belépés | regisztráció RSS

Elküld Nyomtat 2019. február 19., kedd

"Adjátok meg... Istennek, ami az Istené." (17. v.)

Mk 12,13–17

Jézus Krisztus, népe egyes, „hívő" tudósaitól nem kapott tiszteletet és elfogadást, még annyit sem, mint amennyit a korabeli római hatalom képviselői, akiket elutasítottak és gyűlöltek. Ennek a tisztelet hiánynak az eredménye képen vitték később Pilátus elé ítéletre az Urat. Mi vezette őket erre az álnok, mostani tőrbe csaló szándékra? Annyira „kilógott a lóláb", hogy nyilvánvalóvá lett az általuk igaznak mondott („tudjuk, hogy igaz ember vagy" 14. v.) Názáreti Jézus elpusztítására irányuló kérdésük. Az Úr Jézus felszólítja őket tartozásuk megadására. Ámulva fedezhetnék fel szavaiban az őt küldő Atya üzenetét, tetteiben a megígért messiás-próféták által megjövendölt igéinek a beteljesedését. Akár térdre is eshettek volna előtte szégyenükben, de vakok voltak, semmit sem tudtak Istenről. Velük együtt tragikomikusak mindazok a keresztyének, akik a vele való találkozás pillanatában is elutasítják őt. Szenteljük meg Isten nevét, vegyük le a saruinkat is, ha elébe állunk, s megjutalmazza azokat, akik szeretik őt!


Ajánlott szakaszok

Mt17,24–27A kalauzról

Segítség a Biblia naponkénti tanulmányozásához
A kiadásért felel a Bethánia CE Szövetség Iratmissziója.

2019. február 19., kedd,
Zsuzsanna napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 2273
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 43682470

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat