belépés | regisztráció RSS

Elküld Nyomtat 2021. május 12., szerda

Értékes!?

1 Korinthus 9,1-18

Gyesre menni? Szakmailag visszalépni, hogy a nagymamát ápoljuk? Egyesületben dolgozni? Mit engedhetek meg magamnak – ha az időbeni és pénzügyi tartalékaimra gondolok? Vannak olyan tevékenységek és feladatok, amelyeket fontosnak tartok és szívesen végeznék. Gyakran azonban éppen ezeket ismerik el a legkevésbé. Hasonló kérdések foglalkoztatják Pált is: Melyik munka menyire értékes? Csak az számít, amit megfizetnek? Pál ellenségei Korinthusban ugyanis épp azért kérdőjelezik meg Pál apostoli tekintélyét, mert ő ingyen szolgál. Pál apostol viszont úgy tekint szolgálatára, hogy erre Jézus Krisztus hívta el, és amiért csakis Ő tudja „megjutalmazni". Hallottunk már a „feltétel nélküli alapjövedelem"-ről? Az az elgondolás áll mögötte, hogy mindenki kap egy alapösszeget, amiből legszükségesebb kiadásait fedezni tudja. Amennyiben ez nem elegendő, úgy nyugodtan lehet még hozzákeresni. Engem az fogott meg ebben a modellben, hogy az emberek szabadon tehetnék azt, ami valóban érdekli őket és talán, amivel másokat is segíthetnének. Ezáltal mindenféle munkát elismernének. Hiszen sokan végeznek olyan fontos szociális vagy egyházi jellegű munkát, amiért általában nem jár fizetség. De mégis végzik, mert fontosnak tartják vagy mert belső elhívást éreznek. Mit tennénk, ha meglenne nekünk is ez a szabadságunk? A kalauzról

A Lélekfrissítő megrendelhető:
Szentírás Szövetség
1091 Budapest Kálvin tér 8.
Tel./fax: 06-1-216-5115
szszov@mail.datanet.hu

Eredeti kiadó:
© Bibellesebund e. V.
51709 - Marienheide
Industriestr. 2
Deutschland

Magyarországon kiadja:
© Szentírás Szövetség
1091 Budapest Kálvin tér 8.

A kiadvány bármely részének felhasználáshoz vagy sokszorosításához a magyar kiadó engedélye szükséges, kivéve rövid idézetek folyóiratokban és elemző cikkekben.

2021. május 12., szerda,
Pongrác napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 3750
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 49168617

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat