termett@citromail.hu írta:
sziasztok, ti ezeket elhiszitek?
Sziasztok!
Azért (is) regisztráltam a Fórumra, mert van némi tapasztalatom az ezotériáról, annak hatásairól, és úgy látom, néhány kérdést meg tudok nektek válaszolni.
Igen, elhiszem. Láttam már ilyet.
Meglepődnél, mennyi olyan ideológiai irányzat működik manapság, amely hirdetőinek legfőbb célja, hogy kiszolgáltatott emberek manipulálásából magának előnyöket kovácsoljon: pénz, ingyen munkaerő, befolyás, stb.
Tévedés azt hinni, hogy amit Fony bemutatott, csak "gyenge" vagy "zavart" emberekkel történhet meg. Egyébként normális, intelligens ember is kétségbeesetté válhat, pl. családi tragédia, súlyos betegség miatt, és előfordul, hogy nem a megfelelő helyre fordul segítségért. Aztán a "helyes" módszerek alkalmazásával zavarttá, befolyásolhatóvá teszik, és mindent megtesz, amit elvárnak tőle, mindent elhisz, amit mondanak. Aztán vagy magától rájön, hogy ezzel árt magának és a szeretteinek, vagy nem, és annak akár tragédia is lehet a vége.
Ha az "áldozat" segítségért fordul egy pszichológushoz, pszichiáterhez, az megállapítja, hogy depressziós vagy skizofrén, és begyógyszerezi. Hiszen az orvosban fel sem merül, hogy a sok képtelenség, amit összehord, nem egy beteg elme szüleménye, hanem egy legális tanfolyamon, adót és tb-t fizető "mestertől" tanulta.
Ha egy paphoz vagy más egyházi személyhez fordul, az felekezettől és vérmérséklettől függően vagy a bűnösségét fogja hangsúlyozni, amiért okkult dolgokkal foglalkozott, vagy démonokat akar űzni belőle. (Tisztelet a kivételnek.)
Segíteni egyik módszer sem fog, mivel az illető ezeket a dolgokat elhiszi ugyan, de nem magától találta ki, hanem "bebeszélték" neki. Csak akkor tud véglegesen megszabadulni a hatástól, ha többé nem bízik meg azokban, akik "tanították" (vagyis manipulálták), és véglegesen elfordul az adott eszmerendszertől (ideológiától, egyháztól) is.
Vagyis rá kell jönnie, hogy tudatosan megtévesztették, tisztáznia kell magában, hogy miben és hol tévesztették meg, és nem szabad ugyanott folytatnia. Különben látszólag javulhat a helyzet, majd újra és újra előjönnek ugyanazok a problémák, hiszen a forrásuk nem szűnt meg.
Tapasztalatom, hogy ha valaki ilyen, végsőkig kétségbeesett állapotba kerül, azon már csak egyetlen dolog segít: a feltétel nélküli szeretet.
Tudom, nyálasan meg elcsépelten hangzik, de igaz. És ez alatt nem csak azt értem, hogy vannak emberek, akik szeretik (szeretettel fordulnának felé, ha hagyná), hanem annak megtapasztalása, hogy LÉTEZIK ilyen Szeretet. Ami megoldja a lelki problémáit, választ ad a kérdéseire, és megfelelő alternatívát kínál az addig tanultakkal szemben.
Az Interneten olvastam több olyan ember visszaemlékezését is, akik korábban hittek Istenben, majd - akár ezzel párhuzamosan - valamilyen "destruktív" tanítással kezdtek ismerkedni, ami tönkretette a lelki egészségüket. Kivétel nélkül mindegyik azt írta, hogy úgy tudott kijönni ebből a csapdahelyzetből, hogy mindannak ellenére, amit tanult, továbbra sem veszítette el a hitét, és Istentől kért segítséget.
Ennek fényében úgy látom - nyugodtan javítsatok ki, ha tévedek - hogy ezoterikus, természetgyógyász, okkult stb. tanok is lehetnek veszélyesek, de korántsem annyira, mint a kereszténységnek álcázott manipulációk.
Ha ugyanis valakit érdekel egy ezoterikus tan, elmegy egy mesterhez tanulni, majd azt tapasztalja, hogy rosszra fordultak a dolgok, "szétesett az élete", még mindig ott van a lehetőség, hogy elmegy egy másik mesterhez, aki persze biztosítani fogja arról, hogy amit eddig tanult, az ostobaság, és a saját tanítását fogja előtérbe helyezni (ami remélhetőleg nem annyira káros). És megvan a lehetősége arra is, hogy inkább a Mestertől kezdjen el tanulni.
Ha viszont egy magát kereszténynek, vagy a kereszténységgel összeegyeztethetőnek tartó ideológiával (mesterrel, egyházzal) találkozik, jó esélye van arra, hogy a "tanítások" megfosszák őt a szerető, hűséges, megváltó Isten képétől, és helyébe egy kegyetlen, igazságtalan és irracionális Istent állítsanak. Olyat, akitől nem tudna mit tanulni, és akihez nem nagyon érdemes fordulnia, ha bajban van. És így sokkal nehezebb lehet a helyzetén változtatnia.
Szóval, ha ilyen történeteket olvastok vagy hallotok valakitől, szerintem ne az legyen az első gondolatotok, hogy biztosan megőrült, hanem az, hogy vajon hol és kitől tanulta. Már csak a saját érdeketekben is, jobb óvatosnak lenni.
Szeretettel
Shannon