Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1097 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 74  Következő
 

Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2007. jún. 19., kedd 20:33 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2007. jún. 07., csütörtök 14:31
Hozzászólások: 4
Tartózkodási hely: Monor
Indu írta:
Kedves Zsolt!

Nem vagy könnyű helyzetben, kívánom, hogy Isten adjon neked bölcsességet.

Ami nekem segített e kérdés önmagamban történő rendezéséhez, hogy egy román (vagy bármely "nem kedvelt nemzetbeli") keresztényhez sokkal több közöm van, mert ő a testvérem, és együtt leszünk a mennyben, mint egy istentagadó de nagyon magyarság féltő emberhez.

Üdv:
Indu


Köszönöm a választ, megtisztelő. A válasz ismét kérdéseket vet fel. Dsida írja versében,:

Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret
s csak ő, kivel a kenyeret megosztom.
Sok tévelygés és sok kanyar
után jutottam el ide:
ha bűnös is, magyar
s ha tolvaj is, magyar
s ha gyilkos is, magyar,
itt nincsen alku, nincsen semmi "de".

s látom, hogyha körbenézünk csak magunkra maradtunk. Mint a csángók.

_________________
Nem is hoztunk semmit-e világra, s nem is viszünk el semmit...


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. jún. 19., kedd 21:35 
Aktív tag
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 28., szombat 11:15
Hozzászólások: 648
Zé írta:
Figyelemre méltó tudással rendelkezel ami az Igét illeti.


Ahogy illik az állatorvosi ló kap egy kis hájjal kenegetést, hogy azután jó nagyot lehessen belerúgni. Sebaj. Nem egy rúgkapálós ez az állatorvosi ló.

Zé írta:
Te átadtad az életed Jézus Krisztusnak?


Igen. A Szentlélek munkálta ki bennem a döntést, s nem csak az átadás, de az átvétel is megtörtént.

Zé írta:
Ne haragudj, de ahogy valamelyik kolléga írja néhány sorral előbb, nálad nem látni a Lélek vezetését:


Jn3,8 „A szél fú, a hová akar, és annak zúgását hallod, de nem tudod honnan jő és hová megy: így van mindenki, a ki Lélektől született.”

Zé írta:
- Hol vannak nálad a Szentlélek gyümölcsei?


Gal5,22 „De a Léleknek gyümölcse: szeretet, öröm, békesség, béketűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség.”

Előbb meg kell érteni az egyes szavak jelentését, azután az ember a sok „ez se igaz rám, meg az se” között felfedezi, hogy ebben is volt már részem, abban is volt már részem. Ha azt keresi egy hívő mikor volt békétlen utoljára lehangolódik, de ha azt, hogy mikor tudta megállni békétlenség nélkül, akkor megnyugszik.

Zé írta:
- Miért leled örömödet a "szócsatákban és értelmi harcokban"


Nyilván azért van a vita fórum, hogy értelmes szócsaták folyjanak, vagyis értelmi harcok.
1Kor1,20 ”Hol a bölcs? Hol az írástudó? Hol e világnak vitázója? Nemde nem bolondsággá tette-é Isten e világnak bölcsességét?”
Örömöm lelem benne, hogy e világi bölcsesség itt is bolondságnak találtatik. Sokkal több öröm forrása lesz majd ha kifogytok a személyem elleni támadásból, s tényleg nem marad más mint az eredetileg felvetetettek érdemi tárgyalása.

Zé írta:
Számomra a te megnyilvánulásaid kevély értelemről árulkodnak. Találkozhatunk egyszer személyesen? Beszélhetnénk?


Azt gondolod talán, hogy mert a református tanítást - ahogy ezt őseink ránk hagyták - magas színvonalúnak találom, s e véleményem nem is rejtem véka alá, már kevély vagyok?

1Pt5,5-7 „Hasonlatosképen ti ifjabbak engedelmeskedjetek a véneknek: mindnyájan pedig, egymásnak engedelmeskedvén, az alázatosságot öltsétek fel, mert az Isten a kevélyeknek ellene áll, az alázatosaknak pedig kegyelmet ad. Alázzátok meg tehát magatokat Istennek hatalmas keze alatt, hogy felmagasztaljon titeket annak idején. Minden gondotokat ő reá vessétek, mert néki gondja van reátok.”

Ami tényleges kevélység bennem, arra pontosan igaz ez az ige, hogy Isten ellene áll. Az Isten hatalmas keze alatt való megalázkodást viszont pontosan úgy értelmezem, hogy nem akarom a magam igazát előtérbe tolni, csak hogy gondolkodó ember benyomását keltsem, hanem jó nekem a Biblia és annak hitvallásainkban és más kegyelmi kiválasztást valló elődök munkáiból meg lehet ismerni. Elég nekem ezeken gondolkodnom, vagyis összevetnem a Szentírással, hogy tényleg úgy vannak-e ezek. Nem azok inkább a kevélyek, akik azt hiszik jobbra jutottak, s ezen alapon támadják egyházam hitvallásait, s amikor elő kellene állniuk az alapokkal, akkor megpróbálkoznak valami halvány kísérlettel, s amikor nem jön össze jön a személyem megkérdőjelezése?

Itt és most e fórumon, találkozunk és beszélünk. Személyes találkozóra az idő mint látható nem érett.

Zé írta:
Úgy tűnik belőled a legfontosabb hiányzik, ez pedig a szeretet. Van benned, csak nem látszik?


Látom bevetetted a nagyágyút, 1Kor13,1-7-et:

Zé írta:
1. Ha embereknek vagy angyaloknak nyelvén szólok is, szeretet pedig nincsen én bennem, olyanná lettem, mint a zengő érc vagy pengő cimbalom.

2. És ha jövendőt tudok is mondani, és minden titkot és minden tudományt ismerek is; és ha egész hitem van is, úgyannyira, hogy hegyeket mozdíthatok ki helyökről, szeretet pedig nincsen én bennem, semmi vagyok.

3. És ha vagyonomat mind felétetem is, és ha testemet tűzre adom is, szeretet pedig nincsen én bennem, semmi hasznom abból.

4. A szeretet hosszútűrő, kegyes; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel.

5. Nem cselekszik éktelenül, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a gonoszt,

6. Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal;

7. Mindent elfedez, mindent hiszen, mindent remél, mindent eltűr.


Hoppá, mi is van írva a 6 .versben? Nem örül a hamisságnak! Nos az egész rovatot nem másért nyitottam, mint hogy nem örülök, annak a hamisságnak, ami biblikus hitvallásaink ellen irányul. Keresők kérdéseinek álcázva például a gyermekkeresztség vs. bemerítkezés igen alacsony színvonalon győzköd a felnőttkeresztség egyedüli helyességéről.

A szeretet himnusza Jézusról szól. Ez nem érzelmi, sem nem baráti szeretet, hanem önzetlen, Istentől jövő, Isten iránti szeretetet. Értsétek meg, hogy ez a szeretet féltő szeretet, s nem tűr meg elhajlást se jobbra se balra, messze nem mindegy neki, hogy valaki elveti-e a 6 napos teremtést s vele együtt ez eredendő bűnt, a család rendjét, a megváltás hivatkozási alapját a kegyelmi kiválasztást, és így tovább!

Amikor ez a folyamat elér odáig, hogy sikerül ezt megértenetek, s megfelelő súllyal tekintetek az Igére, akkor vissza lehet térni akár rám is, mert egy ilyen alapon megfogalmazott intés már sokkal inkább hatna úgy, hogy a megfogalmazója rendelkezik az intés karizmájával.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. jún. 19., kedd 22:46 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 29., péntek 15:30
Hozzászólások: 2408
S még mivel? :oops:


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. jún. 20., szerda 07:41 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 14:19
Hozzászólások: 477
Tartózkodási hely: Budapest, Rákoscsaba
Irritál ez az "állatorvosi ló" kifejezés. :oops:
De már értem a működését eme allegóriának (vagy metafora?)

Az állatorvosi lónak rengeteg baja van, nagyjából minden megtalálható rajta, benne, ami problémaként felmerülhet. Még szerencse, hogy nem mi ragasztottuk Tulipra ezt a kifejezést, hanem ő alkalmazza magára... ez az egyik nézőpont.
Másrészt az állatorvosi ló nem akar állatorvosi lenni, csak ló, és szegénynek nagy kényszer-helyzet az, hogy neki állatorvoshoz kell menni, pedig ő simán ellenne otthon is a bajaival. De hát elcibálták orvoshoz, és most sajnálni kell, hogy akaratán kívül talán még kínozzák is szegényt. Holott az "állatorvosi-ló-Tulip" önként jött ebbe a rendelőbe. Szóval én nem fogom sajnálni szegény pacit... ez a másik nézőpont.

Ezer bocs, nem bántani akarok, csak elgondolkodtam azon, miért szerepel ez a kifejezés tulip minden egyes hozzászólásában.

_________________
ex-JennyT :D
"Énekelj az ÚRnak, te egész föld!"


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. jún. 20., szerda 08:06 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 13., péntek 19:09
Hozzászólások: 1521
Kedves Zsolt!

Érdekes ez a Dsida Jenő vers. Te egyetértesz vele? Neked ki a testvéred? Egy gyilkos, istentelen magyar, vagy egy román, török, szerb hívő keresztény? Aki akkor is befogadna téged másik hívőt, ha a nemzeteink háborúban állnának - mert Kritsztusban nekünk örök közös sorsunk van - míg a hitetlen magyarokkal csak ideig-óráig való a közös sorsunk (a halálunkig)

A másik meggondolásra javasolt szempont, hogy a a mennyországban nem lesznek külön nemzetek - ott mindenki testvér lesz, és nem lesz jelentőssége, hogy magyar vagy nem magyar - és bár amíg itt a fölgön élünk kötelességünk annak a népnek a boldogulását segíteni, ahová születtünk (vagy ahová Isten rendel minket - tehát egy misszionáriusnak lehet, hogy más nép boldogulásán kell fáradoznia) de Isten nem személyválogató, nála nincs zsidó, görög, vagy pogány - az irgalmas samaritánus is azért példa, mert egy másik nemzet fián segített önzetlenül - mert bajban volt.

Isten kihívta Ábrahámot onnan, ahol eredetileg lakott - és azt írja róla a Biblia, hogy ő csak idegen és vándor ezen a földön. Vagyis a mi elsődleges hazánk nem itt van, ez csak az ideiglenes lakcímünk :)

Várom véleményed,

Üdv:
Indu

_________________
Várván ama boldog reménységet


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. jún. 20., szerda 09:12 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
Zsolttestvér írta:
Köszönöm a választ, megtisztelő. A válasz ismét kérdéseket vet fel. Dsida írja versében,:

Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret
s csak ő, kivel a kenyeret megosztom.
Sok tévelygés és sok kanyar
után jutottam el ide:
ha bűnös is, magyar
s ha tolvaj is, magyar
s ha gyilkos is, magyar,
itt nincsen alku, nincsen semmi "de".

s látom, hogyha körbenézünk csak magunkra maradtunk. Mint a csángók.

Kedves Zsolt!
Ha Dsidával értesz egyet, akkor biztos nagyon sok testvéred lehet, de biztos, hogy nem testvéreid az evangéliumi keresztények, nem testvéred és urad Jézus Krisztus.
Ezen valóban érdemes elgondolkodni.
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. jún. 20., szerda 09:59 
Kedves Zsolt!

A bűn bűn, mindegy milyen családban, közösségben, nemzetben követi el azt az illető.
Még az is mindegy, hogy "evangéliumi", vagy "történelmi" közösségben teszi ezt az ember, ellentétben Ex sugallatával.

Mindegy, hogy "evangéliumi", vagy "történelmi" közegben kárhozik el az ember.
Mert a bűn LÉNYEGE az ISTENTŐL való elszakítottság!

A bűn KÖVETKEZMÉNYEI azok a tettek, amiket te leírtál.

Az Istennel való közösségnek pedig egészen mások a következményei, gyümölcsei.
Én azon emberek között érzem magam KÖZÖSSÉGBEN, akik az Istenben vannak és az Ő gyümölcseit termik.

Ők a testvéreim és a családom!

Szeretettel:
Péter


Vissza a tetejére
  
 

HozzászólásElküldve: 2007. jún. 20., szerda 10:15 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 13., péntek 19:09
Hozzászólások: 1521
Kedves Kavics!

Az én olvasatomban az evangéliumi kereszténységbe te is bele tartozol. A népegyházi kereszténység pejoratív értelmét inkább arra értik, aki beleszületet az egyházba, évente max. kétszer megy templomba, és ezzel (esetleg az egyházadó fizetésével) kimerül a kereszténysége - de névleges kereszténységéhez általában harcosan ragaszkodik. És ilyen értelemben van oka kihangsúlyozni, hogy az evangéliumi kereszténység körében nem testvér a Dsidai vonal - mert népegyházi keresztény könnyen azonosulhat a verssel.

Persze lehet, hogy tévesen interpretálom ezeknek a szavaknak a jelentését, és akkor elnézést kérek - de én valahogy ilyesmi értelemben használom.

Üdv:
Indu

_________________
Várván ama boldog reménységet


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Indu 2007. jún. 20., szerda 10:15-kor.

Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. jún. 20., szerda 10:15 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
kavics írta:

Még az is mindegy, hogy "evangéliumi", vagy "történelmi" közösségben teszi ezt az ember, ellentétben Ex sugallatával.

Kedves Péter!
Azt gondolom elismered, hogy a reformációra azért volt szükség, mert a katolicizmus nem volt elég evangéliumi.
A reformáció egy nagyon nagy, történelmi jelentőségű lépést tett előre.
Ha tovább is lépett volna azon az úton, akkor nem lett volna szükség, hogy mások onnan is tovább lépjenek előre a helyreállítás útján.
Aztán persze a továbblépők is többször hasonló módon jártak.
De soha nem késő a lépcső bármelyik fokáról továbblépni, csak le kell rugdosni a sajátkezűleg alkotott visszahúzó tradíciókat. :)
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. jún. 20., szerda 10:20 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
Indu írta:
Kedves Kavics!

Az én olvasatomban az evangéliumi kereszténységbe te is bele tartozol. A népegyházi kereszténység pejoratív értelmét inkább arra értik, aki beleszületet az egyházba, évente max. kétszer megy templomba, és ezzel (esetleg az egyházadó fizetésével) kimerül a kereszténysége - de névleges kereszténységéhez általában harcosan ragaszkodik. És ilyen értelemben van oka kihangsúlyozni, hogy az evangéliumi kereszténység körében nem testvér a Dsidai vonal - mert népegyházi keresztény könnyen azonosulhat a verssel.

Persze lehet, hogy tévesen interpretálom ezeknek a szavaknak a jelentését, és akkor elnézést kérek - de én valahogy ilyesmi értelemben használom.

Üdv:
Indu

Kedves Indu!
Esmételten egyetértek veled.
Már egy ideje azon gondolkodom, hogy mi történhetett veled a találkozó óta eltel időben, mert azóta mintha megbölcsültél volna. :)
A kis kérdező hívőből azóta a bölcsesség beszéde szól sokadszor. Áldjon meg az Úr és oszd meg valünk, ha tényleg történt valami! :)
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. jún. 20., szerda 12:01 
Kedves Indu!

Nagyon köszönöm a soraid.

PONTOSAN ismerem felekezetem minden baját, jobban, mint ti Ex-el.
Több hibáját látom napi szinten, mint az a család apa, aki a gyermekeivel közös háztartásban él, de nagyon szereti őket.
Én így vagyok azzal a REFORMÁTUS GYÜLEKEZETTEL, amiben Isten elhívott és ahol először meghallottam Jézus Örömhírét!

Nagyon jól estek azok a szavak, amiben nem sorolsz bele abba a közösségbe, akinek a keresztyénsége kimerül abban, amit írtál, holott tudom, hogy az is nagy dolog Isten részéről, hogy kegyelméből évente kétszer Ige közelbe hívja ezeket az embereket.

Örülök annak, hogy a szemedben Örömhír tovább adó vagyok és nem a kárhozatra való "gonosz nemzettség" egyik harcos tagja.

Kedves Ex!

Luther idejében is sokan tovább mentek és rengetegen meghaltak a harcos keresztyének tevékenységének köszönhetően.

Hidd el, én is szeretnék naponként közelebb kerülni Jézushoz, de KÉRLEK ne gondold azt, hogy annak egyetlen helyes útja, amit a felekezeted tanít, kiragadott Bibliai Igék alapján! Nagyra becsülöm azt, hogy a Szent Lélek Istent előtérbe helyezi a felekezeted, mert nagyon fontos a Lélek szerepe!

Hidd el nekem, hogy ha nem cselekedtem volna hitből Jézus Krisztus szavait, már nem élnék! Ha nem kaptam volna meg a Szent Lélek ajándékát, még/már halott lennék, most viszont ÉLEK a feltámadt Krisztus Jézus által!

Dicsőság a Báránynak, akié minden hatalom mennyen és földön!

Életem történései számomra bizonyíték arra nézve, hogy Isten gyermekének fogadott. Bizonyíték arra nézve, hogy Atyám van a Mennyben.

Hiszed, vagy sem ez nem az üdvösségem kérdése, mert más hitén át nem jutok az Úr elé!

Szeretettel és búcsúzva egy hosszabb időre, de imádkozva értetek:
Péter


Vissza a tetejére
  
 

HozzászólásElküldve: 2007. jún. 20., szerda 12:54 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
Kedves Péter!
Nem akar(om)tam személyes síkra terelni a beszélgetést, én nem a te személyedről beszéltem, hanem az egyhátfejlődésnek jól látható lépéseiről.
A reformációval megindult a lepusztult egyház újjáépítése, hasonlóan ahogy a zsidók a fogság után felépítették újra a Templomot és Jeruzsálemet.
Az első lépés volt a Babilomból való kijövetel, de még sok munka volt(van) hátra.
A református egyház nagy hibája, hogy úgy tesz mintha az első lépéssel mindjárt a célba is ért volna, mintha minden hitigazságban megvilágosult volna, mert rávilágított az egyik nagyra. Ami rávilágítással óriási lépést tett valóban előre, de sok tennivaló és rávilágítani való maradt még, amire meg mások világítottak rá.
Ennyit akartam csak mondani.
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. jún. 20., szerda 12:58 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 13., péntek 19:09
Hozzászólások: 1521
Kedves Ex!

Köszönöm soraidat, jól estek. Sajnos semmi pozitívról nem tudok beszámolni, ugyanott toporgok, mint akkor - írásaimat abszolút a "lexikai jellegű ismeret" kategóriába sorolom, amiért ugyan hálás vagyok Istennek, de ami nem üdvözít, csak a felfuvalkodásra van. Persze az is pozitív, ha az ember legalább látja, hogy hol van, de nem tudom, hogyan lehet kimozdulni a langyos állapotból. Lehet, hogy patetikusan hangzik, de úgy érzem magam, mint a balga szűz, aki fásultan nézi, ahogy a többi szűz gyűjti az olajat, tudja, hogy neki nincs, és bénultan vár, hogy hátha lesz, de nem tesz érte semmit.

Ez a szomorú realitás.

Üdv:
Indu

_________________
Várván ama boldog reménységet


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. jún. 20., szerda 12:59 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 13., péntek 19:09
Hozzászólások: 1521
Kedves Péter!

>Örülök annak, hogy a szemedben Örömhír tovább adó vagyok
:D

_________________
Várván ama boldog reménységet


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. jún. 20., szerda 13:16 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
Indu írta:
Kedves Ex!

Köszönöm soraidat, jól estek. Sajnos semmi pozitívról nem tudok beszámolni, ugyanott toporgok, mint akkor - írásaimat abszolút a "lexikai jellegű ismeret" kategóriába sorolom, amiért ugyan hálás vagyok Istennek, de ami nem üdvözít, csak a felfuvalkodásra van. Persze az is pozitív, ha az ember legalább látja, hogy hol van, de nem tudom, hogyan lehet kimozdulni a langyos állapotból. Lehet, hogy patetikusan hangzik, de úgy érzem magam, mint a balga szűz, aki fásultan nézi, ahogy a többi szűz gyűjti az olajat, tudja, hogy neki nincs, és bénultan vár, hogy hátha lesz, de nem tesz érte semmit.

Ez a szomorú realitás.

Üdv:
Indu

Kedves Indu!
Most nem értek veled egyet. :)
Éppen nem a lexukális tudásodra céloztam, hanem a bölcs alkalmazásra.
És légy nyugodt, ha balga szűznek látszanál, akkor lebalgaszüzeznélek, de éppen ellenkezőlek. :)
Áldjon az Úr!
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1097 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 74  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség