belépés | regisztráció RSS

Elküld Nyomtat 2022. május 18., szerda

Ki a veszélyzónából

1 Korinthus 10,14-22

Amikor néhány évvel ezelőtt egy mocsaras vidéket látogattunk meg, saját bőrömön is megtapasztaltam, milyen veszélyes szívóereje van a látszólag ártalmatlan iszapnak. Igazán nehéz volt kimászni belőle. Korinthusban szokás volt, hogy kölcsönösen meghívták egymást ünnepi vacsorákra a helyi istenségek templomába. Aki részt vett ezeken az ünnepeken, tulajdonképp bálványimádó istentiszteleten vett részt, és ezt nyíltan fel is vállalta. Néhány korinthusi keresztyén ezt ártalmatlannak tartotta: hiszen úgyis Jézushoz tartoztak, mi bajuk eshetne? Pál ezzel szemben óvja őket a hamis biztonságtudattól és a veszélyes felfuvalkodottságtól. Ezek egyáltalán nem ártalmatlan ünnepségek. Olyan erők munkálkodnak ugyanis, amelyek Isten ellen harcolnak, és amelyek meg akarják kötözni őket. Az úrvacsora példáján keresztül magyarázza, hogy az ilyen cselekedeteknek nem csak szimbólumértékük van, hanem mélyebb, szellemi hatással is bírnak. Mi modern emberek, a keresztyéneket is beleértve, könnyen alábecsüljük, hogy vannak olyan dolgok, amelyek veszélyes szívóerejüknél fogva elsodornak bennünket Istentől. Hogy kinek meddig terjed személyes veszélyességi zónája, az egyénenként eltérő. Fontos azonban, hogy őszintén megvizsgáljuk: mit tehetek meg lelki károsodás nélkül – és hol engedek valaminek, ami eltávolít Jézustól, és teret akar nyerni az életemben? Bármilyen jellegű függőség példa erre. Többször is hangsúlyozza Pál a korinthusiaknak: minden szabad nekem, de nem minden használ. Itt egy lépéssel tovább is megy, és inti őket: némely dolog még romboló is lehet! Ne becsüld túl magad, és tartsd magad távol a veszélyes zónától. A kalauzról

A Lélekfrissítő megrendelhető:
Szentírás Szövetség
1091 Budapest Kálvin tér 8.
Tel./fax: 06-1-216-5115
szszov@mail.datanet.hu

Eredeti kiadó:
© Bibellesebund e. V.
51709 - Marienheide
Industriestr. 2
Deutschland

Magyarországon kiadja:
© Szentírás Szövetség
1091 Budapest Kálvin tér 8.

A kiadvány bármely részének felhasználáshoz vagy sokszorosításához a magyar kiadó engedélye szükséges, kivéve rövid idézetek folyóiratokban és elemző cikkekben.

2022. május 18., szerda,
Erik , Alexandra napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 4622
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 52090524

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat