Teomo írta:
Szerintem le lehetne zárni a vitát azzal, hogy mindegy, hogyan hívjuk Istent. A lényeg az, hogy ki ő, és hogy mennyire szeret minket.
Ööö, talán igen.
Vegyük pl. Hindú hitvallást. Meglepő, hogy egy istenhitüek. Mégis több mint 330 millió istenük van. (név szerint.) Ők azon sem lepődnek meg, hogy Siva, és Párvati, (egyazon isten önmagával párosodik) és nemzik Ganésa nevűt (a jó szerencse elefántfejű istenét.) kész dszungel, ami abban a mitólógiában van. De, ez az ő hitük. Én pedig tiszteletben tartom az emberek nézeteit.
Viszont van nekem egy nickem itt mint Lucius néven futok (én választottam ezen ismertek [Esox Lucius] ). Nem örülnék neki, ha Neogobius Fluviatilis-néven emlegetnétek.
Hogy érthető legyek, a te nicked itt Teomo, és neved helyett valami mást használnának, amikor megszólítanak.
Mat 6:9,10 Jézus a hátrahagyott példa imában (Mi Atyánk) első helyre helyezte azon óhaját, hogy szenteltessék meg a név. (szent = makulátlanul tiszta.) Fontosnak tartotta, hogy az isteni nevet megismertesse az emberekkel. Ján 17:6
1Kor 8:5-ben elhanzik, hogy vannak úgynevezett istenek. (hatalmasságok) De, csak egy igaz Isten van.
A biblia tárja fel, hogy néven kell szólítani, a megmentésért. Csel 2:21
Csel 22.16
Mivel nem akarom őt megsérteni, hogy általam ráaggatott nevekkel illessem, tiszteletben tartom, hogy Nevet adott magának, és azon szólítsuk.
Természetesen a hétköznapi beszédekben, mint a mostani is. Amikor Isten szót használjuk rá gondolunk, vagy tulajdonságaira vonatkozó kiegészítéssel, mint Mindenható, Teremtő, Igaz, és más jelzők is rá vonatkoztathatóak. Tudjuk, hogy róla beszélünk.
Ahogy azt említed is. A lényeg, hogy mi tudjuk.
De, ha egy budhistának azt mondanád, Isten, akkor elötte nem egy személy fogalma jelenik meg. hanem a végtelen univerzumban fellelhető energia, ami nem személy. (számára ezt jelenti, mitöbb elgondolásuk szerint Isten az emberben van, de a test elleplezi az eredeti isteni tulajdonságot, így aztán reinkarnálódnak, hogy az elkövetett hibákat helyrehozzák, hogy elérjék a Nirávánát, és a Buddha tudatállapotot..) ez is egy kissé zavaros nézet.
De, ezek ismeretében mennyivel egyszerűbb, ha azt mondjuk, Xy-ról beszélek. Vagy hogy a hitnél maradjak, Istenről aki személy, és névszerint megemlítve, minden kétséget kizáróan azonosítani, elkülöniteni más hamis istenektől.
(Sokszor lógatom is az orrom, hogy más emberek imádattal, áhitattal beszélnek isteneikről, mindig néven nevezik, nagy tisztelettel emlegetve. mi pedig akik Kriztus váltságát felismertük, ebben nem követjük Őt, és azt mondjuk Isten.)
De meglátásaink különböznek. És ahogy mondtam is nem célom, hogy én innen bárkit eltérítsek nézeteitől, hitétől. De, ha szóba került, akkor úgy gondolom, hogy a tisztelet egyik jele, hogy néven nevezzük. (Hogy kiejtésében helyesen tesszük-e? A nyelvészek erre a megállapításra jutottak, és törekvéseink szerint igyekszünk hűek maradni az Ő Szavaihoz.
Én így látom.