belépés | regisztráció RSS

Elküld Nyomtat 2024. április 18., csütörtök

Ütközések

1 Korinthus 1,18-25

Tavaly nyáron kint voltam barátaimnál, akik misszionáriusként dolgoznak Tanzániában. Csodálatos és élményekben gazdag időt töltöttem velük. Egyik este hosszasan beszélgettünk arról, hogy nekünk, fehéreknek mennyire mélyen kellene azonosulnunk az afrikai kultúrával. Mennyire szükséges elhagynunk saját kultúránkat, hogy az afrikaiakat megnyerjük Jézusnak? Nagyon érdekes beszélgetés volt. Azon a véleményen voltam, hogy amennyire csak lehet, közeledjünk az ottani emberekhez, ne csak nyelvüket és ruhájukat vegyük át, hanem kultúrájukat is. Mert úgy gondolom, hogy az a helyes, ha minél kevésbé ütközünk másokkal olyan területeken, ahol alapvetően pusztán kulturális szokásokról van szó. Az afrikaiaknak végül is afrikai keresztényekké kell válniuk, és nem kell először az európai kultúrát átvenniük ahhoz, hogy keresztényként éljenek. Ezért az volt a véleményem, hogy amennyire csak lehet, bontsuk le a küszöböket. Egy küszöb, ami mégis minden ember számára fontosabb és meghatározóbb ütközőpontként ugyanaz marad: a kereszt üzenete. Ez az üzenet mindig akadályokkal teli, göröngyös és felfoghatatlan volt, van és lesz. Csak akkor tapasztaljuk meg Isten erejét a kereszt üzenetében, ha bízunk Istenben. Istent a kereszt által találhatjuk meg.A kalauzról

A Lélekfrissítő megrendelhető:
Szentírás Szövetség
1091 Budapest Kálvin tér 8.
Tel./fax: 06-1-216-5115
szszov@mail.datanet.hu

Eredeti kiadó:
© Bibellesebund e. V.
51709 - Marienheide
Industriestr. 2
Deutschland

Magyarországon kiadja:
© Szentírás Szövetség
1091 Budapest Kálvin tér 8.

A kiadvány bármely részének felhasználáshoz vagy sokszorosításához a magyar kiadó engedélye szükséges, kivéve rövid idézetek folyóiratokban és elemző cikkekben.

2024. április 18., csütörtök,
Andrea , Ilma napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 5118
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57777848

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat