A létszám nem nagy, 10 alatt. Viszont nagyon vegyes a társaság, korban, értelemben, hitben egyaránt. Más egy 10 éves gyerek, és más egy 14 éves kamasz. Vannak nagyon értelmesek, de nagyon gyenge felfogóképességűek is. Vannak, akiket érdekelnek a hitbeli dolgok, és elgondolkoznak a hallottakon, és vannak, akik nem figyelnek oda. Talán a legnagyobb problémát az okozza, hogy van egy nagyon problémás gyerek, aki kb. 60-90 másodpercig képes csendben ülni - utána elkezd a kabátjával sustorogni, sapkájával játszik, vagy a zsebéből halászik elő különböző dolgokat, zörög, vagy épp feláll, és a székeket rakosgatja, közben időnként beszól valami "vicceset"... képes az egész csoportot elszórakoztatni. Van egy másik is, aki mindig szórakozik, de ő legalább csendben van, kivéve néha mikor pajkosságból elvicceli a bibliai történetet (az egyik tavaly őszi beszólását mai napig emlegetik a többiek, sajnos).
Szeretném hangsúlyozni, hogy ez NEM gyermekmegőrző. Nem az a lényege az óráknak, hogy vigyázzunk a gyerekekre amíg a szülők templomban vannak, és azalatt valami tevékenységgel elszórakoztassuk őket. A cél az, hogy Isten Igéjét magyarázzuk a gyerekeknek úgy, hogy annak üzenetét megértsék és alkalmazni tudják saját életükre. Ezért nem tartom elfogadhatónak azt, hogy ha nem figyelnek, akkor szakítsuk félbe a történetet, és kezdjünk el inkább játszani, mert az érdekesebb. Akkor pont a lényeg maradna ki (egyébként sem vagyok abban a helyzetben, hogy amit ma nem mondok el, azt majd jövő héten pótolhatom). Lehet játszani, de nem a bibliai történet helyett. Emellett úgy gondolom, hogy játszani is inkább csak fegyelmezett csoporttal lehet igazán. Ráadásul hamar rájönnének, hogy ezzel milyen jól vissza lehet élni: ha nem érdekes a történet, elég egy kis rosszaság, és máris csinálunk valami mást...
Tehát a kérdés inkább az lenne, hogy hogyan lehet ilyen korú gyerekekkel bánni úgy, hogy az igére odafigyeljenek, vagy legalább ne zavarják azokat, akik figyelni szeretnének?
Nem akarok túl szigorú lenni velük, nem akarom, hogy féljenek, vagy idegenkedjenek tőlem. Az első időszakban éreztem, hogy feszültek, feszélyezettek. Mostanra megbarátkoztunk egymással, de talán épp ebből ered, hogy túlzottan elengedik magukat. 22 éves vagyok, lehet, hogy túl fiatalnak tekintenek? Zavar, hogy Isten Igéjére nem tekintenek kellő komolyságggal, de nem tudom, hogy tudnám elérni, hogy megértsék, a Biblia nem arra való, hogy kifigurázzuk és jót nevessünk rajta...
|