belépés | regisztráció RSS

Elküld Nyomtat 2023. február 02., csütörtök

„Törekedj viszont az igazságra, a hitre, a szeretetre, a békességre azokkal együtt, akik tiszta szívből hívják segítségül az Urat." (22.v.)

2Tim 2,14–26

„Hátha...egyszer" – mondja az apostol ifjú tanítványának. Ezzel türelemre, kitartásra bíztatja, sőt reménységre minden ember változása felől. Mert nap, mint nap változunk. S hogy merre, azt az dönti el, hogy melyik oldalunkat erősítjük. Ahogy a test edzésében az izmok is aszerint alakulnak, hogy mennyit mozgatjuk őket, úgy a „lelki izmok" = a lelki erősségek is úgy alakulnak, ha gyakoroljuk őket. Amit itt Pál tanácsol az a „törekvés", az igyekezet, a szándék. Hogy valaki egyáltalán hozzálásson valamihez. A célok nemesek: igazság, hit, szeretet, békesség. Mindenki erre vágyik. De Pál apostol nagyon finoman elmondja azt is, hogy ezek nem „maguktól teremnek", hanem munkálkodni kell értük. Ha Timóteus „igazságra" törekszik, akkor ne vitatkozva tegye. Ha „hitre" törekszik akkor tudja, hogy Isten választotta ki őt. Ha „szeretetre" törekszik, akkor tisztelettel viselkedjen azok felé is, akik nem azt gondolják, mint ő. S ha „békességre" törekszik, akkor legyen barátságos. Most a „lelki pajzs" második kis részébe arra keress választ, hogy melyik 5 érték, melyik 5 tulajdonság az, amire te törekszel? Milyen ember szeretnél lenni?


Ajánlott szakaszok

Róm 12,9–21A kalauzról

Segítség a Biblia naponkénti tanulmányozásához
A kiadásért felel a Bethánia CE Szövetség Iratmissziója.

2023. február 02., csütörtök,
Karolina , Aida napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 2037
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 54200561

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat