belépés | regisztráció RSS

Elküld Nyomtat 2020. október 01., csütörtök

Trükkös kérdés

Mt 21,23–27

"Én is kérdezek tőletek valamit, és ha megfeleltek rá, én is megmondom nektek, milyen hatalommal teszem ezeket." (24.v.) A templom megtisztítása, a templomi gyógyítás és a gyermekek dicsérő éneke a főpapokat és a véneket úgy tűnik, felingerelte, és számon kérő kérdéssel szólítják meg Jézust. Ha kiderül, hogy senkitől nem kapott felhatalmazást, akkor megszégyeníthetik, ha a Mindenhatóra hivatkozik, akkor káromlóként elítélhetik. Azonban még nincs itt a nyilvánvaló ítélet ideje, és Jézus visszafordítja a kérdést, hiszen, ha értették Keresztelő János üzenetét, az övét is értik, csak nem akarják bevallani. Így saját számon kérő kérdésük ítélőszéke elé kerülnek. Vannak olyan kérdéseink, amire nem kaphatunk feleletet, nem azért, mert Urunk elzárkózik a választól, hanem mert mi magunk pontosan tudjuk a választ, csak valamiért az gyűlöletes a számunkra. Bárcsak feladnánk a trükkös kérdésekkel való próbálkozást és megvallanánk szívünk állapotát. A "nem tudom" helyett, a "nem tudom elfogadni" válasz az őszinte, és ez nem is áll messze a bűnbánattól és a megtéréstől.


Ajánlott szakaszok

Ajánlott igeszakasz: Mal 2,17–3,5A kalauzról

Segítség a Biblia naponkénti tanulmányozásához
A kiadásért felel a Bethánia CE Szövetség Iratmissziója.

2020. október 01., csütörtök,
Malvin napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 311
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 47693940

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat