Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1846 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 124  Következő
 

Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2007. feb. 12., hétfő 19:57 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Elkészült a világ első kereskedelmi kvantumszámítógépe? írta: Bodnár Ádám , idő: 13:12


[HWSW] Egy kanadai vállalat azt állítja, elkészítette a világ első kereskedelmi kvantumszámítógépét, amelyet a jövő héten a kaliforniai Számítástechnikai Múzeumban be is mutat az érdeklődőknek. A tudományos világ meglehetősen szkeptikus, ugyanis a legtöbben arra számítottak hogy az első kvantumszámítógép legkorábban 2020 körül készülhet el, így nem csoda, ha a szakemberek kétkednek. "Hiszem ha látom" -- ez az általános hozzáállás.

Eközben a D-Wave nem mást állít, mint hogy jövő kedden egy olyan kvantumszámítógépet mutat be, amely több mint 65 ezer számítást képes párhuzamosan végezni. Sőt, a cég azt is közölte, hogy hamarosan elérhetővé teszi Orion névre keresztelt kvantumszámítógépének kapacitását megrendelők részére, illetve jövőre már mások számára is gyárt majd kvantumgépeket. A tudományos világ lélegzetvisszafojtva vár, ugyanis a kvantumgépek segítségével számos olyan feladat oldható meg szinte pillanatok alatt, amelyeken hagyományos szuperszámítószámítógépek akár évekig is dolgoznának.

NP-teljes problémák megoldása pillanatok alatt

A kvantumszámítógépek legígéretesebb felhasználási területe az ún. nondeterminisztikus polinomiális (NP-teljes) problémák megoldása lehet. Az NP-teljes problémák esetében előre nem tudható, mennyi idő kell a megoldás megkereséséhez, illetve nem lehet tudni azt sem, hogy a kapott eredmények ellenőrzéséhez mennyi időre van szükség (még csak közelíteni sem lehet polinomiális lépésszámmal). Az NP problémák számítása ezért hagyományos gépekkel rendkívül sokáig tart, ugyanis a számtalan variációt egyenként ki kell számítani, majd ellenőrizni. Ezért a hagyományos számítástechnikában rendszerint közelítő algoritmusokat használnak az ilyen esetekben, a kvantumgépek ugyanakkor párhuzamosan képesek kiszámítani akár az összes lehetséges megoldást.

A kvantumszámítógépekben az adat alapegysége a kvantumbit (qubit), aminek az értéke egyszerre lehet 0 és 1, mivel a kvantumfizika szabályai szerint a részecskék nem csak két állapotuk van, hanem egyszerre akár mindkettőt is felvehetik, ezt hívják szuperpozíciónak. A D-Wave által épített prototípus 16 qubites, ami azt jelenti, hogy 216, azaz 65536 adaton képes egyszerre műveleteket végrehajtani. Hagyományos 16 bites számítógép használatával 65536-szor egymás után kellene végrehajtani ugyanazt a műveletet, hogy megkapjuk azokat az eredményeket, amelyet a kvantumgép egy lépésben.

Keresés, kódfejtés, orvosi felhasználás, Aknakereső

Az NP-teljes problémák számos tudományos és műszaki területen felmerülnek, legyen szó adatbázisban való keresésről, minták összehasonlításáról, vagy akár olyan orvosi és egészségügyi feladatokról mint a molekuláris kutatás vagy az emberi géntérkép elkészítése, vagy akár a mai informatika egyik legfontosabb kihívásáról, a kódolásról és a visszafejtésről. Az egyik klasszikus, és a kódolás-dekódolás alapját képező NP-teljes probléma a számok prímtényezők szorzatára való felbontása, ami egy kellően nagy szám esetében akár évekig is eltarthat.

Egyes vélekedések szerint NP-teljes probléma a Windowsba épített Aknakereső (Minesweeper) is: vannak olyan esetek amikor nem oldható meg találgatás nélkül. Az NP-teljes problémák azért okoznak nagy fejtörést a tudományos világban, mert nincs (hatékony) algoritmus a megoldásukra.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 12., hétfő 20:07 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Csak, hogy tovább csodálkozzunk, ámuljunk, és sejtsük valamennyire miről is van szó. Egy 2001-es cikk:

Idézet:
hardver, eco@tech
2001. december 21.


Az IBM kvantumszámítógépe történelmet írt egy komoly számítás elvégzésével
írta: Ady Krisztián , idő: 20:58


[Yahoo] Az IBM Almaden Research Center kutatói beírták magukat a történelemkönyvekbe, legalábbis ami a számítógépek történelmét leíró könyveket illeti. A legújabb kísérletük során az eddigi legkomolyabb számítást sikerült egy hét qubitnyi kvantumszámítógéppel végrehajtatni, mely a tesztcsőben több milliárdnyi molekulát tartalmazott. A "számítógép" megoldotta napjaink egyik legfontosabb matematikai problémájának egy igen szimpla változatát, ez az algoritmus napjaink adatvédelmi, kriptográfiai rendszereinek egyik legfontosabb kulcsa.
"Ez az eredmény megerősíti azt a tényt, hogy a kvantumszámítógépek egy napon képesek lesznek megoldani olyan problémákat, melyek megoldására a jelenlegi legerősebb szuperszámítógépeknek is évmilliókra lenne szükségük" - mondta Nabil Amer, az IBM fizikusa.

Az IBM kutatói és a Stanford Egyetem diplomás hallgatói a Nature 18-ai számában tették közzé eredményeiket, melyben a Shor algoritmus felhasználásával egy egyszerűbb matematikai probléma kvantumszámítógéppel történő megoldásának részleteit írják le. A Peter Shor által 1994-ben kifejlesztett módszer a futurisztikus kvantumszámítógépek számára készült egy meghatározott szám faktorainak megtalálására. Egy szám faktorai azok a számok, melyek egymással szorozva kiadják az eredeti számot. A jelenlegi számítógépek számára egy kellően nagy szám faktorainak megtalálása nagyon nehéz feladat, sokkal nehezebb, mint az ellenőrzésé.

A kvantumszámítógépek ereje az atomok vagy atommagok különböző kvantumállapotában rejlik. Ezek együttesen alkotják a kvantumbiteket, az úgynevezett qubiteket, melyek hasonlóan működhetnek, mint a processzorok és memóriák. A qubitek közötti kölcsönhatást irányítva és a külső hatásoktól elszigetelve a tudósok kvantumszámítógépeket hozhatnak létre, melyek bizonyos számításokat végezhetnek, például faktorokat kereshetnek. A kvantumszámítógépek ezeket a számításokat nagyságrendekkel gyorsabban végezhetik el, mint a hagyományos számítógépek. Egy kellően nagy szám faktorait hagyományos számítógéppel keresve minden egyes helyiértéknyi növeléssel megduplázódik a számításhoz szükséges idő.

A Shor algoritmus legegyszerűbb példája a 15-ös szám faktorainak megtalálása. Ehhez egy hét qubites számítógépet kellett "megépíteni". Az IBM kémikusai terveztek és készítettek egy olyan új molekulát, mely öt fluor- és két szénatomból áll. Ezek az atomok kölcsönhatásban vannak egymással, s mint qubitek működnek. A létrehozott kvantumszámítógép rádiófrekvenciás jelekkel programozható, az eredmény pedig a kórházakban és kémiai laborokban használt NMR készülékkel olvasható ki, fogható fel.

Az IBM tudósai egy ellenőrzött folyamatban milliárdszor milliárd (10^18 ) ilyen molekulát felhasználva egy tesztcsőben létrehoztak tehát egy kvantumszámítógépet, s sikeresen "lefuttatták" a Shor algoritmust. Eegyértelműen fogható volt a megoldás: 15 faktorai a 3 és az 5. "Bár az eredmény triviális, a példa nélkül álló kontroll a hét atomon ezt a számítást az eddig elvégzett legbonyolultabb kvantumszámítássá teszi" - mondta Amer.

Bár a kvantumszámítógépek lehetőségei óriásiak és a fejlődés folyamatos, a kereskedelmi forgalomba kerülő kvantumszámítógépekre még évekig várni kell. Az NMR-bázisú kvantumszámítógépek egyelőre csupán laboratóriumi tapasztalatokként léteznek. Az első kvantumszámítógépek talán segédprocesszorokként, speciális feladatok megoldására lesznek használhatók, például a Shor algoritmushoz hasonló komplex, bonyolult matematikai számítások elvégzésére.




Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 13., kedd 12:30 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 29., péntek 15:30
Hozzászólások: 2408
Hét évig tartotta sötétzárkában egy osztrák anya a lányait
2007. február 12., hétfő, 15:24Utolsó módosítás: 2007. február 12., hétfő, 15:46eszközök:
Hét évet töltött anyjuk rabságában három osztrák lány. Az instabil lelkiállapotú anya teljes elszigeteltségben és sötétségben tartotta a gyerekeket egy szeméttel és ürülékkel teli házban. A hatóságok mindeközben peres eljárások és lakossági bejelentések sora ellenére sem vizsgálták ki az ügyet. A lányokat 2005-ben mentették meg, az eset azonban csak a hétvégén kapott nyilvánosságot, hatalmas döbbenetet keltve egész Ausztriában. A három lányt azóta kezelik, anyjuk a hetekben áll bíróság elé - írja a brit Times.

AjánlatA kínzások Csikágóvá keresztelték át a Béke utcát
egy hazai eset, ahol ugyancsak felmerül a hatóságok hanyagsága
Álnéven temették el Natascha Kampusch elrablóját
egy elrabolt és évekig fogva tartott, ugyancsak osztrák lány esete
Hét éven át tartotta bezárva egy rettenetesen mocskos házban három lányát egy osztrák anya. A gyerekeket elzárta a külvilágtól, és szinte teljes sötétségben tartotta: egy kivételével az összes villanykörtét eltávolította a lakásból, és a redőnyök is mindig le voltak eresztve. Amikor megmentették őket, a lányok bőre falfehér volt, és nem bírták a természetes napfényt: a különleges intézetben, ahol elhelyezték őket, egy konyhai pad alá bújva töltötték az első napokat, mert ott volt a legsötétebb. Súlyosan alultápláltak voltak.



A házban, amely a Linz közelében fekvő Poestlingberg egy jómódú környéken állt, nem volt vezetékes víz, a szobák telve voltak szeméttel, és méter magasan állt az emberi és állati ürülék, a parkettát szétrohasztotta az egérszar. Fogságuk alatt a lányok jóformán csak a házban elszaporodott egerekkel játszhattak, és saját, másoknak érthetetlen nyelven beszéltek egymással, a német egyfajta "éneklős" változatán. Viktoriát, Katharinát és Elisabethet még 2005 októberében mentették meg, felkavaró sorsuk azonban csak most került nyilvánosságra Ausztriában.

Az eset az egész országot megdöbbentette, annál is inkább, mivel kiderült, hogy a hatóságok - noha erre több alkalmuk és okuk is lett volna - soha nem vizsgálták meg közelebbről a csonka családot. A három lány sorsát feltehetően szüleik válása pecsételte meg, amely nagyon megviselte 53 éves ügyvéd anyjukat. Ennek ellenére a nő megnyerte a gyermekek feletti felügyeleti jogot. Az akkor 7, 11 és 13 éves lányt azonban kivette az iskolából arra hivatkozva, hogy otthon nevelteti majd őket.

Az anya sikerrel akadályozta meg volt féjre - egy linzi bíró - gyermekláthatási kérelmét, aki kilenc alkalommal fordult bírósághoz az ügyben. A hatóságok - dacára a kilencszeri fellebbezésnek és panasznak - soha nem vizsgálták meg közelebbről az ügyet. Még a gyanakvó szomszédok bejelentéseinek sem mentek utána, a rendőrséget végül csak akkor küldték oda, amikor az egyik szomszéd perrel fenyegette meg a tétlenkedő helyhatóságot.

A lányokat most egy különleges terápiás központban tartják. Kezelőjük, Waltraud Kubelka szerint pszichoszociális és fizikai fejlődésük "katasztrofális". A 21 éves Elisabeth - a legidősebb - van a legrosszabb állapotban, gyakran álldogál hosszú ideig fél lábon, a padlót bámulva, és gyakran egyik pillanatról a másikra sírni kezd. Mondatait - ahogy testvérei is - mindig egy 'de' szócskával fejezi be. Két fiatalabb testvére valamivel jobban halad, de még nekik is évekbe telik, mire feldolgozzák szörnyű gyerekkorukat, jóllehet a legfiatalabbat hamarosan kiengedik az intézetből, és csatlakozhat édesapjához.

Anyjukat különleges őrizetben tartják instabil elmeállapota miatt. Pár hét múlva Klagenfurtban áll bíróság elé - mivel ő is és férje is a linzi jogászközösség jól ismert tagjai közé tartoztak -, többek között súlyos testi sértésért és kínzásért felel majd. Öt hónaptól, öt évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

[origo]

eszközök:
A cikket az alábbi címen találja az [origo]-ban:
http://origo.hu/nagyvilag/20070212hetevig.html


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 13., kedd 13:18 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
2007-02-13 13:10
Vascsővel ütlegelte magát az öngyilkosjelölt

Magára gyújtotta a házát, majd többször fejbeverte magát egy Somogy megyei öngyilkosjelölt, a férfi mindkét esetet túlélte - értesült a HavariaPress.



A hírügynökség úgy tudja, hogy a férfi a Marcali melletti Tapsonyban akart végezni magával. Először öngyilkossági szándékkal meggyújtotta a házát, ám mivel nem bírta a nagy meleget, úgy döntött, hogy kimenekül az épületből.

Az öngyilkossági szándékáról viszont még ekkor sem tett le, ezért egy vascsővel többször fejbeverte magát. A férfi mindezek ellenére csupán könnyű sérüléseket szenvedett, őt jelenleg a marcali kórházban ápolják.
/HírTV

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 13., kedd 13:59 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 03., kedd 07:57
Hozzászólások: 1476
Tartózkodási hely: Rákoskeresztúr
szegény.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 13., kedd 15:39 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
2007-02-13 09:36
Az MSZP ellenáll a több-biztosítós modellnek?

Egy hónapon belül a kormány elé kívánja vinni az SZDSZ-es vezetésű egészségügyi tárca a több-biztosítós modellről készülő előterjesztést, ám az MSZP egészségügyi munkacsoportja nem támogatja a több-biztosítós modell kiépítését – értesült a Világgazdaság.



Nem támogatja a szocialista párt egészségügyi munkacsoportja a több-biztosítós modell bevezetését. Így, ha mégis elfogadná a kormány Molnár Lajos egészségügyi miniszter előterjesztését, kérdés, sikerülne-e megnyernie a parlamenti képviselők szavazatainak többségét a törvényhez. A szocialisták szerint először az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat (OEP) kellene igazi biztosítóvá alakítani. Az első lépés ebben az irányban a biztosítási jogviszony ellenőrzése, amelyre áprilistól alkalmassá válik az OEP informatikai rendszere – állítják. Ennek alkalmazásával kiderül, kik veszik igénybe tb-járulék fizetése nélkül – noha fizetőképesek – az egészségügyi ellátásokat. A járulékot mindenkitől be kell szedni, a jövedelemmel nem rendelkezők járulékát a központi költségvetés állja. Az igazi biztosítóvá alakuló OEP lényegében azokat a szolgáltatásokat finanszírozná, amelyeket ma is igénybe vehetnek az emberek. A többletellátásokra kiegészítő csomagok megkötését ajánlják a szocialisták. Az MSZP szándéka szerint az OEP mellett már jövőre létrehoznák az ápolásbiztosítót. Működésének forrása a jelenlegi 7 százalék egészségbiztosítási járulék, ebből 1-1,5 százalékot kapna az ápolásbiztosító, a nagyobbik rész maradna az egészségbiztosítónál. Erre a biztosítási formára – különösen az idősödő és egyre több betegséggel küszködő emberek körében – nagy az igény. Egyelőre csak abban van megegyezés a koalíciós pártok között, hogy fennmaradjon a szolidaritáselvű, mindenkire kiterjedő társadalombiztosítás. Ezt ugyanis az SZDSZ a magánbiztosítási rendszerben is garantálva látná. A parlamentben nemrég tartott biztosítási konferencián Gyurcsány Ferenc kormányfő úgy fogalmazott: nem az a kérdés, hogy egy vagy több biztosító legyen hazánkban, hanem hogy mely rendszer szolgálja a jobb betegellátást. Kérte, hogy ez ügyben hallgassák meg a szakértőket, elemezzék az érveket és az ellenérveket, a politikusok csak ezt követően mondjanak véleményt. A vitát nem lehet elkerülni – jelentette ki a kormányfő. (vg.hu)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 13., kedd 15:58 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Úgy tudtam, hogy a németek bezárták ezt a társulatot, akik nálunk hazugságméterrel vizsgálgatják a "hívőket". Az Index efféle oldalakat reklámozgat a lapjain:

Idézet:

DIANETIKA
A SZELLEMI EGÉSZSÉG MODERN TUDOMÁNYA
A világ legtöbb nyelvére lefordított írójától!
A „Dianetika” szó azt jelenti, hogy az elmén keresztül.
A Dianetika egy tudomány, mely pontosan leírja, hogy hogyan működik az emberi elme.
Mindenki számára felfogható nyelven íródott és mindenkihez szól.
L. Ron Hubbard felfedezte, hogy a múltbéli fájdalmas emlékek mérhető töltést halmoznak fel az elmében, melyek később befolyásolják az életünket. Ez okozza a stresszt, a zaklatottságokat, a félelmeket, a bizonytalanságokat, és a betegségek nagy részét.
A Dianetikában ismertetve van az a páratlan módszer, amit ha két ember alkalmaz egymáson, javulást ér el azokban a dolgokban, amit az elmében felhalmozódó fájdalom okozott. A könyvet bárki használhatja. Hatékonysága az alkalmazásán múlik. A Dianetika sikerét és népszerűségét mutatja az eddig eladott több mint 20 millió példány, valamint az, hogy az 1950-es kiadásától kezdve bestseller.
A sikeres író és humanitárius L. Ron Hubbard által megírt könyvben Ön megtalálja a válaszokat az alábbi kérdésekre:
• Miért nem használja Ön az elméjében rejlő összes képességet?
• Miért kegyetlen néhány ember?
• Mi okozza az emberek félelmét?
• Mi a gonosz viselkedés valódi oka?
• Mi gátolja az embert abban, hogy igazán önmaga lehessen?
• Mi okozza a stresszt?
• Hogyan betegíti meg az elme a testet?
• Mi az a fájdalom?
• Hogyan lehet az érzelmi sebeket begyógyítani?
• Mi az a módszer, amivel Ön elérheti a szellemi teljesítőképességének csúcsát?
• Kicsoda Ön valójában?
Ön MOST milyen állapotban van?
Díjmentes teszt kitöltéséhez kattintson ide: Oxfordi Teszt



Bármi legyen is az Ön problémája,
lehet valamit tenni azzal kapcsolatban!
További díjmentes szolgáltatásainkkal kapcsolatban keresse munkatársunkat a
(1) 294-4220 telefonszámon

vagy
A kapcsolatfelvételhez kattintson ide!


A tartalomjegyzékhez kattintson ide!



Ha az oldalon nem találta a keresett információt keressen tovább itt:

Írja be a keresett kifjezéseket Keresőűrlap elküldése

Web
www.lelekelemzo.hu



© 2006-2007 Szcientológia Egyház Fővárosi Misszió, Budapest. Minden jog fenntartva. Védjegy információk


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 13., kedd 16:01 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
EZ most REKLÁM, kedves Rosta?????

aki nem tudná, a dianetika a Scientológia Egyház "fedőneve", amiről LEHETNE ugyan beszélni, de - gondolom - nem itt kellene...

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 13., kedd 16:04 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
net2rist írta:
EZ most REKLÁM, kedves Rosta?????

aki nem tudná, a dianetika a Scientológia Egyház "fedőneve", amiről LEHETNE ugyan beszélni, de - gondolom - nem itt kellene...


A fenét reklám! Éppen azt mutatom, hogy a németeknél betiltott szervezetet hogyan reklámozza az index.

Az ide bekopizott gyilkosságok, öngyilkosságok sem reklám célból vannak betéve...


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 13., kedd 16:09 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
:) megnyugodtam!!

amúgy... nálunk mindent lehet... Magyarország a korlátlan lehetőségek hazája... ... ...

épp tegnap látta a családom a TV ügyvédjében annak az ökumenikus iskolának az ügyét, amit bezártak, mert nem fizettek adót...
az én nagylányaim ebben a suliban kezdtek annó elsőben....
ISMEREM a vezetőjét, adócsalásról szó sincs...

természetesen MEGVAN már az iskolaépület új tulajdonosa...

íme... érdemes megnézni a KÉPET...

http://www.sulinet.hu/tart/fncikk/Kfdc/0/6468/kincseshaz.html

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 13., kedd 22:26 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Meglepő változás az Algopyrin és a Quarelin esetében2007. február 13., kedd 14:02 InfoRádió / Torda Júlia

Miközben február 15-étől már csak receptre lehet vásárolni Algopyrint és Quarelint a patikákban, változott a két gyógyszer betegtájékoztatója is. Eddig ugyanis közepes erősségű fájdalmat gyógyítottak a készítmények, csütörtöktől az erős fájdalomra ajánlják.

Gyógyszerbiztonsági, európai jogharmonizációs és orvosi indokokkal magyarázta a gyártó cég, hogy saját kezdeményezésére szerda éjféltől már biztosan csak receptre lehet kapni Algopyrint és Quarelint.

Erős Lászlót, a Sanofi-Aventis orvos-igazgatója az InfoRádióban azt mondta: a gyártó kérte, hogy a készítményeket tegyék vénykötelessé, amelyeket az Európai Unió többi országaiban csak így lehet megvásárolni, és amelyek 1993-ig Magyarországon is vénykötelesek voltak.

Az Algopyrinből évente mintegy 100 millió tablettát értékesítettek. Most a gyártó is arra számít, hogy a jövőben kevesebbet fognak értékesíteni a készítményből.

A hónap közepétől megváltozik a két gyógyszer betegtájékoztatója is. Eddig ugyanis közepesen erős fájdalmakra ajánlották, most azonban az erős, másra nem reagáló fájdalmakra.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 13., kedd 22:31 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Pártvélemény

Nyakó István, az MSZP szóvivője az InfoRádióban azt mondta: azok, akik az éjjel rálőttek a Rendőrség Teve utcai székházára, nyilván nem személyeket, hanem magát a rendőrséget, és ezzel a köztársaságot támadták meg.

A Fidesz azt várja a rendőrségtől, hogy minél hamarabb tisztázzák, mi történt, és kik az elkövetői a Teve utcai rendőrszékház elleni támadásnak - közölte a párt alelnöke. Varga Mihály szerint "a rendőrségre vár egy alapvető feladat, minél előbb tisztázni, hogy mi is történt. Addig különféle konspirációk, összefüggések felvetését indokolatlannak tartom". Az ellenzéki politikus leszögezte, hogy a Fidesz elutasítja az erőszak minden formáját, és hangsúlyozta: nem ért egyet azokkal a véleményekkel, amelyek a Kossuth téri kordon és a lövöldözés között vázoltak fel összefüggést, anélkül, hogy pontos információk lennének az éjszaka történtekről.

Simicskó István, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kereszténydemokrata elnöke elmondta: megdöbbentő és furcsa, hogy ez az esemény néhány nappal azt követően történt, hogy Szilvásy György kancellárminiszter bejelentette a szélsőséges csoportok várható támadását a parlament épülete és más közintézmények ellen. Ennek ellenére a KDNP nem kíván prekoncepcióval élni, nem kíván semmiféle feltételezést megelőlegezni - tette hozzá.

Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök szerint a lövöldözés egyfajta jelzés lehet a támadók részéről, hogy "ti sem vagytok biztonságban, ezt is meg merjük tenni".

Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője hangsúlyozta: ameddig nem zárul le a nyomozás, addig senki nem nyilatkozhat felelősen a támadás szándékáról és semmiféle találgatás nem lenne szerencsés az ügyben.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 14., szerda 16:53 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Az olajcégek megtiltották a kutaknak a biobenzin forgalmazását?
2007-02-14 12:31:37


Az E85-ös "zöld üzemanyag" forgalmazása legkésőbb március elején kezdődik meg, egyelőre egy budapesti benzinkútnál - tájékoztatta az MTI-t Gál Péter, a bioetanollal is működtethető autókat gyártó Saab magyarországi illetékese szerdán.

A regionális vezérképviseletet ellátó GM Southeast Europe PR-menedzsere elmondta, hogy a szinte tiszta bioetanolt egy rákoskeresztúri töltőállamos közvetlen szomszédságában, a Cinkotai úton lehet majd tankolni. Az 85 százalékban biológiai úton előállított etanolt és 15 százalékban 95-ös oktánszámú benzint tartalmazó E85-ös "alternatív motorhajtóanyagot" várhatóan literenként 175-180 forintért lehet majd tankolni.

Gál Péter elmondta: még az első félévben három Pest megyei kútnál, és országszerte 4-5 további helyen is üzembe állítanak E85-ös töltőkutakat. Ezeket a töltőállomásokat egyrészt nagy olajtársaságokkal partnerkapcsolatban álló, másrészt saját kutakkal rendelkező magyar vállalkozások üzemeltetik.

A környezetbarát üzemanyagot egy svéd beszállító biztosítja úgy, hogy támogatásának eredményeként az új termék 30 százalékkal olcsóbb lesz a 95-ös oktánszámú benzinnél. Jelenleg egy liter benzin 245 forintba kerül. A svéd exportőr először néhány tízezer liter üzemanyagot szállít Magyarországra, a további szállításokat az E85 iránti kereslettől teszi függővé.

A Saab már megkezdte az E85-tel is működő személygépkocsik magyarországi forgalmazását, amelyek 3-5 százalékkal drágábbak a hagyományos üzemű típusoknál. Eddig ugyan 10-nél kevesebb ilyen autót adtak el, a cég reményei szerint az idén több tucat is elkelhet. Gál Péter tudomása szerint a konkurens Ford is elkezdte etanolüzemű gépjárművei értékesítését Magyarországon. A PR-igazgató szerint az E85-ös üzemanyagból "saját rizikóra" a hagyományos autókba is lehet tankolni, de ez nem tesz jót a motornak.

A tapasztalatok szerint 5-10 százalékos bioetanol tartalmat viselnek el a hagyományos üzemű autók meghibásodás nélkül. Az első bioetanol-kutak létesítésében koordinálóként résztvevő Saab tavaly nyár végén jelezte először, hogy Magyarországon is lehet majd zöld benzint kapni. A jogszabályok már január elsejétől lehetővé tették ennek az üzemanyagnak a gazdaságos forgalmazását azzal, hogy a bioetanol hányadot már nem terheli jövedéki adó.

Az MTI tudomása szerint a kutak megnyitásának elhúzódását az okozta, hogy az olajtársaságok kifejezetten megtiltották franchise rendszerben működő töltőállomásaik üzemeltetőinek az E85 forgalmazását. Ez indokolja azt, hogy az első kutak végül meglévő benzinkutak szomszédságában nyílnak. Jelenleg a különálló kutak pénzügyi-nyilvántartási engedélyezése zajlik - mondta Gál Péter.

A bioetanol a benzinhez képest kisebb fajlagos energiával rendelkezik, így a "zöld autók" fogyasztása 100 kilométeren 20-30 százalékkal nagyobb a hagyományoshoz képest. Megnő ugyanakkor az autók teljesítménye: például a benzinnel 150 lóerős, 2 ezer köbcentiméteres jármű bioetanollal 185 lóerőssé válik.

A Magyarországon forgalmazott benzin 2 százalékos arányban tavaly óta már tartalmaz bioetanolt, a Mol oktánszám-javító adalékanyag formájában keveri az üzemanyaghoz. Németországban tavaly jelentek meg az első E85-ös üzemanyagot áruló kutak, amelyek száma mára 50-re bővült.

Svédországban 628 helyen lehet E85-öt forgalmazó kúttal találkozni, a tervek szerint az ottani hálózat 2008-ra 800-ra bővül. Franciaországban az elmúlt hetekben jelentek meg az első E85 kutak, amelyek száma a kormány tervei szerint az év végére 500-ra emelkedik. (MTI Eco)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 14., szerda 16:59 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
Az egyik legjobb befektetés a kelet-európai ingatlan
2007-02-14 11:55:01

Morgan Stanley a kelet-európai ingatlanról: venni! Leginkább talán az ingatlan kelendő ma, miután a Morgany Stanley a két nagy kelet-európai ingatlancég, a cseh Orco és a lengyel Globe Trade Centre vásárlására bíztatta ügyfeleit. Hozzátéve, hogy ezek a cégek az átlátható Graphisoft Parkunknál is 10-20%-kal magasabban vannak értékelve a nettó eszközértékükhöz képest, a jelenleg nagyobb fantáziát igénylő Rába, vagy Fotex részvényekről ne is beszéljünk. (Concorde Call)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 14., szerda 17:14 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 01., péntek 19:22
Hozzászólások: 4328
"Ön is megnézheti a honatyák költségtérítését - Szavazzon!
2007-01-23 15:08:38

Az országgyűlési képviselők díjazási rendszere a széles közvélemény előtt 1990 óta ismert, és éppen az Országgyűlés Házbizottsága által hozott döntés alapján már a név szerinti adatok is hozzáférhetők négy éve - közölte az MTI-vel Bakos Emil, az Országgyűlés Hivatalának gazdasági főigazgatója kedden annak kapcsán, hogy az elmúlt héten több sajtóorgánum is foglalkozott ezzel a témával.
Az egyik internetes hírportál arról írt hétfőn, hogy a parlamenti képviselők az előző ciklusban ötmilliárd forint költségtérítést vettek fel számla nélkül, és bár a pénz kétségkívül jár nekik, többségük "mértékletességből megbukott", mert havi százezres költségeket elszámolva ki is használja ezt a lehetőséget.

Példaként kiemeli a cikk többek között a parlament leggazdagabb képviselőjét, "az ötmilliárdos vagyonnal a száz leggazdagabb magyar közé tartozó" Kapolyi Lászlót (MSZP). A szocialista frakcióban ülő szociáldemokrata politikus 2002 és 2006 között 2,2 millió, 3,8 millió, 3,8 millió, illetve 4 millió forintot kapott számla nélkül a parlamenttől
(A szocialista politikus azóta sajtótájékoztatón bejelentette, hogy nem tart igényt a jövőben utazási költségtérítésre, mert "most figyelt fel arra, hogy a juttatásai egy része utazási költségtérítés".)

Ellenőrzés híján önmérséklet kérdése az -öndíjazás- írta a múlt héten az egyik napilap, megemlítve, hogy a szinte minden honatya által igénybe vett utazási költségtérítés havi 155 ezertől 353 ezer forintig terjed, a szállásköltségekhez pedig havi 110 ezer forinttal járul hozzá az Országgyűlés.

Bakos Emil, az Országgyűlés Hivatalának gazdasági főigazgatója az MTI-nek emlékeztetett arra, hogy a tiszteletdíj és a költségtérítés számításának alapja 1998-tól a köztisztviselők illetményalapja, ezt megelőzően a miniszteri fizetés 50 százaléka volt. A díjazás alapvetően két elemből áll - mint mondta - az egyik a tiszteletdíj, melynek mértéke az országgyűlési képviselő által betöltött funkcióktól függ, a másik a költségtérítés, amely egy átalányösszegből és a szállásköltség-térítésből áll.

Hangsúlyozta: a képviselőknek a költségtérítési átalányból kell biztosítaniuk a munkájukkal összefüggő költségek fedezetét, például a mobiltelefon és gépkocsi használatot, választókerületi iroda fenntartását, a reprezentációt.

Tájékoztatása szerinte ennek havi átlaga egy képviselőre számítva: 242 ezer forint.

Bakos Emil felhívta a figyelmet arra, hogy az Országgyűlés honlapján található egy táblázat, amely 1990-től napjainkig bemutatja a díjazások összegét.

"Nem volt növekedés 1993-1994-ben, 1998-ban, 2004-ben és nem emelkedett az összeg 2007-ben sem" - fűzte hozzá.

Az Országgyűlés Hivatalának gazdasági főigazgatója kitért arra is, hogy a képviselők díjazásának és költségtérítésének szabályai tavaly változtak.

Azóta a költségtérítési átalány megállapítása a választókerületi központ Budapesttől mért távolsága alapján történik, és módosultak a költségtérítési sávhatárok is, ami éves szinten mintegy 100 millió forinttal csökkenti az Országgyűlés Hivatala által kifizetett összeget - hangoztatta. Példaként említette az is, hogy azok az önkormányzati képviselők, polgármesterek, akik az önkormányzati törvény alapján a nekik járó költségtérítést igénybe veszik, az Országgyűléstől csak csökkentett összegű költségtérítésben részesülnek valamint azt, hogy tavaly júniusától megszűnt a képviselők ingyenes utazási lehetősége is."


A képviselők zsebrevágott költségtérítési juttatásai:

http://www.mkogy.hu/kepv/kepv_ktsg.htm


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1846 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 124  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség