Áldást, Békességet minden Testvéremnek!
Szívesen látogatok el a parokia.hu-ra. Most tanácsra, közös gondolkodásra is szükségem van. Talán nem lesz terhetekre.
Nemrégiben történt, hogy 30 éves lányommal egymást átölelve könnyeztünk egy közös Úrvacsora után a Debreceni Nagytemplom úrasztala előtt
Történt ugyanis, hogy több mint 30 éve pont egy katolikus leányba lettem szerelmes. Az én „nyakas kálvinista” családom tudom, hogy be nem tenné a lábát még talán turistaként sem egy katolikus templomba és az Ő családja is hasonlóan vélekedett. Így aztán maradt a polgári esküvő, majd a gyerekek felekezetnélkülisége. Alkalmanként jártunk hol a református, hol a katolikus templomba, később a gyerekekkel együtt A lányom egy református fiút kapott férjéül, így történt, hogy megkeresztelkedett, lekonfirmált, templomi esküvő (is) volt. Most várják az unokám megszületését.
Ez a kis történet a Jóisten különös kegyelmén kívül talán azt is bizonyítja, hogy nekem nem volt, nincs felekezeti gondom katolikus testvéreinkkel.
Legalábbis napjainkig. A közelmúltban találkoztam Pezenhoffer Antal: A MAGYAR NEMZET TÖRTÉNELME című „művével”.
http://vmek.oszk.hu/04200/04245/pdf/01.pdf Ez egy tizenhárom kötetes sorozat. Egy életmű, hatalmas nagy ívű munka. Közel 8000 oldalon elemezgeti, bizonygatja a Magyar Történelem eseményeit 1526-tól 1956–ig. Érdekes felvetések vannak benne, ami itt-ott el-elgondolkodtat, talán igaza is van, de nem lehet elfogadni, hogy a Magyarság sorsának mérlegében a katolikusok rakták a jó oldalt a „kálvinisták” pedig a minden rosszért felelősek. Ez a kiadvány napjainkban jelent meg a hivatalos katolikus egyház támogatásával, hisz másként nem minősíthető, hogy a vallási televíziós műsorukban is teret adnak neki.
Vajon hogyan is kell érteni Jézus tanítását, hogy szeresd felebarátodat, sőt ellenségedet? Ki ma 2007-ben a katolikusok ellensége? Csak nem a „kálvinisták”, Árpád (szellemi) „ivadékai”?
Vagy valaki szeretne egy új hitvitát, vagy mit is? Mire is lenne ez jó? Csak nem arra, hogy az ördög és „fattyai” elégedetten dörzsöljék a markukat? Akkor mi is a mi dolgunk? A Jelenések könyvében le van írva a végkifejlet, akár hátra is dőlhetünk kényelmes foteljeinkben, olvasgatva a bibliát.
Vagy mégsem?
Szeretetteljes kíváncsisággal :
Manti