belépés | regisztráció RSS

Elküld Nyomtat 2020. július 13., hétfő

A három rosta

Máté 5, 33-37

Szókratészről a következő történetet mesélték: "Egyszer egy férfi jött hozzá és így szólt: – Szókratész, hallottad, mit tett a barátod? Ezt azonnal el kell neked mesélnem! – Egy pillanat! – szakította félbe a bölcs. – Amit el akarsz nekem mesélni, átengedted a három rostán? – A három rostán? – kérdezte a másik csodálkozva. – Igen, barátom, a három rostán. Lássuk csak! Amit mondani akarsz nekem, átmegy- e három rostán? Az első rosta az igazság. Alaposan megvizsgáltad, hogy mindaz, amit el akarsz nekem mondani, igaz-e? – Nem, hallottam valahol és... – Jó, jó. Akkor bizonyára megvizsgáltad a második rostával. Ez a jóság rostája. Amit el akarsz nekem mesélni – ha már nem bizonyosodott be róla, hogy igaz –, legalább jó? Bosszúsan válaszolt a másik: – Nem, nem, sőt, ellenkezőleg... – Aha! – szakította félbe Szókratész. – Akkor vegyük a harmadik rostát is, és vizsgáljuk meg, hogy amit el akarsz nekem mesélni, ami izgat téged, szükséges-e! – Éppenséggel nem szükséges ... – Tehát – nevetett a bölcs –, ha az, amit el akarsz nekem mesélni, sem nem igaz, sem nem jó, sem nem szükséges, akkor felejtsd el, és ne terhelj vele sem engem, sem magadat!" Jézus őszinteségre és megbízhatóságra kér bennünket. Ezért talán segítségünkre lesz ma, ha mindazt, amit mondunk, átengedjük Szókratész három rostáján.A kalauzról

A Lélekfrissítő megrendelhető:
Szentírás Szövetség
1091 Budapest Kálvin tér 8.
Tel./fax: 06-1-216-5115
szszov@mail.datanet.hu

Eredeti kiadó:
© Bibellesebund e. V.
51709 - Marienheide
Industriestr. 2
Deutschland

Magyarországon kiadja:
© Szentírás Szövetség
1091 Budapest Kálvin tér 8.

A kiadvány bármely részének felhasználáshoz vagy sokszorosításához a magyar kiadó engedélye szükséges, kivéve rövid idézetek folyóiratokban és elemző cikkekben.

2020. július 13., hétfő,
Jenő napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 6463
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 47221948

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat