Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 3383 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 226  Következő
 

Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2007. jan. 30., kedd 10:00 
Aktív tag
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 16:09
Hozzászólások: 791
Köszönöm. :)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 30., kedd 10:14 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 29., péntek 15:30
Hozzászólások: 2408
Itt válik érthetővé a Péter levélben írt más dolgába avatkozó egy sorban léte a gyilkossal és a gonosztevővel.
És aki megakarja érteni ez a humanizmus rákfekélye.
Óh Uram add, hogy mindég eszünkbe jusson és ne csak akkor örömködjünk, amikor olvassuk.
Ámen és Ámen


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 30., kedd 10:55 
Aktív tag
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 16:09
Hozzászólások: 791
Kép

Január 30.

Mennyei testőrség
"Mert én veled vagyok, megőrizlek téged, akárhová mégy ..."
(1Móz 28,15)
Vándorutunkban kísérőkre van szükségünk? Legjobb kísérőnk Isten jelenléte és oltalma. Bárhol járunk is, mindenütt szükségünk van Isten jelenlétére és oltalmára, és ezt meg is kapjuk, ha az Ő szolgálatában járunk, nem pedig csak saját kedvtelésünk szerint. Még ha más vidékre kell is költöznünk Isten akaratából, ne szomorkodjunk miatta! Hiszen a hívő ember vándor és idegen, bárhol is él ezen a földön, mert barhová kerül, igazi otthona mindenhol az Úrban van, mint ahogy minden nemzedékben így volt ez a hívők számára. Lehet, hogy a világ vezető embereinél nincs "protekciónk", de ha az Úr azt ígéri: "megőrizlek téged", akkor nem árt nekünk valóban semmi veszedelem. Ez az ígéret áldott "útlevél" minden utazó számára, mennyei testőrség minden zarándok mellett.

Jákób, akinek az Isten ezt az ígéretet adta, még soha nem volt távol hazulról. Anyás gyermek volt, nem kalandos természetű, mint a bátyja. Mégis mennie kellett egyszer, és Isten vele ment. Kicsiny motyóját vitte csupán, és nem volt kísérője. De nem utazott soha fejedelem nemesebb testőrséggel, mint ő. Mikor szabad mezőn aludt, angyalok vigyáztak rá és Isten beszélgetett vele. Ha az Úr indít útnak minket, mondjuk az Úr Jézussal: "Ébredjetek, menjünk!" (Mt 26,46).


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Isteni fénysugarak minden napra - válogatott igeversek
HozzászólásElküldve: 2007. jan. 30., kedd 18:10 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 11., szerda 13:59
Hozzászólások: 496
Tartózkodási hely: Kassa kerülete
- Jó, ha a férfi már ifjúkorában igát hordoz. JSir 3,27

- Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól. Péld 22,6
- Testi apáink fenyítettek minket és tiszteletben tartottuk őket, nem kell-e sokkal inkább engedelmeskednünk a lelkek Atyjának, hogy éljünk? Mert azok kevés ideig, a maguk elgondolása szerint fenyítettek, Ő pedig javunkra teszi ezt, hogy szentségben részesüljünk. Zsid 12,9-10
- URam, a nyomorúságban Téged kerestek. Ézs 26,16
- Mielőtt nyomorúság ért, tévelyegtem, de most megtartom beszédedet. Jó nekem, hogy nyomorúság ért, hogy megtanuljam rendelkezéseidet. Zsolt 119,67.71
- Én tudom az én gondolataimat, amelyeket felőletek gondolok, azt mondja az ÚR; békességnek és nem háborúságnak gondolata, hogy kívánatos véget adjak nektek. Jer 29,11
- Alázzátok meg tehát magatokat Isten hatalmas keze alatt, hogy felmagasztaljon titeket annak idején. 1Pt5,6

_________________
Én választottalak titeket.. Jn 15,16


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Oswald Chambers: Minden tőlem telhetőt az ő uralmáért
HozzászólásElküldve: 2007. jan. 31., szerda 08:31 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Január 31.
ÉRZED-E ELHÍVATÁSOD?
"Elválasztva Isten evangéliumának hirdetésére." Róm 1.1
Elhívatásunk elsősorban nem arra irányul, hogy szent férfiak és nők legyünk, hanem arra, hogy Isten evangéliumát hirdessük. Egy mindennél fontosabb dolog van: felismerni azt, hogy Isten evangéliumának maradandó valósággá kell válnia. Nem emberi jóság, sem szentség, sem menny, sem pokol a valóság, hanem a megváltás; és a keresztyén munkásnak arra van a legéletbevágóbb szüksége manapság, hogy ezt észrevegye. Mint munkásoknak meg kell szoknunk azt a kinyilatkoztatást, hogy a megváltás az egyetlen valóság. A személyes szentség következmény, nem ok, és ha emberi jóságra, azaz a megváltás következményére alapozzuk hitünket, a próbatétel jöttekor össze fogunk roskadni.
Pál nem azt mondta, hogy magamagát választotta ki, hanem azt, hogy "az Istennek tetszett, aki elválasztott engem..." (Gal 1.15). Pál nem aggályoskodott túlságosan a saját jelleme miatt. Ameddig szemünk csak a magunk tisztaságán van, sohasem jutunk közelebb a megváltás valóságához. Keresztyén munkások azért törnek össze, mert saját jellemük fehérsége, nem pedig Isten után vágyódnak. Ne kívánd tőlem, hogy a megváltás nyers valóságával kerüljek kapcsolatba; ennek az annyira beszennyezett emberi életnek az érdekében, de amire szükségem van, az bármi, amit Isten tehet érdekemben, hogy kívánatosabb színben tüntessen fel saját magam előtt. Ha így szólok, elárulom, hogy Isten evangéliumának valósága nem érintette meg a lelkem; ez nem fenntartás nélküli átadás Istennek. Isten nem tud addig megszabadítani, míg egyedül a magam jellemével törődöm. Pál nem gondol önmagával; ő fenntartás nélkül odaadta magát annak az egyetlen célnak, amelyre Isten kiválasztotta, hogy hirdesse Isten evangéliumát. (v.ö.Róm 9.3).


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 31., szerda 09:30 
Aktív tag
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 16:09
Hozzászólások: 791
Kép
Január 31.

Az üdvös elégedetlenkedés


"Mit zúgolódik az élő ember? Ki-ki a maga bűnéért zúgolódjék. "
(Jeremiás siralmai 3, 39)


Mikor Jeremiás a siralmait írta, nehéz idők jártak. Szörnyű összeomlás történt. A népet Isten büntetése sújtotta és úgy látszott, hogy teljes pusztulás következik. A hatalmas Nabukodonozor nem ismert kíméletet. Drágaság és éhínség uralkodott az elpusztult és kiürült országban. Volt tehát elég ok a panaszra és zúgolódásra. Sokan kételkedtek, hogy van-e egyáltalán Isten az égben, aki az emberek sorsát irányítja. Nem tudták ezeket az eseményeket és állapotokat Isten igazságával összeegyeztetni.

Elégedetlenségre mindig és nálunk is van ok bőven. Hányszor hallunk keserű kifakadásokat. De kritizálásunkkal vagy szitkozódásunkkal a legkisebb mértékben sem változtatunk a tényeken és helyzeteken. Nem is jutunk előbbre. Az élet haszontalan és értelmetlen panaszkodásban és szemrehányásban merül ki, ha az ember nem ismeri fel végül is nyomorúságának legmélyebb okát: a bűnt. De "ki-ki a maga bűnéért zúgolódjék!" Ha megszólal ez a hang: "Keményen megostorozott engem az Úr, de nem adott át engem a halálnak" (Zsolt 118, 18), akkor ez már félnyereség. Mert ha minden nehézséget és rámjövő bajt úgy veszek, mint az Úr fenyítését és belátom, hogy az én engedetlenségem miatt van ilyen büntetésben részem, akkor már a helyes nyomon vagyok. Nem perlekedem sorsommal, hanem önmagamat vonom elsősorban számadásra. Attól pedig nem kell félnünk, hogy nagyon keményen járunk majd el, mert természettől fogva túlságosan is tekintettel vagyunk önmagunkra. Soha nem ítéljük el magunkat túlzott szigorral.

Mihelyt elismerjük saját vétkeinket, a zúgolódás könnyen változik át imádsággá és kegyelemért való fohászkodássá. Sokszor rábírnak minket a külső bajok is az imádkozásra, de ez könnyen megtéveszthet, különösen ha a kért segítség elmarad. Egészen más az, amikor az ember saját bűne és lelkiismerete dolgában kerül szorítóba. Ilyenkor imádságunk már nem felületes többé, hanem így szólunk: "A mélységből kiáltok hozzád Uram! Uram, hallgasd meg az én szómat; legyenek füleid figyelmetesek könyörgő szavamra" (Zsolt 130, 1-2). Az ilyen könyörgés feltétlenül meghallgatásra talál és zúgolódásunk, panaszkodásunk dicséretté és magasztalássá változik át.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 31., szerda 09:38 
Aktív tag
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 16:09
Hozzászólások: 791
Kép
Január 31.

Isten mindig meghallgat
"Meg is fog hallgatni Istenem"
(Mik 7,7)
A barátok hűtlenné válhatnak, de Isten nem fordul el a megváltottaktól, sőt meghallgatja minden kérésüket. Azt mondja a próféta: "Még asszonyod előtt is, akit magadhoz ölelsz, vigyázz, hogy mit mondasz! Mert... az embernek saját háza népe is ellensége" (7,5-6). Ez nagyon keserves állapot, de Isten még ilyen esetben is hűséges (barát) marad, és elmondhatjuk neki minden bánatunkat.

Bölcsességünk abban van, hogy az Úrra nézünk és nem civódunk az emberekkel. Ha barátságos kéréseinket még rokonaink is semmibe veszik, várjunk reménységgel szabadító Istenünkre, Ő meg fog hallgatni minket. Kiváltképpen meghallgat akkor, ha sok bántást és szeretetlenséget kapunk az emberektől, úgyhogy hamarosan már mi is így kiálthatunk: "Ne örülj bajomnak, ellenségem, mert ha elesem is, fölkelek" (7,8).

Mivel Isten élő Isten, meg tud hallgatni; mivel szerető Isten, meg is hallgat. Meghallgat, mert Ő a szövetség Istene, aki elkötelezte magát arra, hogy meghallgat minket. Aki így tud hozzá szólni: "Én Istenem", az teljes bizonyossággal elmondhatja: "Az én Istenem meg is fog hallgatni engem". Jöjj tehát, vérző szívű testvérem, és öntsd ki szomorúságodat Istened előtt! Belső szobádban borulj térdre és légy bizonyos benne: "Meghallgat engem az én Istenem."


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Oswald Chambers: Minden tőlem telhetőt az ő uralmáért
HozzászólásElküldve: 2007. feb. 01., csütörtök 08:00 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
ISTEN ELHÍVÁSA

„Mert nem azért küldött engem Krisztus, hogy kereszteljek, hanem azért, hogy hirdessem az evangéliumot.” 1Kor 1. 17

Pál megállapítja itt, hogy Istentől vett hivatásunk az evangélium hirdetése; de gondolj arra, mit ért Pál az evangéliumon: a mi Urunk Jézus Krisztusban való megváltás valóságát. Hajlamosak vagyunk saját megszentelődésünket prédikálásunk legfőbb céljává tenni. Pál csak megvilágítás céljából tett említést tapasztalatáról, de sohasem végső célból. Nem az a megbízatásunk, hogy az üdvösségről vagy a megszentelődésről beszéljünk, hanem hogy felemeljük Jézus Krisztust. (Jn 12.32).
A valóság elferdítése azt mondani, hogy Jézus Krisztus azért gyötrődött a megváltás kínjai között, hogy szentet formáljon belőlem. Jézus Krisztus az egész világ megváltásáért szenvedett, hogy azt csorbítatlan épségébe és eredeti tisztaságába visszaállítva, helyezze Isten trónja elé. Az a tény, hogy a megváltást mi is megtapasztalhatjuk, a megváltás valóságos hatalmának csak bizonyítéka, nem pedig a végső célja. Ha Isten emberi módon érezne, mennyire fájna a szíve, és hogy meg volna terhelve, üdvösségünkért és megszentelődésünkért való örökös siránkozásaink miatt. Az Ő erőit reggeltől napestig, mi kizárólag csak a ránk tartozó dolgok számára akarjuk igénybe venni, amiktől mi szeretnénk megszabadulni! Ha egyszer rábukkanunk Isten evangéliuma valóságának kősziklájára, nem fogjuk többé zaklatni Istent kicsinyes személyes panaszokkal. Pál apostol életének egyetlen szenvedélye volt az evangélium hirdetése. Szenvedést, csalódást és nyomorúságot is örömest szenvedett el akármiért, mert tudta, hogy ezek tartják meg őt az Isten evangéliumához való tántoríthatatlan hűségében.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 01., csütörtök 13:32 
Aktív tag
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 16:09
Hozzászólások: 791
Kép
Február 1.

Soha ne ess kétségbe!"
"De fölragyog majd az igazság napja számotokra, akik nevemet félitek, és sugarai gyógyulást hoznak"
(Mal 3,20)
Ez a prófécia részben már beteljesedett dicsőséges Urunk első eljövetelekor, egészen második eljövetelekor fog beteljesedni, de mint ígéret valóra válhat a mindennapjainkban is. Sötét az eged, kedves olvasóm? Még az éjszaka feketesége is sűrűsödik körülötted? Ne ess ezért kétségbe; hiszen felkél újra a nap! Amikor az éjszaka a legsötétebb, akkor van legközelebb a hajnal. "Az éjszaka elmúlik, a nappal pedig már egészen közel van" (Róma 13,12).

A fölkelő nap nem a közönséges nap lesz, hanem "az igazság napja", amelynek minden sugara szentség. Azért jön, hogy megvidámítson minket, igazság és irgalom útján jön, de még szabadításunk érdekében sem törli el a törvény érvényét. Jézus Krisztus kijelenti Isten szentségét és szeretetét. Ha tehát eljön szabadulásunk, az valóságos lesz, mert igazság szerint való.

Csak egy dologban kell megvizsgálnunk magunkat: Féljük-e valóban az Úr nevét? Tiszteljük-e az élő Istent, és az Ő útján járunk-e? Ha ez így van, akkor az éjszaka már nem tart soká a számunkra, és ha elérkezik a reggel, lelkünk minden betegsége és szomorúsága egyszer s mindenkorra elmúlik; fény, meleg, öröm és tiszta látás lesz a részünk, és ezt lelki betegségünkből és nyomorúságunkból való gyógyulás követi majd. Felragyogott már nekünk Krisztus napvilága? Akkor üljünk ki fényére! Elrejtette arcát előlünk? Akkor várjuk, amíg felragyog a számunkra! Mert amilyen bizonyos a napkelte, olyan biztos az is, hogy "fel fog ragyogni azoknak, akik nevét félik".


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 01., csütörtök 22:10 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 17., kedd 20:55
Hozzászólások: 1721
"Az Evangéliumban Krisztus első szavai között ezt olvassuk: „Boldogok a lelki szegények.” Igen, boldogok, akik a szív és az élet egyszerűségére törekednek.

Az egyszerű szívű ember a jelen pillanatban igyekszik élni, hogy minden napot Isten napjaként fogadhasson.

Vajon az egyszerűség lelke nem ragyog-e föl a derűs örömben és a vidámságban egyaránt?

Az egyszerű szívű ember nem gondolja magáról, hogy egyedül mindent megért a hitből. Ezt mondja: “Amit én alig, azt mások jobban megértik és továbbsegítenek az utamon.”

Aki életét leegyszerűsíti, az osztozni tud a leginkább rászorulókkal, hogy csillapítsa a szenvedést ott; ahol betegség, szegénység és éhínség van…

Személyes imánk szintén egyszerű. Vagy úgy gondoljuk, hogy az imádsághoz sok szóra van szükség? Nem, gyakran elég néhány, akár ügyetlen szó is, hogy mindent Isten kezébe tegyünk, félelmeinket éppúgy, mint reményeinket.

Amikor a Szentlélekre hagyatkozunk, akkor rátalálunk a nyugtalanságból a bizalomba vezető útra. És ekkor így szólunk:
"Szentlélek, add, hogy minden pillanatban
feléd fordulhassunk.
Oly gyakran elfelejtjük, hogy bennünk laksz, bennünk imádkozol és bennünk szeretsz.
Jelenléted szívünkben bizalom és állandó megbocsátás.”

Igen, a Szentlélek fényt gyújt bennünk. És bár nagyon halovány, mégis felébreszti szívünkben az Isten iránti vágyakozást. Az Isten iránti egyszerű vágyakozás pedig már imádság.

Az imádság nem távolít el a világ gondjától. Épp ellenkezőleg, semmi nem jelent nagyobb felelősséget, mint az imádság. Minél egyszerűbben és alázatosabban imádkozunk, annál inkább közelebb kerülünk ahhoz, hogy szeressünk és ezt az életünkkel fejezzük ki.

Hol találjuk az Evangélium megéléséhez nélkülözhetetlen egyszerűséget? Krisztus szavai vílágítanak rá a válaszra, amikor egy napon tanítványaihoz szól: “Engedjétek hozzám jönni a gyermekeket, mert ilyeneké a mennyek országa.”

Ki tudná eléggé hangsúlyozni, hogy mennyi tudnak egyes gyerekek bizalmukkal továbbadni?

Mi pedig így kérhetjük az Istent: ”Szerető Istenünk tégy alázatossá és ajándékozz nekünk egyszerűséget az imánkban, az emberi kapcsolatainkban és mások befogadásában…!”

Jézus Krisztus nem azért jött el a földre, hogy bárkit elítéljen, hanem hogy megnyissa a közösség útjait az emberek előtt.

...Vannak keresztények, akik bárhol legyenek is, késlekedés nélkül, egészen alázatosan és egyszerűen már élik ezt a közösséget.
...Saját életükön keresztül szeretnék Krisztust jelenvalóvá tenni mások számára.
... Ebben a közösségben nincs helye az egymás közti szigornak, sokkal inkább jelen vannak a tiszta kapcsolatok, a szív jósága, az együttérzés… és kitárulhatnak a szentség kapui.

Az Evangéliumban meglepő felfedezést tehetünk: Isten nem teremt félelmet vagy aggódást, Isten csak szeretetét adhatja nekünk.

Szentlelkének jelenléte által Isten jön el, hogy átváltoztassa szívünket.

Az egyszerű imában megérezzük, hogy soha nem vagyunk egyedül: a Szentlélek megőriz minket az Istennel való közösségben, nem csak egy röpke pillanatra, hanem a véget nem érő életre."


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 02., péntek 07:21 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 03., kedd 07:57
Hozzászólások: 1476
Tartózkodási hely: Rákoskeresztúr
Emlékeztem, hogy egy bajvan nevű ismeretlen írt valamit ebben a témában a régi fórumban, és utánakerestem, és tényleg:

http://www.parokia.hu/old_forum/forum_messages.php?boardid=34&page=33


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 02., péntek 07:37 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
csak a korrektség kedvéért:

http://www.taize.fr/hu_article1551.html

http://www.reformatus.hu/archiv/2005/roger_schutz.htm

bocs, drága Tavasz... szeretem tudni, h mi honnan jön... és ennek a hozzászólásnak volt egy "jellegzetes íze"... így már, a forrás ismeretében jobban értem, MIT érzékeltem...

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Oswald Chambers: Minden tőlem telhetőt az ő uralmáért
HozzászólásElküldve: 2007. feb. 02., péntek 07:55 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
AZ ELHÍVÁS KÉNYSZERŰSÉGE

„Jaj... nékem, ha az evangéliumot nem hirdetem.” 1Kor 9.16

Vigyázz, nehogy behunyd a füled Isten hívása hallatára! Mindenki, aki eljutott az üdvösségre, arra van hivatva, hogy tanúságot tegyen erről a tényről. Ez azonban nem prédikálásra való elhívás, hanem annak csupán megvilágítása. Pál azokra a gyötrelmekre hivatkozik, amelyeket az evangélium hirdetésének kényszere idézett elő benne. Pál eme mondását sohase alkalmazd olyan lelkekre, akik az üdvösség elnyerése céljából jutnak Istennel kapcsolatba. Nincs könnyebb, mint az üdvösségre eljutni, mivel ez Isten fejedelmi műve: Jöjjetek énhozzám, és én megváltalak titeket. Urunk szemében sohasem azonosak a tanítványság és az üdvösségre jutás feltételei. A Jézus Krisztus keresztje által mindnyájan üdvösségre vagyunk ítélve. A tanítványság azonban szabad választásunkkal van egybekötve: „Ha valaki...” (Máté 16, 24).
Pál apostol szavai azokra vonatkoznak, akik Jézus tanítványaivá tétetnek. Sohasem kérik a beleegyezésünket ahhoz, hogy mit szeretnénk tenni, vagy hová akarunk menni. Isten megtöretett kenyérré és kiöntetett borrá tesz minket saját tetszése szerint: „Elválasztva Isten evangéliumának hirdetésére”, (Róm 1.1) azt jelenti, hogy halljuk Isten hívását. Mikor valaki kezdi meghallani Isten hívását, olyan halálos küzdelem indul meg benne, amely méltó erre a névre. Minden egyéni törekvés csírájában elhal, minden vágy kialszik, minden kilátás elhomályosodik és eltűnik egy dolog kivételével: kiválasztva az Isten evangéliumának hirdetésére. Jaj annak a léleknek, aki más irányba szeretné fordítani a lábát, ha eljutott hozzá egyszer ez a hívás! Ez az iskola azért áll fenn, hogy kiderüljön, van-e itt Istennek olyan embere, aki igazán törődik az evangélium hirdetésével, és meglátni, vajon meg tud-e téged ragadni Isten. Nehogy versenytársak támadjanak a szívedben, ha Isten megragad téged.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 02., péntek 09:11 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 17., kedd 20:55
Hozzászólások: 1721
net2rist írta:
csak a korrektség kedvéért:

http://www.taize.fr/hu_article1551.html

http://www.reformatus.hu/archiv/2005/roger_schutz.htm

bocs, drága Tavasz... szeretem tudni, h mi honnan jön... és ennek a hozzászólásnak volt egy "jellegzetes íze"... így már, a forrás ismeretében jobban értem, MIT érzékeltem...


Korrektség? Kösz. Hát igen, mindenbe bele lehet kötni... ( :wink: )
Nagyon szívesen kiírom, hogy Roger testvér a Taizé-i közösség megalapítója gondolatai ezek!


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 02., péntek 09:20 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 17., kedd 20:55
Hozzászólások: 1721
És akkor még egy kis taizé-i írás:

„Békét hagyok rátok, az én békémet adom nektek”: Milyen béke is az, amit Isten nekünk ajándékoz?
Elsősorban belső béke, a szív békéje. Lehetővé teszi, hogy reménnyel telten nézzünk a világba még akkor is, ha azt gyakran erőszak és konfliktusok szaggatják szét.
Isten békéje egyben támasz is, hogy egészen egyszerű módon járulhassunk hozzá a béke építéséhez ott, ahol az veszélyben van.
Mindennél sürgetőbb, hogy béke legyen a világban, ezáltal csökkenhessen a szenvedés, különösen azért, hogy a ma és a holnap gyermekei ne félelemben és bizonytalanságban éljenek.
Evangéliumában Szent János három szóban fejezi ki tündöklő megérzését Istenről: „Isten a szeretet.“ Ha csak ezt a három szót megértjük, már messze juthatunk. Nagyon messze.
Miért ragadnak meg minket annyira ezek a szavak? Azért, mert ragyogó bizonyosság rejlik bennük: Isten nem azért küldte Krisztust a földre, hogy bárkit is elítéljen, hanem hogy mindenki tudja, ő szeretett ember, és így megtalálhassa az Istennel való közösség útját.
Az ámulatba ejtő szeretet, és az a tudat, hogy szeretik, egyeseket magával ragad, sőt eltölt. Miért vannak hát mások, akik úgy érzik, hogy kevés figyelemben részesülnek?
Bárcsak mindenki megértené: Isten a legmélyebb magányunkba is elkísér minket, és így szól mindenkihez: „Sokat érsz szememben, drága vagy nekem, és én szeretlek téged.“ Igen, Isten csak szeretetével ajándékozhat meg minket, ebben áll az egész evangélium.
Isten arra kér, és azt kínálja fel, hogy egyszerűen fogadjuk el végtelen irgalmát.
Néha nehéz megértenünk, hogy Isten szeret minket, de amikor felfedezzük, hogy szeretete mindenek előtt megbocsátás, szívünk megnyugszik, sőt, átváltozik.
Istenben elfeledhetjük azt, ami a szívünket gyötri, nála olyan forrást találunk, melynél újra friss lendületre lelhetünk.
Tudjuk-e eléggé? Isten annyira megbízik bennünk, hogy mindannyiunkat személyesen hív. Mire hív? Arra, hogy mi is úgy szeressünk, ahogy ő szeret minket. És nincs annál mélyebb szeretet, mint odaadni magunkat Istennek és másoknak.
Aki Istenből él, az úgy dönt, hogy szeret. Az elszántan szerető szív pedig határtalan jóságot sugározhat.
Aki bizalomban szeret, annak derűs szépséggel telik meg az élete.
Aki úgy dönt, hogy szeret, és ezt az életével mondja el, az szembe találja magát az egyik legnehezebb kérdéssel: Hogyan enyhítsük a közel és távol élő emberek szenvedését és fájdalmát?
Mit jelent tehát szeretni? Talán azt, hogy osztozunk a leginkább kiszolgáltatottak fájdalmában? Igen, azt jelenti.
Vagy talán azt, hogy magunkról elfeledkezve, a szív határtalan jóságával önzetlenül mások felé fordulunk? Igen, bizonyosan.
És még mit jelent szeretni? Azt jelenti, hogy megbocsátunk és kiengesztelődve élünk. A kiengesztelődés pedig mindig tavasz a szívnek.
A kis hegyi faluban, ahol születtem, a házunkhoz egész közel lakott egy nagyon szegény, sokgyermekes család. Az édesanya meghalt. Az egyik gyerek, aki valamivel fiatalabb volt nálam, gyakran átjött hozzánk. Úgy szerette édesanyámat, mintha a sajátja lett volna. A fiú egy nap megtudta, hogy elköltöznek, és nagyon nehezére esett elhagyni a falut. Hogyan lehet egy öt-hat éves gyermeket megvígasztalni? Úgy tűnt, mintha hiányzott volna a megfelelő rálátása, hogy megértsen egy ilyen elválást.
Röviddel halála előtt Jézus megígéri az övéinek, hogy vigasztalót küld nekik: a Szent Lelket, aki támaszuk lesz, vigasztalja őket és mindig velük marad.
Ma is minden ember szívében szelíden ezt ismétli: „Soha nem hagylak egyedül, elküldöm neked a Szent Lelket. Még a mély kétségek között is közel maradok hozzád.“
Befogadni a Szent Lélek vigasztalását annyit jelent, hogy csendben és békében, újra és újra ráhagyatkozunk. Így, amikor megrázó események történnek, akkor képesek leszünk túljutni rajtuk.
Annyira törékenyek lennénk, hogy vigasztalásra szorulunk? Mindannyian megrendülhetünk, ha megpróbáltatáson megyünk keresztül, vagy másokat szenvedni látunk. Megtörténhet, hogy a hitünk meginog és a reményünk kialszik. Sokszor türelmesnek kell lennünk magunkkal, hogy visszanyerjük a hit bizalmát és a szív békéjét.
Van olyan fájdalom, ami különösen is megsebez: ilyen a közeli hozzátartozónak a halála, akire talán szükségünk lenne, hogy földi utunkat megtaláljuk. De még egy ilyen megpróbáltatás is átváltozhat, és utat nyithat a közösség felé.
Az is, aki eljut a fájdalom legvégső határáig, visszakaphatja az evangélium örömét. Isten eljön, és magához ölelve minket beragyogja az emberi fájdalom misztériumát.
És ilyenkor már a remény útján járunk. Isten nem hagy minket magunkra.
Közösségbe vezet minket, az Egyház szeretetközösségébe, amely egyszerre titokzatos és oly nélkülözhetetlen...
A közösségben jelen lévő Krisztus megadja a vigasztalás mérhetetlen ajándékát.
Amennyiben az Egyház képessé válik a megbocsátás és az együttérzés közvetítésével gyógyulást hozni a szíveknek, hozzáférhetőbbé teszi a Krisztussal való közösség teljességét.
Amikor az Egyház arra törekszik, hogy szeressen, és megértse azt, ami minden emberben titok, ha szüntelenül meghallgat, vigasztal és gyógyít, akkor megvalósítja a legfényesebb mivoltát: a közösség kristálytiszta példázatát.
A kiengesztelődésért és a békéért való fellépés belső harcot feltételez, és ez nem a könnyebbik út. A könnyebbik úton semmi maradandót nem lehet létrehozni. A közösségi lelkület nem naívságot, hanem a szív kitárulását és mély jóindulatot jelent, a gyanúsítást pedig figyelmen kívül hagyja.
Készen állunk-e arra, hogy a közösség szolgálatába állva életünkben mindig a bizalom és az állandóan megújuló szívbéli jóság útján járjunk?
Ezen az úton néha lesznek kudarcok. Ilyenkor ne felejtsük el, hogy a béke és a közösség forrása Istenben van. Így nem bátortalanodunk el, hanem gyengeségünkre a Szent Lelket hívjuk.
A Szent Lélek pedig egy életen át újra és újra lendületet ad, hogy kezdetről kezdetre haladva a békés jövő felé vezessen minket. "


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 3383 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 226  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség