belépés | regisztráció RSS

Elküld Nyomtat 2018. október 24., szerda

Nevetségesség – bölcsesség

Jób 12,1–6; 14,1–12

"Nevetséges lettem barátaim előtt, pedig aki Istenhez kiált, azt ő meghallgatja. Mégis nevetséges az igaz és feddhetetlen." (12,4) Felvállalni az Istenhez tartozásunkat, az nem teljesen magától értetődő. Valóban nevetségessé válhatunk. Soha nem is volt ez másként. Az Ószövetség prófétáival is előfordult küldetésük közben. Bizonyos esetekben "természetes" (elvárás) lenne, hogy pl. kenőpénzt adjunk vagy fogadjunk el. Más alkalmakkor: "Hülye vagy? Miért nem használod ki a lehetőséget?". Egy-egy döntésünkkor nehéz felmérni, hogy hosszabb távon hány "lehetőséget" zárunk be vagy nyitunk ki magunk előtt. Emiatt nem is nagyon kell aggódnunk. A világ kifordított, gyakran botrányhősöket jutalmaz. A "kirakatban" levő siker mögött nem tudni, hogy mi van. Nem igazán várható el másoktól, hogy megértsék, mi is fakad az Istenhez való elköteleződésünkből. Elég, ha mi tudjuk, hogy mit miért teszünk. "Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz." (2Kor 12,9) Hiszem, hogy Istennek alapvetően nem célja, hogy lépten-nyomon nevetségessé tegyen bennünket. Mégis előfordulhat, hogy az Ő bölcsességével más nem tud mit kezdeni.


Ajánlott szakaszok

Ajánlott igeszakasz: Jer 20,7; 2Kor 12,9; 1Kor 1,21A kalauzról

Segítség a Biblia naponkénti tanulmányozásához
A kiadásért felel a Bethánia CE Szövetség Iratmissziója.

2018. október 24., szerda,
Salamon napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 255
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 42454461

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat