belépés | regisztráció RSS

Elküld Nyomtat 2021. október 15., péntek

Némák

Jób 2,11-13

...Jób barátai, amikor a nyomorúsággal kerülnek szembe. Első reakciójukkal azt mutatják meg, hogyan kell egy szenvedő emberrel viselkedni. Ez az igazi együttérzés. Nem hagyják magára barátjukat. Nem kerülik el az érintettet. Egyet értenek: ott a helyük. Vele együtt akarnak sírni és gyászolni. Ez a vigasztalás első lépése. Egyenlőre ez mégis egy néma látogatás. Együtt sírnak Jóbbal, kimutatják rémületüket. Nem kell tartaniuk magukat. Leülnek mellé a hamuba, és részt vesznek a gyászszertartásban. Együttérzésüket nem szavakkal fejezik ki, hanem azzal, hogy beleélik magukat Jób helyzetébe. Egy kézszorítás, egy ölelés vagy az együtt sírás vigasztalóbb, mint a szavak. A férfiak testükkel fejezik ki együttérzésüket. Aztán hallgatnak – hét napon át. Ilyen barátokat kívánok mindannyiunknak a nehéz időkben! Milyen gyámoltalanok vagyunk sokszor, ha valami szerencsétlenség ér bennünket! Legszívesebben kihátrálnánk belőle. Vagy azt gondoljuk, jó tanácsokkal és magyarázkodással kell segítenünk. Ezt tanultam meg a három baráttól: a vigasztalás azt jelenti, hogy odamegyünk a másikhoz, együtt érzünk vele és hallgatunk. Minél nagyobb a fájdalom, annál kevesebb szóra van szükség. Uram, kérlek, adj bátorságot, hogy a környezetemben lévő szenvedőknek és gyászolóknak szavak helyett közelséget tudjak adni! A bölcseket szűkszavúságukról ismerjük fel. Nursiai BenedekA kalauzról

A Lélekfrissítő megrendelhető:
Szentírás Szövetség
1091 Budapest Kálvin tér 8.
Tel./fax: 06-1-216-5115
szszov@mail.datanet.hu

Eredeti kiadó:
© Bibellesebund e. V.
51709 - Marienheide
Industriestr. 2
Deutschland

Magyarországon kiadja:
© Szentírás Szövetség
1091 Budapest Kálvin tér 8.

A kiadvány bármely részének felhasználáshoz vagy sokszorosításához a magyar kiadó engedélye szükséges, kivéve rövid idézetek folyóiratokban és elemző cikkekben.

2021. október 15., péntek,
Teréz napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 7625
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 50369192

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat