belépés | regisztráció RSS

Elküld Nyomtat 2021. augusztus 05., csütörtök

Mennyei matek

Mt 9,18–26

"Ne félj, csak higgy!" (Mk 5,36b) Máté kicsit olyan, mint az időjárás jelentés. Elmondja mik a tények, mi történt, esetleg mi várható később. Ha többet szeretnénk megtudni egy adott evangéliumi történetről, érdemes a többi evangéliumban is utánanézni. Ez különösen a szinoptikusokra igaz. Az előzőekben láttuk, hogy nagy hibát követünk el akkor, ha megpróbáljuk Istent és az ő munkáját matematikai képletként kezelni és valamilyen szabályrendszer szerint műveleteket végezni vele. Jairus, a helyi zsinagóga vezetője, az írások és a hagyományok kiváló ismerője, mennyire hihetett abban, hogy státusza, jó tettei, saját igazsága majd megmentik gyermekét. Egy asszony, aki 12 éve betegségben szenved, mennyire hihetett abban, hogy pénzen vissza tudja majd vásárolni egészségét. De nem. Viszont most mindketten elérkeztek oda, ahol már véget ér minden emberi számítgatás. Ekkor születhet meg a hit. Szívből kívánom, hogy mielőbb juss el (újra) egyenleteid végére. A nulla már nem okoskodik, és ekkor válhat az isteni egyenlet részévé.


Ajánlott szakaszok

Ajánlott igeszakasz: 2Kir 5,8–14A kalauzról

Segítség a Biblia naponkénti tanulmányozásához
A kiadásért felel a Bethánia CE Szövetség Iratmissziója.

2021. augusztus 05., csütörtök,
Krisztina napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 626
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 49880075

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat