belépés | regisztráció RSS

Elküld Nyomtat 2019. február 19., kedd

Nem egy szinten

Márk 12,13-17

Ha a helyzet az előző részekben bonyolultnak volt mondható, akkor ez a mai szakasz aztán igazán az! Itt is a hatalom és hűség kérdéseiről van szó. De arról is, hogy Jézust veszélyes politikai kijelentésekre bírják. Egy olyan országban, amely megszálló hatalmak elnyomása alatt áll, és ahol a Szent Iratok ígéretei alapján Messiásra, Megváltóra vágytak, ez a beszélgetés eléggé kényes. Önmagáért beszél, hogy itt két, tulajdonképpen ellenséges csoport, a farizeusok és Heródes követői együttesen lépnek fel Jézus ellen. Jézus ebből a helyzetből tulajdonképpen nem kerülhet ki győztesen. Ha nemet mond, akkor államellenség lesz a politikai hatalmon levők szemében. Ha viszont igent mond, azokkal romlik meg a viszonya, akik hűségesek maradtak hazájukhoz és az atyák hitéhez. Utóbbiak az adókérdést lojalitáskérdéssé tették. Más szóval: aki adót fizet, elismeri és jóváhagyja az istentelen kormány uralmát. Az lehet a benyomásunk, hogy ezek az emberek Istent és a római császárt egy szinten álló ellenfeleknek tekintették. Ennek mond ellent Jézus – természetesen nem direkt módon. Ő nem tekinti Istent és a császárt egy szinten levőnek. A császárnak történő adófizetés nem egyenlő azzal, hogy Istent teljes szívből szeretjük és imádjuk. Az Istennek való teljes odaszánás nem csorbul az adófizetés által. Vége a vitának? A kalauzról

A Lélekfrissítő megrendelhető:
Szentírás Szövetség
1091 Budapest Kálvin tér 8.
Tel./fax: 06-1-216-5115
szszov@mail.datanet.hu

Eredeti kiadó:
© Bibellesebund e. V.
51709 - Marienheide
Industriestr. 2
Deutschland

Magyarországon kiadja:
© Szentírás Szövetség
1091 Budapest Kálvin tér 8.

A kiadvány bármely részének felhasználáshoz vagy sokszorosításához a magyar kiadó engedélye szükséges, kivéve rövid idézetek folyóiratokban és elemző cikkekben.

2019. február 19., kedd,
Zsuzsanna napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 2378
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 43682575

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat