy zenei albumot. Mivel nem vagyok zenész, egyfajta forgatókönyvben írtam le, melyik dallal mit akarok kifejezni. A vezérfonal Isten kegyelmének igazsága, és annak hétköznapi megtapasztalása. Noha különálló dalokból áll, legyen benne egy folyamat, ami összefogja, és egésszé kovácsolja az albumot. Ezt szolgálja egy alapdallam („Suhanás") is, amely többször is megszólal, bevezet gondolati egységeket, és megjelenik az egyik dal (Törvény úr és Kegyelem asszony) refrénjében. Majdnem négy éve született meg ez a forgatókönyv, és sokáig úgy tűnt, csak álom marad. Nem nagyon ismertem profi zenészeket, például olyat, aki hangszerelni tudná az általam írt dalokat. Magasra tettem a lécet: olyan zenét akartam, amely bármilyen összevetésben megállja a helyét. Azt is tudtam, hogy egy igazán profi album előállítása nagyon sokba (2 millió Ft körül) kerül, persze ennyi pénzem közel sem volt. Mindazonáltal célom volt, hogy a közreműködők ne csak lelkesedésből zenéljenek: „méltó a munkás a bérére". 

A megvalósulás. 3 évig nem jutottam semmire, de Isten nem hagyta, hogy lemondjak az álmomról. Tavaly tavasszal aztán kezdtek beindulni a dolgok. Találtam egy kiváló zenészt, Csikós Attilát, aki elvállalta a hangszerelést, és a felvétel zenei vezetését - meglepett, mennyire megérti a gondolataimat, és milyen fantáziadús zenei ötletei vannak. Elkezdtem embereknek beszélni a tervről, és támogatást kérni. Meglepően sok pénz kezdett összegyűlni. Már régebben összebarátkoztam egy gyönyörű hangú metodista énekesnővel, Czabán Angelikával, akivel közös zenei érdeklődésünk volt, és sok dalban kifejezetten az ő énektudása inspirált. Később aztán sok kiváló zenész működött közre - nem megasztárok, de nagyon tehetséges és a mondanivalóval azonosulni tudó hívő emberek. Különösen sokat köszönhetek Folk Ivánnak, aki hallatlan igényességgel és ízléssel készítette a hangfelvételt. Nagyon kedvesen meg tudott győzni, hogy az énektudásom nem éri el azt a magas színvonalat, amit kitűztünk - pedig majdnem három évig képeztem magam rá. Így csak az egyik dal beszédszerű része maradt rám. Nem bántam meg, mert a „beugró" énekesek nagyon jó munkát végeztek. Még a grafikai megjelenés is kiválóra sikeredett Komáromi Rózsa jóvoltából. 

Gyönyörű lett, szebb és jobb, mint legszebb álmaimban. Nem csak én mondom, hanem a közreműködők is, és mindenki, aki hallott valamit belőle. Megtiszteltetést érzek, hogy résztvevője lehettem valami nagyon nagy dolognak, amit Isten végzett. 

Kerekes Ernő


Kiadó és rendelés

Kiadó neve: Grace Ministries Alapítvány
Címe: 1143. Bp. XIV. Hungária krt. 109. 1. em. 2.
Telefon: 202 6281
Fax: 212 9302
E-mail: gmbuda@t-online.hu
Weboldal: http://www.graceministries.hu/

2019. augusztus 22., csütörtök,
Menyhért , Mirjam napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 1881
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 45124729

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat