OK, tessék:
Szerintem érdemes ötletet meríteni/példát venni tőlük:
Sillye Jenő: én már nem az ő generációjához tartozom, de amit csinált abban a korszakban, az példaértékű. Nagyon régen láttam VHS-ről egy koncertfelvételét, remek volt. Ezenkívül pár általa írt dalt ismerek, nem mindegyik az én ízlésem, de összességében piros pontos, amit csinál.
Csiszér Laci: vannak jó megmozdulásai (is), meg kell hallgatni és aztán döntse el mindenki. Igényes zenét csinál, igényes szövegekkel, de nem mindegyik nóta annyira fergeteges, van amelyik kifejezetten unalmas.
Új Forrás (Pálhegyi Dávid): Etno-gospelnek hívják ők maguk, amit csinálnak, ilyen is kell kis hazánkba. Egy lemezem van tőlük (Négy szelek felől), 2-3 dal ott van a szeren (pl. az Áradj folyó és a címadó dal).
Keresztút: róluk nem tudok elfogulatlanul írni
, de csak annyit mondok, hogy tetszik, igényes minden mozzanat, kidolgozottak a dalok és még jól is szólnak.
Steven Curtis Chapman: abszolút vérprofi a srác, csak ajánlani tudom, egyszerűen még nem hallottam tőle rossz zenélést (bár csak 3 lemezét ismerem...). Nagyon jók a dolgai, oda van téve minden szempontból, nem is ragozom tovább. Király.
Michael W. Smith: a másik ikon, én a Worship szériája elé legszívesebben leültetnék mindenkit, akinek életében egyszer is megfordult a fejében, hogy zenével dicsérje az Urat. Szóval kötelező hallgatmány!
FFH: kedves kis banda Tennesse-ből, pop-rock, a nagyon igényes fajtából. (_Tényleg_ _nagyon_ igényes!)
Delirious: észak-ír lightrock, felfedezhető rajtuk a U2-val közös bölcső.
Rendkívül igényes a zenéjük, nincs benne nyoma a sokak által elkövetett súlyos hibának, a szétzenélésnek (amikor mindenki nyomja neki a másik ellen). Nagyon sok dalukat fel tudnám sorolni, amik nagyon jók. Csak egy pár: Deeper; Inside, outside; Shout to the North, stb-stb...
Jars of Clay: egyedi unplugged-érzés, kérem szépen. Érdemes velük ismerkedni.
És akkor még megemlíteném a Hillsong Church és a Vineyard sokszáz dalt szült munkásságát, rengeteget éneklünk belőlük mi is (az persze sajnálatos, hogy milyen borzalmasan trehány és csapnivaló szövegekkel néha...). Érdemes esetleg Pintér Béla előadásában meghallgatni a Hillsong dalokat.
Néhány nekem tetsző dal:
Hillsong: Shout to the Lord (Úr Jézus, Megváltóm); Still (Rejts most el); Glory; Better Than Life; Shout of the King; My Best Friend (Legjobb barátom); God is Great (Isten jó); Son of God [ez egyik nagy kedvencem]; Now That You're Near; stb., stb., stbbbbi........
Vineyard: Come, Now is the Time to Worship (a nagy klasszikus, a Jöjj, itt az idő...); Your Love is Amazing; In the Secret; Mercy is falling; New Day; This is the Air I Breathe (Te éltetsz engem); és ennek a sornak sincs korántsem vége...
Ezenkívül rengeteg jó keresztyén zenész van, akik rengeteg jól sikerült zenével örvendeztetik/tették meg a Nagyérdeműt. Nemrég botlottam bele Larry Howardba például és máris új kedvencemmé lett. Vagy ne hagyjuk ki Matt Redmant és Noel Richardsot sem, két nagy dicsőítő arcól lévén szó.
Na de írjon más is tanulságos és meghallgatásra (+nézésre!), használatra érdemes muzsikákról.
Greg