belépés | regisztráció RSS

Elküld Nyomtat 2021. október 15., péntek

Együtt a részvétben

Jób 2,11–13

"Megállapodtak egymással, hogy elmennek hozzá, és részvéttel vigasztalják őt." (11.v.) Önkéntelenül is összehasonlítom Jób barátai látogatásának körülményeit és módját hasonló és mégis nagyon különböző helyzeteimmel. A rossz hírnek szárnya van, mondják, és eljutott a három baráthoz is, akik lehettek közeli szomszédai, de lakhattak akár néhány napi járóföld távolságra is. Amikor meghallották – hányszor késlekedem, marad puszta álom a terv? Összefogásuk megítéli magányos akcióimat: mintha nehezebb lenne a közösségben történő szolgálat. Megállapodásuk felkészülésről szól. Ma, a határidőnaplók korában az egyeztetés sokszor nehezen működik. Szándékuk, hogy részvéttel vigasztalják Jóbot, emlékeztet: mikor az empátia kulcsszó az emberek felé való szolgálatban, ma sem magától értetődő, hogy "kivegyem részemet" a másik fájdalmából. A könnyek letörlésének szándéka: a fájdalommal való szembesülés kerülése erősebb bennem, mint a könnyek ejtésének, az együtt sírásnak készsége. És a hét nap? Az együtt hallgatás? Van-e időm a bajban levő számára?


Ajánlott szakaszok

Ajánlott igeszakasz: Zsid 4,14–16A kalauzról

Segítség a Biblia naponkénti tanulmányozásához
A kiadásért felel a Bethánia CE Szövetség Iratmissziója.

2021. október 15., péntek,
Teréz napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 7005
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 50368574

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat