belépés | regisztráció RSS

Elküld Nyomtat 2018. szeptember 19., szerda

Házasodni vagy nem házasodni?

Máté 19, 1-12

Isten férfivá és nővé teremtett minket, értékesnek és egyedülállónak. A házasságban igazán mély kötelék alakul ki két ember között, s ebben a kötelékben egy egységet alkot a két fél. Jézus úgy említi a házasságot, mint szent dolgot, amit Isten szerkesztett egybe. A bibliai időkben a nők jogilag és gazdaságilag is függtek a férfiaktól. Jézus az arra hívja fel a figyelmet, hogy védelmező szerepe volt az ótestamentumban található engedélynek a válásra (5 Móz 24,1), és egyértelműen körülhatárolta azt. Alapvetően csakis azért "engedélyezte" a válást, mivel Isten népe nem volt hajlandó az isteni akaratot tudomásul venni, aszerint cselekedni. A törvény azonban beteljesíti az isteni szeretetet és irgalmasságot, amely kiutat mutat az embernek egy tönkrement házasságból. Jézus a megtört szívűek barátja volt, s éreztette velük a szeretetét és a megbecsülését. Jézus sajátos életformát folytatott nőtlen férfiként. Ez akkoriban igen szokatlannak számított. Az utolsó indoka a nőtlenségre pedig pontosan őt igazolja. (12b) Miként viszonyulunk az egyedülállóság állapotához? Sok egyedülálló nőt ismerek, akik panaszkodnak a helyzetükre. Társra és családra vágynak, sokszor magányosnak és meg nem értettnek érzik magukat. Házas nőként nagy kérésem Isten felé, hogy megbecsüljem ennek az állapotnak a méltóságát, s ezt ki is fejezzem. A zsidó jog szerint ha egy férfi el szándékozik válni, úgynevezett válólevelet kell kiállítania felesége részére. Ennek a szabálynak az 5 Mózes 24,1 - ből az volt az értelme, hogy határt szabjon a férfi önkényes döntésének, és az elvált nőnek jogi alapot adjon egy második házassághoz, ezáltal megélhetést is biztosítva.A kalauzról

A Lélekfrissítő megrendelhető:
Szentírás Szövetség
1091 Budapest Kálvin tér 8.
Tel./fax: 06-1-216-5115
szszov@mail.datanet.hu

Eredeti kiadó:
© Bibellesebund e. V.
51709 - Marienheide
Industriestr. 2
Deutschland

Magyarországon kiadja:
© Szentírás Szövetség
1091 Budapest Kálvin tér 8.

A kiadvány bármely részének felhasználáshoz vagy sokszorosításához a magyar kiadó engedélye szükséges, kivéve rövid idézetek folyóiratokban és elemző cikkekben.

2018. szeptember 19., szerda,
Vilhelmina napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 451
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 41678406

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat