belépés | regisztráció RSS

Elküld Nyomtat 2020. november 29., vasárnap

Jóság

Mike Pál

"Uram, te voltál hajlékunk nemzedékről nemzedékre." (Zsolt 90,1b)

Ez év februárjában ismét kikért bennünket a Sátán: leégett otthonunk, a magyarkéci parókia teljes tetőzete. 15 év küzdelmes munkája vált a lángok martalékává. Úgy éreztem, egész életünk odavész, fájdalommal borultam le imádkozni: "Atyám, nem tudom újrakezdeni. Nagyon kötődöm otthonomhoz. Mi lesz velem, a családommal?". Szinte egy időben azzal, hogy ezt kimondtam, bevillant: "Uram, te voltál hajlékunk nemzedékről nemzedékre". Lelepleződött a szívem: ki az én hajlékom? Mennyire kötődöm az anyagi világhoz, milyen kétségbeesetten veszem tudomásul, ha kiderül: ez a kapcsolódás nem nyújt biztos kapaszkodót, bármikor elveszíthetem. Sokszor hirdettem, fejben hittem is, de kevésszer csorgott le a szívembe az említett igevers. Ezen az éjszakán e komoly életleckét kellett átismételnem, ami nehéz volt, s egészen biztos, hogy elbuktam volna benne, ha nem irgalmas a vizsgáztató.

advent első vasárnapja

Zsolt 117

"Mert nagy az ő szeretete irántunk, az ÚR hűsége örökké tart. Dicsérjétek az URat!" (2.v.) Adventi időszakra készülünk. Valakit várunk. Ha ez a valaki félelmetes, nagy és gonosz erejű, akkor várakozásunk elviselhetetlen szorongásba fúlhat, vagy a teljes tagadásba: meggyőzzük magunkat arról, hogy nem is biztos, hogy ez a valaki megérkezik. De mi van akkor, hogy ha az, akit várunk, nagy ugyan, de nagysága szépséges és kedves nagyság? Ha nem a haragja gyors, hanem a szeretete, s nem zúzó ököllel, hanem puha tenyérrel érkezik? Ugye, hogy egy ilyen várakozásban, kisimul az arcunk és a lelkünk? Milyen Urat várunk? Melyik Isten-arc ég bele a szívünkbe? Látjuk, dicsérjük azt, aki oly irgalmas, akinek oly nagy a kegyelme, hogy jóságában még a közülünk leggonoszabb és legpogányabb is ellubickol? Van-e nekünk egy szerethető, várható Istenünk?


Ajánlott szakaszok

Ajánlott igeszakasz: Zsolt 100A kalauzról

Segítség a Biblia naponkénti tanulmányozásához
A kiadásért felel a Bethánia CE Szövetség Iratmissziója.

2020. november 29., vasárnap,
Taksony napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 5644
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 48022880

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat