belépés | regisztráció RSS

Elküld Nyomtat 2019. június 18., kedd

Megfelelő előrelátás

1 Mózes 41,37-57

A jó időkben a nem olyan jó időkre előre gondoskodni – mindenki ismeri ezt az elvet. Gyakran problémás azonban a megvalósítása. Nem tudhatom, más hogy van ezzel, de nálam ez a következőképpen történik: ha éppen több pénzem van, szeretném ezt az állapotot először egy kicsit élvezni. Meg akarok magamnak engedni dolgokat, amiket a korábbi hónapokban vagy években megtagadtam magamtól; élvezni akarom a gondtalan életet, nem akarok olyan gondolatokkal szembesülni, hogy például hogyan lehetne bölcsen befektetni a pénzt. Ez így rendben is van, csak olykor nehezemre esik, az ilyen gondtalan időszak után újra megtalálni a jó mértéket: nem túl szűkmarkúnak lenni, de nem is túl pazarlónak. József következetesen jár el: A bőség éveiben a termény nagy részét az embereknek adja, élvezhetik a gazdagsàgot. Mindemellett egy részt félretesz. Annyit, hogy az előrelátható rossz termés ne okozzon éhínséget. Egy terv, amit követve minden résztvevő jól élhet. Isten előre megmondta a jövőt a fáraónak. Ez azonban nálam, s valószínűleg egyikünknél sem működik így. Józan ítélőképességet viszont kaptunk, ami megtanít arra, hogy mindig is váltakozni fognak a jó és rossz időszakok. Kötelességünk megfelelő bölcsességgel előre gondolkodni. Vitassuk meg másokkal, hogyan viszonyulunk a pénzhez. Mi az, ami könnyen megy, és mi esik nehezünkre?A kalauzról

A Lélekfrissítő megrendelhető:
Szentírás Szövetség
1091 Budapest Kálvin tér 8.
Tel./fax: 06-1-216-5115
szszov@mail.datanet.hu

Eredeti kiadó:
© Bibellesebund e. V.
51709 - Marienheide
Industriestr. 2
Deutschland

Magyarországon kiadja:
© Szentírás Szövetség
1091 Budapest Kálvin tér 8.

A kiadvány bármely részének felhasználáshoz vagy sokszorosításához a magyar kiadó engedélye szükséges, kivéve rövid idézetek folyóiratokban és elemző cikkekben.

2019. június 18., kedd,
Arnold , Levente napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 6123
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 44631433

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat