belépés | regisztráció RSS

Elküld Nyomtat 2021. március 02., kedd

„És azt mondta nekik: Ez az én vérem, a szövetség vére, amely sokakért kiontatik." (24.v.)

Mk 14,17–25

Az egyiptomi szabaduláskor minden zsidó ház ajtaját meg kellet jelölni egy megölt hibátlan bárány vérével. Azért, hogy a vérengző angyal kihagyja azt a házat. Külön laktak a zsidók, tudhatta volna az angyal, hol laknak az egyiptomiak, mégis kellett a vérjel. Főleg azért, mert aki felkente azt, bizonyságot tett arról, hogy elfogadja Isten szabadítását. A családtagok is védelem alatt voltak, mert bent maradtak. Elhitték, elfogadták, hogy csak akkor menekülhetnek meg, ha a véres ajtón belül vannak. Jézus, az Isten Báránya, azért vállalta a keresztet, hogy aki az ő vére oltalmába menekül, elkerülje az Isten ellen lázadó, engedetlen természete miatt megérdemelt kárhozatot. A tanítványok rádöbbenhettek: az egyiptomi szabadulás milyen gyönyörű jelképe Isten üdvözítő szabadításának! Jézus szabadítása nem csak a zsidókra érvényes, hanem mindenkire, aki elfogadja. Rám is!


Ajánlott szakaszok

1Kor 10,4
Jn 17,20A kalauzról

Segítség a Biblia naponkénti tanulmányozásához
A kiadásért felel a Bethánia CE Szövetség Iratmissziója.

2021. március 02., kedd,
Lujza napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 402
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 48653054

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat