Fony írta:
Kedves Tiv!
Talán azért vagy ilyen állásponton velünk szemben, mert nem ismersz bennünket, nem ismered a gyülekezeteinket, nem ismered az erőfeszítéseinket, gondjainkat, harcainkat, örömeinket, bánatainkat, a tettekben is látható szeretetet.
A „testvérekkel” kapcsolatban:
Az Evangéliumot hirdetni kell, - kinek így, kinek úgy, és az Úr Jézusnak megnyerni embereket, kit így, kit úgy. Ezen nincs mit vitatni.
De jobban szeretném félni az Úr szavát annál, minthogy vegyem a bátorságot és kijelentsem valakiről, hogy nem a testvérem, ha ő már annak tekint engem az Úrban.
„..mert amilyen ítélettel ítélek, olyannal fogok ítéltetni..”
Hogy a gyermekkel együtt az Atyját is meg (magam pedig ezzel ki) ne tagadjam.
Isten áldjon meg, és vigyázz magadra.
Ha jót is tanultál és kaptál itt, emlékezz arra és tartsd meg, ha nem, verd le a port a lábadról.
Menni sokszor könnyebb, mint maradni.
üdv
fony
Kedves Fony!
Nem tudom mi volt az inkriminált minősítése Tiv-nek, ami kiakasztott, de, ha valaki, néhai Zimányi József kellően ismerte
belülről a református gyülekezetek sokaságát. Nem emlékszem, hogy írásban, igehirdetésben áradozott volna az istennektetsző keresztyén reformátusságról. Annál többet kifogásolta az élő istenkapcsolatokat, a mindennapokban tapasztalható hitéletet, és felrázó igyekezetében
vallásos hullamerevséget emlegetett.
A testvér témájához.
Valahol már írtam róla, hogy miként a szeretet, ennek az ázsiója is megcsappant, kifakult, kiüresedett.
Ha engem egy cigány - akit nem ismerek, s messze nem vagyok rasszista -
"testvér"-nek szólít, nem leszek meghatódva, s aligha érzem őt annak számomra.
A gyümölcse igencsak elárulja, hogy, ha én "dinnye" vagyok, felismerjem a másiket, hogy az testvér-e, vagy csupán tök, s nem dinnye. (Most végül mindegy, hogy ő tudja magáról hogy
tök, s engem is annak szólít, vagy az hiszi magáról, hogy
dinnye s ezért szólít engem testvérnek).
S ugyan ki mást kellene megítélni, mint azokat, akik "közöttünk sürögnek"? Mit mond az Ige?
"Mert mi közöm ahhoz, hogy kívülállókról is ítéletet tegyek? Avagy ti nem a belüllévők fölött tesztek ítéletet? A kívülvalókat pedig majd Isten ítéli meg. Vessétek ki azért a gonoszt magatok közül!" (I Kor 5, 12-13).