belépés | regisztráció RSS

Elküld Nyomtat 2020. július 13., hétfő

Hihető vagy hitető szavak?

Mt 5,33–37

"Ellenben a ti beszédetekben az igen legyen igen, a nem pedig nem, ami pedig túlmegy ezen, az a gonosztól van." (37.v.) Kislányunkkal gyakran megtörténik mostanában, hogy az érzelmei és pillanatnyi hangulata vezérlik. Úgy fogalmaztam meg ezt számára, hogy egy mérleghintán ülőhöz hasonlít, aki ritkán áll meg valahol középen. Egyszer fent "repül", kicsattanó jókedvvel, nagy lelkesedéssel és ígéretekkel, fél óra múlva lent köt ki, és képes lehordani azt, amiért előzőleg még mindent megadott volna. Rapszodikus időszak ez, remélem, elmúlik, de most nem lehet építeni sem az igényeire, sem a könnyen átforduló "én soha..." kezdetű kijelentéseire. Mi már nem vagyunk nyolc évesek, mégis megtörténik velünk, hogy könnyelműen mondunk ki ígéreteket, vagy fejezünk ki bősz ellenkezést. A helyénvaló, megbízható megnyilatkozások mellett Jézus szerint nincs szükség az esküdözésekre, "nagy szavakra". És mire is lehetne esküdnünk, ami valóban hatalmunkban van? Legyen erre is igaz, a példára visszautalva: "Amikor gyermek voltam, úgy szóltam, mint gyermek..., amikor pedig férfivá lettem, elhagytam a gyermeki dolgokat" (1Kor 13,11). Adja Isten, hogy Jézusra hallgatva szavahihető emberré válhassunk!


Ajánlott szakaszok

Ajánlott igeszakasz: 5Móz 23,22–24; Zsolt 141,3A kalauzról

Segítség a Biblia naponkénti tanulmányozásához
A kiadásért felel a Bethánia CE Szövetség Iratmissziója.

2020. július 13., hétfő,
Jenő napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 6119
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 47221604

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat