roxie írta:
1. Hogyan és miért szeret minket Isten?
A hogyanra Jézus a válasz: úgy szeret minket, hogy feláldozta egyetlen fiát. A miértre szerintem senki sem tudhatja a választ. Talán mert az alkotásai vagyunk.
roxie írta:
Úgy értem, hogy csak a teremtményeit szereti bennünk, vagy az embert is?
Mindenkit úgy szeret, amilyen. Hiszen Ő teremtett minket olyanná, amilyenek vagyunk. A bűnösségünk miatt pedig szomorú. Ennek
ellenére szeret minket.
roxie írta:
Csak azért szeret minket, mert Jézus megváltott minket és így már nem kell a bűneinkre néznie?
Én fordítva mondanám: azért küldte Jézust, mert szeret minket. Eleve azért küldte Jézust, mert szeret minket.
roxie írta:
Érdekli-e őt, hogy mondjuk tehetséges zenész vagyok, vagy hogy milyen szépek lettek a virágok, amiket neveltem?
Hogyne!
roxie írta:
Büszke rám, örül ha valamit jól csinálok?
Természetesen!
roxie írta:
Vagy csak Krisztus váltságát nézi, és én csak egy nyomorult bűnös vagyok neki?
Nyomorult bűnösök vagyunk, akiket
ennek ellenére szeret. Krisztus szenvedésére azért volt szükség, mert amellett, hogy szeret minket, igazságos is. Tehát a bűnnek következménye van. A bűnnek bűntetése van és ez a halál. Ezt a halált vállalta Jézus (bűntelenként) helyettünk, hogy nekünk - ha elfogadjuk váltsághalálát - ne kelljen meghalnunk és a pokolra jutnunk, hanem elnyerhessük az örökéletet. Tehát ha elfogadod saját bűnösségedet, elfgadod Jézus bűntelennek, aki érted és helyetted szenvedett, akkor új és örök életet kaptál. Nem a jótetteid miatt, hanem kegyelemből.
roxie írta:
2.Hogyan egyeztethető össze a Szeretet Istenének személye a pokol létezésével?
Isten szeret minket, ezért azt akarja, hogy Őt válasszuk és örök életünk legyen. Azonban nem akar kényszeríteni minket, nem akarja, hogy kényszer legyen az, hogy neki szolgálunk. Ezért hagy minket szabadon dönteni, hogy elfogadjuk-e Őt, elfogadjuk e Krisztus váltsághalálát, vagy elutasítjuk Őt, így a pokolra jutunk. Bár nagyon akarja, hogy Őt választd, mégsem kényszerít, hanem halkan és szelíden megszólít és ha akarsz válaszolsz, ha nem akarsz, nem válaszolsz. Van egy olyan mondás, hogy ha szeretsz valakit, akkor engedd szabadon. Ezt teszi Isten is. Ádám és Éva ezzel a szabadsággal visszaélt. Így mindannyian a bűnösség
állapotába kerültünk. Az állapot alatt azt értem, hogy nem az a bűn, amit elkövetünk, hanem az, amiben élünk. Ahhoz, hogy ebből az állapotból kikerülj, Jézusra van szükséged, aki a mi bűneinkkel a vállán halt meg a kereszten. Vagy inkább: a mi bűnös voltunkkal a vállán.
roxie írta:
Miért csak a halála pillanatáig szereti az embert??
Egész életében szereti az embert. Már születése előtt is. (ezért vannak sokan a gyermekkeresztség mellett) A halálod után is szeret, azonban a halál egy fajta "határidő". Az embert élete során többször megszólítja az Úr. Amit vagy meghall, vagy nem. És ha meghallja, akkor vagy érdekli, vagy elutasítja.
roxie írta:
Hogy képes egy ilyen rövid élet kisebb nagyobb hibáit örökös szenvedéssel büntetni!?
Hogy képes ilyen bűnös apró emberekért feláldozni a fiát? És hogy képes az örökéletet ígérni nekünk? Hogy képes szeretni bennünket?
roxie írta:
3. Mi a legfontosabb különbség keresztyén és nem keresztyén ember között?
A keresztyén ember tudja, hogy bűnös, és elfogadja Jézust, mint megváltót, aki megszabadítja bűnösségétől.
roxie írta:
Mit vár el tőlem Isten?
Hogy elfogadd bűnösséged és lásd meg Jézusban a megoldást. Hogy halld meg szavát.
roxie írta:
Miért akarja, hogy az egész életem adjam oda neki?
Mert, akkor a maradék rész a Sátáné...
És az nem jó.
Olvasd el a Józsué 24, 15-öt és a Máté 6, 24-et.
roxie írta:
Én ki vagyok?
Erre nem tudok válaszolni, de az Úr ebben is választ tud adni.
roxie írta:
Egy senki? Én nem számítok?
De számítasz, mert ha nem számítanál, nem áldozta volna fel érted az Úr Jézust.
roxie írta:
Lehet hogy most rossz vagyok, de csak szeretnék ember és önmagam maradni...
Figyu, ha akarnál, akkor se tudnál más lenni, mint ember. Vannak, akik megpróbálkoznak ezzel, és megpróbálnak tökéletesek lenni, de egy idő után elbuknak. Az Úr embernek teremtett minket, és önmagunknak, tehát nem kell feladnunk semmit magunkból. A bűnt kell megutálnunk, és felismerni magunkban. És hálásnak lenni Jézusnak és szeretni Őt.
roxie írta:
4. Mit jelent az, hogy a jó és rossz tudásának a fája? Ha előtte nem tudtuk, mi a jó és mi a rossz, hogyan büntethet meg olyasmiért Isten, amiről nem is tudtuk, hogy rossz?
Isten megmondta, hogy arról a fáról nem szabad enni, Ádám és Éva
ennek ellenére evett belőle.
Ja és vigyázz!!! Az alábbi mondatokat a Sátán mondja:
"Bizony nem haltok meg; Hanem tudja az Isten, hogy a mely napon ejéndetek abból, megnyilatkoznak a ti szemeitek, és olyanok lésztek mint az Isten: jónak és gonosznak tudói." 1Móz 3. 4-5
Láthatjuk, hogy nem lettünk olyanok, mint az Isten és nem is tudjuk, hogy mi a jó és mi a rossz.
roxie írta:
És ha ezt nem tudtuk, hogyan érvényesült a szabad akaratunk?
Szabad akaratunk úgy érvényesült, hogy Isten elmondta, hogy egyetlen fa kivételével minden fáról ehetnek. Azt is elmondta, hogy mi lesz a következménye annak, ha mégis esznek róla. Aztán szabadon dönthettek arról, hogy elhiszik-e. Aztán, amikor úgy döntöttek, hogy a Sátánnak hisznek inkább, akkor nem avatkozott közbe. Hogy miért? Isten úgy látta jobbnak, hogy megmaradjon a szabad akarat. Ilyen áron is. Hogy miért tette... Nem tudom.
roxie írta:
5. Hogyan lehet parancsra szeretni?
Parancsra szeretni nem lehet. Isten megadja a lehetőséget, hogy szeressünk. Elmondja, hogy az nekünk jobb, ha szeretünk, szeretjük Őt. Aztán mi döntünk. Ha nem szeretjük Őt, akkor azt szomorúan, de alfogadja. Amikor azt mondja, hogy a a legnagyobb parancsolat az, hogy szeressük Őt és szeressük embertársainkat, akkor azt nem katonai értelemben vett parancsként kell értelmezni, hanem egy "jótanácsnak", amit ha megfogadsz, akkor neked lesz jobb.
Igazából amikor a Tízparancsot megfogalmazta, akkor nem gondolta azt, hogy bárki is be tudná tartani, hisz ő ismer minket. Inkább egyfajta tükröt állít elénk, ami által meglátjuk saját bűnös
állapotunkat. Hogy azt tudjuk mondani, hogy "ezt nem így kéne, bűnös vagyok".
roxie írta:
Egyáltalán mi a szeretet?
Igazából három féle szeretet van:
agapé: isteni szeretet
fília: barátság
erósz: szerelem
Most nem akarom (és nem is tudom) leírni, hogy mi az a szeretet. Ezt neked kell érezned, remélem érzed, vagy fogod érezni.
roxie írta:
Mert ha én mondjuk pénzt adok egy koldusna, annak az oka az, hogy megszántam, nem az, hogy mert Isten azt mondta... És a célja az, hogy neki jobb legyen, nem az, hogy Istennek tetszen amit most én csinálok...
Ha pénzt adsz neki, az azt jelenti, hogy átérzed a helyzetét. Vagyis van benned szeretet. Nem az a célja, hogy tetszen Istennek, mégis tetszik neki. És minden más jótett, amit megteszel, az azért van mert van benned szeretet. Ez tetszik Istennek. Éppen azért tetszik neki, mert önzetlenül teszed azt és nem parancsra és nem is túlvilági jutalmakért cserébe, hanem szeretetből.
roxie írta:
bocsánat a biztosan nagyon hülye kérdésekért
, de kamasz vagyok és most így nyár vége fele kimondottan zaklatott a lelkiállapotom
Egyáltalán nem hülye kérdések. Én is így kezdtem. Folyton kérdések kérdések hátán. Ma is szoktam kérdezni ifivezetőimet. És egyre több kérdések merülnek fel. Örülök a kérdéseidnek, mert én is pont ilyen vagyok mint te: Nem fogadom el a dolgokat csak úgy, mert azt mondták, hanem utánanézek, kérdezek, kétkedek, másképp gondolok, ha kell. Remélem te is ezt fogod tenni.
ui: most látom, hogy kavics is válaszolt a kérdéseidre
remélem a kettőből össze tudod szedni, amire kíváncsi vagy