Kedves Rosta!
>Ha te ennyire profi vagy a tudomány kérdéseiben
Nem vagyok én profi. Ami a szándékom, azt láttatni, hogy nem csak az egyszerű, képzetlen emberek világába illik bele a Biblia, hanem tudósok, esetenként Nóbel díjasok is hitelt tudnak/tudtak adni Isten szavának.
>Ettől függetlenül nem hiszem, hogy az emberek egy grammal is jobban becsültek volna ezért
Nem akarom, hogy az emberek becsüljenek, azt szeretném, hogy legyen bátorságuk hinni Isten szavában.
>A tudomány szerint milliárdos korú a Föld. Neked 6000 éves, és 6 napos.
De Ádám sem embrió volt mikor Isten megteremtette. így a kész Föld is lehet a mi fogalmaink szerint X korú, mikor Isten egy napja teremtette. Ezt is csak azért mondom, hogy esélyt adjunk annak a lehetőségnek, hogy nincs itt logikai bukfenc.
>Nekem nyilvánvaló, hogy nem az Ószövetség szerint élünk, élsz, mert hát keresztyének vagyunk
Igen, ebben igazad van - az ÓSZ csak előképe volt annak ami az ÚSZ-ben beteljesedett. Nem kell áldozni, mert az áldozat, annak vére Krisztusra mutatott, mintegy eldramatizáltatta az emberrel, hogy a bűn zsoldja a halál, és ennek egy ártatlan lényre történő hárítását.
Hadd ajánljam még a témához az alábbi oldalt:
Az Ószövetségi áldozati rendszer Krisztusra mutató előképei
De itt is csak gazdagodik a hitünk, ha ezt nem szembeállítani próbáljuk egymással. Hanem beleérezni, hogy
ezt egy zsidó ember hogy élte meg. Bűnt követett el, aztán vennie kellett egy hibátlan kis báránykát, ezt be kellett fogadnia magához, napokig együtt voltak, etették, szeretgették (milyen kedves egy ilyen kis állatkölyök) - tehát már kötődtek is hozzá, aztán húsvétkor az Isten előtt állva a fejére tette a kezét, elmondta a bűneit, és saját kezével megölte a bárányt. Ha ezt nem egy lelketlen ember csinálta, akkor fájdalmat kellett, hogy okozzon neki. Egy kedves, ártatlan kis állat - azért meghalt, mert én bűnt követtem el. Hát még ha azt megértjük, hogy maga Isten halt meg a mi bűneinkért ártatlanul. Már nem kell előképeket eljátszanunk, mert beteljesedett a valóság. De ettől még nem vetem el egy könyv első fejezetét - mert a 10. fejezetben már többet tudok. Tehát a RENDSZERBEN gondolkodást látom fontosnak.
>nem mozdulhatnál szombaton
Jézus egész földi szolgálata alatt azon volt, hogy a szombat köré szövődött eltorzult farizeusi gondolkodást kigyomlálja.
Isten azt mondta,
ha gyönyörűségnek tartod a szombatot - akkor gyönyörűséged lesz az Úrban (Ésa. 58,13) A zsidók viszont terhet csináltak belőle. Isten a felüdülésre adta, az ember elrontotta. De attól még Isteni, és fenséges, nem?
>Kicsit olyan a helyzeted, mint a fiamé volt kicsi korában...
Igen. Mindannyiunkkal ez a helyzet, mert parányok vagyunk a Mindenható Isten előtt. De pont ez ad biztonságot abban, hogy elhigyjem, amit mond.
És olyan öröm van a szívemben, ha arra gondolok, hogy mikor elviszi az Ő megváltottjait, akkor tanítani fogja őket, minden kérdésünkre választ ad, elmagyarázza a dolgokat. A mennyben nem lesz professzor meg buta ember, hanem hiszem, hogy Isten valahogy kiegyenlíti a tudásszintjeinket, és ha odajutunk, egy örökkévalóságon át tanulhatunk Tőle. Megismerhetünk személyesen hithősöket, tudósokat. Ezek nagyon lelkesítő dolgok szerintem.
Rosta, hidd el nekem, hogy a legtávolabb áll tőlem, hogy téged kioktatni akarjalak. Szívem vágya, hogy arról meggyőzzelek, hogy sokkal kevesebb az ellentét, az érthetetlen dolog a Szentírásban, mint gondoljuk. Mert maradnak kikutathatatlan dolgok - amit majd Istentől személyesen kérdezhetünk meg - de a feladatunk keresni a válaszokat, és a legtöbbje már itt a földön megadatik.
Üdv:
I.