belépés | regisztráció RSS

Elküld Nyomtat 2019. október 21., hétfő

Isten nem egyenlet

Jób 8,1-22

"Semmiből nem lesz semmi sem" – hallottam régebben sokszor. Ha valamit el akartam érni, ezzel bíztattak arra, hogy szánjak időt a tanulásra, edzek vagy igyekezzek az élet bármely területén. Emögött a vetés és aratás képe rejtőzik, amivel több formában is találkozunk a Bibliában. Már Izrael népét is választás elé állítja Mózes: Istent akarják-e követni és áldást örökölni vagy el akarnak Tőle fordulni és átkot kapni (5 Móz 30). A zsoltárok újra és újra leírják, hogy az istenteleneknek – miután egy ideig jólétben élnek – szörnyű végük lesz (pl. Zsolt 73). Pál inti a galatabelieket, hogy ne engedjenek a bűnös kívánságaiknak, hanem éljenek Istennek tetszőn, hiszen "amit vet az ember, azt fogja aratni is..." (Gal 6,7). Elmondhatjuk tehát, hogy Bildad érvelése, miszerint Jób szerencsétlensége bűnös életének következménye, bibliailag megalapozott. Egy bibliailag igazolt elv mégsem alkalmazható minden helyzetre szükségszerűen. Istennel nem lehet úgy számolni, mint egy egyenlettel. Szuverén módon és minden egyes emberrel személyre szabottan bánik. Bár Bildad azt gondolja, az isteni igazság birtokában van, csak saját emberi bölcsességét adja tovább, és igazságtalanul bánik Jóbbal. Alázat! "...töredékes az ismeretem..." (1 Kor 13,12) – ezt véssük jól a szívünkbe! Nem tarthatjuk Istent az ellenőrzésünk alatt, semmilyen módszerrel, sem a jó viselkedésünkkel. ...Aki Istent az ellenőrzése alá akarja vonni, a végén rendkívül haszontalannak, tehetetlennek és hatástalannak fogja érezni magát. Richard RohrA kalauzról

A Lélekfrissítő megrendelhető:
Szentírás Szövetség
1091 Budapest Kálvin tér 8.
Tel./fax: 06-1-216-5115
szszov@mail.datanet.hu

Eredeti kiadó:
© Bibellesebund e. V.
51709 - Marienheide
Industriestr. 2
Deutschland

Magyarországon kiadja:
© Szentírás Szövetség
1091 Budapest Kálvin tér 8.

A kiadvány bármely részének felhasználáshoz vagy sokszorosításához a magyar kiadó engedélye szükséges, kivéve rövid idézetek folyóiratokban és elemző cikkekben.

2019. október 21., hétfő,
Orsolya napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 3509
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 45554741

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat