Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 3042 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 203  Következő
 

Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2007. márc. 01., csütörtök 07:15 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 29., péntek 15:30
Hozzászólások: 2408
JennyT írta:
Történelmi pillanat!!!!! tatatataaaam!
FM-mel kell egyet értenem, illetve "egyet-kérdeznem".
Én sem értem, mi az az amish, pedig lehet, hogy én is szívesen mennék, ha az amishnek nem fáj a foga például. Vagy ha nincs millió dolga egyszerre, és a barátai sem szúrják hátba.
Ha ilyen az amish, akkor nekem is szóljatok, én is megyek! :D


Na -na!
És a FŐNÖK?

Aztán pedig tudod e, hogy a hátba szúrás ellen melyik fegyver véd?
Aztán pediglen mi az egészen biztos harci állás amiben még csak véletlenül sem eshet meg a hátba szúrás :wink:


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 01., csütörtök 08:17 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Sziasztok!

Dorcsi köszi az információt, az amish.lap-on akit érdekel, betekinthet az amishok életébe.

Úgy van, ahogy mondja Cilla, volt egy kis gondom a nettel- magától megszűnt a probléma, remélem végleg-,ezért mondtam keserűségemben, h. megyek amishnek, akik még áramot sem használnak, elutasítanak minden modern dolgot. Nekem is vonzó a puritán életmódjuk, ...az természetes,h. sohasem hagynám el a családomat, mint ahogy Cilla sem , de azért ha módom lenne rá, szívesen eltöltenék hosszabb-rövidebb időt közöttük. Nem fenyeget ez a veszély, hát csak így tervezgetünk Cillával...


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 01., csütörtök 08:37 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 29., péntek 15:30
Hozzászólások: 2408
Erika ugye tudod, hogy csak magyarul tudok (talán) :cry:


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 01., csütörtök 08:38 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Azon az oldalon magyar nyelvű cikkek is olvashatók- vagy nem ezért mondtad?


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 01., csütörtök 08:40 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 29., péntek 15:30
Hozzászólások: 2408
Kérlek idézd be, hogy hol, mert én csak külföldiült láttam :wink:


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 01., csütörtök 08:43 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Tessék, parancsolj:

Villanyáram nélkül és főkötőben - az amishok földjén
Elhangzott 2005. augusztus 28-án
2005. augusztus 31., szerda 7:22

Hol a boldogság mostanában? Washingtoni tudósítónk olyan régi világbeli protestánsok, az amishok között járt, akik nem használnak sem autót, sem pedig villanyt, de mobiltelefont igen, mert azt a hitük nem tiltja.

Az egész olyan volt, mint egy karácsonyi mesében. Az egyszerű bútorokkal berendezett helyiségben egyetlen kis kerozinlámpa pisla fénye világított, körben sötétség, sehol egy villany. Rusztikus faasztalnál vacsoráztunk, és kellemesen csordogált a társalgás, amikor házigazdám, hitvese és legkisebb leányuk kiperdült az almárium elé és énekelni kezdett. Ott álltak hárman: a fehér szakállas férfi, az asszony - mint egy mesebeli nagymama - köténnyel és főkötővel, kerek szemüvegén párával, a szép sudár lány pedig sötétkék, hosszú ruhában, fekete köténnyel és szintén főkötőben. Egymás után csendültek az egyházi énekek. Aztán a házigazda mesélésbe fogott: arról, hogy őseik, még valamikor a XVII. században, Svájcból és német földről érkeztek ide, Amerikába, sőt, ide, Pennsylvania államba. Azóta élnek itt, őrizve hagyományaikat, hitüket, nyelvüket; mert hogy egymás közt változatlanul németül, illetve ennek Bajorországban honos, sváb dialektusában beszélnek.

Mondom: volt valami különös, nem evilági hangulata ennek az estének. De mégsem tudtam mikrofonvégre kapni. Rendkívül barátságos és melegszívű vendéglátóim ugyanis amishok, akik nem engedik meg, hogy fényképezzék őket, nem nyilatkoznak, általában is nagyon nehezen engednek be valakit az otthonukba. Amely egyébként nagyon szerény, falain nincsenek képek és tükrök, sehol semmi külön cifraság, de még csak szerény díszítés sem, nincs villanyáram és televízió és számítógép és hűtőszekrény, egyszóval csak semmi világi hívság és modern csábítás.

Másnap reggel aztán ha nem is ugyanez, de valami hasonló ismétlődik meg. Egy működő farmergazdaságban lakom, és a háziak már az asztalnál ülnek, amikor a reggelihez érkezem. Minden reggel énekelve és imádsággal kezdik a napot. Joyce Eby hajlandó a mikrofon elé állni. Ő ugyanis nem amish, hanem mennonita. Mi is a különbség az amishok és a mennoniták között?

Joyce asszony jónak tartja a kérdést, és mindjárt felsorol néhány nagyon jellemző különbséget. Az amishok, mondja, nagyon őrzik a családjukat, az életüket a külvilág hatásaitól, befolyásaitól. Nem használnak villanyáramot, nem autóval, hanem lovas kocsival közlekednek, a gyermekeknek még biciklijük sincs, rolleroznak, egyszóval zárt világban élnek, úgy gondolják, hogy a külvilág csupa-csupa fenyegetést jelent a számukra, az egész életmódjukra. Ezzel szemben a mennoniták, mondja mennonita vendéglátóm, sokkal nyitottabbak a modern világra.

„Ami minket illet, nálunk van villanyáram, mi autóval közlekedünk, meghívunk idegeneket is az otthonunkba, mi evangéliumi keresztények vagyunk, azaz meg akarjuk osztani hitünket másokkal is, mert úgy gondoljuk, hogy ez jó dolog” – magyarázza. Az amishok azonban egyáltalán nem ilyenek. Az alapvető különbség az amishok és a mennoniták között, Joyce asszony szerint, éppen az, hogy bezárkóznak-e, vagy nyitottak maradnak a világra és az emberekre. Elfogadják-e a modernitást, élnek-e vele, vagy nem?

Amishok, mennoniták - különös világ, és mi, legalábbis Magyarországon, alig tudunk róluk valamit. Talán az amishokról hallottunk, a húsz évvel ezelőtt készült - és nagysikerű - „Kis tanú” című filmnek köszönhetően. Ez a játékfilm ugyanis róluk szólt. Elég hitelesen. Pedig az amishok és a mennoniták nem egy kicsiny, elzárt közösség: körülbelül egymilliónyian vannak. Félmilliónyian élnek itt, Amerikában. Amishok csakis itt élnek, mennoniták azonban szerte a világban. Például Argentínában, Bolíviában, vagy Kongóban és Indiában, Németországban és Svájcban. Vallásfelekezet ez: anabaptista keresztényeké.

Itt, az Egyesült Államokban, ahol oly’ sokféle hit van - és vele nagy tolerancia -, az amishok és a mennoniták nem keltenek különösebb feltűnést. Sokfelé élnek: például Indiana államban, Ohióban, Pennsylvaniában. A települések látványa is különös volt. Takaros faházak, gazdagságra utaló farmergazdaságok, szebbnél szebb kertek és parkok, és mellettük - mintha a múlt, illetve bocsánat: az immár csaknem másfél évszázaddal ezelőtti múlt világába csöppentem volna! A XIX. századba. Fekete lovas kocsikkal siető emberek mindenfelé, főkötős leányok és asszonyok, szakállas férfiak. A nős férfiaknak ugyanis kötelező a szakáll. Kedvesek és barátságosak, de mintha szégyellősek volnának. Nem engedik fényképezni magukat, nem nyitják meg otthonaikat és általában véve is nem szeretnek beszélni magukról és zárt világukról.

Brad Igou történész az amis és mennonita világ kiváló ismerője, könyvet is írt az amishokról. „Az amishok és a mennoniták anabaptista keresztények, akiknek mozgalma Svájcban indult 1525-ben” – kezdi Brad Igou. Az anabaptista kifejezés „újrakeresztelést” jelent, és az anabaptisták a felnőttkori megkeresztelkedésben hisznek. Mind az amishok, mind a mennoniták tehát anabaptisták; ilyen értelemben nincs különbség köztük. Az idők során azonban kettéváltak útjaik: az amishok jobban ragaszkodtak a konzervatív nézetekhez, a változatlansághoz, a mennoniták pedig elfogadták a modern világ kihívásait is.

Kiderül, hogy a svájci Zürichben, 1525 januárjában, egy Ulrich Zwingli nevű reformátor hozta létre az anabaptista - akkor még - szektát. De mind a római anyaszentegyház, mind a reformátorként fellépő protestánsok keményen üldözték őket. Miért? Mert egyfajta harmadik utat, elképzelést képviseltek: azt a hitet, hogy csakis felnőtt fejjel, önként szabad vállalni a keresztséget, s mint a korai keresztény egyházaknak, nekik is el kell válniuk világtól és államtól egyaránt. Vagyis nemcsak elvonulást hirdettek, hanem az állam és az egyház szétválasztását is. Az anabaptistákat máglyák emésztették Európában. Egyik vezetőjük, Menno Simmons - aki németalföldi katolikus pap volt - összefogta a mozgalmat, amely aztán róla, Mennóról kapta a nevét. És ebből a mennonita felekezetből vált ki, a XVII. század végén, a konzervatívabb amishok csoportja.

Mind az amishok, mind a mennoniták az európai vallásüldözés elől menekültek ide, Amerikába. S itt otthonra is leltek. Mind a mai napig nem zavarja őket senki és semmi. Különös életmódjuk és felfogásuk, hitük és szokásaik egész sora, nem hogy nem feltűnést, hanem egyenesen rokonszenvet kelt. Pedig nem hajlandók fegyvert fogni, nem fizetnek társadalombiztosítási hozzájárulást (ha megbetegszenek, akkor készpénzzel fizetnek), és csak az általános iskolai tanulmányokat végeztetik el gyermekeikkel. Ambíciójuk nem a karrier, hanem a boldog család. Kiváló farmerek. És újabban a turizmusnak is nagy fellendítői.

De éppen a turizmus, és azért a modern világ csábítása, vajon nem vezet-e ahhoz, hogy ez a vallási közösség, ha nem is felbomlik, de asszimilálódik, feloldódik az amerikai társadalomban? Brad Igou szerint ez egyáltalán nem így van és nem így lesz. Sőt. Szerinte sokakat meglephet, de a tény az, hogy az amish és a mennonita egyházhoz csatlakozó fiatalok aránya az elmúlt években 90-95 százalékkal megnőtt. Ezekben a családokban ugyanis nagy a gyermekáldás, a közösségek lélekszáma folyamatosan gyarapodik, s ma sokkal-sokkal több amish és mennonita él az Egyesült Államokban, mint például száz-százötven évvel ezelőtt. Sőt, Brad Igou szerint ma sokkal több az amish és a mennonita, mint valaha a történelemben! Vagyis az amishok nem hogy kihalnak, vagy föloldódnak a többségi társadalomban, hanem inkább még többen és többen vannak. Igaz, mondja, az idő biztosan hoz változást az életükben, az életmódjukban; csakhogy ez a változás nagyon kicsi és nagyon lassú lesz.
Járai Judit (Washington)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 01., csütörtök 09:00 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 29., péntek 15:30
Hozzászólások: 2408
Köszönöm Erika.
A mobilt hol töltik fel a Mennonitáknál?
Azoknak az életmódja nekem inkább illeszkedik, (gondolom nektek is)!
Hallottam róluk, sőt többször is olvastam róluk, de valahol nem jöttek össze az infók, mintha a filmet is láttam volna.
Talán most rögzül :wink:


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 01., csütörtök 09:10 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
A mennoniták nyitottak a modern dolgok felé, így használnak áramot is.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 01., csütörtök 09:10 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 20:10
Hozzászólások: 381
Tartózkodási hely: itt
akik nem használnak sem autót, sem pedig villanyt, de mobiltelefont igen, mert azt a hitük nem tiltja.

nos ezt én sem értem...
ha egyszer nem lehet áramot használni, akkor mobilt sem lehet, hiszen az is azzal megy... vagy, ha úgy gondolkodnak, hogy csak a hálózati árammal nem lehet és akkumulátorról igen, akkor miért nem használhatnak autót? :shock:


amúgy pedig, őket sem vette ki az ÚR a világból... csak ők saját magukat :(

_________________
Az ÚR közel!


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 01., csütörtök 09:22 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 29., péntek 15:30
Hozzászólások: 2408
Igen erre van hitük és pont a világ megcsömörlését mutatja, hogy felőjük közelednek és nem a MEGVÁLTÁS felé.
A világ mindent bevet annak érdekében, hogy eltérítse Isten útjáról az embert.

Most értük is imádkozhatunk, hogy erősödjenek meg az ÍRÁSBA vetett hitükben.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 01., csütörtök 09:23 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 29., péntek 15:30
Hozzászólások: 2408
Erika írta:
A mennoniták nyitottak a modern dolgok felé, így használnak áramot is.


Ezért mondtam, hogy náluk töltik fel a mobilt :wink:


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 01., csütörtök 12:16 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
FM írta:
A mobilt hol töltik fel a Mennonitáknál?


Magda, ebben a mondatban egy vessző megváltoztatja a mondat értelmét,hasonlóan mint a
"Királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz ha más beleegyezik én nem ellenzem " mondatban.

:wink:


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 01., csütörtök 16:07 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 29., péntek 15:30
Hozzászólások: 2408
Bocs a vesszőtlenségért :wink:


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 01., csütörtök 16:17 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 17., kedd 20:55
Hozzászólások: 1721
Na ez is egy butaság (legalábbis következetlenség)... halad, "fejlődik" a világ, mi is haladjunk vele, hiszen Isten nem vett ki belőle!
Nem, a világból nem, de ezért nem kell a rombolásnak a részeseivé válnunk... vagy ezen már nem is kell gondolkodni, ugyi. Ők egyszerűen csak nem haladtak ezzel a világgal, nem "álltak be a sorba", miért is? Mennyivel jobb a mi civilizált, technicizált, kaotikus, szétszabdalódott világunk, amelyik már teljesen elszakad a természettől (a természetestől)?

Én Erika és Cilla mellett lobogtatom a zászlót, én is szívesen élném ezt az "amish életet"... :)

(Igaz, ami igaz, jó volt ma a Földről készült műhold felvételeket nézegetni. Na, ez technika nélkül nehezen ment volna... :wink:, ígyhát ellent kell mondjak magamnak, tudomány nélkül bizony keveset tudhatnánk a világegyetemről...is)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. márc. 01., csütörtök 18:44 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 14:19
Hozzászólások: 477
Tartózkodási hely: Budapest, Rákoscsaba
Este 8kor van találkozóm a fogorvosommal. :? Már nem bánom, mit csinál, csak ne fájjon utána. :cry:

_________________
ex-JennyT :D
"Énekelj az ÚRnak, te egész föld!"


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 3042 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 203  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség