prophet írta:
Általában annyit mondhatunk, hogy amikor az emberi léleknek Isten felé forduló, vagy éppen Istentől elforduló életéről van szó, akkor – legalábbis az Újtestamentum – főképpen a „pneuma” szót használja, mert hiszen Isten is „pneuma” (Ján.4,24.), és ugyanez a szó használatos az ő Szent Lelkének a jelzésére; viszont, amikor az emberi léleknek a test felé forduló működéséről van szó, akkor inkább a „psyché” kifejezése használatos, amely egyébként sokszor jelent egyszerűen „életet” is, emberét vagy állatét egyaránt.
Kedves Prophet
Elolvastam Victor János idézetét ,ami egybevág az apológia által leirtakkal és azzal is amit
én írtam előzöleg.
A nyelvi részhez nem értek,de elfogadom az apológia hozzáértését ezel kapcsolatban.
A fenti idézet pedig ugyan az amire én is hivatkoztam ,miután Istennek köszönhetően megértettem,hogy miért nem hármas hanem kettes felépítésű az ember.
Az igazat megvalva elötte én is a hármas felosztást fogadtam el jó pár évig és az alapján vezetem le a világnézetem is,igaz,hogy mindig is éreztem,hogy valami sántít.
Az ember kettes felosztását úgy lehet talán a legkönyebben elfogadni ha megértjük a bennünk lakozó lélek kettős müködési állapotát.
Az egyik állapot amikor azt a rendeltetésének megfelelően Isten irányítja.
A másik állapot amikor az ember a szabadakaratával élve vagy inkább visszaélve
Istentől elfordulva maga irányítja a lelkét
A hívő ezt leginkább úgy érzékeli,hogy amikor Isten felé fordul akkor Isten irányítja ,amikor elfordul Istentől akkor pedig önmaga irányitja
a lelkét"arra most nem térnék ki,hogy Isten más teremtményei,angyalok és démonok is képessek irányítani az ember lelkét"
Talán még enyit tennék hozzá.
pneuma = szellő =élő lélek
psyche = levegő = mozdulatlan,halott lélek
Az anyagát tekintve a szellő is levegő,de állapotát tekintve már különbözik a levegőtől,hisz jelezve van a mozgása.
A Bibliában is ezt a különbséget próbálták érzékeltetni a halott emberi lélek és a feléledt emberi lélek között.
Tehát a léleknek van kettős állapota az emberben és ez téveszti meg azokat akik a hármas feloszásban hisznek.
Na meg az,hogy vannak olyan teremtményei Istennek amelyek nem láthatóak a fizikai szemünkkel,és úgy gondolják,a hármas felosztásban hívők,hogy ezek a
lélek szintjén vannak.
Ez azonban téves,hamis gondolat,hisz IstenLelke bármilyen testet felölthet,természetessen olyat is ami
az emberiszem érzékelési tartományán kivül van.
Szeretettel Gabriel